Hopp til innhold

Gråt seg gjennom et helt OL – nå flytter Sophia (23) til Norge for å oppfylle drømmen

Hun løp fra alle i Marathon du Mont-Blanc, men det er OL-medalje i langrenn Sophia Laukli vil ha. Derfor har den amerikanske landslagsløperen flyttet til sitt andre hjemland.

Sophia Laukli

HALVT NORSK: Sophia Laukli har norsk far og viser til slektskap til selveste Harald Hårfagre.

Foto: Anders Skjerdingtad / NRK

Et googlesøk på «Sophia Laukli» gir noen interessante treff. «Jeg er i slekt med en berømt norsk viking», sier hun på hjemmesiden til Det amerikanske Skiforbundet.

Når NRK setter seg ned med henne på en kafé i Nydalen en lettskyet julidag, er det naturlig å starte der: Hvilken berømt viking?

– «Oh man», ja, det har blitt nevnt mange ganger, innleder hun.

Laukli snakker engelsk – hun har bedt pent om å få gjøre det, selv om hun også snakker temmelig bra norsk.

Det var faren min som sa det for veldig lenge siden, og jeg har bare tatt det med meg som en sannhet. Jeg tror navnet hans er noe sånt som ... Hår ... fagre?

Harald Hårfagre?

Ja, han! Og det er en veldig fjern slektning.

Sophia Laukli i Holmenkollen

NY HJEMMEBANE: Holmenkollbakken kommer til å være vitne til Sophia Laukli på ski og rulleski mye de kommende årene.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Fakta om Sophia Laukli

Noe slektstre dukker ikke opp på google. Relasjonen til kongen som ifølge Snorres kongesagaer samlet Norge til ett rike for rundt 1100 år siden, er sånn sett vrien å dokumentere.

Det som er udiskutabelt, er at Sophia Laukli – født 8. juni 2000 i Yarmouth, Maine, USA – har en far ved navn Bjørn som kommer fra Konnerud.

Det er også på det rene at Laukli gikk på det amerikanske laget som tok sølv i stafetten under junior-VM i langrenn i 2020, og at hun ble nummer fem på 15 km fristil i det samme mesterskapet, i et løp der Helene Marie Fossesholm ble verdensmester.

Hun har til dags dato gått 28 verdenscuprenn i langrenn. Én gang har hun vært på pallen – da hun klatret til tredjeplass i monsterbakken i Val di Fiemme 8. januar.

Delphine Claudel vinner foran Heidi Weng t.v. og Sophia Laukli under den siste etappen i Tour de ski i alpinbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme søndag.

PÅ PALLEN: Bare Delphine Claudel (i midten) og Heidi Weng (til venstre) klatret fra Sophia Laukli i monsterbakken sist vinter.

Foto: NTB

To VM er det også blitt som senior, og et OL. Vi skal dvele litt ved det som skjedde i Beijing i 2022.

Det var interessant. Jeg vil gjøre det en gang til i en mer normal tid, forhåpentligvis i Italia om noen år. Det var veldig kult, det føltes surrealistisk hele tiden, sier Laukli.

OL-marerittet: – Miserabelt

«Interessant» og «kult» er ord hun bruker når hun ser tilbake på sitt første OL. Underveis var det andre ord hun ville ha valgt. Lite ble som hun hadde sett for seg i de sprengkalde covid-lekene.

Sophia Laukli

OL-DEBUT: Sophia Laukli fikk til slutt sjansen i forblåste OL-løyper i Beijing, men hennes første OL var et lite mareritt.

Foto: LINDSEY WASSON / Reuters

Jeg gråt så mye. Det var temmelig miserabelt, erkjenner hun.

Gråter du lett, eller var det spesielt?

Nei, det gjør jeg ikke. Hver dag tenkte jeg «hvorfor er jeg så opprørt hver eneste dag». Det var mentalt utmattende.

Omstendighetene var spesielle. Den sosiale omgangen mellom utøverne var redusert til omtrent null. Laukli visste ikke hvilke løp hun skulle gå, men levde konstant i håpet. Det ble mange skuffelser før hun omsider fikk klarsignal for den avsluttende tremila. Hun ble nummer 15 i OL-debuten.

Det var en opplevelse jeg vokste på. Det var veldig kult, men veldig tøft samtidig, fastslår 23-åringen.

Man kan si veien til toppen har gått adskillig raskere i en annen idrett. I fjor bestemte hun seg for å prøve «trail running», som direkte oversatt til norsk betyr stiløping. Kort sagt er det løp på stier i fjellet. Bratt oppover og bratt nedover.

Sophia Laukli vinner MARATHON DU MONT-BLANC

KLATRESTERK: Sophia Laukli er best når det går oppover.

Foto: @the.adventure.bakery

Løpegalskap: – Hatet det

Hun vant «The Broken Arrow Skyrace» på ny løyperekord. Etterpå har hun fortsatt å imponere i «The Golden Trail Series». 25. juni vant hun Marathon du Mont-Blanc i suveren stil, også det med ny løyperekord.

Neste helg er hun favoritt i «The couloir of hell», «Helvetets korridor», i Dolomittene.

Sophia Laukli er rett og slett den nye stjerna i stiløping. Noe paradoksalt, ifølge henne selv.

– Det er galskap for meg hvor mye jeg faktisk liker å løpe nå, ut fra hvor mye jeg brukte å hate det, sier hun.

Og utdyper med et bredt smil:

Jeg hatet løping da jeg vokste opp. Når jeg var på løpeturer, løp jeg når det kom en bil forbi, og så gikk jeg resten av tiden. Jeg kunne gå til skogen og sitte på en benk i en time, og så gå hjem igjen.

Les også Norsk bragd i «verdens tøffeste ultraløp»: – Det er ikke menneskelig

Simen Holvik

Ikke overraskende får hun mange spørsmål om hun nå skal droppe langrenn.

– For meg er det definitivt mer penger i det enn i langrenn, erkjenner hun.

Likevel er svaret nei. Hun har ingen planer om å droppe den norske nasjonalsporten. Snarere tvert imot, og det er derfor hun nå har flyttet til Norge med planer om å bli på ubestemt tid.

Sophia Laukli vinner MARATHON DU MONT-BLANC

STOR TRIUMF: Sophia Laukli hevder hun gikk på en smell, men satte likevel løyperekord i Marathon du Mont-Blanc.

Foto: @the.adventure.bakery

Drømmen

Sophia Laukli har nemlig en drøm.

Det hadde vært veldig kult hvis jeg i neste OL kunne kjempe om en medalje. Å reise til OL med potensial til å ta en medalje er mitt største mål.

For å få til det, trenger hun hjelp. Etter å ha byttet trener flere ganger i USA, har Laukli nemlig konkludert med at hun ikke vet hva slags trening som skal til for å bli bedre.

– Min filosofi er at jeg trenger å lytte til en trener som forteller meg hva jeg skal gjøre, forteller hun.

Hans Kristian Stadheim og Sofia Laukli i Holmenkollen

TROR PÅ SOPHIA: Hans Kristian Stadheim mener Team Aker Dæhlies nye amerikaner kan bli best i verden, også på ski.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Derfor tok hun kontakt med Hans Kristian Stadheim, trener i Team Aker Dæhlie. Etter noen samtaler, fikk hun plass på det norske privatlaget med utøvere fra en rekke nasjoner.

Samarbeidet er i gang, og NRK ble med på treningsøkt i Holmenkollen. Slik analyserer Stadheim den nye elevens styrker og svakheter:

Hun har jo en vanvittig bra motor, så det trenger vi ikke jobbe så mye med. Men det mangler en del muskulatur i overkroppen.

– Mer enn en monsterklatrer

Konsekvensen er at hun er rå oppover, men ikke spesielt god bortover og nedover, i hvert fall ikke sammenlignet med de beste i verden.

Laukli avslører at det er ett problem: Hun hater styrketrening.

Hun er ikke fan av det. Men hun er samtidig veldig, veldig dedikert. Hun tar konsekvens av målene sine, så hun gjør jobben selv om hun ikke synes det er morsomt i det hele tatt, sier Stadheim.

En del av Stadheims medisin er overdose staking. Det er Sophia Laukli innstilt på.

– Jeg håper at stakingen vil gi meg litt muskler og styrke. At dette gjør meg til noe mer enn en monsterklatrer, sier hun.

Silje Theodorsen, Kari Øyre Slind, Karianne Olsvik Dengerud og Sophia Laukli på rulleski i Holmenkollen

NYTT LAG: Sophia Laukli henger seg på Silje Theodorsen, Kari Øyre Slind og Karianne Dengerud i rulleskiløypa i Holmenkollen.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Kan bli verdens desidert beste

Treneren er ikke i tvil om elevens potensial:

Sophia Laukli kan bli verdens desidert beste skiløper.

Derimot har han en viss skepsis til Lauklis angivelige slektskap til kongen som samlet Norge til ett rike.

Det har jeg ingen formening om, sier han, og bryter ut i latter.

Hun har flott hår, så kanskje. Jeg vet ikke, sier Stadheim.

PS. Etter at denne artikkelen ble publisert, har flere lesere gjort oss oppmerksomme på at forskeren Adam Rutherford i boka «En kort historie om alle som har levd» argumenterer for at alle europeere er i slekt og at siste felles forfar for alle mennesker i Europa levde for bare 600 år siden. I så fall er Sophia Laukli i slekt med Harald Hårfagre, i likhet med de aller fleste som leser denne artikkelen.

Sportsnyheter

Norge vant høy­dramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Da det svenske hjemmehåpet kollapset på siste skyting, stakk et ferskt norsk lag vare på muligheten og klinket til med seier i Östersund.

Siste nytt

  • Ingebrigtsen utsatt for tyveri: – Tragikomisk hvor mye dritt det er nå

    I en oppdatering på sosiale medier onsdag kveld, delte Live Børkja Ingebrigtsen at hun hadde blitt frastjålet flere eiendeler fra huset. Henrik Børkja Ingebrigtsen var ikke til stede, da han for tiden er på treningsleir i Sierra Nevada.

    Ifølge Ingebrigtsen skal det ha skjedd mens hun lagde mat, samtidig som det var barn som lekte i et rom like ved inngangspartiet.

    – Jeg har akkurat hatt besøk av politiet, for vi har hatt tyv i gangen her nå, mens jeg var hjemme, sa Ingebrigtsen i en video på Snapchat.

    Hun fortalte at hun hørte at det gikk i ytterdøra nede og at hun hørte en lyd. Da hun skulle kjøre til turntrening, så hun at døra sto åpen. Samtidig så hun at en veske, med bilnøkler, og en pose, med en skinnjakke oppi, var borte.

    – Jeg tror ikke vedkommende kan følge meg på sosiale medier, for jeg har hatt et par drittdager. Ikke kom her og stjel fra meg i tillegg. Fy faen altså, sa Ingebrigtsen, og fortsatte:

    – Det er tragikomisk hvor mye dritt det er nå. Fy søren, nå gidder jeg ikke mer.

    NRK har ikke lyktes med å få en kommentar fra Ingebrigtsen-paret.

    Henrik og Liva Ingebrigtsen
    Foto: TV 2
  • Tysk gulltrener vil nedgradere Nagelsmann: – Bør være assistent

    Tyskland sliter også under Julian Nagelsmann. Han bør ikke være landslagssjef i neste års sluttspill, mener tidligere EM-vinner Berti Vogts.

    Nagelsmann tok over som Tyskland-trener i september etter sparkingen av Hansi Flick. 36-åringen har ikke klart å løfte laget, som står med to strake tap og kun én seier på Nagelsmanns fire første kamper.

    Før ansettelsen steppet landslagsdirektør Rudi Völler inn som vikar og ledet Tyskland til 2-1 over Frankrike.

    – Rudi Völler må være landslagssjef, mens Julian Nagelsmann bør være hans assistent. For meg er det veien å gå hvis vi ønsker å være suksessfulle i EM, sier Vogts til Bild.

    Neste års sluttspill spilles i nettopp Tyskland. Vogts er fortsatt den siste treneren til å ta nasjonen til en EM-tittel (1996).

    – Vår beste prestasjon på årevis kom under Rudi mot Frankrike. Han har mye kunnskap og mye mer erfaring enn Nagelsmann, påpeker Vogts.

    Völler var tysk landslagssjef mellom 2000 og 2004. Han ledet Tyskland til VM-finalen i 2002, men ga seg etter exiten i EMs gruppespill to år senere. (NTB)

    Germany Turkey Soccer
    Foto: Markus Schreiber / AP
  • Dopingtest-trøbbel før OL i 2026: – Et kappløp med tiden

    De italienske arrangørene av vinter-OL i 2026 er usikre på om dopingtester kan analyseres i vertslandet. Italias eneste Wada-godkjente testarena er for liten.

    – Vi er i et kappløp med tiden, og vi har ikke mer å tape, sier laboratoriets direktør Francesco Botre.

    Verdens antidopingbyrå (Wada) var i 2017 på befaring på FMSI-laboratoriet i Roma. Der ble arbeidet laboratoriet gjorde godkjent, men det ble samtidig gitt beskjed om at det var for lite og for nært utøverne.

    Rundt testbygget ligger arenaer for rugby, fektehaller og et treningssenter for Italias OL-komité. Det mener Wada knytter for tette bånd til antidopingarbeidet.

    – De fortalte oss at vi hadde to år på å utvide anlegget, men i mellomtiden ble vinterlekene i 2026 tildelt Milano-Cortina. Det var ingen måte den foreslåtte utvidelsen kunne ha håndtert økningen i testing for OL, så Wada ga oss mer tid, sier Botre.

    I OL skal 150 tester analyseres hver dag. Det vil ta det årlige tallet opp til 20.000, noe som er 8000 mer enn ellers.

    Den «olympiske belastningen» vil være en tilnærmet umulig oppgave for de 25 ansatte ved det 400 kvadratmeter store laboratoriet i Roma. Til sammenligning er størrelsen på testarenaen for neste års Paris-OL på 3000 kvadratmeter.

    I alt vil det koste om lag 233 millioner kroner å flytte testarena under OL. Det er medregnet driftskostnadene under lekene.

    Wada krever at et testsenter skal være operativt minst ett år før OL-start. Dermed begynner Botre og co. å få det travelt. OL starter i februar 2026.

    Hvis testsenteret i Roma ikke blir klart, må testingen gjørs utenlands, enten i Paris eller Köln, skriver AFP. (NTB)

    Antidoping Norge
    Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal