– Leit at kampen avgjøres på en soleklar feil

Neymar (22) innfridde de enorme forventningene og scoret to mål i Brasils 3-1-seier over Kroatia. Men vertsnasjonen fikk god hjelp av dommer Yuichi Nishimura.

VM fotball 2014

SE VIDEO: Neymar jublet ellevilt da han satte inn 2-1-scoringen på straffespark. Brasil vant til slutt 3–1.

– Å starte VM med to mål er en enorm glede, sier matchvinner Neymar på et TV 2-sendt intervju.

Marcelo

Marcelo fikk en verst tenkelig start på VM da han scoret selvmål etter 11 minutter av åpningskampen.

Åpningskampen «alle» hadde enorme forventninger til, sto definitivt til forventningene:

Brasil-selvmål etter 11 minutter, et billig straffespark, to Neymar-scoringer og en rasende Kroatia-trener var blant ingrediensene i São Paulo.

I sentrum sto 22 år gamle Neymar. Superstjernen, som lever under et umenneskelig press fra 200 millioner fotballgale brasilianere, reddet gultrøyene nærmest på egen hånd med sine to scoringer i 3-1-seieren.

– Jeg forventet seier, det er alt, sier han og smiler.

Men Brasil var kanskje ikke like overlegne som mange hadde forventet. Kroatia sjokkåpnet med en tidlig scoring, og det måtte et svært billig straffespark til for at Brasil-heltene skulle snu kampen.

Rasende Kroatia-trener

Fred gikk veldig lett i bakken i det 70. minutt på stillingen 1–1 og dommer Nishimura pekte på straffemerket. Neymar satte straffesparket i mål og sendte Brasil opp i en 2-1-ledelse. På overtid satte Oscar inn Brasils tredje scoring for kvelden og tre viktige poeng var et faktum.

På pressekonferansen etter kampen fyrte Kroatia-trener Niko Kovac løs mot den japanske dommeren.

– Dersom det er straffe – trenger vi ikke spille mer fotball. Da kan vi heller spille basketball. Det er en skam, sier Niko Kovac og fortsetter:

– Dessverre var dommeren ikke god. 2,5 milliarder så at dette ikke var straffe.

Lise Klaveness, NRKs fotballekspert, forstår Kroatia-treneren. Hun mener dommeren helt klart burde sett at kroatiske Dejan Lovren ikke gjorde noe galt i situasjonen med Fred.

– Det er leit at det avgjøres på en soleklar feil. Det var ikke straffespark. Det kan virke som om dommeren var litt preget, sier Klaveness.

Til tross for den krystallklare kritikken fra motstanderen, mener Brasil-trener Luiz Felipe Scolari at det var riktig å blåse straffespark da Fred gikk i bakken.

– Millioner så ikke at det var straffe? Vel, dommeren gjorde det. Jeg har sett det ti ganger (i reprise). For meg var det straffe, sa Scolari da han møtte pressen.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

SE VIDEO: Slik var situasjonen som ledet til Brasils straffespark. Var det straffe?

Sjokkåpning

De hvite og røde sjokkerte Brasil og en hel fotballverden fra første spark på ballen. Kroatia spilte seg frem til flere nestensjanser, og det virket som om hjemmelagets stjerner var svært preget av alvoret. I det 11. minuttet skjedde det utenkelige:

Kroatia stormet i angrep med Ivica Olic i spissen. Olic sendte en nydelig pasning inn til Nikica Jelavic, men spydspissen bommet på ballen. Bak han kom imidlertid brasilianske Marcelo stormende og klarte ikke å unngå og sette ballen i eget mål. Det ble med ett helt tyst på Corinthians Arena.

Brasil kom mer og mer inn i kampen utover i omgangen, og etter en halvtime skjedde det som selvfølgelig måtte skje: Neymar fikset balanse i regnskapet. Oscar vant ballen på midten og spilte videre til Neymar. Han skjøt fra 20 meter og ballen lurte seg inn helt nede ved den høyre stolperoten.

Da tok det helt av i São Paulo. Neymar og lagkompisene løp rett til benken og jublet sammen med trenerne og resten av troppen.

Billig straffespark

Niko Kovac

Kroatia-trener Niko Kovac fyrte løs mot dommeren etter kampen.

Etter hvilen gjorde Kroatia alt for å dra ned tempoet i kampen og det skjedde svært lite helt frem til det 70. minutt. Da gikk altså Fred lett i bakken innenfor 16-meteren og sikret hjemmelaget et svært billig straffespark.

Neymar stilte seg opp ved straffemerket. 22-åringen tok et langt tilløp, trippet og stoppet nesten helt opp foran ballen. Skuddet gikk via fingertuppene til Kroatia-keeperen og i mål.

– Det ble nå mål. Det var ikke enkelt med det tilløpet. Jeg ville skyte mellom beina hans, men jeg skulle ikke skutt så svakt, sier Neymar.

Lise Klaveness mener den 22 år gamle Brasil-stjernen innfridde, men at han ikke var like dominerende i denne kampen som han har vært tidligere.

– Jeg følte Neymars forventningspress selv, hjemme i stua, og ble lettet da han scoret det første målet. Man skal ha selvtillit for å gå på et skudd i den situasjonen, sier Klaveness.

På overtid pyntet Oscar på resultatet da han satte inn 3–1 til Brasil med en god gammeldags tupp.

– Poengene er utrolig viktige for Brasil. Det ville blitt et enormt trykk om de tapte, sier Klaveness.

VM-fotball

Marcelo var uheldig og lagde selvmål etter få minutter av åpningskampen.

• Får ha gummigranulat på Grefsen stadion

Kjelsås Idrettslag får unntak fra det lokale forbudet mot gummigranulat i nytt kunstgress når Grefsen stadion skal rehabiliteres.

Arbeiderpartiet og Høyre sikret flertall for Fremskrittspartiets forslag om å gi dispensasjon i bystyret onsdag kveld.

Partiene mener at alternativene gir dårligere baneforhold vinterstid og viser til at Skeid og Lyn har fått samme unntak tidligere.

Frps Magnus Birkelund sier at toppfotballen må likebehandles.

– Når Kjelsås Idrettslag er en del av topp-fotballen må de kunne forholde seg til de samme reglene som andre klubber på tilsvarende nivå, sier politikeren.

Kunsgressbane med gummigranulat
  • Alle eliteserielagene videre i cupen

Flere eliteserielag var i trøbbel underveis i cupens andre runde, men samtlige av lagene som var i aksjon onsdag tok seg videre til tredje runde.

Lillestrøm slapp virkelig med strekken mot Strømmen. Etter at Lillestrøm ledet 5-1 med en halvtime igjen, kom Strømmen voldsomt tilbake og kampen endte 5-4 til Lillestrøm.

Brann fikk en marerittåpning og lå under 0-1 mot Askøy, og til pause sto det 2-2. I den andre omgangen sikret imidlertid Brann en sikker 5-2-seier.

Viking lå under 2-3 for 4.-divisjonsklubben Torvastad, men en sen snuoperasjon sørget for 4-3-seier for siddisinene.

Rosenborg vant 3-1 borte mot Ull/Kisa, Bodø/Glimt vant 2-0 over Junkeren, mens Molde dro i land en sliteseier med 2-1 over Strindheim.

I tillegg har Tromsø, Kristiansund, KFUM, HamKam, Odd og Strømsgodset tatt seg videre.

Haugesund og Sandefjord røk begge ut i første runde. Fredrikstad og Sarpsborg 08 spiller først torsdag, mot henholdsvis Eik Tønsberg og Hønefoss.

I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

– Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

– Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

– Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

776131836
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.