Hopp til innhold

Brøt «magisk» grense – hadde smerter i flere dager

Kristian Blummenfelt (28) tappet seg fullstendig for energi da han knuste sin egen rekord i Ironman. I dagevis etter ekstremløpet har han kjent på smertene i kroppen.

Germany Ironman

ENORMT: Kristian Blummenfelt løper inn til ny Ironman-rekord i Dresden.

Foto: Hannibal Hanschke / AP

Da NRK møtte 28-åringen flere dager etter bragden i Dresden, satt fortsatt den enorme kraftanstrengelsen i kroppen.

Man pusher seg i kjelleren både fysisk og psykisk. Jeg merker tre dager etter løpet at jeg er tom energimessig, forteller Blummenfelt til NRK.

For tre dager tidligere smadret rekordjagende Blummenfelt sin gamle Ironman-rekord, med tiden 6.44,26.

Germany Ironman

REKORDGLIS: Blummenfelt kunne glise bredt etter rekordløpet.

Foto: Hannibal Hanschke / AP

På under syv timer svømte han 3,86 kilometer, syklet 180,2 kilometer og avsluttet med å løpe et maraton (42,2 kilometer). En enorm påkjenning for kroppen, selv for en topptrent bergenser.

Du merker du er banket muskulært. Selv om man ikke bruker så mye armer, så merket jeg plutselig krampetendenser i venstre arm. Man har prøvd å holde tilbake krampen i hamstringen i 30 kilometer, så du lever virkelig på grensen, sier han.

For rekorden kostet enormt med krefter. For Blummenfelt var smertene verst da han satt på sykkelen – både mentalt og fysisk.

– Fikk hjertet i halsen

Jeg sa de skulle sykle så hardt de kunne, så skal jeg sitte bak der – koste hva det koste vil, sier Blummenfelt, og snakker om hjelperytterne som hjalp han på veien.

Men det var én spesiell hendelse med en av hjelperytterne som satte en støkk i bergenseren.

Kristian Blummenfelt

GJENSYN: 28-åringen forteller at så for seg det verste da uhellet var nære på.

Foto: Henriette Hoel / NRK

Da fikk jeg hjertet i halsen, sier Blummenfelt da NRK viste han bilder av nestenuhellet.

For med nesten 140 kilometer igjen på sykkelsetet, holdt det på å gå galt. Blummenfelts hjelperytter holdt på å velte, og en vinglende nordmann klarte så vidt å holde balansen.

– Jeg så egentlig for meg at fire-fem år skulle gå i bakken. Å ligge der sprellende, sier 28-åringen.

– Da hadde rekordforsøket vært i fare?

– Du kommer deg jo opp igjen, men du har jo da fem timer igjen av løpet med skrubbsår og forslått kropp, sier han.

Etter 90-100 kilometer på sykkelen, kjente også Blummenfelt at han fikk en liten dupp. For i bakhodet tenkte han på maratonen han skulle løpe etterpå. Hvordan han jobber mentalt i en sånn situasjon, imponerer NRKs kommentator Jann Post.

Her er Blummenfelt eksepsjonell. Han er knallhard i hodet. Han har en egen evne til å presse seg og ha det vondt. Han går på med krum nakke hver gang, sier Post.

Det er ikke noe som skremmer han.

Les også: Konkurrentene reagerte kraftig – nå er OL-hemmeligheten bannlyst

Kristian Blummenfelt
Kristian Blummenfelt

– Er nok ikke sunt

Blummenfelt slapp heldigvis unna uhell og fullstendig mental knekk, men hadde nok med å hente ut energi til å slå sin gamle rekord. Idrettslege ved Olympiatoppen, Thomas Torgalsen, peker på én spesifikk ting som er særdeles viktig for Blummenfelt som tømmer energilagrene fullstendig.

– Han må være god på restitusjon også vil antall konkurranser man går og om man har nok til å restituere og forberede seg til neste konkurranse, sier Torgalsen.

– Det gjelder bare å presse i seg det en kan av mat og drikke for å få tilbake overskuddet, sier Blummenfelt selv.

– Er det sunt, tror du? spør NRK, og sikter til de seks eller syv timene hvor Blummenfelt tømmer energrilagerene.

– Det er nok ikke sunt, tror jeg. Det er nok ikke det som gir meg det ekstra året. Det handler om å «pushe» grenser, og det er sunnere å trene mye enn å ikke trene, svarer Blummenfelt.

Germany Ironman

KLEM: Blummenfelt (med ryggen til) gratuleres av konkurrenten Joe Skipper.

Foto: Hannibal Hanschke / AP

Går sammen mot Blummenfelt

Løpet ble kalt «Sub7», og det var kun Blummenfelt og britiske Joe Skipper som deltok, men de hadde med seg flere hjelperyttere og fartsholdere. Målet var å fullføre en Ironman på under syv timer. Skipper fullførte på 6.47,36.

Ettersom formatet var lagt opp for at utøverne skulle bryte syvtimersbarrieren, blir ikke tiden til Blummenfelt regnet som en offisiell verdensrekord. Men flere regner nok likevel Blummenfelt som en de må slå for å vinne.

For konkurrentene har begynt å gruppere seg mot nordmannen, og det skjedde allerede i VM i St. George i 2021.

– Alle svømmerne snakket sammen og gikk så hardt de kunne for å skape en luke. Jeg burde vært mer på svøm, men hadde en dårlig dag og havnet i mellomsjiktet.

– Jeg må kontre det med å heve svømmenivået mitt, innrømmer Blummenfelt, som forteller at store deler av de neste fire månedene skal tilbringes i vann.

Og i svømmebassenget er en brikke på venstre arm sentral som bidrar til å optimalisere treningshverdagen:

Les også: Detaljene vekker oppsikt – men nå fniser ikke konkurrentene lenger

Kristian Blummenfelt
Kristian Blummenfelt

Siste nytt

 • Brann har vært i møte med politiet etter slagsmål

  Brann-ledelsen har mandag vært i møte med politiet for å bli orientert om etterforskningen av supporterbråket i Bergen i forrige uke.

  Masseslagsmålet oppsto på Skipperstuen pub i Bergen foran fredagens 1.-divisjonskamp mellom Brann og Start, og politiet mener at episoden var fotballrelatert.

  – Vi har hatt møte med politiet, og saken er under etterforskning hos dem. Vi vil vente på resultatet av politiets arbeid før vi vurderer hvilke sanksjoner de som var involvert i bråket, skal få, uttaler daglig leder i Brann Christian Kalvenes i en pressemelding.

  Han kaller oppførselen til de involverte totalt uakseptabel og sier at den vil få konsekvenser.

  – Men vi må ha full oversikt før vi sanksjonerer. Så er det viktig å legge til at denne episoden er skapt av ytterst få enkeltpersoner, og den gjenspeiler på ingen måte oppførselen til de fantastiske supporterne vi har.

  To personer er siktet og ytterligere sju er mistenkt etter slagsmålet, skriver Bergens Tidende. (NTB)

  Politikammeret.
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Sky Sports: Juventus har akseptert United-bud på Rabiot

  Manchester United er enig med Juventus om en overgangssum for den franske midtbanespilleren Adrien Rabiot, melder Sky Sports.

  Dermed ligger det an til at Rabiot blir Premier League-spiller i løpet av kort tid. Han kom gratis til Juventus fra Paris Saint-Germain i 2019 og har ett år igjen av kontrakten med Serie A-klubben.

  Ifølge Sky Sports skal Juventus være tilfreds med å selge Rabiot på nåværende tidspunkt. Den angivelige enigheten om en overgangssum åpner opp for at United kan forhandle med franskmannen om en kontrakt.

  United har lenge hatt som mål å forsterke sin sentrale midtbane. Klubben mistet dessuten Paul Pogba til nettopp Juventus tidligere i sommer.

  Premier League-klubben har også vært koblet til Barcelonas Frenkie de Jong i lengre tid. (NTB)

  Adrien Rabiot
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • The Athletic: Barcelona truer med rettslige skritt mot De Jong-kontrakt

  Barcelona-styret skal ha bedt Frenkie de Jong om å annullere hans kontrakt fra 2020. De mener den inneholder ulovlige detaljer, skriver The Athletic.

  De Jong ble i 2019 klar for den spanske storklubben fra Ajax, men i 2020 forlenget han den kontrakten med ytterligere to år til 2026. Den kontrakten ble signert av det tidligere styret i klubben som var ledet av Josep Bartomeu, før de gikk av i oktober 2020.

  Det nåværende Barcelona-styret mener det gamle styret involverte ulovlige detaljer i den kontrakten, og har bedt nederlenderen om å annullere den for å gå tilbake til de opprinnelige betingelsene fra kontrakten i 2019, opplyser The Athletic. (NTB)

  Frenkie de Jong
  Foto: PAU BARRENA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste