Hopp til innhold

Detaljene vekker oppsikt – men nå fniser ikke konkurrentene lenger

De som har sett OL- og VM-vinner Kristian Blummenfelt i svømmebassenget, har garantert lagt merke til den lille brikken han har festet bak på venstre overarm.

Kristian Blummenfelt

BASSENGGUTT: Kristian Blummenfelt forklarer hvordan de bruker ulike verktøy til å optimalisere treningshverdagen.

Det er lite som skriker verdensmester når Kristian Blummenfelt ønskes velkommen av lagkompisene Gustav Iden og Casper Stornes i AdO Arena. Omtrent like raskt som han gratuleres med VM-tittelen i ironman, jekkes han ned på jorden.

Men han får være unnskyldt den hullete badetrusen og at han er den siste som dukker opp til trening. NRK møter ham mindre enn fire døgn etter at han konkurrerte i 7.49.16 timer i St. George i USA. Kroppen er fortsatt mørbanket. Døgnrytmen ligner ikke grisen. Men det har han ikke tid til å tenke på nå.

Les også: Konkurrentene reagerte kraftig – nå er OL-hemmeligheten bannlyst

Kristian Blummenfelt
Kristian Blummenfelt

Restitusjonsfasen starter i svømmebassenget, før den fortsetter på sykkelen. Grunnen til den krote hviletiden: Tre uker senere, søndag 5. juni, skal han begi seg ut på et rekordforsøk.

En viktig brikke

Og for å sørge for optimal inngang til nytt løp, bærer han en liten, sort detalj på sin venstre overarm. Den inneholder en sensor som er mistenkelig lik den diabetikere bruker for å måle blodsukkeret. Hensikten er den samme, men triatlonutøveren er ikke syk.

Brikken bidrar til å optimalisere treningshverdagen.

– Den måler blodsukkeret 24/7 som betyr at vi kan få en bedre forståelse for hvordan det er før og under øktene, og når man sover, sier Blummenfelt til NRK.

Les også: Det ekstreme testregimet har tatt dem fra ikke-eksisterende til verdensledende på ti år

Bu tester Stornes
Bu tester Stornes

Få idretter er like datadrevne som triatlon, og få utøvere fremstår like interessert i analysene som Blummenfelt. Stadig flere av verdensstjernene benytter seg av redskapet som er ulovlig å bruke under konkurranse i sykling.

Blummenfelt mener de frykter at underholdningsverdien skal forsvinne om utøverne ikke går på en smell i ny og ne.

IRONMAN World Championship

SUKSESS: Kristian Blummenfelt fulgte opp OL-gullet fra sommeren 2021 med gull i Ironman-VM i mai.

Foto: TOM PENNINGTON / AFP

For egen del handler det om å knipe sekunder og meter:

– Om man har riktig lufftrykk i dekket, om man tar kjede og vasker det, vokser det og koker det opp. Det utgjør kanskje bare 5-6 watt. Men man henter de små prosentene på alt, så blir det fort mange prosenter totalt, sier Blummenfelt – og tegner et bilde av effekten:

– I stedet for å ligge rett over terskel og produsere melkesyre, så ligger man rett under og er friskere på løpingen. Hver enkel ting utgjør kanskje ikke en så stor forskjell, men til sammen så utgjør det en del.

Psykisk overtak

Terskelbegrepet handler i stor grad om hvor hardt man kan jobbe, over tid, uten at man stivner som resultat av melkesyre. Utøverne balanserer hele tiden på grensen for hva kroppen tillater av sykling og løping uten at man går på en smell.

– Det er godt å få det overtaket prosentmessig, men også psykisk, smiler Blummenfelt.

– Det er litt artig hvordan det har forandret seg mye på 3-4 år siden. Konkurrentene fniste kanskje litt av at vi brukte så mye tid i laben, laktatprøvene og alle sensorene. Men nå er det kanskje litt sånn« faen, de vinner jo alt», så nå ser man det at de prøver på det selv og kopierer.

Forsøker seg på rekordrask ironman-distanse

På lignende vis som Eliud Kipchoge løp en maratondistanse på under to timer i Wien, skal Kristian Blummenfelt søndag forsøke å komme seg under syv timer på ironman-distansen. Det skjer like nord for den tyske byen Dresden.

Nordmannen er selv innehaver av verdensrekorden på 7.21,12 timer, satt i Cozumel før nyttår. Den vil uansett bli stående.

Fartsholdere er ikke tillatt i et ekte Ironman, slik de skal ha i sub-7-prosjektet der han konkurrerer mot Alistair Brownlee.

Alistair Brownlee, Jonathan Brownlee

OL-VINNER MOT OL-VINNER: Alistair Brownlee (t.h.) skal i aksjon mot Kristian Blummenfelt. Briten tok OL-gull i Rio de Janeiro, foran broren Jonathan (t.v.) i 2016. Den 34 år gamle briten vant OL i 2012 og 2014 og har en rekke VM- og EM-gull.

Foto: David Goldman / AP

Blummenfelt får med seg to svømmere de første 3,8 kilometerne, før syv syklister skal gi ham ly for vind og sørge for høy fart i 180 kilometer. På den avsluttende maratonetappen får han med seg en hare for å holde farten høy nok til å bryte syvtimersgrensen.

Siste nytt

 • Brann har vært i møte med politiet etter slagsmål

  Brann-ledelsen har mandag vært i møte med politiet for å bli orientert om etterforskningen av supporterbråket i Bergen i forrige uke.

  Masseslagsmålet oppsto på Skipperstuen pub i Bergen foran fredagens 1.-divisjonskamp mellom Brann og Start, og politiet mener at episoden var fotballrelatert.

  – Vi har hatt møte med politiet, og saken er under etterforskning hos dem. Vi vil vente på resultatet av politiets arbeid før vi vurderer hvilke sanksjoner de som var involvert i bråket, skal få, uttaler daglig leder i Brann Christian Kalvenes i en pressemelding.

  Han kaller oppførselen til de involverte totalt uakseptabel og sier at den vil få konsekvenser.

  – Men vi må ha full oversikt før vi sanksjonerer. Så er det viktig å legge til at denne episoden er skapt av ytterst få enkeltpersoner, og den gjenspeiler på ingen måte oppførselen til de fantastiske supporterne vi har.

  To personer er siktet og ytterligere sju er mistenkt etter slagsmålet, skriver Bergens Tidende. (NTB)

  Politikammeret.
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Sky Sports: Juventus har akseptert United-bud på Rabiot

  Manchester United er enig med Juventus om en overgangssum for den franske midtbanespilleren Adrien Rabiot, melder Sky Sports.

  Dermed ligger det an til at Rabiot blir Premier League-spiller i løpet av kort tid. Han kom gratis til Juventus fra Paris Saint-Germain i 2019 og har ett år igjen av kontrakten med Serie A-klubben.

  Ifølge Sky Sports skal Juventus være tilfreds med å selge Rabiot på nåværende tidspunkt. Den angivelige enigheten om en overgangssum åpner opp for at United kan forhandle med franskmannen om en kontrakt.

  United har lenge hatt som mål å forsterke sin sentrale midtbane. Klubben mistet dessuten Paul Pogba til nettopp Juventus tidligere i sommer.

  Premier League-klubben har også vært koblet til Barcelonas Frenkie de Jong i lengre tid. (NTB)

  Adrien Rabiot
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • The Athletic: Barcelona truer med rettslige skritt mot De Jong-kontrakt

  Barcelona-styret skal ha bedt Frenkie de Jong om å annullere hans kontrakt fra 2020. De mener den inneholder ulovlige detaljer, skriver The Athletic.

  De Jong ble i 2019 klar for den spanske storklubben fra Ajax, men i 2020 forlenget han den kontrakten med ytterligere to år til 2026. Den kontrakten ble signert av det tidligere styret i klubben som var ledet av Josep Bartomeu, før de gikk av i oktober 2020.

  Det nåværende Barcelona-styret mener det gamle styret involverte ulovlige detaljer i den kontrakten, og har bedt nederlenderen om å annullere den for å gå tilbake til de opprinnelige betingelsene fra kontrakten i 2019, opplyser The Athletic. (NTB)

  Frenkie de Jong
  Foto: PAU BARRENA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste