NRK Meny
Normal

FIS frykter fotball-VM på vinteren

På styremøte søndag kveld bestemte Det internasjonale skiforbundet (FIS) seg for å gå inn for å hindre at fotball-VM i 2022 flyttes til vinteren.

Sverre Seeberg

Visepresident i Det internasjonale skiforbundet, Sverre Seeberg, ønsker ikke å konkurrere med fotball-VM om publikum.

Foto: Morten Karlsen / NRK

FIS ønsker å gå sammen med de seks andre internasjonale vinteridrettsforbundene om å få Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) til å ikke legge fotball-VM til vintermånedene.

Dårlig løsning for sporten

Visepresident i FIS, Sverre Seeberg, sier til NRK at vinteridrettsforbundene ikke ønsker å flytte mesterskapet, og at de er opptatt av å ta vare på sin egen sesong, med sine muligheter for senderettigheter.

Seeberg frykter at fotball-VM kan ta oppmerksomhet bort fra vintreidrettene, spesielt ettersom det i 2022 også skal arrangeres OL.

– For FIS handler dette om å sende et signal til fotballen, men til slutt så er det de som må ta avgjørelsen, sier Seeberg.

Forslaget om å gå sammen om å skrive under på en resolusjon mot flyttinga vil bli fremma på et møte i Det internasjonale forbundet for olympiske vinteridretter (AIOWF) seinere denne uka. Der regner Seeberg med at de seks andre medlemsforbundene vil slutte seg til skiforbundets ønske.

– Det handler også om hvor mange mesterskap man skal ha dytta inn på en vinter, sier Seeberg.

Andre muligheter

Fotball-VM arrangeres tradisjonelt sett i juni og juli, men på grunn av den ekstreme varmen i Qatar om sommeren leter FIFA nå etter alternative løsninger.

Det var forventa å komme en avklaring etter FIFAs styremøte i begynnelsen av oktober, men da ble det bestemt at en endelig avgjørelse ikke vil komme før etter neste års fotball-VM i Brasil.

Sepp Blatter

FIFA-president Sepp Blatter leter etter alternative tidspunkter å arrangere fotball-VM i 2022.

Foto: Ennio Leanza / Ap

Det internasjonale fotballforbundets president Sepp Blatter har uttalt at han ønsker å flytte VM til november/desember. Michael Plattini i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har foreslått januar i håp om unngå krasj med Champions League.

Seeberg mener at november ikke er det dårligste alternativet for skisporten, men at det ikke nødvendigvis er tilfellet for de andre vinteridrettene.

Stor motstand

Det er ikke bare vinteridrettene som ikke ønsker at fotball-VM skal flyttes til vinteren. Flere av de store europeiske ligaene må ved en flytting legge om sine seriespill, og det kan ha store økonomiske konsekvenser med tanke på ferdigforhandlede tv-avtaler og sponsorer.

VM i Qatar har vært kontroversielt siden landet ble tildelt mesterskapet i 2010. Det har blant annet vært flere beskyldninger om korrupsjon og kjøp av stemmer.

Siste nytt

 • La Liga-trener frir til Iniesta

  Quique Setién, trener for den spanske La Liga-klubben Real Betis, bønnfaller Barcelona-veteranen Andrés Iniesta om å fortsette karrieren i Spania. Spanske medier har spekulert i om Iniesta er på vei til Kina, men Setién ønsker det annerledes. – Vi skylder Iniesta så mye. Det er en fantastisk mann bak den fantastiske spilleren. Dette er min måte å takke ham på, sier Setién til klubbens hjemmeside.

  Laster Twitter-innhold
 • Chile klar for fotball-VM

  Chile er klar for sitt første fotball-VM for kvinner etter at de slo Argentina 4-0 i siste runde av Copa America. Seieren betyr at Chile endte på andreplass i turneringen, som igjen betyr at de kan bestille billetter til VM i Frankrike i 2019. Brasil vant turneringen, og er dermed klar for både VM og Tokyo-OL i 2010.

  FBL-WOMEN-AMERICA CUP-ARG-CHI
  Foto: CLAUDIO REYES / AFP
 • Martinsens IceHogs med ny seier

  Andreas Martinsen ser ikke ut til å bli tilgjengelig for det norske landslaget med det første. Søndag vant hans AHL-lag Rockford IceHogs 5-2 hjemme mot Chicago Wolves, og dermed leder IceHogs 2-0 i best av fem kamper. Ishockey-VM starter 04. mai.

  martinsen for norge
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias
Sport i dag
4-4-2 Eliteserien: Odd - Sarpsborg 08