NRK Meny
Normal

Høgmo stiller større krav til norske klubbledere

Klubblederne i norsk fotball må bidra mer for å få spillere til de store ligaene i Europa, mener landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

Høgmo

ALENE: Per Ciljan Skjelbred er nå den eneste norske spilleren som spiller fast blant de største ligaene i Europa. Her sammen med landslagssjef Per-Mathias Høgmo før England-kampen i fjor høst.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Håndlykken

KAN BLI BEDRE: Odd-direktør Einar Håndlykken tror det blir aktuelt å satse mer på nettverksbygging.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Mye styres av store, internasjonale agentnettverk. Så det å ha folk rundt bordet når beslutninger tas, blir stadig viktigere. Jeg merker at man ser til Norge, men om vi har nok tyngde når beslutninger tas, er et spørsmål, sier Høgmo til NRK.

Det er en drøy måned til Norge får besøk av Aserbajdsjan i EM-kvalifiseringen. Det har naturlig nok ikke vært store endringer i spillernes klubbhverdag siden det smertefulle 5-1-tapet for Kroatia i mars, men Høgmo har likevel fått to nye bekymringer:

Hoffenheim-ving Tarik Elyounoussi har ikke spilt siden i mars, mens Freiburg-spiller Mats Møller Dæhli (skade) kan være ute resten av sesongen.

– Ekstremt «tight»

– Vi har mange som er i internasjonale toppligaer, men Ciljan er den eneste som spiller fast. For landslaget er det en utfordrende situasjon, sier Høgmo, som tenker på Europas største ligaer og dermed ikke Stefan Johansen i Celtic eller Omar Elabdellaoui i Olympiakos.

– Vi må selvfølgelig bli bedre og utvikle enda bedre spillere. Og så handler det om at nåløyet for å komme ut i internasjonale toppklubber, er blitt veldig trangt, sier landslagssjefen.

Høgmo, som tok over Norge etter en sesong i Djurgården, påpeker at man har de samme utfordringene i nabolandene.

– Hvordan kan man komme nærmere?

– Det er utvikling av internasjonalt nettverk. Vi ser litt av de samme utfordringene i Sverige og Danmark. Det er en ekstremt «tight» konkurranse fra hele verden, sier Høgmo.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stig Inge Bjørneby

GODT RUSTET: Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye påpeker at Rosenborg har bygd nettverk i lang tid.

Foto: Per Ingvar Rognes

– Tidkrevende

Rosenborg er klubben med mest erfaring når det gjelder både spill og salg av spillere i Europa. Stig Inge Bjørnebye forlot Trondheim til fordel for Liverpool i 1992, og nå er han tilbake som sportslig leder.

– Det er prestasjoner som er avgjørende. Prestasjoner med landslag og prestasjoner med norske klubber i Europa, slår Bjørnebye fast.

– For Rosenborg sin del, føler vi at vi har det kontaktnettet og den oversikten og også det renommeet fra tiden i mesterligaen som grunnlag.

Odd-direktør Einar Håndlykken er enig med landslagssjefen i at nettverksbygging er viktig når det gjelder spillersalg, men han har selv ikke rukket å prioritere det i særlig grad siden han ble direktør i 2013.

– Nå har vi en positiv utvikling i Odd, og da kan det bli mer aktuelt å se på den slags. Det er selvfølgelig lettere å bygge nettverk hvis man spiller der, men det finnes jo andre måter å gjøre det på hvis man legger innsats i det, sier Håndlykken, som blant annet nevner en nylig studietur til Nederland.

– De åpner dørene sine hvis du aktivt oppsøker dem. Det er tidkrevende, men det er ikke tvil om at det er mulig.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.