NRK Meny
Normal

Her er PSGs plan for å bruke enda flere milliarder

Paris Saint-Germain kan gjøre alvor av planene om verdensherredømme i fotball: Nå vil de sikre 1,5 milliarder kroner ekstra i året ved å utfordre UEFAs økonomiske regler.

Zlatan Ibrahimovic

Zlatan Ibrahimovic ble kjøpt av Paris Saint-Germain for cirka 150 millioner kroner i sommer. Nå kan en sponsoravtale sørge for enda flere stjerner til den franske storklubben.

Foto: Michel Spingler / Ap

– Det er svimlende tall. Med tanke på alt de allerede kan slå i bordet med, blir det latterlig mye penger, sier Jan-Erik Aalbu, tidligere sportsdirektør i Stabæk og Vålerenga, til NRK.no.

Khelaifi

Klubbdirektør Nasser al-Khelaifi er overbevist om at den nye sponsoravtalen vil godkjennes.

Foto: FADI AL-ASSAAD / Reuters

Den franske storklubben har varslet at de vil prøve å lande en sponsoravtale med Qatars turistmyndigheter (QTA).

Planene, som ble presentert like før jul, vekker oppsikt. Klubben er nemlig eid av Qatars statlige investeringsfond Qatar Investment Authority (QIA), og avtalen blir sett som en manøver for å unngå UEFAs regelverk for økonomisk fair play.

– Viktig innflytelse

Nå mener Nasser al-Khelaifi, klubbdirektøren i PSG, at sponsoravtalen er rettferdiggjort på grunn av klubbens voksende innflytelse i den arabiske verden, skriver Reuters.

– Avtalen forsvares fordi PSGs innflytelse i hele den arabiske regionen, ikke bare i Qatar, har vært viktig, sier Khelaifi.

Den nye avtalen vil i tilfelle tredoble budsjettet fra 2010-11-sesongen, ifølge Reuters. Siden QIA kjøpte klubben i juni 2011, har PSG brukt nesten to milliarder kroner.

– Andre klubber har investert penger i 20 år. Vi har kun vært her i 1,5 år, og så skal vi stoppe pengebruken? Vi vil fortsette å investere, sier Khelaifi.

Kan stoppes av UEFA

Sponsoravtalen og de qatarske pengekreftene kan imidlertid bli lammet når UEFAs økonomiske regelverk trer i kraft til høsten.

Det setter blant annet en maksimumsgrense for klubbenes underskudd hvor kun de sportslige inntektene blir inkludert (se faktaboks).

Derfor forsøker PSG å argumentere for at den nye sponsoravtalen er nettopp sportslige inntekter, tror Rune Nordhaug i Norges Fotballforbund.

Rune Nordhaug

NFFs Rune Nordhaug har lenge jobbet med idrett og økonomi.

Foto: Norges Fotballforbund

– Grunnen til at de går så hardt ut med denne avtalen, er at de frykter avtalen kan falle under UEFAs regler om «Related Parties». Hvis UEFA mener sponsoren og eieren står for nært, kan UEFA utestenge klubben, sier Nordhaug.

Rune Nordhaug, som er leder for fotballforbundets ressursgruppe for økonomi, har satt seg godt inn i de kommende reglene.

Han tror ikke UEFA vil godkjenne avtalen.

– PSG prøver å legge press på UEFAs komité, men de har allerede vært tydelige på at de vil stoppe eventuelle forsøk på å omgå reglene. Hvis Chelsea-eier Roman Abramovitsj ville sponse klubben gjennom sine firmaer, ville han fått blankt nei. Her er det en åpenbar binding mellom de qatarske eierne og den qatarske sponsoren, sier Nordhaug.

– Kunstig doping

Ifølge den franske sportsavisen L'Equipe, vil sponsoravtalen offentliggjøres i løpet av få uker.

Deretter skal avtalen behandles av UEFA.

– Man kan si at de har landet en gunstig sponsoravtale, og ære være dem for det. På en annen side er slike ressurser aldri sunt for konkurransen og idretten, sier Jan-Erik Aalbu.

Han kaller pengeflommen «kunstig doping».

– PSGs budsjett har allerede gitt dem en enorm fordel i den franske ligaen. Nå kan avstanden og dominansen bare bli enda større, sier Aalbu.

Siste nytt

 • Målløs Zlatan i nytt LA-tap

  LA Galaxy røk på sesongens tredje tap da det ble 0–2 hjemme mot Atlanta United natt til søndag norsk tid.

  Zlatan Ibrahimovic og Ola Kamara spilte hele kampen på topp, men maktet ikke å overliste Atlanta-keeper Brad Guzan.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Frederic J. Brown / AFP
 • Seier for Sagosen og PSG

  Sander Sagosens klubb Paris-Saint Germain leverte en glimrende 1. omgang og vant den første kvartfinalen i mesterligaen over polske Kielce 34-28. Til pause ledet laget hele 22-10. Sagosen noterte seg med to scoringer.

  HANDBALL-FRA-D1-MONTPELLIER-PARIS
  Foto: SYLVAIN THOMAS / AFP
 • Tap for ishockeylandslaget

  Etter gårsdagens seier for det norske ishockeylandslaget mot Sveits slo i dag sveitserne tilbake og vant 3–0.

  Neste helg vil det norske laget spille to kamper mot Hviterussland som en siste oppkjøring til VM i Danmark i mai.

  Switzerland Hockey
  Foto: Samuel Golay / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: London Marathon
Sportssøndag: London Marathon
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen