NRK Meny
Normal

Se og døm: Hvem har scoret VMs vakreste mål?

VM i Brasil har så langt overgått alle forventninger: Artisteri, dramtatikk og 49 mål på 16 kamper. NRK.no har kåret de 5 beste scoringene.

Vi har valgt ut de fem beste målene fra de første kampene i gruppespillet.

SE VIDEO: Her har vi samlet det vi mener er de fem beste målene så langt i VM. Videoen starter med nummer fem.

Dette verdensmesterskapet slår faktisk målmessig «knock out» på de sine forgjengere: 3,1 mål i snitt (i den første gruppespillkampen) er det høyeste tallet siden VM i Sverige i 1958.

Og det må nevnes at det var litt vanligere med festsifre for 56 år siden. Da var det ikke mange som hadde hørt om sonemarkering.

Men hvilke mål har skilt seg ut?

Her er NRK.nos høyst uoffisielle liste:

  • Hvilket mål mener du er best? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

5. André Ayew, Ghana - USA 1-1 (1-2)

Det skulle vise seg å bli ubetydelig, men Ghanas angrep i det 82. minutt var av det lekre slaget.

Venstreback Kwadwo Asamoah spilte en genial pasning til Asamoah Gyan, som løp innover i 16-meteren. Han svarte med å flikke den tilbake til André Ayew med hælen.

Ayew nølte aldri og brant til med yttersiden av foten. Ghaneseren lurte dermed Tim Howard – bevisst eller ubevisst – til feil side.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Ghana - USA

SE VIDEO: Ghaneserne fikk det endelig til å løsne med denne lekne scoringen.

4. Oscar, Brasil - Kroatia 3-1 (3-1)

Brasil var heldige som fikk overtaket da Fred skaffet seg et kontroversielt straffespark. Mange mener Brasil også var heldige da Ivan Rakitic ikke fikk frispark etter taklingen fra Ramires på overtid.

Men Oscar tok uansett vare på den påfølgende sjansen: Brasilianeren satte på turboen mot Kroatia-målet, men i stede for å stoppe eller spille til siden, vartet han opp med en god, gammeldags tupp. En overrasket Stipe Pletikosa rakk ikke ut til stolpen, og Oscar kronet sin praktfulle åpningskamp på Arena Corinthians med scoring.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Brasil - Kroatia

SE VIDEO: Oscar satte spikeren i kisten med en småfrekk variant.

3. Jorge Valdívia, Chile - Australia 2-0 (3-1)

Chile kan nå langt i dette VM-et, tror mange. Det begynte imidlertid å lugge mot Australia etter hvert, men det var først etter denne knallsterke åpningen:

Alexis Sánches, som hadde gitt chilenerne 1-0, skaffet seg tid og rom i mellomrommet etter en herlig vending på 30 meter (se og lær). Chile stormet fremover, og Eduardo Vargas trakk med seg høyrebacken inn i midten. Det skapte rom til Jorge Valdívia, som la ballen til rette med én touch, og banket den opp i venstre kryss.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Jorge Valdívia scoret 2-0-målet da Chile slo Australia 3-1.

SE VIDEO: Én genial vending og ett smart løp la til rette for dette kremmerhuset.

2. Lionel Messi, Argentina - Bosnia-Hercegovina 2-0 (2-1)

Joda, vi har sett Lionel Messi gjøre dette mange ganger tidligere: Motta ballen, finte vekk to-tre spillere og banke ballen i stolperoten og inn.

Men det er likefullt en fantastisk scoring. Argentina spilte seg gjennom fra sin egen forsvarsfirer, og veggspillet med Higuaín er stjålet fra løkka. Det er uansett rammen rundt dette målet som gjør det ekstra spesielt: En hel nasjon forventet (endelig) landslagsmagi fra argentineren, og Messis jubel på mektige Maracanã forteller alt om betydningen av målet.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Messi øker Argentinas ledelse

SE VIDEO: Lionel Messi brølte ut sin begeistrelse etter denne scoringen.

1. Robin van Persie, Nederland - Spania 1-1 (5-1)

En udiskutabel ener. Hvordan ville kampen egentlig utviklet seg hvis Robin van Persie ikke hadde vært gæren nok til å prøve dette rett før pause?

Venstreback Daley Blind slo en lang ball mot van Persie i bakrommet. Nederlenderen løp seg fri, men da «alle» trodde at han skulle ta ned ballen, stupte han mot den som en delfin. Lekkert, eksplosivt, genialt. Iker Casillas rakk bare å følge ballen opp i krysset med blikket.

  • Enig eller uenig? Hvilke mål savner du? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!
Nederland utlignet

SE VIDEO: Etter denne scoringen spredte det seg manipulerte bilder av Robin van Persie som både supermann og sel. Her ser du hvorfor.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.