NRK Meny
Normal

FIS frykter fotball-VM på vinteren

På styremøte søndag kveld bestemte Det internasjonale skiforbundet (FIS) seg for å gå inn for å hindre at fotball-VM i 2022 flyttes til vinteren.

Sverre Seeberg

Visepresident i Det internasjonale skiforbundet, Sverre Seeberg, ønsker ikke å konkurrere med fotball-VM om publikum.

Foto: Morten Karlsen / NRK

FIS ønsker å gå sammen med de seks andre internasjonale vinteridrettsforbundene om å få Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) til å ikke legge fotball-VM til vintermånedene.

Dårlig løsning for sporten

Visepresident i FIS, Sverre Seeberg, sier til NRK at vinteridrettsforbundene ikke ønsker å flytte mesterskapet, og at de er opptatt av å ta vare på sin egen sesong, med sine muligheter for senderettigheter.

Seeberg frykter at fotball-VM kan ta oppmerksomhet bort fra vintreidrettene, spesielt ettersom det i 2022 også skal arrangeres OL.

– For FIS handler dette om å sende et signal til fotballen, men til slutt så er det de som må ta avgjørelsen, sier Seeberg.

Forslaget om å gå sammen om å skrive under på en resolusjon mot flyttinga vil bli fremma på et møte i Det internasjonale forbundet for olympiske vinteridretter (AIOWF) seinere denne uka. Der regner Seeberg med at de seks andre medlemsforbundene vil slutte seg til skiforbundets ønske.

– Det handler også om hvor mange mesterskap man skal ha dytta inn på en vinter, sier Seeberg.

Andre muligheter

Fotball-VM arrangeres tradisjonelt sett i juni og juli, men på grunn av den ekstreme varmen i Qatar om sommeren leter FIFA nå etter alternative løsninger.

Det var forventa å komme en avklaring etter FIFAs styremøte i begynnelsen av oktober, men da ble det bestemt at en endelig avgjørelse ikke vil komme før etter neste års fotball-VM i Brasil.

Sepp Blatter

FIFA-president Sepp Blatter leter etter alternative tidspunkter å arrangere fotball-VM i 2022.

Foto: Ennio Leanza / Ap

Det internasjonale fotballforbundets president Sepp Blatter har uttalt at han ønsker å flytte VM til november/desember. Michael Plattini i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har foreslått januar i håp om unngå krasj med Champions League.

Seeberg mener at november ikke er det dårligste alternativet for skisporten, men at det ikke nødvendigvis er tilfellet for de andre vinteridrettene.

Stor motstand

Det er ikke bare vinteridrettene som ikke ønsker at fotball-VM skal flyttes til vinteren. Flere av de store europeiske ligaene må ved en flytting legge om sine seriespill, og det kan ha store økonomiske konsekvenser med tanke på ferdigforhandlede tv-avtaler og sponsorer.

VM i Qatar har vært kontroversielt siden landet ble tildelt mesterskapet i 2010. Det har blant annet vært flere beskyldninger om korrupsjon og kjøp av stemmer.

Siste nytt

 • Tåke stoppet Solbakken og FCK

  Slik så det ut i andre omgang mellom Ståle Solbakkens FC København og tsjekkiske Zlin i Europaligaen torsdag. Til slutt var det så dårlig sikt på grunn av tåke at dommeren stoppet kampen på stillingen 1-1, etter 62 minutter.

  FC København
  Foto: David W Cerny / Reuters
 • Nytt tap for Jarstein

  Rune Almenning Jarstein og Hertha Berlin skal få det hardt med å gå videre i europaligaen. Torsdag kom det andre tapet på tre kamper da det ble 2-1 borte mot Zorya Lugansk.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: Axel Schmidt / Reuters
 • Graabak sliter – dropper samling

  Tidligere OL-vinner Jørgen Graabak får ikke kroppen til å fungere. Nå har 26-åringen droppet et planlagt høydeopphold med kombinertlandslaget og reist hjem for å finne ut hva som er galt, ifølge Adresseavisen.

  Jørgen Graabak
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal