Sjekk «lille» Lilles gedigne statistikk

I en fransk liga hvor alt egentlig handler om pengegigantene PSG og Monaco, varter den «lille» klubben Lille opp med et forsvarsspill som forbløffer fotballverdenen.

Lille slipper ikke inn mål

11 NULLER PÅ RAD: Lille-spillerne jubler etter tirsdagens 1-0-seier over Marseille - lagets ellevte kamp på rad uten baklengsmål.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Laget som endte på sjetteplass i fjor, har holdt nullen i utrolige 11 (!) seriekamper på rad, og i 14 av 16 kamper denne sesongen.

Vincent Enyeama

Vincent Enyeama roses opp i skyene etter å ha holdt nullen i 11 strake seriekamper. Enyeama er for øvrig landslagskeeper på Nigeria.

Foto: JEAN-SEBASTIEN EVRARD / Afp

Laget har kun sluppet inn fire seriemål på de første 16 serierundene, og det siste baklengsmålet kom i midten av september.

Siden da har klubben gått fra seier til seier, og innehar - nokså sensasjonelt - andreplassen i den franske eliteserien.

«Lille-forsvaret er bare helt latterlig! 11 kamper på rad uten baklengsmål», skriver fotballnettstedet 101 Great Goals.

Superkeeper

Skal vi tro franske medier skal klubbens nigerianske keeper, Vincent Enyeama, ha mye av æren for den imponerende statistikken.

Landslagskeeperen har stått som en tiger i buret denne høsten, og bikket nylig 1000 minutter uten baklengsmål for Lille.

Spesielt i den siste midtukekampen mot Marseille var målvakten enestående, med en rekke praktredninger. Lille vant til slutt 1-0 etter en meget jevn kamp.

– Det meste om ham er allerede sagt. Han var alt for oss, og gjorde noen kampavgjørende redninger, roser Lille-manager Rene Girard.

Lille kan ellers også skilte med den danske forsvareren Simon Kjær, som sammen med Marko Basa er kjernen i Lilles ugjennomtrengelige forsvarsmur.

Nærmer seg rekorden

Rene Girard

René Girard er hjernen bak Lilles sterke forsvarsspill. 59-åringen overtok trenerjobben i juli i sommer.

Foto: FRANCOIS LO PRESTI / Afp

Lilles evne til å unngå baklengsmål nærmer seg rekordbøkene. Lille har nå spilt 1035 minutter uten å slippe inn mål, og raser innpå den franske rekorden som lyder på 1176 minutter satt i 1993.

Verdensrekorden holdes av tidligere Manchester United-keeper Edwin van der Sar, som i 2008/2009-sesongen gikk 14 strake Premier League-kamper (1311 minutter) uten å slippe inn mål.

– Vi tenker ikke på rekorden. Men det er gøy så lenge det varer. Klarer vi rekorden, så tar vi selvsagt den også!, sier Girard.

Trenersuksess for Girard

Girard har hatt en utrolig trenerkarriere.

Franskmannen ledet askeladd-klubben Montpellier til et mirakuløst seriegull i 2012, med blant annet Arsenal-spiss Olivier Giroud i stallen. Nå er han i ferd med å trene frem nok et kruttsterkt lag i Frankrike.

Lille vant den franske serien sist i 2010/2011-sesongen, men har siden den gang kvittet seg med sine aller største stjerner (Eden Hazard, Yohan Cabaye og Gervinho).

Også i sommer forsvant en rekke av lagets viktigste spillere, men nyansatte Girard har på rekordtid likevel skapt et meget kompakt maskineri.

Lille er kun det andre klubblaget Girard er trener for. Tidligere i trenerkarrieren har han ledet flere franske U-landslag.

– Må nyte det mens vi kan

Nå roser Girard forsvarsspillernes evne til å stole på hverandre.

– Keeperen spiller så godt fordi han stoler på forsvarspillerne foran seg. Vi spiller med en enorm lagfølelse, sier Girard.

Roma er det eneste laget i Europa som kan matche franske Lilles utrolige statistikk bakover. Også de står med fire innslupne mål etter rundt en tredjedel av sesongen er ferdigspilt. Girard tør på ingen måte spå om forsvarssuksessen fortsetter.

– Fotballen forandrer seg fort. Vi må nyte dette mens det fortsatt går bra. Vi vet at det vil komme tøffe tider fremover og må beholde ydmykheten, sier Girard.

Laget ligger i øyeblikket på 2.-plass i fransk Ligue 1, ett poeng bak Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani og resten av stjernegalleriet til Paris Saint-Germain.

Fotballnyheter