Hopp til innhold

Derfor feiret Messi som en villmann

RIO DE JANEIRO (NRK.no): Lionel Messi spiller for å bli elsket av sine egne i VM. Og argentinerne var i ferd med å bli frustrerte før det magiske, lille øyeblikket på søndag.

Messi

Lionel Messi jubler som han sjelden har jublet etter 2-0-scoringen mot Bosnia Hercegovina.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

«Messi! Messi! Messi!».

Det var mektig å stå på legendaraiske Maracana rett etter den fantastiske scoringen til Lionel Messi. 75.000 tilskuere, de fleste av dem i hvitt og lyseblått, hadde fått akkurat det de kom for å se - et øyeblikks Messi-magi.

Ropene fortsatte utenfor arenaen. De fortsatte på t-banen tilbake til Rio sentrum. Og de betyr alt for Lionel Messi.

Messi øker Argentinas ledelse

VIDEO: Se målet som kan ha snudd Messis landslagskarriere.

Ikke en av argentinerne

Fotballhistoriens kanskje beste klubbspiller er nemlig ikke så elsket i hjemlandet Argentina som man skulle tro.

Litt fordi han aldri har fått fullklaff for landslaget - i hvert fall i VM - og litt fordi han forlot hjemlandet som 13-åring, lenge før argentinerne rakk å få noe ordentlig forhold til ham.

Han er ikke i nærheten av Diego Maradonas status, selvfølgelig - ikke i hjemlandet.

– Han vokste ikke opp her. Det er som om han har mistet kontakten med folket. For oss er han mer en internasjonal profil enn han er en Rosario-innbygger, sier Marcelo Ramirez, familievenn og radiopersonlighet, i den fantastiske ESPN-saken om hvorfor Messi ikke er elsket av argentinerne (anbefalt lesning!).

Formasjonen som forbløffet ekspertene

Det var litt derfor de argentinske fotballjournalistene i presserommet på Maracana reagerte med overraskelse - nesten vantro - da de fikk utdelt lagoppsettet til Argentina søndag ettermiddag. 3-5-2 med Messi som én av to spisser.

Brazil Soccer WCup Argentina Bosnia

Argentina-trener Alejandro Sabella.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

Argentinas trener Alejandro Sabella hadde jo endelig funnet suksessoppskriften, 4-3-3! Formasjonen som gir Messi plass.

Formasjonen som endelig hadde fått Messi til å score på samme måte på landslaget som på Barcelona - 19 mål på de siste 19 kampene. Før Sabella hadde han bare scoret 17 mål på 61 landskamper.

Krevde noe magisk

Starten av kampen viste tydelig hva som var problemet. Messi gikk forbi flere motspillere i sin første involvering, men mistet ballen da fire bosniske spillere møtte ham utenfor 16-meteren. Og slik fortsatte det.

Argentina tok ledelsen etter et selvmål. Men likevel var det noe uforløst over stemningen.

Det ble tydelig at de fleste egentlig ikke var fornøyd med 1-0 mot Bosnia Hercegovina. De ville ikke vært helt fornøyd med 3-0 heller. De var her for å se Messi-magi.

Hele stadion reiste seg hver gang Messi fikk ballen - men måtte sette seg skuffet ned igjen gang på gang. Etter bare 20 minutter hadde han mistet ballen fire ganger innenfor 16-meteren - mer enn noen andre spillere i VM så langt, ifølge ESPN Stats & Info.

Bosnias folksomme taktikk

Det var rett og slett for mange bosniere rundt Messi hver gang han fikk ballen. Som Bosnia Hercegovinas trener Safet Susic sa etter kampen:

– Det er så godt som umulig å stoppe ham i 90 minutter med én mann. Vi bestemte oss for å fjerne plassen han trenger ved å bruke flere spillere.

Publikummet, som Messi så inderlig ville overbevise, begynte å bli rastløse. I hele første omgang endte han uten avslutninger på mål.

– Jeg tror det ble tydelig at vi trenger en spiss til. Det gjør oss kanskje mer sårbare bakover, men vi er definitivt farligere da, sa spissmakker Sergio Agüero etter kampen.

Messi

Et vanlig syn på søndag: Lionel Messi klemt inne blant flere bosniere

Foto: PILAR OLIVARES / Reuters

Var nervøs før kampen

Skulle dette bli enda en tam VM-kveld for tidenes klubbspiller? Det begynte å dukke opp vonde statistikker på Twitter. Messi hadde forsøkt 31 strake avslutninger uten å score i VM. Han hadde spilt over 600 VM-minutter siden forrige scoring.

Spørsmålet er hva Messi tenkte selv. Han innrømmet at han var nervøs før kampen.

For vær ikke i tvil: En plass i argentinernes hjerter er noe Lionel Messi bryr seg om.

Les bare hva han svarte da han fikk spørsmål om han har vurdert å bli spansk statsborger for å vinne VM:

– Jeg vet at Spania ville ha meg. Men jeg elsker kulturen jeg kommer fra, jeg elsker landet mitt. Jeg kunne vært verdensmester, men jeg vil gjøre det med mitt eget land. Noen ganger er jeg sjalu på mine spanske lagkamerater, men jeg vet at vi kan vinne VM. Vi skal gjøre det for folket vårt.

Det er nesten så man kan høre Argentinas nasjonalsang i bakgrunnen når man leser det.

– Det var vanskelig

Derfor var lettelsen stor da treneren gjorde to bytter i pausen. Var Messi i ferd med å bli frustrert, akkurat som tilskuerne? Hvem vet, men han var i hvert fall sjeldent klar i svarene sine etter kampen.

– Jeg lå for dypt. Jeg var alene, og Agüero var alene. Det var vanskelig.

Etter pause fikk han plutselig mer plass. Det tok litt tid, men etter 67 minutter skjedde det denne kampen kommer til å bli husket for. Den firedoble Ballon d'Or-vinneren spilte vegg med innbytter Higuain, fikk ballen tilbake, og fikk akkurat nok plass.

– Med én gang vi byttet inn Higuain, fikk Messi og Aguero mer hjelp. Messi er den beste spilleren i verden, så det handler ikke om at han trenger mye. Men det kan gi ham litt mer muligheter, sier Argentina-trener Sabella.

Motspillerne falt som fluer

Det var fire bosniere rundt ham, selvfølgelig, men denne gangen hadde Messi et forsprang.

De fire bildene under forteller resten av historien:

Messi
Foto: RICARDO MORAES / Reuters
Messi
Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters
Messi
Foto: RICARDO MORAES / Reuters
Messi
Foto: YASUYOSHI CHIBA / Afp

– Det var et fantastisk mål, og Lionel trengte det. Det var et viktig øyeblikk for ham. Noe av presset forsvant da han scoret foran tusenvis av argentinere i et VM, sier lagkamerat Pablo Zabaleta.

– Jeg tror dette kan ha vært vendepunktet for ham som landslagsspiller, sier NRKs ekspertkommentator Tom Nordlie.

– Det var utrolig hvordan de heiet på oss, sier Lionel Messi.

Hylles inn i natten

I skrivende stund, klokken 03.00, ropes det fortsatt på Copacabana.

«Messi, Messi, Messi».

Vi venter i spenning på fortsettelsen.

Se høydepunkter fra kampen mellom Argentina - Bosnia-Hercegovina her. Kommentatorer er Christian Nilssen og Tom Nordlie.

VIDEO: Se alle høydepunktene fra Argentina - Bosnia.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden