VM-ballen ikke som andre baller

Flere spillere har klaget på VM-ballen, som de mener beveger seg merkelig i luften. Produsenten har avvist påstandene, men nå har en dansk test bevist at spillerne har rett.

Kaka og VM-ballen

Her viser Kaka frem den beryktede VM-ballen.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Videnskap.dk har testet VM-ballen, som går under navnet Jabulani, i en japansk vindtunnel og resultatet bekrefter spillernes påstander.

- Det kan tyde på at det er noe i det når keeperne sammenligner Jabulani med en billig plastball fra et supermarked. Vindtunnelen viser at den gjør mye større utslag i luften sammenlignet med andre baller, sier idrettsforsker Thomas Bull Andersen fra Universitetet i Aarhus til Videnskab.dk.

Ikke bare svinger ballen mer fra side til side når den flyr gjennom luften. Testen viser også at luftmotstanden underveis stiger kraftig, slik at ballen mister fart fortere enn andre baller.

Luisao med VM-ballen

Den brasilianske forsvareren Luisao undersøker ballen nøye.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

På bakgrunn av dette mener Bull Andersen at lag som baserer angrepet på langskudd vil dra størst fordel av ballens særegne bevegelser.

- Ballen er overnaturlig

Brasils Luis Fabiano har vært blant kritikerne av ballen. Men spissen går enda lengre enn den danske undersøkelsen - han mener ballen er overnaturlig.

- Den er veldig rar. Plutselig bytter den retning. Det er som om den ikke har lyst til å bli sparket. Det er helt utrolig, som om noen styrer retningen på den.

Den brasilianske spissen tror nesten ikke det han ser av ballen.

- Du skal sparke den, og den flytter seg. Jeg tror det er overnaturlig, det er veldig lite bra, sier Fabiano.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Milan-Hauge er koronasmittet

  Den norske Milan-spilleren Jens Petter Hauge har testet positivt for korona, skriver klubben på sin hjemmeside.

  Klubben skriver at Hauge, stjernekeeperen Gianluigi Donnarumma og tre andre fra klubben har testet positivt.

  De fem er blitt sendt i karantene umiddelbart. Ingen av dem har symptomer. AC Milan møter Roma hjemme på San Siro i Serie A i kveld.

  Som følge av de positive testene er alle de andre spillerne testet en gang til, men alle resultatene var negative.

  Hauge scoret sitt første mål for «rossoneri» i mesterligaoppgjøret mot Celtic på bortebane sist uke.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Går mot disiplinærsak

  Det kan gå mot disiplinærsak for Kristiansund-spilleren Flamur Kastrati. Norges Fotballforbund følger standard prosedyrer i slike saker.

  – Vi har begynt å samle sammen opplysninger rundt saken og skal ha et møte ved 12-tiden mandag. Det er standard prosedyre i slike saker, sier konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, til NTB.

  Etter møtet blir det trolig klart om NFF går videre med saken eller ikke, men mye tyder på at det vil komme med en reaksjon, men det er gjennom NFFs disiplinærutvalg.

  Flamur Kastrati
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ødegaard framleis ute

  Martin Ødegaard er ikkje med i Real Madrid-troppen i meisterligakampen mot Borussia Mönchengladbach. Trenar Zinédine Zidane har tatt ut 21 spelarar til kampen på tysdag. Det er no ti dagar sidan klubben opplyste om at nordmannen hadde pådratt seg ein leggskade. Det er framleis uvisst når han er speleklar igjen.

  Nations league fotball, Norge - Nord-Irland (1-0)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Sørloth vil legge bråket bak seg

  Alexander Sørloth og landslagssjef Lars Lagerbäck har snakket ut om situasjonen som er oppstått etter forrige landslagssamling, og partene er nå enige om å legge saken bak seg. Det melder Norges Fotballforbund.