Hopp til innhold

Mads Kaggestad: – Trodde ikke han brukte så sofistikerte metoder

– Jeg ble overrasket over det Kjærgaard fortalte. Jeg trodde han hadde lagt det meste på bordet da han forklarte seg for to år siden, sier Mads Kaggestad.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard innrømmet i går at han hadde brukt bloddoping, og at han ikke hadde fortalt den hele og fulle sannhet da han innrømmet dopingbruk for to år siden.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mandag innrømmet den tidligere proffsyklisten Steffen Kjærgaard at han hadde brukt bloddoping på slutten av sin karriere. Det var noe han holdt tilbake da han i 2012 innrømmet doping i den tiden han syklet for laget US Postal sammen med Lance Armstrong.

Da skapte innrømmelsene et jordskjelv – ikke minst fordi Kjærgaard da var sportssjef i Norges Cykleforbund, en stilling han måtte trekke seg fra i forbindelse med innrømmelsen.

Nå mener Kaggestad den nye innrømmelsen ikke er like sjokkerende. Selv om han er overrasket.

– Jeg trodde han brukte andre om mindre sofistikerte dopingmetoder. Bloddoping trodde jeg bare det var den aller innerste kretsen rundt Lance Armstrong som var involvert i. Dette er så omfattende og komplisert at du nesten må ha et støtteapparat for å gjennomføre det.

– På den andre siden er det logisk, for han var en viktig hjelperytter for Armstrong, sier Kaggestad.

Tror bildet er komplett

Kaggestad innrømmer at han ble overrasket da Steffen Kjærgaard mandag fortalte at han hadde brukt bloddoping i sine dager som aktiv, og at han ikke hadde lagt alle kortene på bordet den gangen.

– Tror du han har fortalt alt nå?

– Det vet jeg ikke. Vi får nok aldri vite hva han har sagt til dopingjegerne. Men det kan virke som om bildet er nokså komplett nå.

– Dømmer ikke Kjærgaard

Mads Kaggestad

– Steffen har vært under et press som ingen unner ham, sier Mads Kaggestad

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kaggestad har hatt kontakt med Kjærgaard også etter innrømmelsene for snart to år siden.

– Han var sportssjefen min, og jeg kan bare tenke meg hvilken påkjenning han har vært gjennom. Det har vært viktig at miljøet har hatt kontakt med ham og prøvd å verne om personen Steffen Kjærgaard. Det er viktig å kunne skille mellom sak og person, og kanskje også forstå hvorfor han gjorde det han gjorde. Han var jo tross alt i et miljø med en sterk ukultur.

– Derfor dømmer ikke jeg Steffen når jeg møter ham. Han har vært gjennom en tøff nok belastning etter min mening, sier Kaggestad.

– Ønsket å høre om andre involverte

Han føler ikke at han er mer forbanna på Kjærgaard nå enn før mandagens avsløring.

– Han var bare i en situasjon ingen unner ham å være i. Da er det vel en slags naturlig reaksjon.

– Da han innrømmet – eller ble presset til å innrømme – dopingbruken for to år siden, var det nok noen av tilhørerne som følte at han ikke sa alt. Vi ønsket å høre at han involverte dem vi trodde var involvert, særlig sportssjefen hans i US Postallaget Johan Bruyneel.

Men Steffen holdt tett. Han snakket bare om seg selv. Og det er et mønster vi ser i doping-innrømmelsene: De snakker om sin egen doping og sier de bare har dopet seg én gang.

Tror bloddoping finnes ennå

Han tror det fremdeles finnes gammeldags bloddoping i toppidretten.

– Det tror jeg. Men innen sykkelsporten tror jeg nok – med de verktøyene som er tilgjengelig og de tiltakene som er satt i verk – det er flere som sykler helt reint, og flere som er «mindre dopet» enn før. Da har man iallfall kommet et steg videre på veien, men jeg tror ikke bloddoping er helt borte.

– Blodpass og måling av blodverdier over tid er det beste verktøyet vi har, og det må brukes, sier Kaggestad.

– Sykkelsporten alene gjennomfører over 30 prosent av blodtestingen i idretten uansett gren. Den har også et godt utbygd blodpass-system for å ta bloddoping. Så hvis det fortsatt er utbredt i sykkelsporten, frykter jeg at det er veldig utbredt i idretter der de ikke forfølger det som et problem, sier Mads Kaggestad.

– Jeg tror doping er kulturelt betinget. Det finnes lag med dårlige holdninger, og det finnes land med dårlige holdninger. Det er mye opptil de store idrettsorganisasjonene og ikke minst særforbundene å rydde opp, mener Mads Kaggestad.

Siste nytt

 • Frankrike utklasset USA - Selvmål sikret Israel ett poeng mot Mali

  OL tjuvstartet onsdag med både fotball og sjumannsrugby.

  I fotballkampen mellom Mali (U23) og Israel (U23) i gruppe D var det en sjansefattig og målløs første omgang.

  Mali hadde ballen mest og kom til flest avslutninger, men etter pause klarte backen Hamidou Diallo å sette ballen i eget mål.

  Få minutter senere utlignet spissen Cheickna Doumbia med hodet. Kampen endte med poengdeling.

  – Det var en vanskelig kamp, og vanskelig motstand, sier Israels kaptein Omri Gandelman til NRK.

  De israelske spillerne ble fraktet til stadion i politieskorte og det var mye sikkerhet på utsiden av stadion.

  – Vi fokuserer bare på kampen. Vi prøver å ikke høre på støyet utenfor, sier Gandelman.

  Japan leder gruppe D, etter 5-0-seieren over Paraguay. Israel og Mali deler andreplassen i gruppa.

  I kampen mellom Frankrike (U23) og USA (U23) i gruppe A, sto det også 0-0 til pause. I andre omgang sendte veteranen Alexandre Lacazette (33) Frankrike opp i ledelsen. Hvert U23 lag får ha med seg tre spillere over 23.

  Men også Frankrikes unge spillere kan å score mål. 22-årige Michael Olise doblet ledelsen fra utenfor boksen etter 70 minutter. Loïc Badé fulgte opp kvarteret senere og Frankrike vant 3-0.

  De leder med det gruppe A foran New Zealand, som slo Guinea 2-1 tidligere onsdag.

  Åpningskampen mellom Argentina og Marokko i gruppe B endte derimot i kaos, den kan du lese mer om her.

  Doumbia setter 1-1 mot Israel
  Foto: AFP
 • Fosser med kruttsterk triumf i O-ringen

  Den norske orienteringsløperen Kasper Harlem Fosser vant sprinten i O-ringen i Sverige onsdag. Verdenseneren tok seieren foran landsmann Jørgen Baklid.

  Fosser vant med 19 sekunder ned til Baklid.

  – Dette viser at sprintsatsingen til norsk orientering gir resultater. Utrolig moro at vi får til en dobbeltseier, og det har kommet opp en bra generasjon i Norge nå som presterer bra i sprint, sa duoen etter løpet.

  Verdensener Fosser klatret til 8.-plass i sammendraget. Svenske Emil Svensk leder.

  Baklid var også svært fornøyd med egen prestasjon.

  – Det var overraskende at jeg skulle slå alle disse toppløperne, bortsett fra Kasper da. Planen var å løpe fort etter at jeg kom til O-ringen uten de store ambisjonene sammenlagt. Det var utrolig moro å få det til i kveld, sa han.

  Marie Olaussen, som tirsdag slo Tove Alexandersson på mellomdistansen, ble nummer tolv på sprinten. Den ble vunnet av Fossers samboer Simona Aebersold. Olaussen er på 6.-plass sammenlagt.

  Torsdag er det hviledag for eliten i Sverige, før de siste konkurransene avholdes fredag og lørdag.

  (NTB)

  Kasper Fosser
  Foto: NTB
 • Svensk Warholm-konkurrent tatt for kokainbruk: – Jeg skammer meg

  Den svenske friidrettsutøveren Oskar Edlund (21) ble tatt for kokainbruk og dømt til bøter av politiet. Episoden skjedde på en fest i Stockholm før jul i fjor, men ble offentlig kjent først nå gjennom avisa Expressen.

  21-åringen, som konkurrerer på 400 meter hekk, har kun fortalt sine nærmeste om det som skjedde. Dermed ble ikke de svenske idrettslederne først kjent med kokaindommen like før OL.

  Kokain er ikke regnet som prestasjonsfremmende når det brukes utenfor konkurranse. Dermed har ikke Edlund brutt noen dopingbestemmelser og kan delta i OL.

  – Jeg skammer meg fryktelig mye. Det var på en fest etter sesongen der jeg ble tilbudt kokain, og jeg var dum nok til å si ja, sier han til Expressen.

  Edlund har EM-medaljer fra både U20 og U23-klassen. I år har han satt personlig rekord flere ganger. Med tiden 48,70 kvalifiserte han seg til OL, der drømmen er å avansere fra forsøksheatet i konkurranse med blant annet Karsten Warholm.

  Den svenske friidrettssjefen Kajsa Bergqvist sier deres fokus er å hjelpe Edlund. Han får blant annet tilbud om å snakke med psykolog.

  Friidrott, JVM, ankomst Arlanda, Oskar Edlund.
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal