Malta har ikke scoret ett eneste mål i 2014

Selv om Norge har tapt og tapt og tapt, er det mange grunner til at Høgmos menn skal slå Malta til fredag.

Michael Mifsud

Kaptein Michael Mifsud er toppscorer på Malta, men i år har heller ikke han maktet å score på landslaget. Her er han under Maltas første EM-kvalifiseringskamp mot Kroatia for en måned siden.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Én av dem er at Malta bare er rangert som det 155. beste laget i verden.

Mandag sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo at det ikke finnes enkle internasjonale kamper, men før avreise til Malta onsdag ettermiddag måtte også han være mer offensiv enn vanlig.

– Vi forventer å vinne kampen, det er det ingen tvil om, sa Høgmo da NRK.no konfronterte han med noen av Maltas svakheter.

Per-Mathias Høgmo

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har kun ledet Norge til én seier. Til fredag bør han lede laget til den andre i møtet med svake Malta.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I tillegg til FIFA-rankingen kan følgende svakheter nevnes:

**Malta har ikke scoret ett eneste mål i 2014.

**Malta har tapt ti av sine 12 siste kamper.

**Sju av spillerne som startet forrige kvalifiseringskamp spiller i hjemlig liga på Malta.

Fem norske mål

Norge har faktisk dårligere statistikk under Høgmo, med kun én seier på Høgmos 12 kamper som sjef, men Norge har møtt betraktelig bedre motstand.

Mens Norge har tapt mot storheter som England, Frankrike og Italia, har Malta blant annet tapt mot Gibraltar - et landslag som spilte sin første offisielle kamp noensinne for bare under et år siden.

Når det gjelder antall scoringer har det ikke rent inn for Norge heller, men mot det er tross alt blitt fem norske scoringer i år, mot Maltas null.

– Gleder meg

– Den neste kampen er alltid den viktigste. Etter en periode med svært god motstand, er vi nå et nivå ned. Vi forventer å skape mange sjanser, sier Høgmo og legger til:

– Vi har øvd så mye på det offensive at jeg rett og slett gleder meg til å møte Malta. Nå får vi vist omgivelsene hva vi har øvd på.

Ny trener

Selv om alt taler for norsk seier, tar Høgmo et lite forbehold før møtet med miniputtnasjonen.

– De har fått en ny trener. I de to siste kampene har de lagt om formasjonen og blitt mer defensive. Det er tydelig at det er et lag som ønsker å holde tett.

Historisk bunnivå

Norge har ikke hatt gode resultater under Høgmo, og landslaget ligger helt nede på 76. plass på FIFA-rankingen - et historisk bunnivå - men det er altså ingen tvil: Norge skal likevel slå Malta.

– Jeg både håper og tror vi kommer til å dominere kampen, sier Høgmo.

PS! Malta har de siste 20 årene spilt 99 EM- og VM-kvalifiseringskamper. Av disse har de bare vunnet to. De har tapt 86 og spilt elleve uavgjort. Seirene kom mot Armenia borte (1-0) i 2013 og Ungarn hjemme (2-1) i 2006.

Fotball

Oppsummert

 • Fra 22.45 Landslagssjef Lars Lagerbäck og en utvalgt spiller møter pressen etter kampen.
 • Målløst i bunnoppgjør

  Med to avslutninger i tverrliggeren var Chris Wood nærmest scoring da Burnley og West Bromwich spilte 0–0 i Premier League mandag.

  Oppgjøret på The Hawthornes endte målløst, men det ble skapt nok sjanser til at begge lag kunne sprukket nullen.

  Karlan Grant trodde han hadde sendt hjemmelaget i ledelsen åtte minutter før pause, men assistentdommeren vinket for en offside. VAR bekreftet at den avgjørelsen var korrekt.

  I annen omgang var det Burnleys Chris Wood som kom til to store sjanser. Begge gangene, med fem minutters mellomrom, endte ballen i metallet.

  Det ene poenget var Burnleys første i ligaen denne sesongen. West Bromwich har to. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Solskjær uten kapteinen

  Manchester United-kaptein Harry Maguire er skadd og spiller ikke tirsdagens mesterligaåpning mot Paris Saint-Germain i Frankrike.

  Det bekreftet manager Ole Gunnar Solskjær da han møtte pressen mandag kveld. Maguire har pådratt seg en skade.

  – Ja, det stemmer. Vi har mistet et par spillere. (Eric) Bailly reiste ikke. Det gjorde heller ikke (Jesse) Lingard. Vi er litt svekket, men har mer enn nok spillere, sa Solskjær.

  I Maguires skadefravær tirsdag blir portugisiske Bruno Fernandes kaptein mot PSG.

  – Det forventet jeg ikke. For meg er det en stor ære, sa midtbanestjernen på pressekonferansen.

  Han la samtidig til at hele laget må være med å ta ansvar dersom PSG skal beseires. (NTB)

  OGS
  Foto: Alex Livesey / AFP
 • PSG i skadetrøbbel før United-møte

  Paris Saint-Germain må klare seg uten en håndfull spillere i tirsdagens mesterligaduell mot Manchester United. Det ble klart da trener Thomas Tuchel mandag møtte pressen foran det som er lagets åpningskamp i mesterligaen.

  På pressekonferansen opplyste tyskeren blant annet at måltyven Mauro Icardi er uaktuell til United-kampen som følge av en skade.

  I midtbaneleddet er Marco Verratti og Leandro Paredes skadd. I tillegg kan Tuchel heller ikke regne med forsvarsduoen Thilo Kehrer og Juan Bernat. (NTB)

  gdgdg
  Foto: Franck Fife / AFP
 • Grønt lys for Norge

  Wales stenger utesteder og butikker for å bekjempe spredningen av koronaviruset, men EM-kvalifiseringskampen mot Norge 27. oktober påvirkes ikke.

  Mandag kunngjorde myndighetene i Wales at det innføres en såkalt «branngatenedstenging» for å intensivere kampen mot viruset. Det innebærer at alle utesteder og de fleste butikker stenges fram til 9. november.

  Waliserne har fått beskjed om å holde seg hjemme og får ikke møte folk fra utenfor husstanden. Det blir også munnbindpåbud på offentlige steder, i tillegg til at videregående skoler går over til nettundervisning.

  Walisiske myndigheter opplyser at «kamper som involverer profesjonelle idrettsfolk vil fortsette å bli spilt bak lukkede dører».

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal
 • Oppgitt Rooney isoleres

  Wayne Rooney har testet negativt på koronaviruset, men er ikke blid for at han må i karantene og selvisolering.

  Årsaken er at han hadde besøk av en kamerat som hadde blitt instruert til å teste seg og som senere testet positivt på koronaviruset.

  Vennen til Rooney kom på besøk for å gi ham en klokke forrige torsdag. Rooneys karanteneperiode gjør at han mister flere kamper for Derby i mesterskapsserien.

  34 år gamle Rooney var ikke klar over smittefaren da han spilte for Derby i 0–1-tapet hjemme for Watford sist fredag.

  – Jeg er glad for at jeg og familien er smittefrie, men åpenbart sint og skuffet fordi jeg må isolere meg, og at jeg dermed går glipp av viktige kamper, tvitret den tidligere Manchester United-spilleren. (NTB)

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Blackburn Rovers
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters