NRK Meny
Normal

Lagkameratene om Ødegaard-kritikken: – Han vokser på det

MARBELLA (NRK): Martin Ødegaard (16) vil bygge verdifull erfaring av både negativ og positiv omtale, mener Norge-kollegene.

Ødegaard onsdag

KONSENTRERT: Her er Martin Ødegaard i aksjon under onsdagens ettermiddagstrening i Marbella.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Når han er i en sånn klubb, skulle det bare mangle at det kommer skriverier om både om det ene og det andre. Men det takler han veldig bra til å være så ung. Det er sånn han får erfaring, og han kommer til å vokse på det, sier Mohammed Abdellaoue til NRK.

Spansk og norsk presse har hatt store forventinger til Martin Ødegaard, som startet sitt Real Madrid-eventyr i Castilla i februar. Fotballjuvelen ble tatt imot med jubel i hovedstaden, men faktorer som baneforhold og fysisk tøffe motstandere har gjort at prestasjonene har variert.

Naturlig nok, har mange påpekt.

Men onsdag rettet den spanske sportsavisen Diario AS et udokumentert, kritisk blikk mot Ødegaards påvirkning på laget, som står med én seier på sju kamper i Ødegaard-perioden.

Johansen Ødegaard

HISTORISK: Her jubler Martin Ødegaard og Stefan Johansen etter 2-1-seieren over Bulgaria, hvor Ødegaard ble tidenes yngste spiller i en EM-kvalifisering.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Avisen hevder å vite at Ødegaard-ankomsten har hatt en negativ effekt i garderoben, og AS trekker blant annet frem at Castilla har falt fra toppen av Segunda B til en 7.-plass de siste ukene.

– Preger ham ikke

Ødegaard selv avviser påstandene blankt og understreker at det er en veldig god tone i Castilla-troppen.

«Moa» og Stefan Johansen har ikke satt seg inn i kritikken, men begge er overbevist om at 16-åringen er utmerket rustet til å takle slike medieoppslag.

– Fotball handler mye om meninger, og jeg tror ikke det preger ham i det hele tatt. Det er bare å lære seg at du vil få både negative og positive tilbakemeldinger. Det kan være negativt i dag, men det kan være positivt i morgen, sier Johansen, som nå har en helt sentral rolle i storlaget Celtic.

– Nøkkelen er å lære seg å stenge det ut. Når du spiller i Real Madrid, må du bare bli vant til det med en gang, sier 24-åringen.

– Det er noe du må komme gjennom

Blant landslagsspillerne er det flere som tok steget via en internasjonal toppklubb i ung alder før de måtte reise videre.

Mats Møller Dæhli var for eksempel spådd en lysende fremtid i Manchester United da han kom til klubben i 2011, men etter to år ble han gjenforent med reservelagstrener Ole Gunnar Solskjær i Molde.

Han forteller at det var utfordrende å tilpasse seg en ny spillestil.

– Det var vanskelig å spille som jeg følte jeg skulle. Det tok et halvt år før jeg var tilbake til den jeg følte jeg var da jeg kom tilbake til Norge. Det er noe du må komme deg gjennom, og du kommer styrket ut av det, sier Dæhli til NRK.

Siden har 20-åringen vært innom både Premier League, Championship og nå Bundesliga.

– Den erfaringen hjelper meg mye, sier 20-åringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ødegaard

FIKK SEG EN TRØKK: Men Martin Ødegaard reiste seg og fullførte onsdagens trening.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– La ham få fred

Ødegaards start i Segunda B har fått flere eksperter til å stille spørsmål om arenaen passer det tekniske talentet. Spørsmålet ble igjen reist etter forrige kamp, hvor Ødegaard ikke kom til rette mot bunnlaget Rayo Vallecano B.

Per-Mathias Høgmo er blant dem som har påpekt at var spesielle rammer rundt kampen, og landslagssjefen er overbevist om at Segunda B er en fin utviklingsarena for 16-åringen.

Han får støtte av tidligere landslagstrener og nå Malmö-trener Åge Hareide.

– Jeg skal ikke melde meg inn i gjengen av Martin Ødegaard-kjennere som forteller hvor han bør være. Jeg skulle ønske at gutten fikk litt fred til å få spille fotball i trygge omgivelser uten at det ble satt for mye press på ham, sier Hareide.

– Han kommer til å utvikle seg til å bli en veldig fin fotballspiller uansett hvor han er hen. Nå må han få lov til å spille fotball, og så kommer utviklingen naturlig etter hvert, fortsetter han.

– Angrer ikke et sekund

Høgmo og Ødegaard

UTVIKLING: Per-Mathias Høgmo er opptatt av at stortalentet må få utvikle seg i eget tempo, men han er allerede nå godt etablert i landslagstroppen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Borussia Mönchengladbach-spiller Håvard Nordtveit ble utnevnt kaptein for Arsenals reservelag da han kom til England fra Haugesund i 2007.

Han har naturlig nok fått med seg de mange meningene om Segunda B-arenaen, men han er overbevist om at landslagskameraten har gjort det riktige valget.

Nordtveit var selv Arsenal-utlånt en kort periode til Salamanca, som høsten 2008 spilte på det nest høyeste nivået i Spania.

Senere tok han stegene via Lillestrøm og Nürnberg til Mönchengladbach, som nå kjemper om en mesterligaplass i Bundesliga.

– Jeg tror han har valgt den rette veien. Han spiller på et høyt nivå og får «matching» på det fysiske og tekniske. Jeg kjente selv da jeg kom fra Haugesund til London og Arsenal at det var god «matching», og jeg angrer ikke et sekund, og det tror jeg ikke Martin gjør heller, sier Nordtveit.

Overbevist på trening

Ødegaard har siden gjennombruddet både i Strømsgodset og på landslaget vist en imponerende styrke til å legge vekk alt oppstyret rundt ham. 16-åringen, da 15, fortsatte å briljere i eliteserien og samtidig vise seg frem for A-landslaget da han fikk sjansen i fjor høst.

Det har han også gjort under trening i Marbella, hvor han tirsdag ble drillet på topp sammen med Tarik Elyonoussi. Søknaden var så god at Dagbladets fotballkommentator Morten Pedersen mente at 16-åringen rykket fremover i køen med tanke på førsteelleveren.

Mot slutten av onsdagens internkamp fikk 16-åringen seg en trøkk i venstre fot. Han haltet litt, men spilte videre. Etterpå fikk han tilsyn av lege og fysioterapeut, og skaden ble iset ned.

Det var ikke verre enn at han gjennomførte avslutningstreningen før han med ispose på foten gikk i garderoben.

– Nei, var hans korte svar på spørsmål om det var noen fare, ifølge NTB.

– Hyggelig å være til glede for de yngre

De spanske journalistene som følger Norge har naturlig nok konsentrert seg om Real Madrid-spilleren. Onsdag hadde Madrid-avisen Marca helt andre overskrifter enn den konkurrende avisen Diario AS.

Heller ikke de hadde snakket med 16-åringen selv, men intervjuet Norges spanske fysiske trener, Jordi Gonzalez. Det resulterte i en helside hvor Gonzalez snakket varmt om stortalentet, ifølge NTB.

Og etter treningen ble han omsvermet av norske og spanske supportere, som viste stor takknemlighet over at 16-åringen tok seg til å skrive autografer.

På kort tid fikk han altså opplevd både fordelene og ulempene ved å være en del av en av verdens største fotballklubber.

– Det er hyggelig å se at så mange er interesserte i det norske landslaget. Det er også veldig hyggelig for meg å være til glede for de yngre, sier Ødegaard.

Ødegaard trening

POPULÆR: Slik ser det ut når Martin Ødegaard er ferdig med å trene i Marbella.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.