Hopp til innhold

Kjærgaard med nye innrømmelser: Løy om bloddoping

Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard lot være å informere om at han prøvde blodoverføringer da han innrømmet å ha dopet seg. Kjærgaard skal også hatt kontakt med den beryktede doplegen dr. Ferrari.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard kommer med nye innrømmelser i et intervju med Antidoping Norge i forbindelse med holdningskampanjen 'Ærlig talt'.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Steffen Kjærgaard

INNRØMMER BLODDOPING: Steffen Kjærgaard kommer med nye innrømmelser. Bildet er fra videoen som er laget i forbindelse med kampanjen.

Foto: Antidoping Norge

– Jeg tenkte vel at man må ha noen mørke løgner å bære på, og de fleste blir med i grava. Jeg tenkte at det skal vel jeg også klare, sier Kjærgaard i et intervju gitt til Antidoping Norge i forbindelse med holdningskampanjen «Ærlig talt».

Den tidligere sykkelproffen Steffen Kjærgaard var sportssjef i Norges Cykleforbund da han i 2012 innrømmet å ha dopet seg systematisk på EPO og kortison gjennom seks år som proffsyklist.

Kjærgaard fikk sparken som sportssjef i Norges Cykleforbund, men mottok også ros for å ha vært ærlig om dopingjukset.

Deriblant fra lederen for det amerikanske antidopingbyrået USADA, Travis Tygart, som felte Lance Armstrong.

– Det er viktig å bryte tausheten om doping som tema. Steffen viser mot som står frem og forteller sin historie, sa han til NRK.

Saken fortsetter under video

I en video fra "Antidoping Norge" forteller Steffen Kjærgård om sin dopingfortid.

KJÆRGAARD SNAKKER UT: Se videoen fra Antidoping Norge.

– Jeg svarte vel nei

Etter pressekonferansen har Kjærgaard, med få unntak, vært taus om sin historie. Men i intervjuet med Antidoping Norge forteller Kjærgaard at han ikke orket å fortelle den hele og fulle sannheten under møtet med pressen.

Kjærgaard fikk nemlig spørsmål om han også hadde prøvd blodoverføringer da han var aktiv, men svarte da benektende på det.

– Jeg svarte vel nei, sier han i intervjuet.

Kjærgaard har likevel i ettertid i samtaler med Antidoping Norge innrømmet at tradisjonell blodoverføring var noe han prøvde ut. Dette skal ha skjedd ganske sent i karrieren, i 2002.

Syklisten hadde det på det tidspunktet redusert EPO-bruken fordi det var kommet nye testmetoder som kunne avsløre dopingbruken.

– Da prøvde jeg en mer klassisk bloddopingvariant en gang, men fikk ingen «boost», følte meg ikke sprekere. Derfor ble det med den ene gangen, sier han.

– Kontakt med dr Ferrari

I intervjuet forklarer Kjærgaard at han ikke orket å snakke om dette i tillegg til EPO-bruken.

– Det ble for mye. Jeg husker ikke engang om jeg ble spurt helt konkret om det eller om det er noe jeg innbiller meg, sier han og fortsetter:

– Jeg har ikke mer å skjule. Ingen flere lik (i skapet). Det er alt.

NRK har også fått vite fra kretsen rundt Kjærgaard at han i tiden i US Postal hadde et formelt samarbeid med dopinglegen Michele Ferrari, legen til Lance Armstrong.

Legen benyttet seg av blodoverføringer, EPO, kortison, testosteron, veksthormoner og andre dopingmidler, men er nå livstidsutestengt fra all idrett.

Samarbeidet med Ferrari skal ha strandet etter noen få måneder på grunn av dårlig personkjemi mellom de to.

Michele Ferrari

KONTAKT: Kjærgaard skal ha innrømmet kontakt med dopinglegen Ferrari.

Foto: NICO CASAMASSIMA / Afp
Halvor Byfuglien

SAMTALER: Antidoping Norge har hatt lange samtaler med Kjærgaard, sier kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien.

Foto: NRK

Kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien i Antidoping Norge forteller at Kjærgaard har innrømmet kontakt med dopinglegen i samtalene de har hatt.

– Det foreligger en innrømmelse om at han har hatt en kontakt med dr Ferrari, men at det ikke var et langvarig forhold, sier han til NRK.

– Legger sammen to og to

I samtalene med Antidoping Norge forteller Kjærgaard videre om hvordan han først begynte å bruke EPO og hans kontakt med dopingverstingen Lance Armstrong.

– Da jeg begynte min første EPO-kur i 1998, var det ingen risiko. Det var helt umulig å bli tatt, det var en kjent sak. I 2000 kom den første EPO-testen, og da ble jeg mer forsiktig, forteller han.

– Visste du hva Armstrong drev med, blir det spurt i intervjuet.

– Jeg visste ingenting i detalj, det ble aldri snakket høyt om. Man legger bare sammen to og to, og snapper opp korte samtaler, som korte samtaler, som bestillinger av restitusjonscocktailer. «Jeg trenger ikke vitamin C eller E». Det var kallenavnet på EPO.

– Fryktet å bli tatt med buksa nede

Beslutningen om å legge kortene på bordet kom da USADA-rapporten ble offentliggjort og FBI startet etterforskning av Lance Armstrong.

Rapporten felte en knusende dom over både Armstrong og internasjonal sykkelsport.

– Det var forferdelig fra det øyeblikket jeg skjønte at den USADA-rapporten eksisterte og kom til å bli offentliggjort. Den perioden var et stort og mørkt hull med veldig mye søvnløshet, uro og frykt for å bli tatt med buksa nede, innrømmer den tidligere sykkelproffen.

Halvor Byfuglien sier til NRK at de har hatt mange og lange samtaler med Steffen Kjærgaaard den siste tiden, og at de har opplevd han som troverdig.

– Til sammen har vi kanskje snakket med ham i 50 timer, og vi har opplevd ham som åpen og samarbeidsvillig.

– Er det flere ting vi ikke får vite?

– Det er det sikkert, men alt det vesentlige er nå oppe på bordet. Men det er klart at det er ting i disse samtalene som ikke kommer ut, sier han.

Kjærgaard har ingen planer om å gi nye intervjuer i nærmeste fremtid.

Han skal heller ikke skrive bok. Intervjuet som nå er publisert av Antidoping Norge er det første på lenge, og kanskje det siste om dopingfortiden til Steffen Kjærgaard. Han er nå ingeniørstudent.

Se reportasje om saken her:

Nye opplysninger bekrefter at Steffen Kjærgaard også prøvde tradisjonell bloddoping. Reporter: Andreas Stabrun Smith. Foto: Jørn Tveter. Redigering: Per Christian Gråberg.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal