Kjærgaard med nye innrømmelser: Løy om bloddoping

Tidligere proffsyklist Steffen Kjærgaard lot være å informere om at han prøvde blodoverføringer da han innrømmet å ha dopet seg. Kjærgaard skal også hatt kontakt med den beryktede doplegen dr. Ferrari.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard kommer med nye innrømmelser i et intervju med Antidoping Norge i forbindelse med holdningskampanjen 'Ærlig talt'.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Steffen Kjærgaard

INNRØMMER BLODDOPING: Steffen Kjærgaard kommer med nye innrømmelser. Bildet er fra videoen som er laget i forbindelse med kampanjen.

Foto: Antidoping Norge

– Jeg tenkte vel at man må ha noen mørke løgner å bære på, og de fleste blir med i grava. Jeg tenkte at det skal vel jeg også klare, sier Kjærgaard i et intervju gitt til Antidoping Norge i forbindelse med holdningskampanjen «Ærlig talt».

Den tidligere sykkelproffen Steffen Kjærgaard var sportssjef i Norges Cykleforbund da han i 2012 innrømmet å ha dopet seg systematisk på EPO og kortison gjennom seks år som proffsyklist.

Kjærgaard fikk sparken som sportssjef i Norges Cykleforbund, men mottok også ros for å ha vært ærlig om dopingjukset.

Deriblant fra lederen for det amerikanske antidopingbyrået USADA, Travis Tygart, som felte Lance Armstrong.

– Det er viktig å bryte tausheten om doping som tema. Steffen viser mot som står frem og forteller sin historie, sa han til NRK.

Saken fortsetter under video

I en video fra "Antidoping Norge" forteller Steffen Kjærgård om sin dopingfortid.

KJÆRGAARD SNAKKER UT: Se videoen fra Antidoping Norge.

– Jeg svarte vel nei

Etter pressekonferansen har Kjærgaard, med få unntak, vært taus om sin historie. Men i intervjuet med Antidoping Norge forteller Kjærgaard at han ikke orket å fortelle den hele og fulle sannheten under møtet med pressen.

Kjærgaard fikk nemlig spørsmål om han også hadde prøvd blodoverføringer da han var aktiv, men svarte da benektende på det.

– Jeg svarte vel nei, sier han i intervjuet.

Kjærgaard har likevel i ettertid i samtaler med Antidoping Norge innrømmet at tradisjonell blodoverføring var noe han prøvde ut. Dette skal ha skjedd ganske sent i karrieren, i 2002.

Syklisten hadde det på det tidspunktet redusert EPO-bruken fordi det var kommet nye testmetoder som kunne avsløre dopingbruken.

– Da prøvde jeg en mer klassisk bloddopingvariant en gang, men fikk ingen «boost», følte meg ikke sprekere. Derfor ble det med den ene gangen, sier han.

– Kontakt med dr Ferrari

I intervjuet forklarer Kjærgaard at han ikke orket å snakke om dette i tillegg til EPO-bruken.

– Det ble for mye. Jeg husker ikke engang om jeg ble spurt helt konkret om det eller om det er noe jeg innbiller meg, sier han og fortsetter:

– Jeg har ikke mer å skjule. Ingen flere lik (i skapet). Det er alt.

NRK har også fått vite fra kretsen rundt Kjærgaard at han i tiden i US Postal hadde et formelt samarbeid med dopinglegen Michele Ferrari, legen til Lance Armstrong.

Legen benyttet seg av blodoverføringer, EPO, kortison, testosteron, veksthormoner og andre dopingmidler, men er nå livstidsutestengt fra all idrett.

Samarbeidet med Ferrari skal ha strandet etter noen få måneder på grunn av dårlig personkjemi mellom de to.

Michele Ferrari

KONTAKT: Kjærgaard skal ha innrømmet kontakt med dopinglegen Ferrari.

Foto: NICO CASAMASSIMA / Afp
Halvor Byfuglien

SAMTALER: Antidoping Norge har hatt lange samtaler med Kjærgaard, sier kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien.

Foto: NRK

Kommunikasjonsleder Halvor Byfuglien i Antidoping Norge forteller at Kjærgaard har innrømmet kontakt med dopinglegen i samtalene de har hatt.

– Det foreligger en innrømmelse om at han har hatt en kontakt med dr Ferrari, men at det ikke var et langvarig forhold, sier han til NRK.

– Legger sammen to og to

I samtalene med Antidoping Norge forteller Kjærgaard videre om hvordan han først begynte å bruke EPO og hans kontakt med dopingverstingen Lance Armstrong.

– Da jeg begynte min første EPO-kur i 1998, var det ingen risiko. Det var helt umulig å bli tatt, det var en kjent sak. I 2000 kom den første EPO-testen, og da ble jeg mer forsiktig, forteller han.

– Visste du hva Armstrong drev med, blir det spurt i intervjuet.

– Jeg visste ingenting i detalj, det ble aldri snakket høyt om. Man legger bare sammen to og to, og snapper opp korte samtaler, som korte samtaler, som bestillinger av restitusjonscocktailer. «Jeg trenger ikke vitamin C eller E». Det var kallenavnet på EPO.

– Fryktet å bli tatt med buksa nede

Beslutningen om å legge kortene på bordet kom da USADA-rapporten ble offentliggjort og FBI startet etterforskning av Lance Armstrong.

Rapporten felte en knusende dom over både Armstrong og internasjonal sykkelsport.

– Det var forferdelig fra det øyeblikket jeg skjønte at den USADA-rapporten eksisterte og kom til å bli offentliggjort. Den perioden var et stort og mørkt hull med veldig mye søvnløshet, uro og frykt for å bli tatt med buksa nede, innrømmer den tidligere sykkelproffen.

Halvor Byfuglien sier til NRK at de har hatt mange og lange samtaler med Steffen Kjærgaaard den siste tiden, og at de har opplevd han som troverdig.

– Til sammen har vi kanskje snakket med ham i 50 timer, og vi har opplevd ham som åpen og samarbeidsvillig.

– Er det flere ting vi ikke får vite?

– Det er det sikkert, men alt det vesentlige er nå oppe på bordet. Men det er klart at det er ting i disse samtalene som ikke kommer ut, sier han.

Kjærgaard har ingen planer om å gi nye intervjuer i nærmeste fremtid.

Han skal heller ikke skrive bok. Intervjuet som nå er publisert av Antidoping Norge er det første på lenge, og kanskje det siste om dopingfortiden til Steffen Kjærgaard. Han er nå ingeniørstudent.

Se reportasje om saken her:

Nye opplysninger bekrefter at Steffen Kjærgaard også prøvde tradisjonell bloddoping. Reporter: Andreas Stabrun Smith. Foto: Jørn Tveter. Redigering: Per Christian Gråberg.

Siste nytt

 • Ingen debut for Skjelbred

  Per Ciljan Skjelbred er tilbake i trening, men ifølge Adresseavisen går det mot at Rosenborg blir uten 33-åringen i lørdagens hjemmekamp mot Strømsgodset.

  Den tidligere Hertha Berlin-spilleren var bare ti minutter på treningsfeltet på Lerkendal mandag før han gikk i garderoben med sin vonde legg.

  Han trente igjen onsdag, men innrømmet overfor Adresseavisen at lørdagens oppgjør mot Strømsgodset høyst sannsynlig går uten ham.

  Per Ciljan Skjelbred
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • ESPN: Ingen Ryder Cup før 2021

  Viktor Hovland får ikke muligheten til å representere Europa i Ryder Cup i 2020. Turneringen kommer til å bli utsatt i ett år til september 2021, ifølge ESPN.

  Bakgrunnen er koronapandemien, melder ESPN. Den amerikanske TV-kanalen skriver at den offentlige kunngjøringen av utsettelsen vil komme i løpet av onsdagen.

  Viktor Hovland, som er oppe på 42.-plass på verdensrankingen i golf, kunne fort blitt tatt ut til å representere Europa.

  Hovland
  Foto: Carlos Osorio / Carlos Osorio
 • Raja møter idrettstoppane torsdag

  Kulturminister Abid Raja har invitert fotballtoppane og idrettspresidenten til hastemøte om breiddefotballen torsdag ettermiddag. Det opplyser Raja sjølv på twitter i dag.

  Møtet kjem i stand etter at fotballforbundet har lagt sterkt press på ministeren for å få breiddefotballen også for spelarar over 20 år i gang.

  Raja er i Bremanger i Vestland, og vil møte idretten der. Eller ein annan dag om det passar betre, tvitrar ministeren.

  NFF ønskjer opning for full aktivitet i breiddefotballen frå 1. august.

  Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal