– En av de største overraskelsene i VM-historien

Nederland fikk hevnen de ønsket etter tapet i VM-finalen 2010. De ydmyket regjerende verdensmester Spania.

Kommentatorer: Christian Nilssen og Tom Nordlie

ALLE MÅLENE: Se høydepunktene fra den herlige kampen mellom Spania og Nederland.

– En av de største overraskelsene i VM-historien.

Det var dommen til Arne Scheie etter den vanvittige kampen.

Kampen mange spådde skulle ende tett, jevn og med få mål, endte med en kamp spekket av mål, sjanser og dramatikk.

Spania åpnet med å få en omdiskutert straffe som Xabi Alonso omsatte. Deretter handlet alt om Nederland – og Robin van Persie og Arjen Robben. Begge med to mål, begge med utrolige prestasjoner.

– Robben var et mareritt for stopperne til Spania i 90 minutter, var Tjærnås sin kommentar i NRK-studio etter kampen og med det fikk han sin revansje fra finalen i 2010.

Det var den totale ydmykelse og bildene av en sønderknust Iker Casillas i regnværet vil være festet til netthinnen hos mange i Spania i lang tid.

Spania har ikke tapt med lignende sifre i VM siden 1-6-tapet mot Brasil på Maracanã i 1950.

Er dette tidenes VM-sjokk? Les om de 18 største sjokkene før årets VM her

Omdiskutert straffesituasjon

26 minutter ut i kampen, kommer dommeren igjen i sentrum for tredje kampen på rad i dette mesterskapet

Diego Costa blir sendt vakkert igjennom av Xavi. Han trekker seg innover og Stefan de Vrij kommer skliende forbi, men Costa tråkker på leggen til de Vrij og ramler.

Straffe til Spania

OMDISKUTERT: Xabi Alonso setter inn straffen som i etterkant ble omdiskutert.

– Jeg synes det er vanskelig å se, men med så få protester kan man kanskje si at dette var greit, sier Lise Klaveness i pausestudioet til NRK.

Straffen setter Real Madrids Xabi Alonso sikkert lavt i sitt venstre hjørne og Jasper Cillessen har ikke mulighet til å rekke bort.

Laster Twitter-innhold

Ti minutter senere roper Diego Costa på straffe igjen. Det er en duell i straffeområdet til Nederland og Costa faller.

– Skal man blåse straffe på den, blir det mange straffer i hver kamp, konkluderte Tom Nordlie fra kommentatorplass.

Massiv pipekonsert

Begge lagene gikk ut i et bedagelig tempo de første minuttene, og det var tydelig at de ønsket å ta og føle på hverandre, som uttrykket sier. Men utover i omgangen ble temperaturen skrudd opp på Arena Fonte Nova.

Kampbildet endret karakter utover i kampen og Spania spilte på flere strenger enn de ofte har gjort før.

– Overraskende taktisk start av Spania. De slår langt flere ganger og går på langskudd også. De har jo vanligvis spilt hundre pasninger før de kommer gjennom. Nå er de mer gjennombruddshissige, sa NRKs ekspert Tom Nordlie da ti minutter var spilt.

Diego Costa opplevde massiv pipekonsert mot seg i åpningen av kampen. Brasilianeren som har valgt å spille for Spania og ikke moderlandet Spania.

Etter åtte minutter kommer Sneijder alene gjennom med Casillas, men keeperen ventet ut nederlenderen og avslutningen gikk rett på Casillas. Like etter var det nettopp Costa som holdt på å sende Spania i ledelsen, men Ron Vlaar klarte å blokkere skuddet.

– Det er en ny dimensjon hos Spania, med Diego Costa som spiss, sa Arne Scheie i pausen og trakk frem gjennombruddshissigheten til Costa som en nøkkel.

Etter 26 minutter får Spania straffen som er omdiskutert, og Xabi Alonso er sikker fra straffemerket.

Da 43 minutter er spilt kommer et kunstverk av en scoring, da ballen slås langt fra Dailey Blind på venstresiden til Nederland. Robin van Persie er på løp i bakrom og stupheader ballen vakkert i en bue over Casillas fra 14 meter.

– Scoringen til Robin van Persie er jo kunst, konkluderer en euforisk Scheie i pausen.

Nederland utlignet

Robben kvitt spøkelset

De to lagene har ikke spilt mot hverandre siden Spania vant 1–0 etter ekstraomganger i forrige VM-finale.

Den gang hadde Arjen Robben flere ganger muligheten til å sende Nederland til himmels, men mislyktes. I kveld satte han sjansen.

53 minutter ut i kampen hadde Robben et nydelig nedtak på vei gjennom Spania-forsvaret. Deretter dro han av Gerard Pique og satte ballen forbi Casillas via beinet til Ramos. Nederlenderen har fått sin hevn etter forrige VMs avgjørende bom.

Nederland har snudd kampen

Nederland fortsatte å kjøre kampen i sitt tempo og flere bytter på begge lag forandret ikke kampbildet.

Etter 64 minutter får Stefan de Vrij også sin hevn etter at han lagde straffe i første omgang.

Et hjørnespark ble slått inn og Robin van Persie satte keeper Iker Casillas ut av spill med en albue. På bakerste stolpe stupte de Vrij inn og ofret alt. Han traff både ballen og stolpen i høy fart og Nederland gikk opp til 3–1.

– Vanligvis er keepere fredet, men i situasjonen der er ikke Cillessen det, sa Nordlie etter målet, men var usikker på om det burde vært annullert.

3-1 til Nederland

Casillas på tur – ydmykelsen total

Etter 72 minutter ble ydmykelsen av den regjerende verdensmester enda verre.

Robin van Persie jaget ballen da den var hos Iker Casillas som fikk et litt for langt touch og prøvde å skli ballen ut til innkast.

Han mislykkes og Robin van Persie kunne sette inn sitt andre for dagen.

van Persie punkterte kampen

Åtte minutter senere ble det enda verre for Spania som ble straffet på kontring. Arjen Robben på et vanvittig løp fra egen banehalvdel og distanserer forsvaret til Spania. Han triller rundt med Iker Casillas som blir liggende sprellende på bakken.

5–1 til Nederland og ydmykelsen var komplett.

Robben gnir salt i såret

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

• Nok et tap for Lilleberg og Lightning

Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

Det bekrefter hun overfor NRK.

Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

– Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

Friidretts-VM 2023: Pressetreff
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

– Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

– Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

– Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)