Lydopptak styrker mistankene om kampfiksing

Politiet sitter på et opptak av samtaler mellom personer som styrker mistankene om kampfiksing i norsk fotball. De utelukker ikke flere siktelser innen kort tid.

Dagsrevyen-innslag om lydopptak som forsterker mistanken om kampfiksing i norsk fotball.

VIDEO: Lydopptak forsterker mistanken om kampfiksing.

Etter det NRK vet var det dette opptaket som førte til at fire personer ble siktet i den såkalte kampfiksingssaken i forrige uke.

Politiadvokat i Oslo, Ragnvald Brekke, bekrefter at opptaket er et sentralt bevis, og at det førte til at saken tok en ny vending.

– Vi kan bekrefte at vi sitter på et lydopptak som vi fikk tilgang til gjennom etterforskningen i midten av forrige uke. Opptaket har et innhold som tilsier at bevisgrunnlaget blir styrket i saken, sier Brekke til NRK.

Han ønsker ikke å kommentere innholdet på båndet. Han vil heller ikke bekrefte eller avkrefte om de fire siktede spillerne er blant personene som høres på opptaket.

Ifølge Brekke inneholder båndet opplysninger som tilsier at det kan ha skjedd noe ulovlig.

– Båndet involverer personer som gir opplysninger som indikerer at det kan ha skjedd kampfiksing.

– Forsøkt solgt til Follo

Opptaket er forsøkt solgt til flere sentrale aktører i saken og til media, men politiet ble varslet, og tok affære.

– Vi fikk tak i det via Follo fotballklubb som ga oss opplysninger om at det fantes et slikt bånd. Etter omfattende etterforskning klarte vi å få tak i det båndet. Vi er også kjent med at det ble forsøkt solgt til media, sier Brekke.

Personen som forsøkte å selge båndet skal etter det NRK erfarer ha bedt fotballklubben om rundt 25.000 kroner for opptaket.

Personen har status som vitne i saken, opplyser Brekke.

Les også: Follo ber NFF om hjelp til å avklare spilllerstatus

Følger pengene

Ifølge politiadvokaten er innholdet på båndet ett av flere spor politiet nå skal se videre på.

– Vi skal utrede hvem som er på båndet, hva de snakker om og hva som er bakgrunnen for at dette båndet er kommet i stand. Vi må også vurdere sannhetsgehalt på båndet, og motivet for å ta lydopptak av samtalen.

Politiet jobber ut fra en teori om at saken involverer personer høyere oppe i systemet enn spillerne.

– Vi jobber også med den såkalte spillsiden, det vil si gambling på oddsen, der man ser på hvem og hvordan det er spilt. Summen av dette gjør at mistanken om kampfiksing er styrket.

Follo-ledelsen ønsker ikke å kommentere saken av hensyn til politiets etterforskning.

Sjekker spillkommisjonær

Mandag gikk politiet ut og presiserte at saken fortsatt er i en tidlig fase, og at det foreløpig bare er skjellig grunn til mistanke mot de siktede spillerne.

Brekke vil likevel ikke utelukke nye siktelser allerede denne uka.

– Vi må regne med at personer som har gitt penger til spillerne, hvis det har skjedd, eller spillere som har spilt på sikre kamper som er fikset inn mot Norsk Tipping, enten pågripes, siktes eller innkalles til avhør som vitner i saken.

Han sier politiet også vil ettergå kommisjonærene.

– I den grad det er spilt via kommisjonærer må vi også undersøke kommisjonærene rolle.

Vokser i omfang

Ole Bjørn Fausa

SAMARBEIDER MED POLITIET: Tre spillere i Follo er siktet for heleri og for å ha mottatt beløp knyttet til kampfiksing. Styreleder Ole Bjørn Fausa (bildet) og resten av ledelsen i Follo er opptatt av å få frem så mye som mulig om saken.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Den første norske politisaken om kampfiksing begynte å rulle mandag i forrige uke, da Norges fotballforbund (NFF) anmeldte mistanker om kampfiksing, blant annet i kampene mellom Østsiden og Follo og Frigg-Asker.

Begge kampene ble spilt 24. juni i år.

Det er kommet fram at det ble satset store pengebeløp på kampene, og på kombinasjonsspill mellom de to kampene.

Tirsdag i forrige uke antydet politiet at de hadde lite konkret å gå etter, og ba om flere tips fra publikum.

Onsdag kveld ble den første Follo-spilleren offisielt siktet for heleri og for å ha mottatt pengebeløp knyttet til kampfiksing. Senere samme uke ble det kjent at ytterligere to Follo-spillere, samt en spiller fra Asker er siktet for tilsvarende forhold.

Alle de fire spillerne nekter for å ha mottatt penger, og for å være involvert i kampfiksing.

Bakgrunn: Follo-trener etterforskes for «gamle» kamper

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Sluttar som Barcelona-president

  Josep Maria Bartomeu har sagt opp som president for fotballklubben Barcelona, melder den spanske avisa Sport tysdag ifølge Reuters. Bartomeu har fått mykje kritikk det siste året grunna finansielle problem og store tap for klubben i Champions League.

  Bartomeu
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • Sarpsborg-profil skadet igjen

  Sarpsborg 08-forsvarer Jørgen Horn røk korsbåndet mot Rosenborg og blir ute i ni til tolv måneder, bekrefter eliteserieklubbens lege.

  Klubben fikk svar på MR-bildene mandag kveld etter skaden Horn pådro seg mot Rosenborg søndag.

  – Bildene viste dessverre at skaden var det verste det kunne være. Det fremre korsbåndet i kneet er røket. Dermed er Jørgen ute i ni til tolv måneder. Det er veldig trist, sier lege Chubaka Rubasha til Sarpsborg Arbeiderblad.

  Horn kom til Sarpsborg 08 i 2018 og har hatt en bruddskade i ansiktet, et brudd i foten og en alvorlig ankelskade før denne korsbåndsskaden, opplyser SA.

  Jørgen Horn
  Foto: Christoffer Andersen / Christoffer Andersen
 • Øygarden låner Godset-spiller

  Mustapha Fofana (19) går fra Strømsgodset til Øygarden på lån ut sesongen.

  Fofana har slitt med sykdom denne sesongen og ikke fått noen minutter for Strømsgodset i Eliteserien i fotball.

  – Vi er veldige glade for at Fofana får dette utlånet. Mulighetene for spilletid er større i Øygarden enn hos oss akkurat nå, så dette er det riktige for hans utvikling videre. Vi håper han fortsetter utviklingen sin og ønsker han lykke til, sier sportssjef Jostein Flo til Godsets hjemmesider.

  Mustapha Fofana
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Utestengt i 60 kamper for rasisme

  Start-supporteren som kom med rasistiske tilrop til Sandefjors Brice Wembangomo utestenges i 60 kamper. Det melder Start på sine nettsider.

  Hendelsen fant sted under lørdagens oppgjør mellom Start og Sandefjord på Sør Arena.

  – Jeg synes at det er rettferdig. Så er vi åpne for at mennesker kan gjøre en innsats for å endre seg. Vi har ikke lyst til å ha rasistiske ytringer på stadion, men vi vil heller ikke utestenge folk. Så hvis vi ser at det gjøres en jobb og at det endres holdning så er vi åpne for å se på dette igjen, sier daglig leder i Start, Christopher MacConnacher til Fædrelandsvennen.

  Eliteserien 2020 Start - Sandefjord 0-1.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB