Hopp til innhold

Gustav Iden vant VM i suveren stil – ekspert stusset på klokkebruk

Gustav Iden (25) er verdensmester i Ironman-triatlon etter å ha banket løyperekorden på Hawaii – og parkert konkurrentene på det avsluttende maratonet.

Gustav Iden

IMPONERTE: Gustav Iden sørget for norsk seier i Ironman i overlegen stil.

Foto: Skjermdump

– Jeg tror planen min var solid for å være en nybegynner, for visstnok kan man ikke vinner her første gang man deltar, sier Iden med et bredt glis om munnen etter karrierens største triumf.

25-åringen løp lenge sammen med regjerende verdensmester og olympisk mester Kristian Blummenfelt på den siste delen av VM-distansen: 42.195 meter med beinhard løping under en stekende Hawaii-sol.

Snaut seks minutter foran dem lå overraskelsesmannen Sam Laidlow, som hadde fått et forsprang på sykkeletappen. Han stod ingen sjanse mot Iden, som ga ham labben og takket for en tøff kamp da det gjenstod rundt åtte kilometer av løpet.

Ironman World Championship Triathlon

JOBB Å GJØRE: Gustav Iden lå 6.15 bak Sam Laidlow etter svømmingen og syklingen var unnagjort.

Foto: Marco Garcia / AP

Verdensmesteren: – Forferdelig hardt

For det var ikke like lett som det så ut:

– Det var så forferdelig hardt. De siste 10 kilometerne var jeg bekymret for at «legenden om øyen» skulle ta knekken på meg, sier Iden i et intervju etter løpet sendt på YouTube etter løpet.

Les også Detaljene vekker oppsikt – men nå fniser ikke konkurrentene lenger

Kristian Blummenfelt

Ironman-løpet på Hawaii er kjent for å være blant de tøffeste i verden, mye på grunn av at utøverne må takle stekende forhold i tillegg til 3,9 km svømming, 180 km sykling og 42 km løping. Forhold som legger til rette for at løpere kan gå på en smell.

– Alt gikk veldig fint frem til jeg passerte Sam Laidlow. Da prøvde øyen virkelig å gi meg juling, men jeg tror capsen min er sterkere enn legenden, fleiper Iden, som har brukt tawaiiansk caps siden han vant VM på den halve distansen i 2019.

Men underveis fikk Idens oppførsel den tyske triatlonlegenden Jan Frodeno til å stusse. Nordmennene er kjente for å ta i bruk teknologi for å måle det som måles kan, og Iden tittet på klokken så ofte at Frodeno måtte flire. Han skjønte ikke om det var puls, frekvens, blodsukker eller noe helt annet som ble sjekket.

– Han har sjekket klokken sitt hvert tiende steg. Jeg aner ikke hva han sjekker, men han ser seg rundt og ser silkemyk ut, smilte Frodeno i studio.

D2AD7B05-EBD4-46AA-9833-D019B5EB076C

EKSPERTEN STUSSET: Gustav Iden tittet trolig ned på klokken flere hundre ganger under maratondelen av triatlonet.

Foto: Fredrik Tombra / NRK

Vel fremme i mål fikk Iden en god klem av trener Olav Aleksander Bu, mannen som regnes som hjernen bak den norske triatlonsuksessen. Han avslører at det er fire ting klokken brukes til under triatlonet: Tempo, kjernetemperatur, puls og watt.

– Det var så episk

Bergenseren avgjorde VM-løpet med imponerende 2.36 på maratonet, og leverte ny løyperekord med 7.40.24 timer. Laidlow var nærmest to minutter bak.

– Det var så, så episk. Jeg er så stolt av både Sam og Kristian som kom på pallen. Selv om Kristian burde blitt nummer to, sier Iden.

Les også Brøt «magisk» grense – hadde smerter i flere dager

Germany Ironman

Blummenfelt tok bronsemedaljen 2.59 minutter bak kompisen. Før løpet sa førstnevnte at han hadde knust Iden på trening de siste par ukene, noe som fikk Iden til å svare at han trolig hadde vært smartere.

– Det var et brutalt løp, sier Blummenfelt, som medgir at han fortsatt er helt knust 40 minutter etter målgang.

Siste nytt

  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters
  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal