VM-ballen ikke som andre baller

Flere spillere har klaget på VM-ballen, som de mener beveger seg merkelig i luften. Produsenten har avvist påstandene, men nå har en dansk test bevist at spillerne har rett.

Kaka og VM-ballen

Her viser Kaka frem den beryktede VM-ballen.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Videnskap.dk har testet VM-ballen, som går under navnet Jabulani, i en japansk vindtunnel og resultatet bekrefter spillernes påstander.

- Det kan tyde på at det er noe i det når keeperne sammenligner Jabulani med en billig plastball fra et supermarked. Vindtunnelen viser at den gjør mye større utslag i luften sammenlignet med andre baller, sier idrettsforsker Thomas Bull Andersen fra Universitetet i Aarhus til Videnskab.dk.

Ikke bare svinger ballen mer fra side til side når den flyr gjennom luften. Testen viser også at luftmotstanden underveis stiger kraftig, slik at ballen mister fart fortere enn andre baller.

Luisao med VM-ballen

Den brasilianske forsvareren Luisao undersøker ballen nøye.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

På bakgrunn av dette mener Bull Andersen at lag som baserer angrepet på langskudd vil dra størst fordel av ballens særegne bevegelser.

- Ballen er overnaturlig

Brasils Luis Fabiano har vært blant kritikerne av ballen. Men spissen går enda lengre enn den danske undersøkelsen - han mener ballen er overnaturlig.

- Den er veldig rar. Plutselig bytter den retning. Det er som om den ikke har lyst til å bli sparket. Det er helt utrolig, som om noen styrer retningen på den.

Den brasilianske spissen tror nesten ikke det han ser av ballen.

- Du skal sparke den, og den flytter seg. Jeg tror det er overnaturlig, det er veldig lite bra, sier Fabiano.

Fotballnyheter