Hopp til innhold

Kjærgaard: – I snart 15 år har jeg holdt på en mørk løgn

Steffen Kjærgaard innrømmer at han har brukt doping i sin karriere som proffsyklist, og selv tok initiativ til EPO-bruk. – Jeg føler meg helt jævlig, sier nordmannen.

Startet med EPO på eget initiativ

Her innrømmer Steffen Kjærgaard at han har brukt doping, og at han selv tok initiativ til å bruke EPO.

Steffen Kjærgaard

Steffen Kjærgaard letet ofte lenge etter ordene for å svare på alle spørsmålene under pressekonferansen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix
Steffen Kjærgaard fotografert sammen med Lance Armstrong

Steffen Kjærgaard fastholder at han ikke har direkte kjennskap til om andre på US Postal-laget har brukt doping.

Foto: Haslene, Espen / SCANPIX

Den tidligere proffsyklisten ble møtt av et blitzregn på vei inn til pressekonferansen. Han så ned i gulvet før han satte seg til rette og var klar for å fortelle sin historie.

– I snart 15 år har jeg holdt på en løgn. Jeg skal begynne på begynnelsen, men vil bare si at det som har kommet frem de to siste ukene gjennom USADAs rapport har gjort at jeg har vært nødt til å dra frem min mørke løgn fra fortiden, åpnet Kjærgaard med å si på pressekonferansen tirsdag.

Tok initiativ til EPO selv

Etter åpningen fortsatte Kjærgaard kronologisk å fortelle om sin tid som syklist.

– Min karriere som proff begynte i 1996. Gjennom de to første årene fikk jeg en forståelse for et skittent game jeg var ganske uforberedt på etter å ha vært amatør i Norge, sa Kjærgaard.

Han fortalte videre at da disse to årene var ferdig, tok han et valg.

– Hvis jeg skulle være med på racet videre måtte jeg å ta del i de premissene jeg følte rådet i feltet. Jeg gikk til anskaffelse av eget initiativ på EPO. Det ga en respons. Plutselig var jeg på en måte med igjen, fortalte Kjærgaard.

Kjærgaard brukte lang tid på å formulere setningene om dopingmisbruket. Han pustet tungt og stemmen var ofte nær ved å sprekke.

– I 1999 tok jeg kontakt med en belgisk lege, for å få hjelp til veiledning av helsemessige årsaker og også i forhold til risikoen for å bli tatt. Det førte til en god sesong som førte til at jeg ble en del av US Postal Service, sa Kjærgaard.

Gikk bort fra doping

39-åringen hadde hendene foldet i fanget da han snakket om sitt tidligere dopingmisbruk. Han vekslet mellom å se ned på mikrofonene foran seg og ut mot pressekorpset.

– Jeg var en del av US Postal sitt nå godt kjente regime og var en del av det i drøye tre sesonger. I den siste perioden hadde jeg så dårlig respons av dopingen at jeg valgte å gå bort fra det, sa Kjærgaard.

Kjærgaard fastholder fortsatt ved at han ikke har hatt direkte kjennskap til det USADA har avslørt som omfattende og systematisk doping i US Postal-laget.

– Det var et lukket system, sa han.

Tidligere sykkelproff Mads Kaggestad var også på pressekonferansen. Han konfronterte Kjærgaard og sa rett ut at han ikke trodde på at Kjærgaard ikke visste om dopingbruken til laget.

Kjærgaard ville ikke nevne andre syklister i forbindelse med sine innrømmelser.

– Min historie dreier seg om meg. Jeg har vært nødt til å lette på min samvittighet, sa han.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet.)

Tidligere sykkelproff Mads Kaggestad konfronterer Steffen Kjærgaard om hvordan han ikke kunne fått med seg noe om dopingbruken i sykkelsporten

Mads Kaggestad kontronferte og presset hardt Steffen Kjærgaard på pressekonferansen tirsdag.

Samvittighetskvaler

Etter karrieren som proffsyklist har Kjærgaard vært sportssjef i Norges Cykleforbund. Han sier det har vært tøft å stå på i arbeidet mot doping, når han bar på hemmeligheten om at han selv har brukt doping.

– Jeg har hatt et stort problem med min egen samvittighet. Jeg føler meg mildt sagt helt jævlig med meg selv. Jeg har ikke klart å bære på løgnen, derfor sitter jeg her i dag, sa Kjærgaard.

– Akkurat når har jeg det veldig vondt på grunn av meg selv, norsk idrett, norsk sykkelsport og ikke minst nærmeste familie og venner, sa Kjærgaard.

Kjærgaard fikk også spørsmål om hvorfor han valgte å legge kortene på bordet nå, etter flere års benektelse på dopingspørsmål fra media.

– Jeg har lenge trodd at det beste for min egen del og sykkelsporten er å ta med den mørke hemmeligheten i graven. De siste ukene har fått meg til å vippe over til at det blir i hvert fall bedre for mitt vedkommende om sannheten kommer frem, svarte han.

Presidenten: – Tillitsbrudd

Kjærgaard og Tiedemann Hansen

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen fikk vite om Kjærgaards dopingbruk mandag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen var også på pressekonferansen.

– Vi er utrolig skuffet. Det er et tillitsbrudd. Vi er imidlertid lettet over at Steffen kommer frem med sannheten, sa han.

Presidenten fikk vite om Kjærgaards bruk av doping mandag.

– Vi satte to krav. Vi ville ha denne informasjonen opp og ut til alle. Det andre er at han må kontakte Antidoping Norge, sier sykkelpresidenten til NRK.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal