Hopp til innhold

VM-ballen ikke som andre baller

Flere spillere har klaget på VM-ballen, som de mener beveger seg merkelig i luften. Produsenten har avvist påstandene, men nå har en dansk test bevist at spillerne har rett.

Kaka og VM-ballen

Her viser Kaka frem den beryktede VM-ballen.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Videnskap.dk har testet VM-ballen, som går under navnet Jabulani, i en japansk vindtunnel og resultatet bekrefter spillernes påstander.

- Det kan tyde på at det er noe i det når keeperne sammenligner Jabulani med en billig plastball fra et supermarked. Vindtunnelen viser at den gjør mye større utslag i luften sammenlignet med andre baller, sier idrettsforsker Thomas Bull Andersen fra Universitetet i Aarhus til Videnskab.dk.

Ikke bare svinger ballen mer fra side til side når den flyr gjennom luften. Testen viser også at luftmotstanden underveis stiger kraftig, slik at ballen mister fart fortere enn andre baller.

Luisao med VM-ballen

Den brasilianske forsvareren Luisao undersøker ballen nøye.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

På bakgrunn av dette mener Bull Andersen at lag som baserer angrepet på langskudd vil dra størst fordel av ballens særegne bevegelser.

- Ballen er overnaturlig

Brasils Luis Fabiano har vært blant kritikerne av ballen. Men spissen går enda lengre enn den danske undersøkelsen - han mener ballen er overnaturlig.

- Den er veldig rar. Plutselig bytter den retning. Det er som om den ikke har lyst til å bli sparket. Det er helt utrolig, som om noen styrer retningen på den.

Den brasilianske spissen tror nesten ikke det han ser av ballen.

- Du skal sparke den, og den flytter seg. Jeg tror det er overnaturlig, det er veldig lite bra, sier Fabiano.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Mbappé varsler snarlig avklaring rundt egen fotballfremtid

  Kylian Mbappé er nær ved å offentliggjøre hvor han vil spille neste sesong. Klubbvalget skal stå mellom hans nåværende klubb Paris Saint-Germain og Real Madrid.

  Mbappés kontrakt med PSG utløper til sommeren, og det har lenge versert rykter om at franskmannen ønsker å forlate den franske storklubben til fordel for Real Madrid. Nå nærmer det seg en avklaring.

  – Jeg vil komme med min avgjørelse ganske raskt. Valget mitt er nesten tatt. Det vil komme før samlingen med det franske landslaget, i god tid før, sier Mbappé til L'Equipe.

  Frankrike spiller mot Danmark i nasjonsligaen 3. juni, og den franske troppen vil samles et par dager før det. (NTB)

  Champions League - Round of 16 First Leg - Paris St Germain v Real Madrid
  Foto: GONZALO FUENTES / Reuters
 • Ildhusøy fransk cupmeister

  Paris Saint-Germain valsa over nivå-to-laget Yzeure med 8-0-siger i den franske cupfinalen. Frå benken såg Celin Bizet Ildhusøy lagvenninnenes målshow.

  Det blei som venta aldri ein spennande duell i Dijon. PSG leidde 3–0 allereie etter ni minutt, og storlaget heldt ikkje igjen. To nye mål følgde de fire neste minutta.

  0–6 sto det på lystavla ved pause. Marie-Antoinette Katoto herja og noterte hattrick i første omgang. I tillegg blei Ashley Lawrence og Sara Däbritz tomålsscorarar.

  Cuptittelen var Paris Saint-Germains tredje. Dei to tidlegare kom i 2010 og 2018.

  Ildhusøy blei sitjande på PSG-benken gjennom kampen. Ho forlét Vålerenga til fordel for den franske klubben i fjor sommar.

  Lyon hadde før sesongen vunne åtte av de ni siste cupfinalane, men Ada Hegerbergs lag rauk i vinter ut mot PSG (0–3) i åttedelsfinalen.

  Ildhusøy
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Tottenham med sliteseier mot Burnley – Kanes straffescoring avgjorde

  Tottenham la press på Arsenal i kampen om den siste mesterligaplassen og vant 1-0 hjemme mot Burnley i Premier League søndag. Harry Kane ble matchvinner.

  Med Tottenham på jakt etter 4.-plassen som gir spill i neste års mesterliga, og Burnley som desperat kjemper mot nedrykk, var det alt å spille for i søndagens oppgjør på Tottenham Hotspur Stadium.

  Tottenham slet med å omsette sjansene i første omgang, men fikk en håndsrekning fra Burnley-spiss Ashley Barnes, som handset i eget felt på overtid av første omgang. Det gjorde at Kane fikk sende Tottenham i ledelsen fra krittmerket.

  Det var alt Tottenham trengte for å ta tre viktige poeng. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Andrew Matthews / AP
 • Graham Hansen og Barcelona med perfekt ligasesong

  Med 2-1-seier over Atlético Madrid søndag kunne Barcelona-kvinnene juble for full pott og triumf nummer 30 i ligaen i år.

  Enda villere enn den perfekte poengfangsten er katalanernes målforskjell, som viser 159 mål for og kun 11 imot. «Norske» Barcelona, med Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen i troppen, har kun tapt én kamp denne sesongen. Det skjedde mot Wolfsburg i mesterligaen.

  Mot Atletico Madrid var kun Graham Hansen i aksjon av de norske spillerne. Hun startet oppgjøret og ble byttet ut ti minutter før full tid. Engen var ikke i kamptroppen. (NTB)

  Spain Soccer Women's Champions League
  Foto: Joan Monfort / AP
 • Salah beroliger fansen

  Stjernevingen Mohamed Salah er sikker på at han blir spilleklar til Liverpools Champions League-finale mot Real Madrid senere i måneden.

  Egypteren måtte gå av banen i første omgang i lørdagens FA-cupfinale mot Chelsea med det som lignet en kjenning i lysken. Salah er likevel optimist foran sesongens tre siste kamper.

  På spørsmål om han blir klar til mesterligafinalen 28. mai, smilte han og sa:

  – Selvfølgelig.

  Den viktige midtstopperen Virgil van Dijk slet i tillegg med et kne i lørdagens kamp og ble byttet ut etter 90 minutter. (NTB)

  Britain Soccer FA Cup Final
  Foto: Ian Walton / AP