Hopp til innhold

Detaljene vekker oppsikt – men nå fniser ikke konkurrentene lenger

De som har sett OL- og VM-vinner Kristian Blummenfelt i svømmebassenget, har garantert lagt merke til den lille brikken han har festet bak på venstre overarm.

Kristian Blummenfelt

BASSENGGUTT: Kristian Blummenfelt forklarer hvordan de bruker ulike verktøy til å optimalisere treningshverdagen.

Det er lite som skriker verdensmester når Kristian Blummenfelt ønskes velkommen av lagkompisene Gustav Iden og Casper Stornes i AdO Arena. Omtrent like raskt som han gratuleres med VM-tittelen i ironman, jekkes han ned på jorden.

Men han får være unnskyldt den hullete badetrusen og at han er den siste som dukker opp til trening. NRK møter ham mindre enn fire døgn etter at han konkurrerte i 7.49.16 timer i St. George i USA. Kroppen er fortsatt mørbanket. Døgnrytmen ligner ikke grisen. Men det har han ikke tid til å tenke på nå.

Les også Konkurrentene reagerte kraftig – nå er OL-hemmeligheten bannlyst

Kristian Blummenfelt

Restitusjonsfasen starter i svømmebassenget, før den fortsetter på sykkelen. Grunnen til den krote hviletiden: Tre uker senere, søndag 5. juni, skal han begi seg ut på et rekordforsøk.

En viktig brikke

Og for å sørge for optimal inngang til nytt løp, bærer han en liten, sort detalj på sin venstre overarm. Den inneholder en sensor som er mistenkelig lik den diabetikere bruker for å måle blodsukkeret. Hensikten er den samme, men triatlonutøveren er ikke syk.

Brikken bidrar til å optimalisere treningshverdagen.

– Den måler blodsukkeret 24/7 som betyr at vi kan få en bedre forståelse for hvordan det er før og under øktene, og når man sover, sier Blummenfelt til NRK.

Les også Det ekstreme testregimet har tatt dem fra ikke-eksisterende til verdensledende på ti år

Bu tester Stornes

Få idretter er like datadrevne som triatlon, og få utøvere fremstår like interessert i analysene som Blummenfelt. Stadig flere av verdensstjernene benytter seg av redskapet som er ulovlig å bruke under konkurranse i sykling.

Blummenfelt mener de frykter at underholdningsverdien skal forsvinne om utøverne ikke går på en smell i ny og ne.

IRONMAN World Championship

SUKSESS: Kristian Blummenfelt fulgte opp OL-gullet fra sommeren 2021 med gull i Ironman-VM i mai.

Foto: TOM PENNINGTON / AFP

For egen del handler det om å knipe sekunder og meter:

– Om man har riktig lufftrykk i dekket, om man tar kjede og vasker det, vokser det og koker det opp. Det utgjør kanskje bare 5-6 watt. Men man henter de små prosentene på alt, så blir det fort mange prosenter totalt, sier Blummenfelt – og tegner et bilde av effekten:

– I stedet for å ligge rett over terskel og produsere melkesyre, så ligger man rett under og er friskere på løpingen. Hver enkel ting utgjør kanskje ikke en så stor forskjell, men til sammen så utgjør det en del.

Psykisk overtak

Terskelbegrepet handler i stor grad om hvor hardt man kan jobbe, over tid, uten at man stivner som resultat av melkesyre. Utøverne balanserer hele tiden på grensen for hva kroppen tillater av sykling og løping uten at man går på en smell.

– Det er godt å få det overtaket prosentmessig, men også psykisk, smiler Blummenfelt.

– Det er litt artig hvordan det har forandret seg mye på 3-4 år siden. Konkurrentene fniste kanskje litt av at vi brukte så mye tid i laben, laktatprøvene og alle sensorene. Men nå er det kanskje litt sånn« faen, de vinner jo alt», så nå ser man det at de prøver på det selv og kopierer.

Forsøker seg på rekordrask ironman-distanse

På lignende vis som Eliud Kipchoge løp en maratondistanse på under to timer i Wien, skal Kristian Blummenfelt søndag forsøke å komme seg under syv timer på ironman-distansen. Det skjer like nord for den tyske byen Dresden.

Nordmannen er selv innehaver av verdensrekorden på 7.21,12 timer, satt i Cozumel før nyttår. Den vil uansett bli stående.

Fartsholdere er ikke tillatt i et ekte Ironman, slik de skal ha i sub-7-prosjektet der han konkurrerer mot Alistair Brownlee.

Alistair Brownlee, Jonathan Brownlee

OL-VINNER MOT OL-VINNER: Alistair Brownlee (t.h.) skal i aksjon mot Kristian Blummenfelt. Briten tok OL-gull i Rio de Janeiro, foran broren Jonathan (t.v.) i 2016. Den 34 år gamle briten vant OL i 2012 og 2014 og har en rekke VM- og EM-gull.

Foto: David Goldman / AP

Blummenfelt får med seg to svømmere de første 3,8 kilometerne, før syv syklister skal gi ham ly for vind og sørge for høy fart i 180 kilometer. På den avsluttende maratonetappen får han med seg en hare for å holde farten høy nok til å bryte syvtimersgrensen.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal