Hopp til innhold

Debuterer med nødlandslaget: – En spinnvill situasjon

GARDERMOEN (NRK): Jørgen Strand Larsen kan få sin Norge-debut når nødlandslaget skal hamle opp med Østerrike onsdag. Her er de 18 spillerne.

EM-kvalifisering fotball (U21): Norge - Gibraltar (6-0)

KAN FÅ DEBUTEN: Jørgen Strand Larsen er for første gang inne på landslaget. Han omtaler situasjonen som spinnvill og stressende.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det såkalte nødlandslaget ledes av U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud ettersom landslagssjef Lars Lagerbäck og den opprinnelige A-troppen er i smittekarantene.

Laget består utelukkende av spillere fra utenlandske klubber, pluss Veton Berisha, som allerede har vært koronasmittet.

– Spinnvill situasjon

Spillerne skal møte på et hotell ved Gardermoen. Jørgen Strand Larsen, som kan få sin landslagsdebut onsdag, var blant de første spillerne til å ankomme hotellet.

– Det er en spinnvill situasjon, og det har vært noen stressende timer det siste døgnet. Det var vel ikke akkurat på denne måten jeg så for meg å få mitt første landslagsuttak på, men man sier så klart ikke nei når man blir spurt, sier han til NRK.

– Nå sitter jeg og venter på hva som skal skje. Det viktigste er å få testet oss så fort som mulig, så tar vi det derfra.

Fungerende trener Smerud sier det har vært hektisk å få samlet troppen.

Landslag fotball

FUNGERENDE LANDSLAGSSJEF: Leif Gunnar Smerud.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Dette blir spennende i en veldig spesiell tid. Det var mye hektisk aktivitet i går og spillerne har respondert fantastisk på henvendelsene. Det har gått veldig fort. Vi har måtte balansere en del hensyn, ikke minst å få tak i alle spillerne og få de til Oslo innen alle protokoller. Vi har nå en klar gjeng som skal prøve å gi Østerrike kamp. Det er en spennende tropp. Jeg har hatt mange av de tidligere på U21-landslaget og ser frem til å se de igjen, sier Smerud.

Tror laget kan overraske

Smerud leder altså landslaget i én kamp med 18 nye spillere. NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp tror likevel laget kan overraske ut fra forventningene.

Hvis det nye landslaget slår Østerrike med to mål eller mer, er Norge garantert gruppeseier og opprykk i nasjonsligaen.

Østerrikerne leder altså med tre poeng, og de vant 2–1 på Ullevaal i september.

Smerud og de nye spillerne står med andre ord overfor en mildt sagt tøff oppgave.

– Jeg tror de får trøbbel, men likevel er det mange gode fotballspillere. En del er også i form, og noen har vi jo ropt på tidligere. Troppen er selvsagt ikke godt forberedt, men samtidig føler de nok at dette er gøy og uten press. Jeg har litt troen på at det. Jeg tror de kan overraske ut fra forventningene, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Håkon Evjen

Håkon Evjen ankommer hotellet på Gardermoen.

Torp understreker at forventningene er et klart tap for østerrikerne.

– Hvis de har en god kampplan inn her, og spillerne leverer opp mot sitt beste, kan man gi Østerrike en god match, sier Torp.

Foreløpig sier Smerud at han ikke har bestemt seg for hvilken inngang laget skal ha til kampen og hvem som skal starte for Norge.

– Det får vi se på når vi har mannskapet i hus og vi har enda bedre oversikt over hva vi møter. Vi har tanker om spillere, lag og formasjon, men det er ingenting som er klart nå, sier han.

– Gira

Viking måtte i karantene tidligere i høst da Veton Berisha testet positivt for korona. Nå er han altså den eneste spilleren fra den norske eliteseriespilleren som er med i den norske nødtroppen.

– Det var så klart veldig kjekk telefon å få. Måtte sjekke at jeg kunne være med, så var gledelig at det gikk i orden, sier Berisha til NRK.

Berisha

Veton Berisha er inne i landslagstroppen og skal gjøre sitt beste for Norges «nye» landslag.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Det er en viktig kamp, og vi ønsker å ta tre poeng. Jeg tror alle som er med er gira på å gjøre vårt beste, fortsetter han.

Han får støtte av spisskollega Strand Larsen.

– Jeg har blitt spurt om jeg synes det er kjedelig å bli tatt ut på denne måten, men det er det ikke. Vi skal ned til Østerrike og representere Norge i en viktig kamp, uten noe press på oss for å levere. Jeg ser bare positive sider ved det og jeg bare gleder meg.

Ingen Hauge og Ødegaard

Det var ventet at Milan-spiller Jens Petter Hauge skulle være med i troppen, men Hauge hadde avlagt en falsk positiv prøve og kunne ikke være med likevel.

Også Martin Ødegaard var nevnt som en kandidat fra den opprinnelige troppen, men ingen av disse spillerne er med.

– Det har vært spekulasjoner rundt om vi bruker spillere fra dagens tropp fordi de har vært smittet før. Jens Petter blir ikke aktuell på grunn av falsk positiv prøve, Morten Thorsby er det for lenge siden hadde korona, sier toppfotballsjef Lise Klaveness.

Hun opplyste videre at for Martin Ødegaard ble det gjort en totalvurdering, og at den tilsier at midtbanestjernen reiser tilbake til Real Madrid.

– Ødegaard er etter en totalvurdering dratt tilbake til klubb, etter frustrerende tunge dager her, mentalt utfordrende for ham og mange. Vi har kommet til det beste for ham å reise til klubb, sier Klaveness.

Til Norge først

NFF ønsket egentlig at spillerne skulle reise rett til Wien og samles der, men på grunn av strenge innreiseregler i Østerrike lot ikke det seg gjøre. Isteden reiser spillerne til Norge og sjekker inn på et hotell på Gardermoen.

Troppen drar videre til Østerrike på tirsdag. Opplegget skal være godkjent av både Helsedirektoratet og Helsedepartementet.

– Dette har vært krevende vurderinger, men vi er nå glad for at kampen kan spilles, både sportslig og av hensyn til våre forpliktelser overfor UEFA og turneringen vi deltar i. Gutta selv og deres klubber har vært meget positive til å stille opp på kort varsel for å få gjennomført denne kampen, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt.

Kampen mot Østerrike kan bli avgjørende i nasjonsligaen. Dersom Norge vinner kampen, vil de også vinne sin pulje. Da får de en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til VM i 2022, samt at de rykker opp til nivå A i nasjonsligaen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

 • Fofana sikret Molde seieren med sitt første Eliteserie-mål

  David Datro Fofana ble den store helten for Molde da han sikret seieren mot Sarpsborg 08. Vingen dro seg inn i boksen og banket ballen i lengste hjørne.

  Det skjedde kun minutter etter at Tobias Heinz hadde utlignet for Sarpsborg i andre omgang.

  Da hadde allerede Magnus Grødem sendt Molde i ledelsen med et hodestøt.

  Seieren gjør at Molde holder kontakten med Lillestrøm på toppen av tabellen.

  Eliteserien i fotball 2022: Sarpsborg 08 - Molde
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Formel 2: Hauger treer på Monaco-trening

  Det norske Formel 2-håpet Dennis Hauger ble torsdag nummer tre på treningen før Monacos Grand Prix.

  Nordmannen var 48 tusendeler bak brasilianske Felipe Drugovich som var raskest. Mellom der snek sveitsiske Ralph Boschung seg kun to tusendeler bak Drugovich.

  Med tredjeplassen har Hauger uansett fått en fin start på sin første løpshelg i Monaco.

  Mye har gått galt for 19-åringen fra Aurskog i sesongstarten. Han ble nummer 13 i hovedløpet i Barcelona sist helg, men ser ut til å kunne få et løft på den ikoniske banen i Monte Carlo.

  Det skal kjøres kvalifisering fredag før sprintløpet går av stabelen lørdag. Hovedløpet finner sted søndag. (NTB)

  Red Bull cliff diving Oslo
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Ohi Omoijuanfo kronet sesongen med cupgull

  Det ble både serie- og cupgull for Ohi Omoijuanfo i sin første sesong for Røde Stjerne. Cupgullet ble sikret med 2-1-seier over erkerival Partizan Beograd.

  Nordmannen har titt og ofte funnet nettmaskene for den serbiske storklubben, men torsdag var det Aleksandar Katai som noterte seg for scoringer. En dobbel fra 31-åringen sikret Røde Stjerne sin 26. cuptittel.

  Cupgullet avslutter noen strålende dager for Omoijuanfo og Røde Stjerne. Søndag ble ligagullet sikret med 3-1-seier over Vozdovac.

  Omoijuanfo startet cupfinalen og ble byttet ut etter en snau time spilt. Like etterpå utlignet Slobodan Urosevic for Partizan, men Katai avgjorde kampen drøyt ti minutter senere.

  Den norske spissen ble Røde Stjerne-spiller ved nyttår etter at kontrakten hans med Molde utløp. (NTB)

  Ohi
  Foto: ANDY BUCHANAN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste