Hopp til innhold

Her er PSGs plan for å bruke enda flere milliarder

Paris Saint-Germain kan gjøre alvor av planene om verdensherredømme i fotball: Nå vil de sikre 1,5 milliarder kroner ekstra i året ved å utfordre UEFAs økonomiske regler.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic ble kjøpt av Paris Saint-Germain for cirka 150 millioner kroner i sommer. Nå kan en sponsoravtale sørge for enda flere stjerner til den franske storklubben.

Foto: Michel Spingler / Ap

– Det er svimlende tall. Med tanke på alt de allerede kan slå i bordet med, blir det latterlig mye penger, sier Jan-Erik Aalbu, tidligere sportsdirektør i Stabæk og Vålerenga, til NRK.no.

Khelaifi

Klubbdirektør Nasser al-Khelaifi er overbevist om at den nye sponsoravtalen vil godkjennes.

Foto: FADI AL-ASSAAD / Reuters

Den franske storklubben har varslet at de vil prøve å lande en sponsoravtale med Qatars turistmyndigheter (QTA).

Planene, som ble presentert like før jul, vekker oppsikt. Klubben er nemlig eid av Qatars statlige investeringsfond Qatar Investment Authority (QIA), og avtalen blir sett som en manøver for å unngå UEFAs regelverk for økonomisk fair play.

– Viktig innflytelse

Nå mener Nasser al-Khelaifi, klubbdirektøren i PSG, at sponsoravtalen er rettferdiggjort på grunn av klubbens voksende innflytelse i den arabiske verden, skriver Reuters.

– Avtalen forsvares fordi PSGs innflytelse i hele den arabiske regionen, ikke bare i Qatar, har vært viktig, sier Khelaifi.

Den nye avtalen vil i tilfelle tredoble budsjettet fra 2010-11-sesongen, ifølge Reuters. Siden QIA kjøpte klubben i juni 2011, har PSG brukt nesten to milliarder kroner.

– Andre klubber har investert penger i 20 år. Vi har kun vært her i 1,5 år, og så skal vi stoppe pengebruken? Vi vil fortsette å investere, sier Khelaifi.

Kan stoppes av UEFA

Sponsoravtalen og de qatarske pengekreftene kan imidlertid bli lammet når UEFAs økonomiske regelverk trer i kraft til høsten.

Det setter blant annet en maksimumsgrense for klubbenes underskudd hvor kun de sportslige inntektene blir inkludert (se faktaboks).

Derfor forsøker PSG å argumentere for at den nye sponsoravtalen er nettopp sportslige inntekter, tror Rune Nordhaug i Norges Fotballforbund.

Rune Nordhaug

NFFs Rune Nordhaug har lenge jobbet med idrett og økonomi.

Foto: Norges Fotballforbund

– Grunnen til at de går så hardt ut med denne avtalen, er at de frykter avtalen kan falle under UEFAs regler om «Related Parties». Hvis UEFA mener sponsoren og eieren står for nært, kan UEFA utestenge klubben, sier Nordhaug.

Rune Nordhaug, som er leder for fotballforbundets ressursgruppe for økonomi, har satt seg godt inn i de kommende reglene.

Han tror ikke UEFA vil godkjenne avtalen.

– PSG prøver å legge press på UEFAs komité, men de har allerede vært tydelige på at de vil stoppe eventuelle forsøk på å omgå reglene. Hvis Chelsea-eier Roman Abramovitsj ville sponse klubben gjennom sine firmaer, ville han fått blankt nei. Her er det en åpenbar binding mellom de qatarske eierne og den qatarske sponsoren, sier Nordhaug.

– Kunstig doping

Ifølge den franske sportsavisen L'Equipe, vil sponsoravtalen offentliggjøres i løpet av få uker.

Deretter skal avtalen behandles av UEFA.

– Man kan si at de har landet en gunstig sponsoravtale, og ære være dem for det. På en annen side er slike ressurser aldri sunt for konkurransen og idretten, sier Jan-Erik Aalbu.

Han kaller pengeflommen «kunstig doping».

– PSGs budsjett har allerede gitt dem en enorm fordel i den franske ligaen. Nå kan avstanden og dominansen bare bli enda større, sier Aalbu.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal