NRK Meny
Normal

Helleland raste i Debatten: – Avdekker noen alvorlige brister

Kultur- og idrettsminister Linda Hofstad Helleland er forundret over at lege Fredrik Bendiksen fikk gå alene på apoteket i Italia og kjøpe sårsalven til Therese Johaug.

Helleland

FORUNDRET: Linda Hofstad Helleland er forundret over rutinene til skiforbundet.

Jeg trodde at skiforbundet etter Sundby-saken hadde gått gjennom rutinene og fått på plass alle kontrollrutiner, sa Helleland i Debatten på NRK1 og fortsatte:

– At en lege går inn på et apotek i Italia og kjøper en krem, uten å ha en «second opinion» fra en annen lege, eller en annen i støtteapparatet, jeg kan ikke forstå at det er mulig.

– Og dette avdekker noen alvorlige brister. Det trodde jeg at man hadde tatt konsekvensen av etter Sundby-saken, sa Helleland under Debatten på NRK1 torsdag kveld.

Hun fikk svar fra skipresident Erik Røste som også var i panelet.

– Det er en dypt beklagelig feil. Men det er ingen tvil om at vi hatt satt ned et granskingsutvalg som skal gjøre det kulturministeren ber om. Og så skjer dette her midt under den prosessen, og det er slevfølgelig ekstra beklagelig, og som ingen forutså. Men det ligger i mandatet til granskingsutvalget at de skal gjennomgå rutinene og se om de er gode nok, sa Erik Røste.

– Fikk sjokk

Helleland var invitert til programmet for å diskutere dopingsaken som slo ned som en bombe torsdag.

En annen av debattantene, dopingekspert Peter Hemmersbach var rystet over at Johaug ble felt av et stoff som har stått på dopinglisten i 30 år.

– Jeg fikk sjokk. Men jeg fikk ikke sjokk fordi det galdt en spesiell utøver, men jeg fikk sjokk fordi det var langrenn. Og jeg fikk sjokk fordi det skyldes mangel på kunnskap om dopinglisten.Og den tiden trodde jeg var forbi, sa professor Peter Hemmersbach.

Hemmersbach er tidligere leder for Norges laboratorium for dopinganalyse.

Debatten

NÅDELØS: Professor Peter Hemmersbach mener det er rart at dopingsaken til Johaug skyldes mangel på kunnskap om dopinglisten.

Foto: Skjermdump: NRK

– Må klandres

Under debatten kom dopingeksperten med kraftig skyts mot lege Fredrik Bendiksen som gav Johaug salven som inneholdt det forbudte stoffet clostebol.

– Vi har i alle år poengert hvor viktig det er å sjekke stoffene mot dopinglisten. Vi har sagt at vi ikke kan lage en liste som omfatter alle stoffene som selges i utlandet.

– Men han sier at han leste at stoffet clostebol stod på pakken. Clostebol er et stoff som en norsk lege ikke møter daglig. Han møter det aldri i sin praksis når han skal skrive ut medikamenter. Han møter det når han leser dopinglisten. Men han kjenner ikke clostebol, og det må man klandre ham for, mente Hemmersbach under debatten.

Professoren var klar på at også uttøveren har et ansvar for å sjekke hva vedkomende får i seg.

Utøveren har ansvar

Johaug sa tidligere i dag at hun har null skyld i saken fordi hun stolte på landslagslegen.

– Det er heller ikke vanskelig for uttøverne å sjekke medikamentet de tar. Du har apper, du har dopinglisten, du har internett. Og søker du etter clostebol på nettet - så ser du at det står på forbudslisten med en gang, sa Hemmersbach.

Stoffet Clostebol finnes ikke i Norge fordi det er anabolt steroid som blant annet er blitt brukt i kroppsbyggemiljøet.

NRK-ekspert Fredrik Aukland setter også spørsmålstegn ved at legen gikk alene til apoteket og kjøpte sårsalven til Johaug uten å snakke med andre.

Gråsone

– Jeg stusser over prosessen, og at en lege kan gå alene å kjøpe en salve på et utenlandsk apotek, sa Fredrik Aukland.

Han har erfaring som landslagstrener for Sveits, men er nå trener i yngre årsklasser.

– Jeg jobber til daglig med yngre utøvere. Og vi har et tett samaarbeid med Antidoping Norge og følger deres program. Der står det tydelig hva utøvere skal passe på.

– Det finnes helt klare rutiner for å ta ut medisiner i utlandet. Og at en lege får lov til å gjøre det helt alene, mener jeg er en gråsone, sa Aukland.

Siste nytt

 • Hjemmetap for Ødegaard og Thorsby

  Martin Ødegaard og Morten Thorsby fikk tillit fra start for Heerenveen hjemme mot Excelsior, men duoen maktet ikke å bidra til poeng. Det endte med 0-1-tap. Nicolai Næss var ubenyttet reserve for vertene, ifølge NTB.

  Ødegaard, Thorsby
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Norsk duo hjalp AZ til seier

  Jonas Svensson og Fredrik Midtsjø spilte samtlige minutter da AZ Alkmaar snudde 0-1 til 2-1 hjemme mot Sparta Rotterdam i nederlandske æresdivisjon. Den tidligere Rosenborg-duoen fikk som vanlig tillit fra start, men ingen av dem scoret, melder NTB.

  Jonas Svensson er klar for AZ Alkmaar
  Foto: @AZAlkmaar på Twitter
 • Sagosen og PSG med dramatisk tap

  Sander Sagosen slet da Paris Saint-Germain i sluttminuttene tapte 28-29 mot hviterussiske Meshkov Brest i mesterligaen i håndball. Nordmannen hadde sjansen til å gi PSG ledelsen til 29-28, men i stedet ble Petar Djordjic matchvinner i motsatt ende.

  GERMANY HANDBALL CHAMPIONS LEAGUE THW Kiel vs Paris Saint Germain
  Foto: FOCKE STRANGMANN / Epa

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin