Sjekk PSG-sjeikens spinnville pengebruk

Så langt har Paris Saint-Germain kjøpt spillere for en milliard kroner i sommervinduet. Det er 175 millioner mer enn hva de fire beste Premier League-lagene har brukt til sammen.

PSG-sjeik

PSG-eier Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani har ambisjoner om å gjøre Paris-klubben til en av verdens beste klubblag. På veien har han kjøpt (fra venstre øverst): Marco Verratti, Thiago Silva, Ezequiel Lavezzi og Zlatan Ibrahimovic. Det skal nemlig ikke stå på pengene...

Foto: - / Afp

Lucas Moura

Lucas Moura er Paris Saint-Germains foreløpige siste kjøp. Han kostet 292 millioner kroner fra São Paulo.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva, Lucas Moura, Ezequiel Lavezzi og Marco Verratti har til sammen kostet vanvittige 1.020 millioner kroner, og alle fem har blitt hentet i løpet av de siste sommermånedene.

Dette er tall hentet fra nettstedet transfermarkt.co.uk.

Til sammenligning har fjorårets fire beste Premier League-lag - Manchester United, Manchester City, Arsenal og Tottenham - brukt 845 millioner kroner til sammen.

Altså 175 millioner kroner mindre enn sjeik-oppkjøpte PSG.

– Det er ganske heftig, sier Bjørn-Terje Nedreberg, skribent for supporternettstedet franskfotball.com til NRK.no.

– Vi så ikke for oss dette for noen år siden. Disse pengene som har kommet inn i fransk fotball har kommet som en liten bombe, sier Øystein Melhus Telnæs, redaktør for det samme nettstedet.

– Ikke bare positivt

Siden klubben ble kjøpt opp av den qatarske investeringsgruppen Qatar Investment Authority i fjor sommer, med Qatars statsminister Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani sittende på pengesekken, har millionene florert i PSG.

Med slagordet «Rêvons plus grand» - «drøm større» - er målsetningen å gjøre Paris-klubben til verdens beste klubblag innen kort tid.

Årets budsjett er på 300 millioner euro, eller 2,2 milliarder kroner - som er over dobbelt så mye som den nest største klubben i Frankrike, Lyon, har å rutte med.

– Det er helt sinnsykt, faktisk. Vi har sett Manchester City og Chelsea herje på overgangsmarkedet i flere år, og nå holder PSG på å gjøre det samme, sier Nedreberg.

PSG har gått fra å være en middels god fransk klubb, til å bli verdens rikeste fotballklubb - enda rikere enn Manchester City.

Samtidig har klubben inngått en lukrativ TV-avtale med den arabiske sportskanalen Al Jazeera, ettersom den offisielle klubbeieren, Nasser Al-Khelaifi, også er eier av den store TV-kanalen.

Vil bygge merkevare i Paris

Nasser Al-Khelaifi

Nasser Al-Khelaifi er PSG-eier og samtidig eier av Qatars TV-kanal Al Jazeera.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

Siden overtagelsen i fjor sommer, har lommeboken gått varm på veien mot å skape en europeisk fotballstormakt. Også i fjor var spillerkjøpene mange - med en samlet prislapp på 773 millioner kroner.

På snaut ett år har Paris Saint-Germain altså handlet spillere for drøyt 1,7 milliarder kroner.

– Hva er målet til disse styrtrike eierne?

– De har lyst til å bygge en merkevare. Paris er Europas nest største by, og målet er nok å gjøre Paris til en stor og attraktiv fotballby. Interessen for fotball er der, men resultatene har manglet. Nå kan det snu, sier Nedreberg.

Paris - storby uten storlag

For mens byer som London (Chelsea, Arsenal), Madrid (Real Madrid, Atletico Madrid) og Roma (AS Roma, Lazio) alle har gode lag som kjemper i toppen av sine ligaer, har ikke Paris noe virkelig godt topplag. Samme tendensen ser man i Berlin.

– Paris er den eneste virkelige storbyen i Europa som ikke har en toppklubb. Franskmenn er et kravstort publikum, de forventer å bli underholdt. Et stort og godt lag i Paris vil nok skape ytterligere interesse - ikke bare i Paris, men også i fransktalende arabiske land. Det er nok dette investorene har sett, sier Telnæs.

– Er det bra for fransk fotball?

– Ja, jeg vil si det. Rett og slett fordi det skaper større blest rundt fransk fotball og øker interessen, sier Nedreberg.

– Selvfølgelig er det jo utrolig at fransk fotball nå får oppmerksomhet fra hele verden, i det vi mener er en sterkt undervurdert liga. Men samtidig er det ikke bare positivt at PSG nå blir så overlegne rent pengemessig. Forhåpentligvis drypper det litt på de andre klubbene også, sier redaktør Telnæs.

Telnæs kan fortelle at også supportergruppen merker en økt pågang etter at flere stjernespillere har valgt å gå til Paris-Saint Germain foran andre europeiske storklubber.

Zlatan scoret mot Lorient

PSG serieåpnet sist helg hjemme mot Lorient. Zlatan Ibrahimovic scoret begge målene for PSG. Kampen endte 2-2.

Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Afp

– Flere og flere begynner å interessere seg for fransk fotball, sier Telnæs.

Drømmer om mesterliga

Fjorårssesongen var den første som «rikmannsklubb» for PSG, og etter en meget godt start endte det med sølv bak overraskelsen Montpellier.

Paris-laget er dermed kvalifisert for mesterligaen i år, og den hardtsatsende klubben har klare ambisjoner om å nå så langt som mulig.

Det aller viktigste er i første omgang å vinne ligaen, for første gang siden 1994. Med trener Carlo Ancelotti bak roret, begynner de aller fleste bitene å falle på plass.

– Noe annet enn seriegull ville vært katastrofalt, mener Nedreberg.

Fotballnyheter