Hopp til innhold

RBK trodde Stabæk ville snyte Nancy for penger

SANDVIKA (NRK.no): Rosenborg-ledere trodde Stabæk bevisst ba om lav pris for Veigar Páll Gunnarsson for å hindre penger til franske Nancy.

Hoftun

Erik Hoftun gikk inn i Asker og Bærum tingrett like før 09.00 fredag.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Morten Stene

Aktor Morten Stene startet eksamineringen av Erik Hoftun fredag.

Påtalemyndigheten skal bevise at Stabæk solgte Veigar Páll Gunnarsson for en unaturlig lav sum (1 million kroner) til Vålerenga.

Rosenborg-vitnene er på forhånd utpekt som sentrale vitner for påtalemyndigheten, fordi klubben fikk avslått høyere bud enn det Veigar Páll Gunnarsson ble solgt for i 2011.

Trodde Nancy-avtalen var sentral

En dresskledd Hoftun satte seg i vitneboksen like etter klokken 09.00 fredag. Etter hvert kom han inn på det kontroversielle budet på Johan Andersson (4,25 millioner kroner) og Veigar Páll Gunnarsson (1 million kroner).

Han forklarte først at det var Stabæk som foreslo fordelingen, og da ville tingrettsdommer Nils Ole Bay vite hvor sterke signaler Stabæk sendte da de ba om millionfordelingen på Gunnarsson og Andersson.

– Når selgende klubb ønsker den summen, og det er akseptabelt for oss, er det ikke så mye mer å diskutere, sa Hoftun.

– Oppfattet du det som en forutsetning eller et ønske?

– Langt baki her, tenkte vi at det hadde en sammenheng med videresalgsklausulen til Nancy, sa Hoftun, og pekte mot hodet.

– Ble det uttalt at det var det (en sammenheng)?

– Nei, han (Inge André Olsen) sa at det var det de ønsket, svarte Hoftun.

Mistenkte salgsmotiver

Tidligere daglig leder i Rosenborg, Nils Skutle, inntok vitneboksen etter sin tidligere kollega.

Han fikk de samme mistankene som Hoftun da han fikk vite om prisfordelingen.

– Vi tenkte at de måtte ha høyest sum på Gunnarsson og lavest på Andersson, fordi Gunnarsson hadde en videresalgsklausul. Vi visste det ikke at det var derfor, men det var det vi tenkte, sa Skutle.

Skutle
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Da aktor lurte på om Rosenborg oppfattet det som problematisk at budene hadde en slik sammenheng, avbrøt forsvarer Berit Reiss-Andersen.

– Det er ingen som har sagt at budene var ordnet slik. Det er to vitner som hadde en vag antydning om det, sa Reiss-Andersen.

– Vi tenkte at det kunne være problematisk, men vi hadde en sikkerhetsventil i styret. Det var ikke et bindende bud, og styret måtte ta stilling til fordelingen. Vi holdt forhandlingene i gang. Gunnarssons høye lønn var også et argument for lavere kjøpssum, sa Skutle etter at aktor hadde omformulert spørsmålet.

– Ble litt forbannet

Skutle ble også svært overrasket da han senere fikk beskjed om at Stabæk hadde akseptert budet på 1 million kroner for Gunnarsson og 4 millioner kroner for opsjonen for Herman Stengel.

– Vi hadde aldri hørt om en slik opsjonsavtale, og vi stusset over at verdien til Gunnarsson hadde falt, sa Skutle i retten.

– Vi reagerte, og vi ringte advokaten vår for å høre om hva han mente om den. Vi oppfattet det som det ikke var som det skulle, og vi ble litt forbannet på det, sa Skutle.

– Tenkte det var bedrageri

Rosenborgs advokat Kristian Nordheim forklarte seg også i retten.

Han reagerte umiddelbart da sportsdirektør Erik Hoftun fortalte ham om opsjonsavtalen

– Jeg oppfattet Erik som om at det ikke var noen realitet i å erverve forkjøpsretten til den unge spilleren. Min umiddelbar reaksjon var: Dette var bedrageri. Jeg tror jeg sa det. Du må holde deg langt unna, sa Nordheim.

Han påpekte at han uttalte seg på bakgrunn av det han fikk vite av Hoftun over telefon. Nordheim kunne ikke slå fast om han visste om videresalgsklausulen, men advokaten antok det siden han reagerte som han gjorde.

I politiavhør har Nordheim forklart at han visste om klausulen.

Modererte slakten av budfordelingen

Skutle forklarte at han i ettertid mente budfordelingen på Gunnarsson og Andersson kunne forsvares, fordi Gunnarsson forlangte vesentlig mer i lønn.

Da forsvarer Ole Petter Drevland lurte på om fordelingen virket riktig hvis Skutle så på lønn og alder, svarte Skutle «ja». Han understreket samtidig at Rosenborg hadde det første budet på 2,5 millioner kroner i bakhodet da forhandlingene fortsatte.

Skutle forklarte også at Johan Andersson (da 27 år) hadde en større videresalgsverdi enn Gunnarsson (da 31 år) - noe som påvirker kjøpssummen.

Roste Gunnarsson

De tiltalte og flere vitner har så langt i forhandlingene snakket ned verdien av Gunnarsson sommeren 2011.

Men sportsdirektør Erik Hoftun var aldri i tvil om at han var en svært verdifull spiller.

– Vi manglet den spilleren i 4-4-2-systemet. Han var en av eliteseriens største profiler, hadde stor erfaring og var en mål- og assistgarantist, sa Hoftun, som dermed gikk rett i strupen på de tiltaltes forklaringer om at han var «lite» eller «null verdt».

Sportsdirektøren forklarte at Rosenborg umiddelbart fikk avslått budet på 2,5 millioner kroner pluss bonuser i juni, fordi Stabæk ønsket 7 millioner.

Hoftun oppfattet kravet som altfor høyt, men han var likevel villig til å by mer.

– Du får nesten alltid avslått det første budet. Da må begge parter bevege seg. Vi var villig til å gå litt opp, samtidig som Stabæk måtte ned, sa Hoftun.

Ville betale 4 millioner kroner

Hoftun klarte ikke å huske hvor mye Rosenborg var villig til å bla opp for islendingen, men i politiavhør har sportsdirektøren forklart at det var aktuelt med en totalsum på 4 millioner kroner.

Hoftun
Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det stemmer sikkert det. Det er jo ferskere uttalelser det der, sa Hoftun.

Men Hoftun og Rosenborg kom aldri med et nytt bud på Gunnarsson, fordi de oppfattet at Stabæk sto fast på sitt høye millionkrav.

Derfor nevnte Stabæk blant andre Johan Andersson som et salgsobjekt, og Rosenborg vurderte Andersson som en interessant spiller, ifølge Hoftun.

Sportsdirektøren fikk i likhet med Vålerenga signaler om at de ikke kunne kjøpe Gunnarsson alene, fordi Stabæk var interessert i en høy sum.

Rosenborg bød etter hvert 5,25 millioner kroner for Andersson og Gunnarsson, og Rosenborg fordelte summene til 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 for Andersson etter forslag fra Stabæk og sportslig leder Inge André Olsen.

Men det angret Hoftun på.

– Fordelingen var ikke riktig med den kontraktssituasjonen Andersson var i, sa Hoftun.

Johan Andersson var på utløpende kontrakt og sto fritt til å signere for andre klubber. Da kunne en gratis overgang ha vært gjennomført 1.1.2012.

– Hvis du kunne fordelt det fritt nå, hva hadde budet vært? spurte aktor Morten Stene.

– Det synes jeg er vanskelig å vurdere. Men vi bydde 2,5 millioner kroner, og vi var villige til å by mer. Det sier vel sitt, sa Hoftun.

Avviste Solbakken-påstand

Gunnarssons agent Arnor Gudjohnsen forklarte onsdag at Jim Solbakken fungerte som en mellommann for Vålerenga.

Da Rosenborg forhandlet med Gunnarsson, skal agent Solbakken ha sagt til Gudjohnsen at trønderklubben sto på randen av konkurs.

– Vi hadde flere utgifter enn inntekter på den tida, sa Hoftun.

– Men ryktene fra onsdag om at vi var døden nær, er tøv, fortsatte han.

La seg flat

Rosenborg og sportsdirektør Erik Hoftun har vært ordknapp om sin rolle i overgangssaken siden overgangene ble kjent oktober 2011. Klubben har imidlertid bekreftet at de bød 1 million for Gunnarsson og 4,25 millioner for Johan Andersson etter forslag fra Stabæk.

Hoftun har beklaget budet og innrømmet «at det burde ha ringt en bjelle» da Stabæk foreslo fordelingen.

Fotball

  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

    Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

    Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

    Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

    (©NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • KFUM Oslo sikret klubbens første eliteserieseier

    Etter to uavgjort og ett tap vant KFUM Oslo sin første eliteseriekamp søndag. To mål før pause sørget for 2-0-seier over Sarpsborg på bortebane.

    Oslo-laget var effektivt før hvilen, og Johannes Nuñez og Petter Nosa Dahl ordnet 2–0. Sarpsborg ledet an i andreomgangen, men greide ikke å forhindre at poengene ble med tilbake til hovedstaden.

    Eliteserien i fotball 2024: Sarpsborg 08 - KFUM Oslo
    Foto: Christoffer Andersen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden