Hopp til innhold

Er Villas-Boas egentlig så dyktig som antatt?

KOMMENTAR: André Villas-Boas må vise seg som en sterkere leder om Tottenham-skuta skal settes tilbake på rett kurs.

Tottenham Hotspur's Portuguese manager Andre Villas-Boas looks on ahead of the English Premier League football match between Tottenham Hotspur and Hull City at White Hart Lane in north London on October 27, 2013. Tottenham won the game 1-0. AFP PHOTO/CARL COURTRESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or “live” services. Online in-match use limited to 45 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications.

For bare noen år siden ble André Villas-Boas hyllet som «den nye Mourinho», men nå sitter han utrygt som Tottenham-manager.

Følg kampen fra 13.00: Tottenham - Manchester United

Da André Villas-Boas ankom Chelsea i sommeren 2011, ble han sett på som Europas kanskje største trenertalent.

Portugiserens vanvittige suksess med Porto i hjemlig serie hadde fått Roman Abramovitsj til å bla opp 15 millioner euro. Treneren var kun 33 år. Pressen var ikke i tvil: den «nye Mourinho» hadde kommet.

To og et halvt år senere rapporterer engelske aviser at Villas-Boas kan få sparken i Tottenham. Hjemmetap mot West Ham og Newcastle samt smellen mot Manchester City har sådd tvil om treneren blant klubbens styremedlemmer.

Og neste motstander er Manchester United.

Med Chelsea-fadesen friskt i minnet, samt Tottenhams dalende formkurve, er det fristende å stille spørsmål ved trenerens ferdigheter. Porto-mannskapet var alltid suverent, og hadde muligens vunnet serien uansett. Er Villas-Boas faktisk så dyktig som først antatt?

Taktisk kompetanse

Svaret er komplisert. De enorme forventingene før årets sesong har ikke blitt innfridd, men det finnes grunnlag til å forsvare trenerens prestasjoner.

Spain Soccer La Liga Gareth Bale

Gareth Bale var Tottenhams nøkkelspiller, men ble solgt til Real Madrid før denne sesongen.

Foto: Andres Kudacki / Ap

Kritiske røster mener sommerens dyre innkjøp burde resultere i bedre fotball og flere poeng. Selv om Gareth Bale dro til Madrid har nyervervelsene gjort stallen sterk nok til en topp-fire plassering – spesielt spillere som Roberto Soldado, Christian Eriksen, Paulinho og Erik Lamela.

Spurs ligger for øyeblikket på niende plass med to strake tap.

Slike prosjekter tar imidlertid tid. De syv signeringene kom alle fra utlandet, og samtlige skal tilpasse seg engelsk kultur, hektiske London, Premier League og nye lagkamerater.

Det er bemerkelsesverdig at Spurs er sterkest i lagdelen hvor spillerne er uendret fra i fjor. Før City-tapet forrige helg hadde laget sluppet inn seks mål på 11 kamper. Fremover – hvor spillerne er nye – har det blitt ni mål på 12 kamper – inkludert tre straffer.

Det kan umulig være tilfeldig.

Finspill krever tålmodighet. Og selv om statistikken er overraskende for en prinsipielt offensiv trenertype som Villas-Boas, finnes det flere tall. Spurs har hatt et gjennomsnittlig ballinnehav på 58.8 prosent per kamp i Premier League så langt. De har også hatt flest skudd per kamp.

Det finnes en plan, og måten Villas-Boas bygget et effektivt og kalkulerende spillesystem i Porto – som returnerte 27 seiere og tre uavgjorte på 30 seriekamper – tyder på at portugiseren er taktisk dyktig nok til å forsvare jobben.

Eksemplarisk leder?

Problemene kommer når fokuset rettes mot spillerbehandling, evnen til å motivere og generelle lederegenskaper.

FBL-ENG-PR-TOTTENHAM-NORWICH

Nykommeren Roberto Soldado har prestert noe ujevnt og ikke helt levd opp til forventningene.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Mange viste sympati da Villas-Boas slet med å etablere autoritet i Chelsea, men personellet i Tottenham skaper færre unnskyldninger å gjemme seg bak. Enkelte spillere skal visstnok ha begynt å betvile den tidligere speideren, og utspillet etter City-kampen om at han og laget burde «skamme seg» falt i spesielt dårlig smak.

Etter hjemmekampen mot Hull i slutten av oktober kritiserte han også fansen for å være for stille. Enkelte mener Villas-Boas selv burde ta større ansvar for resultatene. De har rett.

I tillegg fortsetter han å la seg irritere av småting. I Chelsea ble energi kastet bort på ubetydelige provokasjoner. Etter City-smellen hevdet Villas-Boas at han var «immun» mot kritikk, for så i neste kamp å fjerne en Tromsø-supporter som gav ham nettopp det.

Effektive ledere ignorerer slikt. Å vise irritasjon fremstår som et tegn på usikkerhet og mangel på rutine. Det demonstrerer på ingen måte en personlighet som en spillergruppe føler kan lede dem gjennom tøffe tider.

Villas-Boas har faktisk til gode å gjøre nettopp dette. I Porto gikk alt på skinner, mens den negative trenden i Chelsea aldri ble snudd. Store trenere slår tilbake i motgang. Det er denne egenskapen som vil avgjøre om trenerens fremtid ligger på White Hart Lane.


Spørsmål til styrerommet

Om ting går skeis, er det ikke bare Villas-Boas som ser dårlig ut. Skikkelsene oppe i Tottenham-hierarkiet har også mye å tape.

FBL-ENG-LCUP-TOTTENHAM-ARSENAL FBL-ENG-LCUP-TOTTENHAM-ARSENAL

Franco Baldini har hatt ansvaret for å hente Tottenhams nye spillere. Noen av dem har slitt med å slå til.

Foto: IAN KINGTON / Afp

Den tekniske direktøren Franco Baldini, som kom fra Roma i sommer, har tross alt hentet spillerne som har underprestert. En profil som Soldado har fått enormt med tid og tillit. Er det kun trenerens feil at han ikke slår til?

Det ligger også press på styreformannen Daniel Levy. Det nåværende prosjektet minner om da spanieren Juande Ramos ble ansatt i oktober 2007. Over den neste sommeren kom lovende utenlandske spillere som Heurelho Gomes, Luka Modrić, Roman Pavlyuchenko. Målet var å etablere seg i mesterligaen.

Men sesongen kollapset. Ramos forlot klubben etter et år, og ble erstattet av Harry Redknapp.

Ansettelsen av Villas-Boas samt en rekke lignende innkjøp har virket som et nytt forsøk på å skape et raffinert topplag på linje med Arsenal og Manchester United.

Om også dette prosjektet går i vasken, hva blir Levys neste trekk? Og hvor mye ansvar bør han selv ta?

Kritisk periode

Styreformannen vil håpe at slike spørsmål aldri vil trenge å bli besvart. Både han og Villas-Boas har mye å tape om trenden ikke snus.

Men gevinsten kan også bli stor om prosjektet reddes. Nyinnkjøpene er individuelt sett glitrende, og med Villas-Boas’ faglige kompetanse har laget et enormt potensiale om ting virkelig begynner å klaffe.

Faren er om stallen for alvor snur ryggen til treneren, og om dette skjer må styret finne en ny mann. Portugiseren må derfor nå vise seg som en effektiv og sterk leder – en mann som kan styre Tottenham gjennom stormen.

De sportslige målene er fortsatt innen rekkevidde. Laget ligger kun et poeng bak Manchester United og to bak Manchester City, som okkuperer fjerdeplassen. En seier mot den regjerende seriemesteren kan bli et vendepunkt, spesielt ettersom de neste kampene er mot Fulham og Sunderland.

Alt kommer an på Villas-Boas, og måten han håndterer presset på. Dette prosjektet fortjener tid, men om det ikke får det, vil han kun ha seg selv å takke.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland