Hopp til innhold

– Han kommer veldig dårlig ut av det

NRKs sykkelekspert Jann Post er overrasket over de nye dopinginnrømmelsene til Steffen Kjærgaard.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard har kommet med nye innrømmelser. - Det er vanskelig å stole på ham, sier NRKs sykkelekspert Jann Post.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Det er vanskelig å forstå hvorfor han ikke kunne legge alle kortene på bordet med en gang, sier Post.

Det er i et intervju med Antidoping Norge og kampanjen «Ærlig talt» at Kjærgaard kommer med nye opplysninger om dopingfortiden sin.

Jann Post

NRKs sykkelekspert Jann Post.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Der forteller han blant annet at han lot være å informere om at han hadde prøvd blodoverføringer da han innrømmet doping i 2012.

Kjærgaard var sportssjef i Norges Cykleforbund da han sto fram med sin dopingfortid. Men på pressekonferansen benektet han å ha testet blodoverføringer.

NRKs sykkelekspert Jann Post har problemer med å forstå hvorfor den tidligere sykkelproffen valgte å lyge på pressekonferansen, når han likevel skulle fortelle om dopingbruken.

– Det var veldig merkelig, om det da ikke var taktiske årsaker som lå bak. Han kommer veldig dårlig ut av det, sier Post.

– Det er rett og slett vanskelig å fatte hvorfor han ikke gjorde det da, sier han.

– Vanskelig å fatte

Den tidligere sykkelproffen skal også hatt kontakt med den beryktede doplegen dr. Michele Ferrari. En lege som benyttet seg av blodoverføringer, EPO, kortison, testosteron, veksthormoner og andre dopingmidler.

Han er nå livstidsutestengt fra all idrett.

– Jeg tenkte vel at man må ha noen mørke løgner å bære på, og de fleste blir med i grava. Jeg tenkte at det skal vel jeg også klare, sier Kjærgaard i intervjuet med Antidoping Norge.

– Kan vi stole på det Kjærgaard sier nå?

Jeg håper det, men han har gjort det vanskeligere og vanskeligere for seg selv, understreker Post.

Harald Tiedemann Hansen

President i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det viktigste er at han har fortalt sannheten til etterforskerne, påpeker han.

– Nye opplysninger

President i Norges Cykleforbund, Harald Tiedemann Hansen, håper Steffen Kjærgaard nå har fortalt alt han vet om dopingfortiden sin.

– Det er vanskelig å si, men jeg har tro på at Steffen ønsker å legge alle kortene på bordet, sier sykkelpresidenten til NRK.

Tiedemann Hansen hadde ikke hørt om de nye innrømmelsene da NRK intervjuet ham mandag kveld.

– Det er nye opplysninger for meg. Men samtidig synes jeg det er fint at han legger alle kortene på bordet. Det tror jeg er viktig for Steffen.

Ønsker å snakke sammen

Antidoping Norge har hatt lange samtaler med Steffen Kjærgaard i forkant av intervjuet, som publiseres i forbindelse med en holdningskampanje.

– Jeg har tro på at Steffen ønsker å gjøre dette for i det hele tatt greie å starte et nytt liv. Jeg tror han ønsker å bli ferdig med saken, kommenterer Tiedemann Hansen.

Kjærgaard fikk sparken som sportssjef i Norges Cykleforbund etter at han innrømmet dopingjukset. Sykkelpresidenten forteller at de ønsker å gjenoppta kontakten med sin tidligere sportssjef.

– Vi har hatt sporadisk kontakt og et ønske om å snakke litt mer sammen. Se litt fremover. Vi ønsker å vite litt mer, og vil gjerne gå grundigere inn i det som skjedde, sier han.

Intervjuet som er publisert av Antidoping Norge er det første på lang tid. Han er nå ingeniørstudent.

Nye opplysninger bekrefter at Steffen Kjærgaard også prøvde tradisjonell bloddoping. Reporter: Andreas Stabrun Smith. Foto: Jørn Tveter. Redigering: Per Christian Gråberg.

Siste nytt

 • Fosser med kruttsterk triumf i O-ringen

  Den norske orienteringsløperen Kasper Harlem Fosser vant sprinten i O-ringen i Sverige onsdag. Verdenseneren tok seieren foran landsmann Jørgen Baklid.

  Fosser vant med 19 sekunder ned til Baklid.

  – Dette viser at sprintsatsingen til norsk orientering gir resultater. Utrolig moro at vi får til en dobbeltseier, og det har kommet opp en bra generasjon i Norge nå som presterer bra i sprint, sa duoen etter løpet.

  Verdensener Fosser klatret til 8.-plass i sammendraget. Svenske Emil Svensk leder.

  Baklid var også svært fornøyd med egen prestasjon.

  – Det var overraskende at jeg skulle slå alle disse toppløperne, bortsett fra Kasper da. Planen var å løpe fort etter at jeg kom til O-ringen uten de store ambisjonene sammenlagt. Det var utrolig moro å få det til i kveld, sa han.

  Marie Olaussen, som tirsdag slo Tove Alexandersson på mellomdistansen, ble nummer tolv på sprinten. Den ble vunnet av Fossers samboer Simona Aebersold. Olaussen er på 6.-plass sammenlagt.

  Torsdag er det hviledag for eliten i Sverige, før de siste konkurransene avholdes fredag og lørdag.

  (NTB)

  Kasper Fosser
  Foto: NTB
 • Svensk Warholm-konkurrent tatt for kokainbruk: – Jeg skammer meg

  Den svenske friidrettsutøveren Oskar Edlund (21) ble tatt for kokainbruk og dømt til bøter av politiet. Episoden skjedde på en fest i Stockholm før jul i fjor, men ble offentlig kjent først nå gjennom avisa Expressen.

  21-åringen, som konkurrerer på 400 meter hekk, har kun fortalt sine nærmeste om det som skjedde. Dermed ble ikke de svenske idrettslederne først kjent med kokaindommen like før OL.

  Kokain er ikke regnet som prestasjonsfremmende når det brukes utenfor konkurranse. Dermed har ikke Edlund brutt noen dopingbestemmelser og kan delta i OL.

  – Jeg skammer meg fryktelig mye. Det var på en fest etter sesongen der jeg ble tilbudt kokain, og jeg var dum nok til å si ja, sier han til Expressen.

  Edlund har EM-medaljer fra både U20 og U23-klassen. I år har han satt personlig rekord flere ganger. Med tiden 48,70 kvalifiserte han seg til OL, der drømmen er å avansere fra forsøksheatet i konkurranse med blant annet Karsten Warholm.

  Den svenske friidrettssjefen Kajsa Bergqvist sier deres fokus er å hjelpe Edlund. Han får blant annet tilbud om å snakke med psykolog.

  Friidrott, JVM, ankomst Arlanda, Oskar Edlund.
  Foto: BILDBYRÅN
 • Dansere avblåser streikefaren før OL-åpningen

  Det skal danses i åpningsseremonien til Paris-OL, og alle danserne blir med. Streikefaren avblåses etter nye forhandlinger.

  Det blir med andre ord ikke tomt på dansegulvet når de olympiske lekene offisielt starter fredag.

  Hundrevis av dansere truet med å streike under åpningsseremonien, men et nytt tilbud gjør at det ikke lenger er fare for streik.

  Dansernes fagforening SFA-CGT kom med en uttalelse etter siste runde med forhandlinger, hvor de fortalte om en «delvis seier». Forhandlingene med arrangørene ga danserne en økning i kompensasjonen for fjernsynsrettighetene.

  (NTB)

  OL i Paris
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal