Hopp til innhold

Gråt seg gjennom et helt OL – nå flytter Sophia (23) til Norge for å oppfylle drømmen

Hun løp fra alle i Marathon du Mont-Blanc, men det er OL-medalje i langrenn Sophia Laukli vil ha. Derfor har den amerikanske landslagsløperen flyttet til sitt andre hjemland.

Sophia Laukli

HALVT NORSK: Sophia Laukli har norsk far og viser til slektskap til selveste Harald Hårfagre.

Foto: Anders Skjerdingtad / NRK

Et googlesøk på «Sophia Laukli» gir noen interessante treff. «Jeg er i slekt med en berømt norsk viking», sier hun på hjemmesiden til Det amerikanske Skiforbundet.

Når NRK setter seg ned med henne på en kafé i Nydalen en lettskyet julidag, er det naturlig å starte der: Hvilken berømt viking?

– «Oh man», ja, det har blitt nevnt mange ganger, innleder hun.

Laukli snakker engelsk – hun har bedt pent om å få gjøre det, selv om hun også snakker temmelig bra norsk.

Det var faren min som sa det for veldig lenge siden, og jeg har bare tatt det med meg som en sannhet. Jeg tror navnet hans er noe sånt som ... Hår ... fagre?

Harald Hårfagre?

Ja, han! Og det er en veldig fjern slektning.

Sophia Laukli i Holmenkollen

NY HJEMMEBANE: Holmenkollbakken kommer til å være vitne til Sophia Laukli på ski og rulleski mye de kommende årene.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fakta om Sophia Laukli

Noe slektstre dukker ikke opp på google. Relasjonen til kongen som ifølge Snorres kongesagaer samlet Norge til ett rike for rundt 1100 år siden, er sånn sett vrien å dokumentere.

Det som er udiskutabelt, er at Sophia Laukli – født 8. juni 2000 i Yarmouth, Maine, USA – har en far ved navn Bjørn som kommer fra Konnerud.

Det er også på det rene at Laukli gikk på det amerikanske laget som tok sølv i stafetten under junior-VM i langrenn i 2020, og at hun ble nummer fem på 15 km fristil i det samme mesterskapet, i et løp der Helene Marie Fossesholm ble verdensmester.

Hun har til dags dato gått 28 verdenscuprenn i langrenn. Én gang har hun vært på pallen – da hun klatret til tredjeplass i monsterbakken i Val di Fiemme 8. januar.

Delphine Claudel vinner foran Heidi Weng t.v. og Sophia Laukli under den siste etappen i Tour de ski i alpinbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme søndag.

PÅ PALLEN: Bare Delphine Claudel (i midten) og Heidi Weng (til venstre) klatret fra Sophia Laukli i monsterbakken sist vinter.

Foto: NTB

To VM er det også blitt som senior, og et OL. Vi skal dvele litt ved det som skjedde i Beijing i 2022.

Det var interessant. Jeg vil gjøre det en gang til i en mer normal tid, forhåpentligvis i Italia om noen år. Det var veldig kult, det føltes surrealistisk hele tiden, sier Laukli.

OL-marerittet: – Miserabelt

«Interessant» og «kult» er ord hun bruker når hun ser tilbake på sitt første OL. Underveis var det andre ord hun ville ha valgt. Lite ble som hun hadde sett for seg i de sprengkalde covid-lekene.

Sophia Laukli

OL-DEBUT: Sophia Laukli fikk til slutt sjansen i forblåste OL-løyper i Beijing, men hennes første OL var et lite mareritt.

Foto: LINDSEY WASSON / Reuters

Jeg gråt så mye. Det var temmelig miserabelt, erkjenner hun.

Gråter du lett, eller var det spesielt?

Nei, det gjør jeg ikke. Hver dag tenkte jeg «hvorfor er jeg så opprørt hver eneste dag». Det var mentalt utmattende.

Omstendighetene var spesielle. Den sosiale omgangen mellom utøverne var redusert til omtrent null. Laukli visste ikke hvilke løp hun skulle gå, men levde konstant i håpet. Det ble mange skuffelser før hun omsider fikk klarsignal for den avsluttende tremila. Hun ble nummer 15 i OL-debuten.

Det var en opplevelse jeg vokste på. Det var veldig kult, men veldig tøft samtidig, fastslår 23-åringen.

Man kan si veien til toppen har gått adskillig raskere i en annen idrett. I fjor bestemte hun seg for å prøve «trail running», som direkte oversatt til norsk betyr stiløping. Kort sagt er det løp på stier i fjellet. Bratt oppover og bratt nedover.

Sophia Laukli vinner MARATHON DU MONT-BLANC

KLATRESTERK: Sophia Laukli er best når det går oppover.

Foto: @the.adventure.bakery

Løpegalskap: – Hatet det

Hun vant «The Broken Arrow Skyrace» på ny løyperekord. Etterpå har hun fortsatt å imponere i «The Golden Trail Series». 25. juni vant hun Marathon du Mont-Blanc i suveren stil, også det med ny løyperekord.

Neste helg er hun favoritt i «The couloir of hell», «Helvetets korridor», i Dolomittene.

Sophia Laukli er rett og slett den nye stjerna i stiløping. Noe paradoksalt, ifølge henne selv.

– Det er galskap for meg hvor mye jeg faktisk liker å løpe nå, ut fra hvor mye jeg brukte å hate det, sier hun.

Og utdyper med et bredt smil:

Jeg hatet løping da jeg vokste opp. Når jeg var på løpeturer, løp jeg når det kom en bil forbi, og så gikk jeg resten av tiden. Jeg kunne gå til skogen og sitte på en benk i en time, og så gå hjem igjen.

Les også Norsk bragd i «verdens tøffeste ultraløp»: – Det er ikke menneskelig

Simen Holvik

Ikke overraskende får hun mange spørsmål om hun nå skal droppe langrenn.

– For meg er det definitivt mer penger i det enn i langrenn, erkjenner hun.

Likevel er svaret nei. Hun har ingen planer om å droppe den norske nasjonalsporten. Snarere tvert imot, og det er derfor hun nå har flyttet til Norge med planer om å bli på ubestemt tid.

Sophia Laukli vinner MARATHON DU MONT-BLANC

STOR TRIUMF: Sophia Laukli hevder hun gikk på en smell, men satte likevel løyperekord i Marathon du Mont-Blanc.

Foto: @the.adventure.bakery

Drømmen

Sophia Laukli har nemlig en drøm.

Det hadde vært veldig kult hvis jeg i neste OL kunne kjempe om en medalje. Å reise til OL med potensial til å ta en medalje er mitt største mål.

For å få til det, trenger hun hjelp. Etter å ha byttet trener flere ganger i USA, har Laukli nemlig konkludert med at hun ikke vet hva slags trening som skal til for å bli bedre.

– Min filosofi er at jeg trenger å lytte til en trener som forteller meg hva jeg skal gjøre, forteller hun.

Hans Kristian Stadheim og Sofia Laukli i Holmenkollen

TROR PÅ SOPHIA: Hans Kristian Stadheim mener Team Aker Dæhlies nye amerikaner kan bli best i verden, også på ski.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Derfor tok hun kontakt med Hans Kristian Stadheim, trener i Team Aker Dæhlie. Etter noen samtaler, fikk hun plass på det norske privatlaget med utøvere fra en rekke nasjoner.

Samarbeidet er i gang, og NRK ble med på treningsøkt i Holmenkollen. Slik analyserer Stadheim den nye elevens styrker og svakheter:

Hun har jo en vanvittig bra motor, så det trenger vi ikke jobbe så mye med. Men det mangler en del muskulatur i overkroppen.

– Mer enn en monsterklatrer

Konsekvensen er at hun er rå oppover, men ikke spesielt god bortover og nedover, i hvert fall ikke sammenlignet med de beste i verden.

Laukli avslører at det er ett problem: Hun hater styrketrening.

Hun er ikke fan av det. Men hun er samtidig veldig, veldig dedikert. Hun tar konsekvens av målene sine, så hun gjør jobben selv om hun ikke synes det er morsomt i det hele tatt, sier Stadheim.

En del av Stadheims medisin er overdose staking. Det er Sophia Laukli innstilt på.

– Jeg håper at stakingen vil gi meg litt muskler og styrke. At dette gjør meg til noe mer enn en monsterklatrer, sier hun.

Silje Theodorsen, Kari Øyre Slind, Karianne Olsvik Dengerud og Sophia Laukli på rulleski i Holmenkollen

NYTT LAG: Sophia Laukli henger seg på Silje Theodorsen, Kari Øyre Slind og Karianne Dengerud i rulleskiløypa i Holmenkollen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Kan bli verdens desidert beste

Treneren er ikke i tvil om elevens potensial:

Sophia Laukli kan bli verdens desidert beste skiløper.

Derimot har han en viss skepsis til Lauklis angivelige slektskap til kongen som samlet Norge til ett rike.

Det har jeg ingen formening om, sier han, og bryter ut i latter.

Hun har flott hår, så kanskje. Jeg vet ikke, sier Stadheim.

PS. Etter at denne artikkelen ble publisert, har flere lesere gjort oss oppmerksomme på at forskeren Adam Rutherford i boka «En kort historie om alle som har levd» argumenterer for at alle europeere er i slekt og at siste felles forfar for alle mennesker i Europa levde for bare 600 år siden. I så fall er Sophia Laukli i slekt med Harald Hårfagre, i likhet med de aller fleste som leser denne artikkelen.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Ukrainas idrettsminister: – Russland bruker idretten kun som et PR-verktøy

    Russlands planer om å avholde et «alternativ-OL» beviser at landet bare ønsker å bruke idretten som propaganda, hevder Ukrainas fungerende sportsminister Matviy Bidnyi.

    Russland planlegger i september å arrangere Vennskapslekene, et kjempearrangement som skal gå av stabelen i Moskva og Jekaterinburg etter Paris-OL. Det har ført til sterke reaksjoner, blant annet fra IOC.

    Ukrainas fungerende idrettsminister Bidnyi ser Vennskapslekene som et eksempel på at Russland prøver å skape uorden også i idretten.

    – Etter at Russland, på statlig nivå, bestemte seg for å finansiere de såkalte Vennskapslekene og etablerte «International Association of Friendship» for å organisere dette arrangementet, viste det seg for hele verden at de ignorerer de olympiske prinsippene, sier han i et epost-intervju med AFP.

    – De prøver bare å bruke idretten til propaganda, for å skjule den aggressive krigen som føres bak en fasade av idretts-PR.

    Det store flertallet av russiske og belarusiske idrettsutøvere oppfyller ikke vilkårene som kreves for at de skal kunne konkurrere som nøytrale i Paris-OL. Vennskapslekene blir således en sjanse til å konkurrere i et stort mesterskap i 2024.

    Fra russisk hold er det samtidig hevdet at arrangementet ikke er tenkt som en konkurrent til OL.

    (NTB)

    rHPjPlkcEl0
    Foto: AP
  • Hete hoder og bråk i NHL-kamp

    Det haglet med utvisninger i den andre kvartfinalekampen i NHL-sluttspillet mellom Florida Panthers og Boston Bruins. I alt ble det utdelt flere timer med tid i fryseboksen.

    Panthers vant til slutt kampen 6-1 og utlignet kampserien til 1-1, men best vil kanskje utvisningskaoset i tredje periode bli husket.

    Superstjernene Matthew Tkachuk (Boston) og David Pastrnak (Florida) endte blant annet i en regelrett nevekamp ​​og fikk inn flere solide treffere på hverandre. De ble ilagt til sammen 30 minutter i utvisningsboksen.

    – Vi snakker om to stjerner. Det litt hett og de ville utfordre hverandre. Jeg synes det var kjempebra. De så OK ut da det hele var over. Kanskje noen ble opprørt av det, men jeg beklager – jeg syntes det var kjempebra, sa Panthers -trener Paul Maurice til AP etter kampen.

    Totalt ble det delt ut til sammen 157 minutter i onsdagens kamp. 146 av dem kom i tredje periode. Hele tolv spillere fikk kampstraff.

    Lagene møtes til den tredje kampen i best av sju-serien allerede fredag.

    (NTB)

    uVWot711Ngk
    Foto: AP
  • Frida Karlsson har satt sluttdato for skikarrieren

    Det røper den svenske skiyndlingen i et intervju med avisen Expressen. Der sier Karlsson at planen er å legge opp allerede i 2027. Som 27-åring.

    – Ja, det er det jeg har sagt til meg selv. Jeg trodde at jeg hadde fortalt det til dere også? Sier hun til avisen.

    Når Expressens journalist svarer avkreftende på det spørsmålet, fortsetter langrennsstjernen.

    – Greit. Men jeg liker å ha deadlines. Det er da jeg jobber best. Det har alltid vært sånn, helt siden jeg gikk på skolen. Det handler litt om egen motivasjon. Å føle at det jeg gjør ikke varer evig, og å utnytte det til fulle. At jeg skal gjøre alt jeg kan på disse tre årene, sier Karlsson.

    24-åringen erkjenner deretter at ingenting er hugget i stein. Hun vil ikke bombastisk fastslår at hun er langrennspensjonist om tre år. Men det er likevel slik planen ser ut nå.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    – Det er mer i livet.

    Karlsson svarer følgende på Expressens spørsmål om hvorfor hun vil gi seg så tidlig.

    Frida Karlsson
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal