NRK Meny
Normal

VM-skuddene går raskere i høyden

Keeperne i fotball-VM kan få store problemer med å ta ballen. Høydeforskjellen i Sør-Afrika gir store utslag.

Iker Casillas

Høydeforskjellen kan by på problemer for keeperne som allerede er misfornøyd med ballen. Her du den spanske sisteskansen Iker Casillas.

Foto: BORIS GRDANOSKI / Ap

Keeperne i fotball-VM kan få store problemer med å ta ballen. I de kampene som spilles på 1700 meters høyde i Johannesburg får ballen nemlig mye større fart enn den gjør på stadion i Cape Town, som ligger på 0 meter over havet.

- Det kan bli en utfordring for keeperne, som er vant til å beregne dette. De er eksperter på dette, det er det de kan. Og hvis forholdene endrer seg littegrann, kan det være en utfordring, sier Jostein Hallén ved Norges Idrettshøgskole til NRK P2s vitenskapsmagasin Verdt å vite.

Lufttrykket er lavere

Luisao med VM-ballen

VM-ballen har vært utsatt for kritikk, men høyden kan by på like store utfordringer.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Han forklarer at lufttrykket i Johannesburg (1700 meter over havet) er lavere enn i Cape Town (0 meters høyde). Dermed får ballen mindre luftmotstand i Johannesburg.

- Lufttrykket er lavere. Det betyr at det er lenger mellom molekylene i luften, mindre tetthet og mindre luftmotstand. Luftmotstanden øker med kvadratet av hastigheten, og hastigheten for en fotball er ganske høy. Det betyr rett og slett at ballen går litt fortere, sier Hallén.

Opptil én meters forskjell

Det kan være flere ballengder forskjell i når ballen når mållinjen mellom de to arenaene.

- Luftmotstanden reduseres kanskje med 15 prosent oppe på 1700 meter. Det kan bli flere ballengder, kanskje bortimot en meters forskjell. Det kan være vanskelig for en keeper som er vant til å fininnstille dette nøye, sier Hallén.

Derfor vil mange lag satse på å fyre av mange langskudd under fotball-VM.

- Ja, da har skytteren en fordel. Ballen når fram like raskt fra lengre avstand, sier Hallén.

(saken fortsetter under)

Lionel Messi og Diego Maradona

Lionel Messi og Diego Maradona skal spille i Johannesburg på lørdag og må raskest mulig venne seg til høyden.

Foto: DANIEL GARCIA / Afp

Slik virker det

Tenk deg følgende: du er i Cape Town (0 meter over havet) og fyrer av en ball fra 18 meters hold. Du sikter mot venstre hjørne og skyter ballen med en fart på 22,8 meter per sekund. Ballen krysser da mållinjen etter 0,817 sekunder.

Tenk deg så at du forflytter deg til Johannesburg (1700 meter over havet): Et identisk skudd vil nå gjøre at ballen krysser mållinjen etter 0,801 sekunder, eller ca. 2 balldiametre tidligere enn i Cape Town

Dermed blir ballen vanskeligere å ta for keeper. På den andre side får ballen mindre tid til å dippe. Et høyt skudd treffer mål i Cape Town (0 m.o.h.) kan derfor gå i tverrliggeren i Johannesburg (1700 m.o.h.). Det er derfor viktig for spillerne å skyte lave skudd.

Eksemplene er hentet fra en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Journal of Mechanical Engineering Science.

Lettere å skyte over

- Det er nok lettere å skyte over målet, ja. For ballen vil ikke duppe så lett som den gjør i vanlig luft, sier Jostein Hallén.

Hvis du vil teste ut selv hvor fort ballen går i ulike høyder over havet, så har universitetet i Sheffield laget en straffespark-simulator hvor du kan skyte straffer i Cape Town, 0 meter over havet, Johannesburg (1700 meter over havet) og på verdens høyest liggende stadion i Peru (4380 meter over havet).

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.