Hopp til innhold

Slakter midlertidig dopingløsning: – Et stort nederlag

Onsdag ble det klart at Norge må ha foreldresamtykke for å teste utøvere under 18 år. Dette er en løsning som Antidoping Norge tidligere har kalt «utilstrekkelig».

Berit Kjøll og Anders Solheim

MIDLERTIDIG LØSNING: Berit Kjøll i Idrettsforbundet og Anders Solheim og Antidoping Norge sier de er fornøyd med utfallet av onsdagens møte.

Foto: NTB

NRKs antidopingavsløring har den siste tiden slått ned som en bombe i norsk idrett. Onsdag ettermiddag møttes Antidoping Norge (ADNO) og Kulturdepartementet i Oslo sentrum for å diskutere krisen.

Her ble partene enige om en kortsiktig løsning med innhenting av foreldresamtykke som sikrer at norsk idrett og ADNO opererer i tråd med WADAs regelverk.

Dette er et alternativ ADNO tidligere har beskrevet som «utilstrekkelig».

Nå har vi hatt et godt møte. Alle parter har hatt et felles mål fra starten av – vi ønsker å finne en løsning som gjør at vi ikke får noe trøbbel med WADA. Per nå betyr det at Antidoping Norge og Norges idrettsforbund setter seg ned og finner praktiske løsninger for å få foreldresamtykke for de det gjelder, sier statssekretær Gry Haugsbakken.

Den midlertidige løsningen innebærer at norske særforbund og idrettslag, som tar ut mindreårige topputøvere til idrettsaktiviteter, på forhånd må innhente samtykke til dopingtester fra utøveres foresatte.

Les også Norsk antidopingkrise – Norge kan bli nektet å arrangere mesterskap

Lise Klaveness og Caroline Graham Hansen

Refser løsningen

Den mulige konsekvensen dersom partene ikke hadde funnet en snarlig løsning på krisen ville blitt stor. Blant annet kunne både OL og Paralympics gått uten norsk deltakelse. Norge kunne også mistet rettet til å arrangere mesterskap.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er ikke spesielt imponert over utfallet av krisemøtet.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIC / NRK

KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIC / NRK

Dette endte som ADNO lenge har sagt de fryktet. Som er et stort nederlag for dem – og dermed også for NIF, som en stund nå har bestemt seg for å ikke ha noen egen mening. Alle sier det er eneste løsning på kort sikt. Hvis vi skal tro på det, er det i så fall et endelig bevis for hvor dårlig håndtert hele denne prosessen har vært de siste tre år, sier Saltvedt og fortsetter:

Foreldrefullmakten, som nå skal midlertidig tette hullene i lovverket, er jo en mulighet som har vært der hele tiden. Og gjør dessverre ingenting for å endre det grunnleggende problemet eller rette opp inntrykket av en idrettsnasjon uten styring på egen antidopinglovgiving. Unge utøvere kan fortsatt i teorien dope seg uten å bli kontrollert. Dette er å tette et hull med en sil.

Kort WADA-frist

Gry Haugsbakken understreker at de jobber med å finne en annen varig løsning.

Men å få til det før 9. september, som er fristen vi har fått fra WADA, er ikke realistisk, sier Haugsbakken.

Hun forteller at denne løsningen er at utøvere i aldersgruppen 15–18 år selv skal kunne samtykke til dopingtesting, slik både ADNO, NIF og Barneombudet har ønsket hele veien.

Anders Solheim, Antidoping Norge

I MØTET: Anders Solheim i Antidoping Norge

Foto: Ingrid Heier Jorstad / NRK

Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, forteller til NRK at han er lettet over at de har funnet en kortsiktig løsning, og at de jobber med en langsiktig løsning.

– Du er lettet over at dere kom frem til en løsning som dere i ADNO gjentatte ganger har sagt ikke er tilstrekkelig for å drive et effektivt antidopingarbeid?

– Vi skal også se på en langsiktig løsning som jeg håper vil være god for arbeidet på lang sikt. Men nå på kort sikt er det om å gjøre å få tettet hullene, slik at man kan drive et antidopingarbeid som er i tråd med regelverket. Det synes jeg er veldig positivt. Så jeg er lettet og glad og ser konturene av en kortsiktig løsning, svarer Solheim.

Berit Kjøll

FORNØYDE: Idrettspresident Berit Kjøll og generalsekretær Nils Einar Aas på vei ut av møtet med Kulturdepartementet og Antidoping Norge.

Foto: Ingrid Heier Jorstad / NRK

Idrettspresident Berit Kjøll var selv til stede på møtet. Hun er også glad for at Kulturdepartementet ser på langsiktige løsninger.

– Det er veldig positivt å få bekreftet at myndighetene igjennom Kulturdepartementet nå ser på lovmessige endringer som må til, og også vurderer andre løsninger som kan løse denne utfordringen, igjennom å sørge for at barn mellom 15 og 18 år ikke trenger å innhente samtykke. Det er det lange, gode løpet vi har signalisert lenge at vi ønsker oss, sier Kjøll.

Skal jobbe gjennom helgen

Idrettspresidenten forteller at de har satt sammen en arbeidsgruppe som i helgen skal jobbe med å presentere konkrete samtykkeløsninger. Deretter skal NIF diskutere løsningen med alle særforbund på mandag.

– NIF har sagt at denne løsningen egentlig ikke er ønskelig, er det i desperasjon dere går med på den?

– Vi erkjenner at det å få på plass en løsning, enten innenfor barneloven eller et nytt lovverk, dessverre tar tid. Da er vi tvunget til å gå inn, når vi ser alvoret i situasjonen som ble kjent for oss i juni, og se på hvordan vi praktisk kan løse innhenting av samtykke og bruke det. Dette diskuteres og vil bli presentert for alle etter at vi har diskutert det internt i organisasjonen med alle særforbundene på mandag, svarer Kjøll.

Les også Ut og mate ulver

Berit Kjøll

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • VIF-talent (19) må trolig legge opp

    En alvorlig kneskade tvinger trolig Vålerenga-spiller Jacob Dicko Eng (19) til å avslutte fotbalkarrieren langt tidligere enn han hadde tenkt.

    Oslo-klubben opplyser om den kjedelige situasjonen i sine kanaler torsdag.

    I oktober i fjor pådro Eng seg en alvorlig kneskade mot Fram Larvik i 2. divisjon. Legene ga beskjed om at det var 50 prosent sjanse for at han ville komme tilbake som fotballspiller.

    Til tross for operasjon og iherdig opptrening ble det etter undersøkelser denne uka klart at Jacob fortsatt har en veldig lang vei å gå. Sjansene for comeback er små, melder Vålerenga.

    (NTB)

    Jacob Dicko Eng
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Haaland nominert til gjev Premier League-pris

    Erling Braut Haaland kan bli kåret til årets unge spiller i Premier League denne sesongen. Kampen om hederbevisningen er imidlertid beintøff.

    Nominasjonene til prisen ble offentliggjort av Premier League torsdag. Haaland er én av åtte spillere det kan stemmes på.

    En av de tøffeste utfordrerne blir etter alle solemerker klubbkamerat Phil Foden. Manchester City-stjernen, som i likhet med Haaland er 23 år, har vært strålende for de lyseblå.

    Det er fansen som skal stemme fram vinneren av prisen. Forrige sesong gikk den til Haaland. Før det ble det to strake priser til Foden.

    (NTB)

    RARQbR4LYDw
    Foto: AP
  • Slik blir «nye» Tour de Ski

    Langrennssportens tradisjonsrike Tour de Ski-konsept dukker opp i ny drakt kommende vinter. For første gang skal alle konkurransene gå i et og samme land.

    Det er klart etter denne ukens møtevirksomhet i langrennskomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS).

    Den 19. utgaven av touren starter i vante omgivelser i Toblach lørdag 28. desember. Deretter følger ytterligere tre renn samme sted, før sirkuset forflytter seg til Val di Fiemme.

    Der venter ytterligere tre renn, med den etter hvert så velkjente kraftprøven opp monsterbakken Alpe Cermis som avslutningen. Kommende vinter består dermed Touren av i alt sju etapper.

    Bak den historiske beslutningen som nå er tatt ligger det blant annet miljøhensyn.

    (NTB)

    Tour de ski 2022/23
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal