Hopp til innhold

– Mye kjerringsnakk fra Rosenborg

SANDVIKA (NRK.no): Forsvarer Ellen Holager Andenæs angrep Rosenborgs vitneforklaringer i den såkalte overgangssaken.

Holager

Ellen Holager Andenæs, som forsvarer tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen, gikk til angrep på både aktoratet og vitneforklaringene fra Rosenborg i sin prosedyre.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Peder Morset

Peder Morset mener det ikke har kommet frem noen bevis som knytter Truls Haakonsen til et grovt bedrageri.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Onsdag la påtalemyndigheten ned påstand om fem måneders fengsel for tre Stabæk-ledere og 90 dagers fengsel for tidligere sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga.

I aktors prosedyre ble Rosenborgs vitneforklaringer og klubbens innblanding i saken tillagt stor vekt, og det fikk flere av forsvarerne til å reagere.

Andenæs brukte blant annet tid på å så tvil om RBK-advokat Kristian Nordheims forklaring. Han sa i retten at han umiddelbart oppfattet handelen mellom Vålerenga og Stabæk som bedrageri.

Forsvareren påpekte at sportslig leder Erik Hoftun ikke husket at det ble sagt. Og det mener Andenæs er påfallende.

– Jeg synes Rosenborg kom ganske dårlig ut av denne affæren. Det er mye kjerringsnakk, sa forsvareren i sin prosedyre. I Nordheims vitneforklaring kom det frem at han uttalte seg på bakgrunn av det Hoftun hadde forklart over telefon, og Hoftun hadde ikke kjennskap til detaljer i avtalen på det tidspunktet.

Andenæs gikk også inn på at Rosenborg avslo en utlånsavtale med Gunnarsson til 6 millioner kroner, fordi de trodde Stabæk ville unndra penger fra Nancy.

Dette var en misforståelse, påpekte forsvaren.

– En slik avtale utløser akkurat de samme klausulene som en vanlig avtale. Hvis RBK hadde slått til på den avtalen, ville Nancy fått tre millioner fra Stabæk, sa Andenæs.

Angrep aktoratet

Før Andenæs prosederte i retten, tok forsvarer Peder Morset et krasst oppgjør med påtalemyndigheten på vegne av Truls Haakonsen.

Aktor Morten Stene la til grunn at Haakonsen ikke visste om videresalgsklausulen da avtalene ble inngått, men at han ble klar over klausulen etter hvert i forhandlingene. Stene var selv uklar på hva Haakonsen skulle ha gjort da han hørte om klausulen, og dette gikk Morset til angrep på i sin prosedyre.

Lars Holter-Sørensen

Ellen Holager-Andenæs ba om frikjennelse av tidligere Stabæk-styreleder Lars Holter-Sørensen.

Foto: EVA GROVEN / BUDSTIKKA

– Haakonsen tror han hørte om klausulen i slutten av juli. Jeg trodde aktor skulle trekke dette frem som et moment, men at det ene og alene skal være beviset mot Haakonsen, det hadde jeg aldri trodd, sa Morset, og fortsatte:

– Hva tror vi Haakonsen tenkte rundt det? Kan han ha tenkt at «her må jeg foreta meg noe?» Eller kan det tenkes at det var noe han ikke tenkte mer over, uten at han gjorde annet enn å konkludere med at det var en videresalgsklausul. Hva skulle Haakonsen ha gjort? spurte Morset.

– Jeg begriper det ikke

Aktor fikk det samme spørsmålet av tingrettsdommeren i sin prosedyre, og da svarte aktor at Haakonsen burde ha undersøkt hva klausulen innebar. Hvis Stabæk avfeide at noe var gjort galt, ville det etter aktors syn være grov uaktsomhet fra Haakonsen.

– En slik klausul var ikke oppsiktsvekkende, det var ikke noen grunn til å reagere. Før og under forhandlingene har han gjort en solid faglig vurdering. Det var ikke noen grunn til at han skulle reagere i det hele tatt, og det er nettopp det aktoratet bygger på, sa Morset.

Forsvareren påpekte at Haakonsen forhandlet på vegne av en kjøpende klubb, og at Haakonsen ikke hadde noen grunn til å betale mer enn nødvendig.

Aktor mener Haakonsen var delaktig i et bedrageri på 125.000 kroner, fordi Haakonsen vurderte Gunnarsson til 1,5 millioner kroner før kjøpet til 1 million kroner.

– Jeg begriper ikke hva han skulle gjort. Mener aktor at han skal gå tilbake og betale de ekstra 500.000 kronene fordi Stabæk hadde en videresalgsklausul?

Kritiserte tiltalebeslutningen

Morset påpekte også at Truls Haakonsen er tiltalt for et bedrageri i tidsrommet fra 19. juli - 21. oktober, til tross for at aktoratet har lagt til grunn at den tidligere sportsdirektøren ikke var klar over videresalgsklausulen før månedskiftet juli/august.

– Hvorfor har man ikke individualisert tiltalen bedre? Jeg klarer ikke å se grunnlaget for hva aktor mener skal ha skjedd. Jeg klarer ikke å argumentere mot det, fordi jeg ser ikke argumentene fra aktor, sa Morset.

En av påtalemyndighetens sentrale dokumentbevis mot Haakonsen, var en e-post han sendte til Stabæk for å endre opsjonsavtalen for Stengel, ifølge aktor.

Dette ble blankt avvist av Morset.

– Han har aldri forsøkt å justere noen ting. Han har prøvd å få til en reforhandling av avtalen. Og det er viktig å huske hvilket press han var utsatt for på det tidspunktet, sa Morset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Elden og Stene

John Christian Elden (t.v.) mener påtalemyndigheten regelrett bommet da tiltalen ble tatt ut mot Stabæk Fotball AS. Her i samtaler med aktor Morten Stene tidligere i rettssaken.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Anklagene er ikke gjennomtenkt

Én etter én gikk forsvarerne til angrep på det de mente er grunnløse anklager fra påtalemyndigheten.

Ingen av dem har oppfattet ett eneste bevis som knytter de tiltalte til det påståtte bedrageriet.

Berit Reiss-Andersen forsvarer det tidligere Stabæk-styremedlemmet, som NRK.no har valgt å anonymisere av familiære årsaker.

Hun åpnet med å si at bevisbyrden ligger på aktoratets side, men at dette synes å være misforstått i denne saken.

Reiss-Andersen påpekte at klienten har vært minimalt inolvert i prosessene rundt overgangen, og at det ikke er kommet frem noen bevis om at han forledet andre.

– Jeg er hellig overbevist om at (Inge André) Olsen er uskyldig, men jeg synes det er forunderlig at NN (tiltalte) likestilles med Olsen i tiltalen. Jeg mener det viser at anklagene ikke er gjennomtenkt, sa Reiss-Andersen i sin prosedyre.

– Bomskudd fra påtalemyndigheten

John Christian Elden brukte også tid på å «hamre løs på tiltalen», slik han selv beskrev det.

Han forsvarer Stabæk Fotball og Stabæk Fotball AS, som risikerer bøter på til sammen 340.000 kroner.

– Vi står overfor en sofatiltale. Den er ikke bare feil juridisk, men den har også feil om hva som skal være straffbart forhold, og når forholdet skal være begått, sa Elden.

Han påpekte at to av de tiltalte ble siktet for utroskap, og at etterforskningen ble avsluttet med denne siktelsen, men at statsadvokaten til slutt tok ut tiltale for grovt bedrageri.

Elden mener det er åpenbart at ingen i Stabæk har bedratt noen i Nancy.

– Det er ansatte i Nancy som skal ha blitt lurt, og i dette tilfellet blir det sportsdirektør (Nicolas) Holveck. Da er det Holvecks vitneforklaringer som er alfa omega i denne saken. Han var klar på at det ikke var noen forpliktelse til å informere Nancy om salget, og derfor er det umulig at Stabæk har drevet villfarelse i uberettiget vinnings hensikt, som er grunnlag for bedrageriet i tiltalen, sa Elden.

Forsvareren hevdet også at det ikke er juridisk mulig å straffe Stabæk Fotball AS. Representanter fra klubb og AS drøfter og treffer vedtak i sportslig utvalg - blant annet spilleroverganger - men klubben er nødt til å ha flertall for å treffe et vedtak, poengterte Elden.

– Stabæk Fotball AS har ikke vært med å treffe vedtak i overgangssaken. Det er et bomskudd fra påtalemyndigheten, sa Elden.

Han ba om frifinnelse av både klubb og AS-et. Ingen av de tiltalte erkjente straffskyld før hovedforhandlingene, og samtlige forsvarere ba om frikjennelse i sin prosedyre.

Domsavsigelsen finner sted i Asker og Bærum tingrett torsdag 12. september klokken 10.30.

Fotball

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland