Hopp til innhold

Detaljene vekker oppsikt – men nå fniser ikke konkurrentene lenger

De som har sett OL- og VM-vinner Kristian Blummenfelt i svømmebassenget, har garantert lagt merke til den lille brikken han har festet bak på venstre overarm.

Kristian Blummenfelt

BASSENGGUTT: Kristian Blummenfelt forklarer hvordan de bruker ulike verktøy til å optimalisere treningshverdagen.

Det er lite som skriker verdensmester når Kristian Blummenfelt ønskes velkommen av lagkompisene Gustav Iden og Casper Stornes i AdO Arena. Omtrent like raskt som han gratuleres med VM-tittelen i ironman, jekkes han ned på jorden.

Men han får være unnskyldt den hullete badetrusen og at han er den siste som dukker opp til trening. NRK møter ham mindre enn fire døgn etter at han konkurrerte i 7.49.16 timer i St. George i USA. Kroppen er fortsatt mørbanket. Døgnrytmen ligner ikke grisen. Men det har han ikke tid til å tenke på nå.

Les også Konkurrentene reagerte kraftig – nå er OL-hemmeligheten bannlyst

Kristian Blummenfelt

Restitusjonsfasen starter i svømmebassenget, før den fortsetter på sykkelen. Grunnen til den krote hviletiden: Tre uker senere, søndag 5. juni, skal han begi seg ut på et rekordforsøk.

En viktig brikke

Og for å sørge for optimal inngang til nytt løp, bærer han en liten, sort detalj på sin venstre overarm. Den inneholder en sensor som er mistenkelig lik den diabetikere bruker for å måle blodsukkeret. Hensikten er den samme, men triatlonutøveren er ikke syk.

Brikken bidrar til å optimalisere treningshverdagen.

– Den måler blodsukkeret 24/7 som betyr at vi kan få en bedre forståelse for hvordan det er før og under øktene, og når man sover, sier Blummenfelt til NRK.

Les også Det ekstreme testregimet har tatt dem fra ikke-eksisterende til verdensledende på ti år

Bu tester Stornes

Få idretter er like datadrevne som triatlon, og få utøvere fremstår like interessert i analysene som Blummenfelt. Stadig flere av verdensstjernene benytter seg av redskapet som er ulovlig å bruke under konkurranse i sykling.

Blummenfelt mener de frykter at underholdningsverdien skal forsvinne om utøverne ikke går på en smell i ny og ne.

IRONMAN World Championship

SUKSESS: Kristian Blummenfelt fulgte opp OL-gullet fra sommeren 2021 med gull i Ironman-VM i mai.

Foto: TOM PENNINGTON / AFP

For egen del handler det om å knipe sekunder og meter:

– Om man har riktig lufftrykk i dekket, om man tar kjede og vasker det, vokser det og koker det opp. Det utgjør kanskje bare 5-6 watt. Men man henter de små prosentene på alt, så blir det fort mange prosenter totalt, sier Blummenfelt – og tegner et bilde av effekten:

– I stedet for å ligge rett over terskel og produsere melkesyre, så ligger man rett under og er friskere på løpingen. Hver enkel ting utgjør kanskje ikke en så stor forskjell, men til sammen så utgjør det en del.

Psykisk overtak

Terskelbegrepet handler i stor grad om hvor hardt man kan jobbe, over tid, uten at man stivner som resultat av melkesyre. Utøverne balanserer hele tiden på grensen for hva kroppen tillater av sykling og løping uten at man går på en smell.

– Det er godt å få det overtaket prosentmessig, men også psykisk, smiler Blummenfelt.

– Det er litt artig hvordan det har forandret seg mye på 3-4 år siden. Konkurrentene fniste kanskje litt av at vi brukte så mye tid i laben, laktatprøvene og alle sensorene. Men nå er det kanskje litt sånn« faen, de vinner jo alt», så nå ser man det at de prøver på det selv og kopierer.

Forsøker seg på rekordrask ironman-distanse

På lignende vis som Eliud Kipchoge løp en maratondistanse på under to timer i Wien, skal Kristian Blummenfelt søndag forsøke å komme seg under syv timer på ironman-distansen. Det skjer like nord for den tyske byen Dresden.

Nordmannen er selv innehaver av verdensrekorden på 7.21,12 timer, satt i Cozumel før nyttår. Den vil uansett bli stående.

Fartsholdere er ikke tillatt i et ekte Ironman, slik de skal ha i sub-7-prosjektet der han konkurrerer mot Alistair Brownlee.

Alistair Brownlee, Jonathan Brownlee

OL-VINNER MOT OL-VINNER: Alistair Brownlee (t.h.) skal i aksjon mot Kristian Blummenfelt. Briten tok OL-gull i Rio de Janeiro, foran broren Jonathan (t.v.) i 2016. Den 34 år gamle briten vant OL i 2012 og 2014 og har en rekke VM- og EM-gull.

Foto: David Goldman / AP

Blummenfelt får med seg to svømmere de første 3,8 kilometerne, før syv syklister skal gi ham ly for vind og sørge for høy fart i 180 kilometer. På den avsluttende maratonetappen får han med seg en hare for å holde farten høy nok til å bryte syvtimersgrensen.

Siste nytt

 • Borterekken brutt for Manchester United

  Etter tre strake Premier League-seire ble seiersrekken brutt for Manchester United da de tapte borte mot Newcastle lørdag kveld.

  22 år gamle Anthony Gordon ble matchvinner etter at han sendte vertene i ledelsen ti minutter etter sidebytte.

  Manchester United-angriper Antony trodde han utlignet og reddet ett poeng på overtid, men ballen gikk via en offsideplassert Harry Maguire og målet ble korrekt annullert for offside.

  Manchester United jaktet sin femte strake borteseier, men Newcastle, som har vært ett av sesongens beste hjemmelag i Premier League, satte tidlig gjestene fra Manchester under et voldsomt press. Nærmest var Kieran Trippier da han kun var millimeter unna et drømmemål fem minutter før pause da han smalt et frispark i tverrliggeren og ned på linja.

  Med sesongens åttende seier klatrer Newcastle til en femteplass med 26 poeng, syv poeng bak ligaleder Arsenal.

  Etter 14 serierunder står Manchester United, som på kort varsel måtte bytte ut fly med busstransport til Newcastle lørdag formiddag etter værutfordringer, med 24 poeng og befinner seg på en syvendeplass.

  Bruno Fernandes
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Hovland spilte med Tiger Woods og tok ham igjen

  Viktor Hovland gikk i ball med selveste Tiger Woods på 3. runde i World Challenge og var ett slag bedre enn ham på runden.

  Hovlands 70-runde gjorde at han tok igjen Woods så de er på delt 16.-plass blant de 20 deltakerne før den avsluttende runden søndag. Begge er på par totalt.

  Nordmannen kom til Bahamas i håp om å ta sin tredje strake seier i Tiger Woods' egen turnering, men sjansen var borte etter 73-runder både torsdag og fredag. Hovland var to slag over par og elleve bak lederduoen, men han fikk gå den tredje runden sammen med Woods.

  Den amerikanske legenden startet med bogey på de to første hullene, mens Hovland noterte birdie på 3. og 5. hull og var to under par. Woods ville ikke la seg herje med, og innen halvspilt runde hadde han senket fire birdieputter slik at han selv var to under par.

  Da Hovland måtte tåle bogey på 9. hull, var han plutselig bak Woods ikke bare i sammendraget, men også for dagen.

  Woods fikk bogey på 11. hull, og de var likt igjen. Begge greide birdie på 14. hull, men Hovlands birdie på det neste hullet ble utslagsgivende for miniduellen på lørdagens runde. Begge misset parputter på 18. hull og måtte tåle bogey der.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Mads Thygesen / NRK
 • Topp ti etter sterk finaleomgang

  Thea Louise Stjernesund leverte en sterk andreomgang i canadiske Tremblant, og kjørte seg opp seks plasser i finaleomgangen til en niendeplass i lørdagens storslalåmrenn.

  Lagvenninnene Ragnhild Mowinckel og Kristin Lysdahl ble henholdsvis nummer 19 og 25. Mina Fürst Holtmann kjørte ut i første omgang.

  Italienske Federica Brignone vant, 19 hundredeler foran slovenske Petra Vlhova, mens amerikaske Mikalea Shiffrin ble nummer tre.

  Thea Louise Stjernesund ned Mount Tremblant i Canada.
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal