Hopp til innhold

– Måten du komponerer spannet på er avgjørende

Det handler om å sette sammen det beste teamet av hunder som utfyller hverandres egenskaper. Det er avgjørende for å hevde seg i hundekjøring, ifølge ekspertene.

Harald Tunheim

VETERAN: Den 64 år gamle hundekjøreren deltar i 600 kilometersdistansen i årets Finnmarksløp. Han er en av forhåndsfavorittene til å vinne løpet i år.

Foto: Anders Bakkerud Larsen / NRK

– Jeg har to sterke gutter som er litt bulldosere. Dem setter jeg litt lenger bak.

Det sier hundekjører Harald Tunheim om to av hundene i spannet sitt.

Han er en av de mest erfarne hundekjørerne som stiller i årets Finnmarksløp. Han har vunnet 6 ganger tidligere, og har deltatt hele 26 ganger. Så hundekjøreren vet å sette sammen et godt spann.

Men hvorfor setter hundekjøreren de sterkeste hundene bak?

NRKs ekspert forklarer at disse hundene fungerer som firehjulstrekkere:

– Det godt å ha litt trøkk bakerst i spannet når man skal opp bakker, siden de er større og sterkere. Dette er den nest tøffeste plasseringa i spannet fordi hundene merker sleden mest der når det humper og kommer rykk i lina. Du skal være sterk både i kroppen og mentalt for å takle det, sier Dalby.

Finnmarksløpet 2023
Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Spannet til FL 600 består av åtte hunder. De er plassert ut fra sine egenskaper, og hvor de egner seg best.

– Måten du komponerer spannet på er veldig avgjørende, sier Dalby.

En leder oppmuntrer de andre

Lederhunden Flex går fremst i spannet til Tunheim. Der er han plassert av en god grunn:

– Han har et sterkt hode. Han oppmuntrer de andre hundene hvis de begynner å bli slitne, sier Tunheim.

Selv om Flex er plassert foran, er han likevel ikke den eneste lederhunden i spannet. Hundekjøreren har andre kandidater som han kan plassere fremst.

Ifølge Dalby er det en god idé å ha flere ledere i spannet:

– Det å ha lederhunder som kan takle de ulike forholdene, det er viktig. Du finner sjelden den komplette lederhunden som har alle egenskapene. Det å ha et spann med flere gode ledere er derfor alfa og omega, for alle har ulike egenskaper.

Hvordan takler da lederhundene å bli satt lenger bak i spannet?

Noen ganger er det kjærkomment, for det er mentalt tøft å gå først og da liker de å bli flytta bak. Men så har du noen særinger som kanskje blir litt furtne og lurer på hvorfor de må lenger bak, men dette må de bare godta, sier Dalby.

Les også: Slik kan du følge Finnmarksløpet

Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren
Målgang FL1200 da Thomas Wærner vant 1200-kilometeren

Resten av laget

NRKs ekspert sammenligner resten av laget med offensive midtbanespillere, som i fotball. De kan plasseres både foran og bak i spannet ut fra behovene som er.

Eksperten påpeker at hundene som går i midten av spannet spiller også svært viktige roller.

– Siden de fire første er dem som setter farta i spannet, så må de som kommer bak der igjen være med på den farta. Og så er det de firehjulstrekkerne bak der igjen. Så du må ha disse løperne som også kan bidra i front om det trengs.

Går to og to, men ikke alltid

Hundene går to og to, men allerede første døgn var det flere kjørere som måtte sette ut hunder. Dermed må noen gå alene på sin rad i spannet.

– Det er det ikke alle hunder som takler, så her må man finne den som er sterk nok i hodet til å gå alene midt i spannet.

En annen utfordring kan være at kjemien ikke faller helt på plass:

– Det er ikke alle hunder som jobber like godt sammen, enkelte tåler faktisk ikke trynet på hverandre.

– Men så kan det funke bra å sette en ung hund sammen med en som er mer erfaren, så den lærer. Sist jeg kjørte løp så hadde jeg en ung hund som begynte å henge med hodet og var litt sliten, og da tok den voksne hunden ved siden av ansvar og dytta snuten borti den unge – for å muntre den opp til å forsette, sier Dalby.

Les også: Sammenligner hundene med verdens største fotballstjerner

Kristoffer Halvorsen med flere av hundene sine.
Kristoffer Halvorsen med flere av hundene sine.

Tunheim forteller at det er hundene som i stor grad bestemmer løpet.

– Man kan ikke bestille noe som helst, men være til stede å gjøre jobben. Så får man se hvordan det går. Vi jobber med dyr, og det er de som på en måte avgjør, og så er det opp til meg å være en god leder og ta godt vare og passe godt på dem.

Og de to bakerste hundene i spannet vet han godt å passe litt ekstra på:

– De er litt mer ville og gale. Jeg holder de litt nærmere sleden, så jeg kan få korrigert de litt mer, sier Tunheim.

Siste nytt

  • Viaplay sliter med salget

    Viaplay trøbler med å hanke inn nok kunder og justerer markant ned forventningene for 2023. Strømmetjenesten sender blant annet Premier League og vintersport.

    Varslet om færre abonnementer gjorde at aksjekursen stupte med over 59 prosent mandag formiddag, skriver E24.

    Utsiktene for det svenske selskapet er såpass mye dårligere enn ventet, at Viaplays konsernsjef Anders Jensen går av med umiddelbar virkning. Han sier i en uttalelse at han gjør det i lys av dagens utfordringer.

    Viaplay peker på flere årsaker til de nedjusterte forventningene. Blant dem er lavere kundeetterspørsel, nedgang i reklamemarkedet og dyrere valutatransaksjoner. I tillegg har kutt i kostnader gått saktere enn antatt.

    Viaplay logo på skilt.
    Foto: Gorm Kallestad / NTB
  • Iivo Niskanen bryter med landslaget

    Den finske langrennsprofilen Iivo Niskanen bryter med det finske landslaget og vil satse privat under oppkjøringen til den kommende sesongen.

    Da det finske langrennslandslaget ble tatt ut forrige uke, var ikke Niskanen en del av troppen.

    – Iivo ønsker nå å kjøre en litt annerledes oppkjøring enn før. Det ble bestemt at han ikke skal være med på landslagsaktiviteter under oppkjøringen, men skal gjøre sitt eget opplegg, sa trener Teemu Pasanen fredag, ifølge rikskringkasteren Yle.

    Pasanen bekrefter at initiativet ble gjort av Niskanen. Det er et lignende opplegg som Johannes Høsflot Klæbo har gjort i Norge.

    Pasanen uttaler at 31-åringen vil være tilbake på landslaget når verdenscupen starter i november. (NTB)

    OPIeHUiFfY4
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Tour of Scandinavia-etappe i Sverige avlyst

    Det blir ingen etappe på svensk jord i årets Tour of Scandinavia. Økte kostnader og manglende finansiering gir kutt i sykkelprogrammet.

    Arrangøren opplyser om endringen i en pressemelding. Det var opprinnelig lagt opp til at kvinnerittet med verdenstourstatus skulle ha en etappe fra Tanum til Strömstad.

    – En kraftig kostnadsøkning på innkjøp av en rekke varer og tjenester, svekket norsk kronekurs og det faktum at vi ikke har lyktes med å skape et tilstrekkelig inntektsgrunnlag i Sverige, gjør at vi dessverre ser oss nødt til å kutte ut etappen i Sverige i år, sier daglig leder Roy Moberg.

    Åpningsetappen utsettes med én dag til 23. august. Den går fra Mysen til Halden. Alle de øvrige etappene avvikles som planlagt. De to siste sykles i Danmark. (NTB)

    Sykkel: Tour of Scandinavia
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste