Hopp til innhold

Test VM-straffespark her

VM-ballen går fortere i 1700 meters høyde. Hvor mye fortere? Test selv!

Skuddsimulator

VM-ballen går fortere på 1700 meters høyde i Johannesburg enn på havnivå på stadion i Cape Town. Derfor blir det trolig mange langskudd i dette VM.

Forskerne ved universitetet i Sheffield har regnet på dette og funnet ut at keeper må forvente seg at ballen kommer mot mål flere ballengder tidligere i høyden enn ved havnivå.

Hvor mye fortere?

La oss si at vi befinner oss i Cape Town: Ved et skudd fra 18 meter hvor ballen går i 22,8 meter per sekund, vil ballen krysse mållinjen etter 0,817 sekunder, ifølge en artikkel i tidsskriftet Journal of Mechanical Engineering Science.

Vi forflytter oss så til Johannesburg på ca. 1700 meter over havet: Et identisk skudd vil gjøre at ballen krysser mållinjen etter 0,801 sekunder, eller ca. 2 balldiametre tidligere, og dermed bli vanskeligere å ta for keeper.

Samtidig vil ballen få mindre tid til å dippe, og derfor kanskje treffe tverrligger i stedet for å gå inn. Det er derfor viktig å skyte lave skudd.

Test selv

Nå kan du teste dette selv. Sheffield-universitetet har laget en straffespark-simulator. Der kan du se hvordan ballen oppfører seg på havnivå i Cape Town, på 1700 meter i Johannesburg og på et stadion på hele 4380 meters høgde i Peru.

TEST BALLENS OPPFØRSEL HER: Skuddsimulator