Hopp til innhold

Mads Kaggestad: – Trodde ikke han brukte så sofistikerte metoder

– Jeg ble overrasket over det Kjærgaard fortalte. Jeg trodde han hadde lagt det meste på bordet da han forklarte seg for to år siden, sier Mads Kaggestad.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard innrømmet i går at han hadde brukt bloddoping, og at han ikke hadde fortalt den hele og fulle sannhet da han innrømmet dopingbruk for to år siden.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mandag innrømmet den tidligere proffsyklisten Steffen Kjærgaard at han hadde brukt bloddoping på slutten av sin karriere. Det var noe han holdt tilbake da han i 2012 innrømmet doping i den tiden han syklet for laget US Postal sammen med Lance Armstrong.

Da skapte innrømmelsene et jordskjelv – ikke minst fordi Kjærgaard da var sportssjef i Norges Cykleforbund, en stilling han måtte trekke seg fra i forbindelse med innrømmelsen.

Nå mener Kaggestad den nye innrømmelsen ikke er like sjokkerende. Selv om han er overrasket.

– Jeg trodde han brukte andre om mindre sofistikerte dopingmetoder. Bloddoping trodde jeg bare det var den aller innerste kretsen rundt Lance Armstrong som var involvert i. Dette er så omfattende og komplisert at du nesten må ha et støtteapparat for å gjennomføre det.

– På den andre siden er det logisk, for han var en viktig hjelperytter for Armstrong, sier Kaggestad.

Tror bildet er komplett

Kaggestad innrømmer at han ble overrasket da Steffen Kjærgaard mandag fortalte at han hadde brukt bloddoping i sine dager som aktiv, og at han ikke hadde lagt alle kortene på bordet den gangen.

– Tror du han har fortalt alt nå?

– Det vet jeg ikke. Vi får nok aldri vite hva han har sagt til dopingjegerne. Men det kan virke som om bildet er nokså komplett nå.

– Dømmer ikke Kjærgaard

Mads Kaggestad

– Steffen har vært under et press som ingen unner ham, sier Mads Kaggestad

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kaggestad har hatt kontakt med Kjærgaard også etter innrømmelsene for snart to år siden.

– Han var sportssjefen min, og jeg kan bare tenke meg hvilken påkjenning han har vært gjennom. Det har vært viktig at miljøet har hatt kontakt med ham og prøvd å verne om personen Steffen Kjærgaard. Det er viktig å kunne skille mellom sak og person, og kanskje også forstå hvorfor han gjorde det han gjorde. Han var jo tross alt i et miljø med en sterk ukultur.

– Derfor dømmer ikke jeg Steffen når jeg møter ham. Han har vært gjennom en tøff nok belastning etter min mening, sier Kaggestad.

– Ønsket å høre om andre involverte

Han føler ikke at han er mer forbanna på Kjærgaard nå enn før mandagens avsløring.

– Han var bare i en situasjon ingen unner ham å være i. Da er det vel en slags naturlig reaksjon.

– Da han innrømmet – eller ble presset til å innrømme – dopingbruken for to år siden, var det nok noen av tilhørerne som følte at han ikke sa alt. Vi ønsket å høre at han involverte dem vi trodde var involvert, særlig sportssjefen hans i US Postallaget Johan Bruyneel.

Men Steffen holdt tett. Han snakket bare om seg selv. Og det er et mønster vi ser i doping-innrømmelsene: De snakker om sin egen doping og sier de bare har dopet seg én gang.

Tror bloddoping finnes ennå

Han tror det fremdeles finnes gammeldags bloddoping i toppidretten.

– Det tror jeg. Men innen sykkelsporten tror jeg nok – med de verktøyene som er tilgjengelig og de tiltakene som er satt i verk – det er flere som sykler helt reint, og flere som er «mindre dopet» enn før. Da har man iallfall kommet et steg videre på veien, men jeg tror ikke bloddoping er helt borte.

– Blodpass og måling av blodverdier over tid er det beste verktøyet vi har, og det må brukes, sier Kaggestad.

– Sykkelsporten alene gjennomfører over 30 prosent av blodtestingen i idretten uansett gren. Den har også et godt utbygd blodpass-system for å ta bloddoping. Så hvis det fortsatt er utbredt i sykkelsporten, frykter jeg at det er veldig utbredt i idretter der de ikke forfølger det som et problem, sier Mads Kaggestad.

– Jeg tror doping er kulturelt betinget. Det finnes lag med dårlige holdninger, og det finnes land med dårlige holdninger. Det er mye opptil de store idrettsorganisasjonene og ikke minst særforbundene å rydde opp, mener Mads Kaggestad.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal