Hopp til innhold

Debuterer med nødlandslaget: – En spinnvill situasjon

GARDERMOEN (NRK): Jørgen Strand Larsen kan få sin Norge-debut når nødlandslaget skal hamle opp med Østerrike onsdag. Her er de 18 spillerne.

EM-kvalifisering fotball (U21): Norge - Gibraltar (6-0)

KAN FÅ DEBUTEN: Jørgen Strand Larsen er for første gang inne på landslaget. Han omtaler situasjonen som spinnvill og stressende.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Det såkalte nødlandslaget ledes av U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud ettersom landslagssjef Lars Lagerbäck og den opprinnelige A-troppen er i smittekarantene.

Laget består utelukkende av spillere fra utenlandske klubber, pluss Veton Berisha, som allerede har vært koronasmittet.

– Spinnvill situasjon

Spillerne skal møte på et hotell ved Gardermoen. Jørgen Strand Larsen, som kan få sin landslagsdebut onsdag, var blant de første spillerne til å ankomme hotellet.

– Det er en spinnvill situasjon, og det har vært noen stressende timer det siste døgnet. Det var vel ikke akkurat på denne måten jeg så for meg å få mitt første landslagsuttak på, men man sier så klart ikke nei når man blir spurt, sier han til NRK.

– Nå sitter jeg og venter på hva som skal skje. Det viktigste er å få testet oss så fort som mulig, så tar vi det derfra.

Fungerende trener Smerud sier det har vært hektisk å få samlet troppen.

Landslag fotball

FUNGERENDE LANDSLAGSSJEF: Leif Gunnar Smerud.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Dette blir spennende i en veldig spesiell tid. Det var mye hektisk aktivitet i går og spillerne har respondert fantastisk på henvendelsene. Det har gått veldig fort. Vi har måtte balansere en del hensyn, ikke minst å få tak i alle spillerne og få de til Oslo innen alle protokoller. Vi har nå en klar gjeng som skal prøve å gi Østerrike kamp. Det er en spennende tropp. Jeg har hatt mange av de tidligere på U21-landslaget og ser frem til å se de igjen, sier Smerud.

Tror laget kan overraske

Smerud leder altså landslaget i én kamp med 18 nye spillere. NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp tror likevel laget kan overraske ut fra forventningene.

Hvis det nye landslaget slår Østerrike med to mål eller mer, er Norge garantert gruppeseier og opprykk i nasjonsligaen.

Østerrikerne leder altså med tre poeng, og de vant 2–1 på Ullevaal i september.

Smerud og de nye spillerne står med andre ord overfor en mildt sagt tøff oppgave.

– Jeg tror de får trøbbel, men likevel er det mange gode fotballspillere. En del er også i form, og noen har vi jo ropt på tidligere. Troppen er selvsagt ikke godt forberedt, men samtidig føler de nok at dette er gøy og uten press. Jeg har litt troen på at det. Jeg tror de kan overraske ut fra forventningene, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

Håkon Evjen

Håkon Evjen ankommer hotellet på Gardermoen.

Torp understreker at forventningene er et klart tap for østerrikerne.

– Hvis de har en god kampplan inn her, og spillerne leverer opp mot sitt beste, kan man gi Østerrike en god match, sier Torp.

Foreløpig sier Smerud at han ikke har bestemt seg for hvilken inngang laget skal ha til kampen og hvem som skal starte for Norge.

– Det får vi se på når vi har mannskapet i hus og vi har enda bedre oversikt over hva vi møter. Vi har tanker om spillere, lag og formasjon, men det er ingenting som er klart nå, sier han.

– Gira

Viking måtte i karantene tidligere i høst da Veton Berisha testet positivt for korona. Nå er han altså den eneste spilleren fra den norske eliteseriespilleren som er med i den norske nødtroppen.

– Det var så klart veldig kjekk telefon å få. Måtte sjekke at jeg kunne være med, så var gledelig at det gikk i orden, sier Berisha til NRK.

Berisha

Veton Berisha er inne i landslagstroppen og skal gjøre sitt beste for Norges «nye» landslag.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Det er en viktig kamp, og vi ønsker å ta tre poeng. Jeg tror alle som er med er gira på å gjøre vårt beste, fortsetter han.

Han får støtte av spisskollega Strand Larsen.

– Jeg har blitt spurt om jeg synes det er kjedelig å bli tatt ut på denne måten, men det er det ikke. Vi skal ned til Østerrike og representere Norge i en viktig kamp, uten noe press på oss for å levere. Jeg ser bare positive sider ved det og jeg bare gleder meg.

Ingen Hauge og Ødegaard

Det var ventet at Milan-spiller Jens Petter Hauge skulle være med i troppen, men Hauge hadde avlagt en falsk positiv prøve og kunne ikke være med likevel.

Også Martin Ødegaard var nevnt som en kandidat fra den opprinnelige troppen, men ingen av disse spillerne er med.

– Det har vært spekulasjoner rundt om vi bruker spillere fra dagens tropp fordi de har vært smittet før. Jens Petter blir ikke aktuell på grunn av falsk positiv prøve, Morten Thorsby er det for lenge siden hadde korona, sier toppfotballsjef Lise Klaveness.

Hun opplyste videre at for Martin Ødegaard ble det gjort en totalvurdering, og at den tilsier at midtbanestjernen reiser tilbake til Real Madrid.

– Ødegaard er etter en totalvurdering dratt tilbake til klubb, etter frustrerende tunge dager her, mentalt utfordrende for ham og mange. Vi har kommet til det beste for ham å reise til klubb, sier Klaveness.

Til Norge først

NFF ønsket egentlig at spillerne skulle reise rett til Wien og samles der, men på grunn av strenge innreiseregler i Østerrike lot ikke det seg gjøre. Isteden reiser spillerne til Norge og sjekker inn på et hotell på Gardermoen.

Troppen drar videre til Østerrike på tirsdag. Opplegget skal være godkjent av både Helsedirektoratet og Helsedepartementet.

– Dette har vært krevende vurderinger, men vi er nå glad for at kampen kan spilles, både sportslig og av hensyn til våre forpliktelser overfor UEFA og turneringen vi deltar i. Gutta selv og deres klubber har vært meget positive til å stille opp på kort varsel for å få gjennomført denne kampen, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt.

Kampen mot Østerrike kan bli avgjørende i nasjonsligaen. Dersom Norge vinner kampen, vil de også vinne sin pulje. Da får de en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til VM i 2022, samt at de rykker opp til nivå A i nasjonsligaen.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Sabalenkas kjæreste bekreftet død: – Må han hvile i fred

    Den tidligere NHL-spilleren Konstantin Koltsov har gått bort. Det bekreftes av det belarusiske ishockeyforbundet.

    Koltsov var også kjæresten til verdenstoer i tennis, Aryna Sabalenka.

    I en kort uttalelse skrev forbundet at Koltsov «døde plutselig», uten å si hvordan eller hvor han gikk bort.

    «Vi er i sorg. Det belarusiske hockeyforbundet uttrykker sin dypeste medfølelse til familien, venner og alle som kjente og jobbet med Konstantin», heter det i uttalelsen.

    Koltsov spilte tre sesonger i NHL med klubben Pittsburgh Penguins, samt i to OL med det belarusiske landslaget.

    I tillegg til sin spillerkarriere, var Koltsov også trener for KHL-klubben Salavat Yulayev Ufa og det belarusiske landslaget.

    «Han var en sterk og positiv person, han var elsket og respektert av spillere, kolleger og supportere. Må han hvile i fred,» skriver Salavat Julajev Ufa i en uttalelse.

    Konstantin Koltsov ble 42 år gammel.

    Aryna Sabalenka
    Foto: AP
  • Messi-fans får 50 prosent refusjon etter Hongkong-fiaskoen

    Fans som kjøpte billetter for å se Lionel Messi i Hongkong får tilbakebetalt 50 prosent av billettprisen etter at argentineren mistet treningskampen.

    Det er riktignok kun så lenge de ikke iverksetter rettslige skritt mot arrangøren.

    Et utsolgt stadion betalte fra 880 Hongkong-dollar (1200 norske kroner) for å se den åttedobbelte gullballvinneren i aksjon 4. februar. Da ble det spilt en treningskampen mellom Inter Miami mot en utvalgt Hongkong XI.

    Reaksjonene var sterke da Messi ble sittende på benken gjennom hele kampen på grunn av en skade.

    Det ble ikke bedre da han tre dager senere spilte en halvtime da laget hans møtte japanske Vissel Kobe i Tokyo. Da kom anklagene om at Messis «no show» i Hongkong var rettet mot Kina.

    Arrangør Tatler Asia tilbød mandag 50 prosent refusjon for «de som kjøpte billetter gjennom offisielle kanaler til kampen».

    De som vil ha noen av pengene tilbake, må godta vilkår og betingelser som inkluderer at de ikke kan ta rettslige skritt mot arrangøren.

    Messi på benken under kampen i Hongkong
    Foto: AFP
  • Curling-VM: Norsk storseier over Tyrkia

    De norske curlingkvinnene slo knallhardt tilbake etter to strake tap og knuste Tyrkia 11-5 i curling-VM i Canada.

    Skip Marianne Rørvik fronter det norske VM-laget sammen med Kristin Skaslien, Mille Haslev Nordbye og Martine Rønning.

    Etter fem VM-kamper står de med to seiere og tre tap. Det gjør at Norge ligger på en delt 6.-plass. Sveits topper tabellen med fem av fem seire.

    Senere tirsdag venter det nok en kamp mot storfavoritt Sveits.

    Curling VM Norge
    Foto: Darren Calabrese / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal