Her er PSGs plan for å bruke enda flere milliarder

Paris Saint-Germain kan gjøre alvor av planene om verdensherredømme i fotball: Nå vil de sikre 1,5 milliarder kroner ekstra i året ved å utfordre UEFAs økonomiske regler.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic ble kjøpt av Paris Saint-Germain for cirka 150 millioner kroner i sommer. Nå kan en sponsoravtale sørge for enda flere stjerner til den franske storklubben.

Foto: Michel Spingler / Ap

– Det er svimlende tall. Med tanke på alt de allerede kan slå i bordet med, blir det latterlig mye penger, sier Jan-Erik Aalbu, tidligere sportsdirektør i Stabæk og Vålerenga, til NRK.no.

Khelaifi

Klubbdirektør Nasser al-Khelaifi er overbevist om at den nye sponsoravtalen vil godkjennes.

Foto: FADI AL-ASSAAD / Reuters

Den franske storklubben har varslet at de vil prøve å lande en sponsoravtale med Qatars turistmyndigheter (QTA).

Planene, som ble presentert like før jul, vekker oppsikt. Klubben er nemlig eid av Qatars statlige investeringsfond Qatar Investment Authority (QIA), og avtalen blir sett som en manøver for å unngå UEFAs regelverk for økonomisk fair play.

– Viktig innflytelse

Nå mener Nasser al-Khelaifi, klubbdirektøren i PSG, at sponsoravtalen er rettferdiggjort på grunn av klubbens voksende innflytelse i den arabiske verden, skriver Reuters.

– Avtalen forsvares fordi PSGs innflytelse i hele den arabiske regionen, ikke bare i Qatar, har vært viktig, sier Khelaifi.

Den nye avtalen vil i tilfelle tredoble budsjettet fra 2010-11-sesongen, ifølge Reuters. Siden QIA kjøpte klubben i juni 2011, har PSG brukt nesten to milliarder kroner.

– Andre klubber har investert penger i 20 år. Vi har kun vært her i 1,5 år, og så skal vi stoppe pengebruken? Vi vil fortsette å investere, sier Khelaifi.

Kan stoppes av UEFA

Sponsoravtalen og de qatarske pengekreftene kan imidlertid bli lammet når UEFAs økonomiske regelverk trer i kraft til høsten.

Det setter blant annet en maksimumsgrense for klubbenes underskudd hvor kun de sportslige inntektene blir inkludert (se faktaboks).

Derfor forsøker PSG å argumentere for at den nye sponsoravtalen er nettopp sportslige inntekter, tror Rune Nordhaug i Norges Fotballforbund.

Rune Nordhaug

NFFs Rune Nordhaug har lenge jobbet med idrett og økonomi.

Foto: Norges Fotballforbund

– Grunnen til at de går så hardt ut med denne avtalen, er at de frykter avtalen kan falle under UEFAs regler om «Related Parties». Hvis UEFA mener sponsoren og eieren står for nært, kan UEFA utestenge klubben, sier Nordhaug.

Rune Nordhaug, som er leder for fotballforbundets ressursgruppe for økonomi, har satt seg godt inn i de kommende reglene.

Han tror ikke UEFA vil godkjenne avtalen.

– PSG prøver å legge press på UEFAs komité, men de har allerede vært tydelige på at de vil stoppe eventuelle forsøk på å omgå reglene. Hvis Chelsea-eier Roman Abramovitsj ville sponse klubben gjennom sine firmaer, ville han fått blankt nei. Her er det en åpenbar binding mellom de qatarske eierne og den qatarske sponsoren, sier Nordhaug.

– Kunstig doping

Ifølge den franske sportsavisen L'Equipe, vil sponsoravtalen offentliggjøres i løpet av få uker.

Deretter skal avtalen behandles av UEFA.

– Man kan si at de har landet en gunstig sponsoravtale, og ære være dem for det. På en annen side er slike ressurser aldri sunt for konkurransen og idretten, sier Jan-Erik Aalbu.

Han kaller pengeflommen «kunstig doping».

– PSGs budsjett har allerede gitt dem en enorm fordel i den franske ligaen. Nå kan avstanden og dominansen bare bli enda større, sier Aalbu.

Siste nytt

 • Ny hanskeavtale for skiskytterne

  Avtalen mellom Norges Skiskytterforbund og klesleverandør Odlo endres. Nå kan utøverne velge blant to hanske-merker for de neste tre sesongene. Som NRK meldte forrige uke, har det vært misnøye blant flere av løperne med de hanskene som var tilgjengelige under den forrige avtalen.

  – Utgangspunktet for justeringen i avtalen dreier seg om at hanskene deres (Odlo sine) ikke har passet alle våre utøvere. Nå kan de velge blant to merker, enten Odlo-hansker eller fra Kinetixx, sier Anne Varden, generalsekretær i Norges Skiskytterforbund.

  – Forskjellene er store fra utøver til utøver, og det er personlige preferanser. Per i dag tilbyr ikke Odlo skreddersøm på hansker, og dermed har vi godtatt at Kinetixx kan være et alternativ for dem som ønsker denne muligheten, sier administrerende direktør i Odlo, Knut Are Høgberg.

  Johannes Thingnes Bø på Sjusjøen
  Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
 • Skremmeskudd fra Bolsjunov

  Alexandr Bolsjunov innledet sesongen med seier i den klassiske sprinten under den finske langrennsåpningen i Olos fredag. Han vant en helrussisk finale foran Alexandr Terentev og Sergej Ardasjev. Bolsjunov besfetet dermed sin posisjon som Johannes Høsflot Klæbos tøffeste konkurrent i verdenscupen denne sesongen. Natalja Neprjajeva, også hun fra Russland, vant kvinnenes sprint foran hjemmehåpene Anne Kyllönen og Tiia Olkkonen.

  Alexandr Bolsjunov
Alexander Bolshunov
  Foto: MARTIN OUELLET-DIOTTE
 • Ingen La Liga-kamp i USA

  Ein spansk rett har nekta La Liga å avvikle ein ligakamp i USA. Ligaen ville legge kampen mellom Villarreal og Atletico Madrid til Miami 6. desember, men fotballforbundet nekta, og saka enda i retten.

  Men La Liga har anka, og anken skal behandlast i februar. Ligaen satsar derfor på å flytte ein kamp til USA seinare i sesongen.

  Også i fjor blokkerte forbundet ligaspel i USA. Då var det Girona - Barcelona som var planlagd i Miami.

  La Liga har ein 15-årig avtale med eit sponsorselskap om å promotere «soccer» med kampar i USA.

  – Det er ein del av ein langsiktig plan for å vekse internasjonalt, heiter det i La Ligas komentar til rettsavgjerda i dag.

  Alvaro Morata, Atletico Madrid
  Foto: Sergio Perez / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal