NRK Meny
Normal

Malta har ikke scoret ett eneste mål i 2014

Selv om Norge har tapt og tapt og tapt, er det mange grunner til at Høgmos menn skal slå Malta til fredag.

Michael Mifsud

Kaptein Michael Mifsud er toppscorer på Malta, men i år har heller ikke han maktet å score på landslaget. Her er han under Maltas første EM-kvalifiseringskamp mot Kroatia for en måned siden.

Foto: JACK GUEZ / Afp

Én av dem er at Malta bare er rangert som det 155. beste laget i verden.

Mandag sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo at det ikke finnes enkle internasjonale kamper, men før avreise til Malta onsdag ettermiddag måtte også han være mer offensiv enn vanlig.

– Vi forventer å vinne kampen, det er det ingen tvil om, sa Høgmo da NRK.no konfronterte han med noen av Maltas svakheter.

Per-Mathias Høgmo

Landslagssjef Per-Mathias Høgmo har kun ledet Norge til én seier. Til fredag bør han lede laget til den andre i møtet med svake Malta.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I tillegg til FIFA-rankingen kan følgende svakheter nevnes:

**Malta har ikke scoret ett eneste mål i 2014.

**Malta har tapt ti av sine 12 siste kamper.

**Sju av spillerne som startet forrige kvalifiseringskamp spiller i hjemlig liga på Malta.

Fem norske mål

Norge har faktisk dårligere statistikk under Høgmo, med kun én seier på Høgmos 12 kamper som sjef, men Norge har møtt betraktelig bedre motstand.

Mens Norge har tapt mot storheter som England, Frankrike og Italia, har Malta blant annet tapt mot Gibraltar - et landslag som spilte sin første offisielle kamp noensinne for bare under et år siden.

Når det gjelder antall scoringer har det ikke rent inn for Norge heller, men mot det er tross alt blitt fem norske scoringer i år, mot Maltas null.

– Gleder meg

– Den neste kampen er alltid den viktigste. Etter en periode med svært god motstand, er vi nå et nivå ned. Vi forventer å skape mange sjanser, sier Høgmo og legger til:

– Vi har øvd så mye på det offensive at jeg rett og slett gleder meg til å møte Malta. Nå får vi vist omgivelsene hva vi har øvd på.

Ny trener

Selv om alt taler for norsk seier, tar Høgmo et lite forbehold før møtet med miniputtnasjonen.

– De har fått en ny trener. I de to siste kampene har de lagt om formasjonen og blitt mer defensive. Det er tydelig at det er et lag som ønsker å holde tett.

Historisk bunnivå

Norge har ikke hatt gode resultater under Høgmo, og landslaget ligger helt nede på 76. plass på FIFA-rankingen - et historisk bunnivå - men det er altså ingen tvil: Norge skal likevel slå Malta.

– Jeg både håper og tror vi kommer til å dominere kampen, sier Høgmo.

PS! Malta har de siste 20 årene spilt 99 EM- og VM-kvalifiseringskamper. Av disse har de bare vunnet to. De har tapt 86 og spilt elleve uavgjort. Seirene kom mot Armenia borte (1-0) i 2013 og Ungarn hjemme (2-1) i 2006.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.