FIS frykter fotball-VM på vinteren

På styremøte søndag kveld bestemte Det internasjonale skiforbundet (FIS) seg for å gå inn for å hindre at fotball-VM i 2022 flyttes til vinteren.

Sverre Seeberg

Visepresident i Det internasjonale skiforbundet, Sverre Seeberg, ønsker ikke å konkurrere med fotball-VM om publikum.

Foto: Morten Karlsen / NRK

FIS ønsker å gå sammen med de seks andre internasjonale vinteridrettsforbundene om å få Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) til å ikke legge fotball-VM til vintermånedene.

Dårlig løsning for sporten

Visepresident i FIS, Sverre Seeberg, sier til NRK at vinteridrettsforbundene ikke ønsker å flytte mesterskapet, og at de er opptatt av å ta vare på sin egen sesong, med sine muligheter for senderettigheter.

Seeberg frykter at fotball-VM kan ta oppmerksomhet bort fra vintreidrettene, spesielt ettersom det i 2022 også skal arrangeres OL.

– For FIS handler dette om å sende et signal til fotballen, men til slutt så er det de som må ta avgjørelsen, sier Seeberg.

Forslaget om å gå sammen om å skrive under på en resolusjon mot flyttinga vil bli fremma på et møte i Det internasjonale forbundet for olympiske vinteridretter (AIOWF) seinere denne uka. Der regner Seeberg med at de seks andre medlemsforbundene vil slutte seg til skiforbundets ønske.

– Det handler også om hvor mange mesterskap man skal ha dytta inn på en vinter, sier Seeberg.

Andre muligheter

Fotball-VM arrangeres tradisjonelt sett i juni og juli, men på grunn av den ekstreme varmen i Qatar om sommeren leter FIFA nå etter alternative løsninger.

Det var forventa å komme en avklaring etter FIFAs styremøte i begynnelsen av oktober, men da ble det bestemt at en endelig avgjørelse ikke vil komme før etter neste års fotball-VM i Brasil.

Sepp Blatter

FIFA-president Sepp Blatter leter etter alternative tidspunkter å arrangere fotball-VM i 2022.

Foto: Ennio Leanza / Ap

Det internasjonale fotballforbundets president Sepp Blatter har uttalt at han ønsker å flytte VM til november/desember. Michael Plattini i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har foreslått januar i håp om unngå krasj med Champions League.

Seeberg mener at november ikke er det dårligste alternativet for skisporten, men at det ikke nødvendigvis er tilfellet for de andre vinteridrettene.

Stor motstand

Det er ikke bare vinteridrettene som ikke ønsker at fotball-VM skal flyttes til vinteren. Flere av de store europeiske ligaene må ved en flytting legge om sine seriespill, og det kan ha store økonomiske konsekvenser med tanke på ferdigforhandlede tv-avtaler og sponsorer.

VM i Qatar har vært kontroversielt siden landet ble tildelt mesterskapet i 2010. Det har blant annet vært flere beskyldninger om korrupsjon og kjøp av stemmer.

Siste nytt

 • Carlsen nærmer seg rekord

  Magnus Carlsen nedkjempet indiske Surya Shektar Ganguly og tok en viktig seier i sjakkturneringen på Isle of Man mandag. 28-åringen innledet turneringen på Isle of Man med seier mot ukrainske Jurij Kuzubov. Deretter fulgte remiser mot Aleksej Sarana, Rustam Kasimdzjanov og Vladislav Kovalev.

  Mandagens kamp mot Ganguly var Carlsens 95. på rad i langsjakk uten tap. Dermed nærmer han seg å tangere Ding Lirens internasjonalt anerkjente rekord på 100 strake partier uten tap. Kineseren greide den milepælen mellom august 2017 og november 2018.

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Skade stopper Zuccarello

  Mats Zuccarello er ikke aktuell for spill i Minnesota Wilds tre kommende bortekamper som følge av en skade.

  NHL-klubben opplyser selv på sin Twitter-konto at lagets norske profil ble igjen hjemme da spillertroppen satte kursen for Ottawa mandag. Der venter kamp mot Senators natt til tirsdag norsk tid.

  Borteturen til Canada inneholder også kamper mot Toronto Maple Leafs tirsdag og Montreal Canadiens torsdag. Heller ikke i de kampene blir Zuccarello å se, fremgår det av meldingen fra Wild-ledelsen.

  Zuccarello opplyses å ha pådratt seg en skade «i underkroppen».

  Mats Zuccarello
  Foto: Andy Clayton-king / AP
 • Neymar ute i fire uker

  Den brasilianske fotballstjernen Neymar må belage seg på et fire uker langt skadeavbrekk. Det anslår Paris Saint-Germain mandag.

  Neymar hinket av banen etter kun 12 minutters spill av Brasils privatlandskamp mot Nigeria i Singapore søndag.

  Neymar
  Foto: Franck Fife / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal