Hopp til innhold

– Måten du komponerer spannet på er avgjørende

Det handler om å sette sammen det beste teamet av hunder som utfyller hverandres egenskaper. Det er avgjørende for å hevde seg i hundekjøring, ifølge ekspertene.

Harald Tunheim

VETERAN: Den 64 år gamle hundekjøreren deltar i 600 kilometersdistansen i årets Finnmarksløp. Han er en av forhåndsfavorittene til å vinne løpet i år.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

– Jeg har to sterke gutter som er litt bulldosere. Dem setter jeg litt lenger bak.

Det sier hundekjører Harald Tunheim om to av hundene i spannet sitt.

Han er en av de mest erfarne hundekjørerne som stiller i årets Finnmarksløp. Han har vunnet 6 ganger tidligere, og har deltatt hele 26 ganger. Så hundekjøreren vet å sette sammen et godt spann.

Men hvorfor setter hundekjøreren de sterkeste hundene bak?

NRKs ekspert forklarer at disse hundene fungerer som firehjulstrekkere:

– Det godt å ha litt trøkk bakerst i spannet når man skal opp bakker, siden de er større og sterkere. Dette er den nest tøffeste plasseringa i spannet fordi hundene merker sleden mest der når det humper og kommer rykk i lina. Du skal være sterk både i kroppen og mentalt for å takle det, sier Dalby.

Finnmarksløpet 2023
Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Spannet til FL 600 består av åtte hunder. De er plassert ut fra sine egenskaper, og hvor de egner seg best.

– Måten du komponerer spannet på er veldig avgjørende, sier Dalby.

En leder oppmuntrer de andre

Lederhunden Flex går fremst i spannet til Tunheim. Der er han plassert av en god grunn:

– Han har et sterkt hode. Han oppmuntrer de andre hundene hvis de begynner å bli slitne, sier Tunheim.

Selv om Flex er plassert foran, er han likevel ikke den eneste lederhunden i spannet. Hundekjøreren har andre kandidater som han kan plassere fremst.

Ifølge Dalby er det en god idé å ha flere ledere i spannet:

– Det å ha lederhunder som kan takle de ulike forholdene, det er viktig. Du finner sjelden den komplette lederhunden som har alle egenskapene. Det å ha et spann med flere gode ledere er derfor alfa og omega, for alle har ulike egenskaper.

Hvordan takler da lederhundene å bli satt lenger bak i spannet?

Noen ganger er det kjærkomment, for det er mentalt tøft å gå først og da liker de å bli flytta bak. Men så har du noen særinger som kanskje blir litt furtne og lurer på hvorfor de må lenger bak, men dette må de bare godta, sier Dalby.

Les også Slik kan du følge Finnmarksløpet

Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren

Resten av laget

NRKs ekspert sammenligner resten av laget med offensive midtbanespillere, som i fotball. De kan plasseres både foran og bak i spannet ut fra behovene som er.

Eksperten påpeker at hundene som går i midten av spannet spiller også svært viktige roller.

– Siden de fire første er dem som setter farta i spannet, så må de som kommer bak der igjen være med på den farta. Og så er det de firehjulstrekkerne bak der igjen. Så du må ha disse løperne som også kan bidra i front om det trengs.

Går to og to, men ikke alltid

Hundene går to og to, men allerede første døgn var det flere kjørere som måtte sette ut hunder. Dermed må noen gå alene på sin rad i spannet.

– Det er det ikke alle hunder som takler, så her må man finne den som er sterk nok i hodet til å gå alene midt i spannet.

En annen utfordring kan være at kjemien ikke faller helt på plass:

– Det er ikke alle hunder som jobber like godt sammen, enkelte tåler faktisk ikke trynet på hverandre.

– Men så kan det funke bra å sette en ung hund sammen med en som er mer erfaren, så den lærer. Sist jeg kjørte løp så hadde jeg en ung hund som begynte å henge med hodet og var litt sliten, og da tok den voksne hunden ved siden av ansvar og dytta snuten borti den unge – for å muntre den opp til å forsette, sier Dalby.

Les også Sammenligner hundene med verdens største fotballstjerner

Kristoffer Halvorsen med flere av hundene sine.

Tunheim forteller at det er hundene som i stor grad bestemmer løpet.

– Man kan ikke bestille noe som helst, men være til stede å gjøre jobben. Så får man se hvordan det går. Vi jobber med dyr, og det er de som på en måte avgjør, og så er det opp til meg å være en god leder og ta godt vare og passe godt på dem.

Og de to bakerste hundene i spannet vet han godt å passe litt ekstra på:

– De er litt mer ville og gale. Jeg holder de litt nærmere sleden, så jeg kan få korrigert de litt mer, sier Tunheim.

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal