Hopp til innhold

NFF anmelder spillere etter mistanke om kampfiksing

Ledelsen i fotballforbundet (NFF) sitter mandag i krisemøte etter at mistanke om kampfiksing ble avslørt i helgen. Klokken 12.00 anmeldte de flere spillere til politiet i Oslo.

Yngve Hallen

TUNG DAG: Både Kjetil Siem (t.v) og Yngve Hallén tar avsløringene om kampfiksing svært tungt. Forbundet sitter mandag i krisemøter om saken.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Fotballpresident Yngve Hallén bekrefter at forbundet har hatt møter med politiet og at forholdet nå anmeldes.

– Vi leverer anmeldelse i formiddag og politiet vil nå starte sitt arbeid. NFF og klubbene vil bistå politiet etter beste evne, noe som også innebærer at vi ikke kan kommentere konkrete forhold knyttet til saken av hensyn til etterforskningen. Vi ber om forståelse for dette, sier fotballpresident Yngve Hallén i en pressemelding.

Et eks-jugoslavisk miljø med utspring i Sverige kan være involvert i den norske fiksingen skriver flere aviser mandag.

Generalsekretær Kjetil Siem bekrefter overfor VG at forbundet er klar over den mulige mafiakoblingen.

– Hvis dette viser seg å være organisert kriminalitet, noe det sannsynligvis er, da er det i tillegg til å være en fotballsak, en kriminalsak, sier Siem.

Vet du noe om dette? Tips oss!

Bakgrunn: – Balkansk mafia kan være involvert

Anmelder

Klokken 10.00 mandag morgen gikk NFF i gang med et møte hvor de, i samråd med de involverte klubbene, skal utarbeide anmeldelsen.

Innholdet i anmeldelsen vil holdes utenfor offentligheten, ifølge NFF.

Ifølge Hallén skal NFF ha møter med de involverte klubbene mandag morgen.

Søndag ble det kjent at kampene Østsiden – Follo og Ull/Kisa – HamKam er blant de man undersøker. Også oppgjøret mellom Frigg og Asker har kommet opp. Hallén bekrefter at Asker er en av klubbene de nå skal ha møte med.

– Det er veldig tett samarbeid mellom UEFA, Interpol og EU om dette, og det har vært på dagsorden lenge. Vi har også samarbeidet godt internt i Norge, så når kulturministeren sier hun ikke er sjokkert, er det fordi vi har samtaler om dette. Hennes departement deltok på et ministermøte i EU om dette i mars, så vi har vært forberedt på at dette også kan ramme oss, sier Hallén til NRK.

– Vi kan helt sikkert jobbe mye bedre. Når det er lettjente penger for enkelte aktører, går de inn i dette. Det handler veldig mye om holdninger, det gjør det også med skatteunndragelse. Det er viktig å handle raskt for det preventive. Vi må jobbe tydelig inn mot klubbene og spillerne, understreker han.

Spillere mistenkt

Mistanken om fiksing av kamper i norsk fotball ble kjent søndag da førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam etter mistanke om kampfiksing rettet mot en navngitt Ull/Kisa-spiller.

To Follo-spillere er også mistenkt for medvirkning til resultatmanipulering i 4-3-tapet mot Østsiden den 24. juni.

Norsk Tipping betegner kampfiksing-saken som en alvorlig sak som rokker ved tillitten både til fotballen som idrett og Norsk Tipping.

– Både fotballen som bevegelse og vi som driver med spill rundt forballen er avhengig av tillitt. Hvis folk begynner å tvile på om resultatene på kupongene er kommet på riktig måte, da gjør det noe med tillitten og ønsket om å være med på dette. Dette er en alvorlig sak for Norsk tipping og fotballen selv, sier kommunkikasjonsrådgiver Roar Jødahl i Norsk Tipping til NRK.

Han roser NFF for å handlekraften da mistanken ble kjent. Forbundet har varslet at saken blir politianmeldt mandag.

– Dette har jo NFF tatt tak i ved å gjøre det til en sak for politiet. Jeg er sikker på at NFF gjør alt de kan for å komme til bunns i denne saken og sette i verk tiltak som sparer oss for dette i fremtiden, sier han.

– Må ikke være naiv

Norsk Tipping har flere redskaper de kan ta i bruk for å avsløre mulig kampfiksing, men Jødahl ønsker ikke å gå i detalj på hva dette innebærer – i frykt for å avsløre metodene. Men i grove trekk handler det om å utveksle informasjon med samarbeidende spillselskaper i Europa, både for å sette oddsen og for å se om noe skjer underveis. I tillegg følger man med på programmet for norsk fotball, og hvordan innsatsen fordeler seg.

– Vi har et godt bilde av hvordan det normalt ser ut, og kan agere dersom noe virker unormalt. Det betyr ikke at noen jukser, men at noen følger med på hvordan vi ligger i markedet på oddsen og holder et våkent øye med det, sier Jødahl.

– Har det vært tilfeller der dere har mistenkt kampfiksing?

– Nei, ikke kampfiksing, det er vi heldigvis forskånet for i Norge. Når vi får litt avstand fra dette, håper jeg vi vil se at norsk fotball har gode grunner for å være stolt av seg selv. Jeg tror de fleste går på banen for å vinne kampen, ikke for å manipulere resultatet. Men samtidig må vi ikke være naiv her.



Fotball

  • Lyn vant etter kjempetabbe

    Lyn tok sesongens første seier da LSK Kvinner ble slått 1–0 i Toppserien fredag kveld.

    Kampens eneste scoring kom etter en fæl tabbe fra LSKs forsvarsspiller Camilla Huseby. Hun spilte ballen rett i beina til Lyns Jenny Røsholm Olsen, som vippet ballen over keeper og i mål.

    Lyn står dermed med fire poeng på fire kamper, mens LSK Kvinner står med to seirer og to tap etter fire runder.

    Toppserien i fotball 2024: Portretter av Lyn
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Haaland usikker til FA-cupsemifinalen

    Erling Braut Haaland er småskadd og kan miste Manchester Citys FA-cupsemifinale mot Chelsea lørdag.

    Det avslørte City-manager Pep Guardiola på en pressekonferanse fredag.

    Det har vært knyttet usikkerhet til Haaland etter at han ble byttet ut før ekstraomgangene i mesterligakvartfinalen mot Real Madrid onsdag.

    Guardiola uttalte etter den kampen at Haaland ba om å bli byttet ut, og at han ikke var i stand til å fortsette.

    – Erling kjente noe. Et muskulært problem. Han kunne ikke fortsette, sa Guardiola fredag.

    Selv om City er slått ut av mesterligaen, venter et relativt hektisk kampprogram de neste ukene. Kommende Torsdag skal de lyseblå spille en utsatt bortekamp mot Brighton i Premier League, mens Nottingham gjester Manchester i serien tre dager senere.

    Med seks kamper igjen av sesongen topper City ligatabellen to poeng foran Arsenal og Liverpool.

    Haaland er delt toppscorer med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål. Nordmannen har samtidig måttet tåle kritikk den siste tiden. (NTB)

    Haaland
    Foto: DARREN STAPLES / AFP
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden
Guro Reiten