Normal

– Nesten enig med Premier League om november-VM

– FIFA og Premier League er nesten enige om å godta fotball-VM i 2022 i november, sier FIFAs generalsekretær Jerome Valcke.

Qatar

VM i 2022 har vært omstridt siden Qatar allerede i 2010 fikk tildelt mesterskapet

Foto: FADI AL-ASSAAD / Reuters

Valcke sier at partene seint i går kveld var nær en enighet om at det omstridte mesterskapet i Qatar om ni år skal kunne spilles i november.

– Vi er svært nær en enighet, sier Valcke ifølge The Telegraph .

Hvis de kommer fram til enighet, vil det bety et langt steg i retning flytting av mesterskapet, noe de store ligaene tidligere har satt seg sterkt imot.

Valcke skal reise rundt og drøfte tidspunktet for mesterskapet med alle de viktigste aktørene – deriblant alle de store ligaene. Med en enighet med Premier League får han en tung aktør med seg i det videre arbeidet.

Skjermer juleprogrammet

Et sentralt punkt i diskusjonene med Premier League er å beholde det tradisjonelle engelske juleprogrammet, der klubbene gjerne har tre runder i jule- og nyttårshelga, med runden "Boxing Day" (2. juledag) som høydepunktet.

Jerome Valcke

Jerome Valcke jobber med å få sentrale aktører med på å legge VM i 2022 til november, og skal være svært nær enighet med Premier League

Foto: DENIS SINYAKOV / Reuters

– Det var et sentralt punkt i diskusjonene, ja, sier Valcke.

FIFAs mektige president Sepp Blatter sa i forrige uke at han mener VM bør gå i november. Det har også vært foreslått januar, det liker ikke IOC , men det avviste Blatter. Grunnen er at det da kommer svært nær vinter-OL, og det liker ikke IOC .

Den kolossale heten i Qatar om sommeren er årsaken til at VM ikke kan arrangeres i det tradisjonelle tidsrommet i juni/juli .

Dette har skapt bølger, fordi enhver flytting kolliderer med både resten av fotballkalenderen og årsplanen for andre idretter.

Mange hindre gjenstår

Valcke er derfor klar på at selv om FIFA kommer til enighet med Premier League i England, er det mye som gjenstår før november kan spikres som tidspunkt.

Det må forhandles også med de andre store ligaene. Et VM krever mellom halvannen og to måneders ligapause, og det skaper problemer som må løses. November er også vanligvis en travel måned for de europeiske turneringene. Kvalifiseringen til det påfølgende EM er normalt i gang da.

– Og ett av de vanskeligere problemene er Afrika-mesterskapet, som etter vanlig plan skal begynne i januar 2023. Det kan fort bli vanskelig med hensyn til alle spillerne som må frigis rett etter at VM er slutt, sier Valcke.

Ikke avklaring før i 2015

Valcke nevner i tillegg problemene med de amerikanske tv-rettighetene. De har allerede kjøpt rettighetene til 2022-VM. Med en flytting til november vil det kollidere med en travel del av sesongen for både basket, ishockey og amerikansk fotball – enormt store idretter i Nord-Amerika.

– Som man skjønner, har vi langt igjen ennå før vi er i mål, sier Valcke. Han tar sikte på å ha forhandlet med alle de sentrale partene i løpet av 2014, og sikter på en endelig avgjørelse tidlig i 2015.

Da vil det fortsatt være sju år igjen til Qatar-VM.

Fotballnyheter