Er dette VM-historiens fineste mål?

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp har satt sammen sin liste over VM-historiens fem vakreste scoringer. Er du enig med NRKs ekspert?

LAHM, Maradona og James

TOPP FEM: Hvilket mål mener Carl-Erik Torp er VM-historiens fineste? Se i videoen over.

Hvert VM inneholder øyeblikk som finner sin plass i historien. Når det kommer til vakre mål er det heller ingen unntak.

På Torps topp fem-liste finner man tre fantastiske scoringer fra det mange kaller tidenes VM-sluttspill, mesterskapet i Mexico i 1986.

Se alle scoringene i vinduet øverst.

5. Josimar, Brasil, 1986

På femteplass velger Carl-Erik Torp målet til Josimar mot Polen i åttedelsfinalen i VM i 1986. Den brasilianske ballkunstneren dro seg forbi to polakker før han fra død vinkel smalt ballen i nettet. Brasil vant til slutt kampen 4-0, men måtte senere gi tapt i kvartfinalen mot Michel Platinis Frankrike.

FILES-FBL-WC1986-BRA-NIR FILES-FBL-WC1986-BRA-NIR

PÅ LISTEN: Josimar feirer mot Nord-Irland i VM i 1986. Mot Polen scoret han et fantastisk mål.

4. Manuel Negrete, Mexico, 1986

Dagen før Josimar sitt kremmerhus, var det en lokal helt som sendte vertsnasjon Mexico til himmels. I åttedelsfinalen mot Bulgaria plukket Manuel Negrete opp en høy ball, la opp til et veggspill og avsluttet med et utsøkt saksespark i høyre hjørne. Som Brasil, ble Mexico også utslått neste runde mot Vest-Tyskland.

Manuel Negrete

HELT: Mexicos Manuel Negrete scoret et av VM-historiens fineste mål på hjemmebane.

3. Philipp Lahm, Tyskland, 2006

Neste på listen til Torp er en annen som leverte på hjemmebane. I Tysklands åpningskamp mot Costa Rica i VM 2006 vartet vertsnasjonen opp med flere fantastiske scoringer. Men det aller fineste kom fra VM-debutanten Lahm, som dro seg forbi en Costa Rica-spiller, før han plasserte ballen helt oppe i krysset. Tyskland vant kampen 4–2 og endte som vinner av bronsekampen i mesterskapet.

Jose Porras

I VINKELEN: Lahm sitt stjernetreff var helt utagbart for José Porras i Costa Rica-buret.

2. James Rodríguez, Colombia, 2014

Så til en av Brasil-VMs store spillere. James Rodríguez endte opp som turneringens toppscorer, men det aller fineste målet kom i åttedelsfinalen mot Uruguay. 26-åringen mottok ballen på brystet med ryggen vendt mot mål. I neste bevegelse vendte teknikeren opp og smalt ballen på helvolley, via tverrliggeren og inn. Målet endte som vinner av Puskas-prisen dette året.

James Rodriguez

TOPPSCORER: James Rodríguez endte som turneringens toppscorer med seks mål.

1. Diego Maradona, Argentina, 1986

Så til et mål det er umulig å komme utenom i slike kåringer. Torp holder dribleraidet til Diego Maradona i kvartfinalen mot England i 1986 som VM-historiens fineste mål. Kun minutter tidligere hadde Maradona scoret med "Guds hånd", før han deretter leverte et sololøp verden aldri hadde sett maken til. Arne Scheie på kommentatorplass måtte spørre seg selv: «Har vi noen gang sett et vakrere mål?». Muligens ikke, den dag i dag heller. Argentina, ledet av Maradona, vant til slutt mesterskapet.

maradona

VERDENSMESTER: Diego Maradona kunne heve VM-trofeet i Mexico City.

Mangler det en scoring? Bruk #nrksport eller kommentarfeltet.

• Birgit Skarstein tok nok et EM-gull: – Hun er helt rå

Birgit Skarstein tok et suverent EM-gull singlesculler i Ungarn. Det betyr gull på distansen for fjerde år på rad.

– Hun er helt rå. Hun er suveren som vi er vant til å se, sa NRKs ro-ekspert Lars Bjønnes idet 35-åringen passerte målstreken.

Lørdag vant hun foran Manuela Diening fra Tyskland og Frankrikes Nathalie Benoit. Med tiden 10.52,40 ble det nok en triumf for seiersvante Skarstein i regattaen i Szeged.

35-åringen har fra før av verdensrekord (9.47,83) på konkurransedistansen 2000 meter og vant Paralympics i 2021.

Skarstein er også kvalifisert for Paralympics i Paris til sommeren.

Birgit Skarstein
  • Dramatisk kollaps: – Det så veldig skummelt ut

Ayal Dagnachew fra Etiopia løp inn til andreplass og ny personlig rekord på 5000 meter under Diamond League-stevnet i Shanghai lørdag.

Et svært sterkt løp av 22-åringen, men etter målgang oppsto det dramatikk.

Dagnachew gikk i bakken og ble liggende på dekket på friidrettsdekket i den kinesiske storbyen.

– Hun virker å ha svimt av. Gidey og de andre forsøkte å hjelpe, og det tok lang tid før det medisinske personellet kom. Vi får håpe det går bra, forteller kommentator Jann Post om kollapsen.

– Det så veldig skummelt og dramatisk ut, supplerte medkommentator Christina Vukicevic Demidov.

Det er ikke kjent hva som forårsaket kollapsen, men etiopieren skal være på bedringens vei.

Følg Diamond League-stevnet på NRK 1.

k8Vns6iHsRk
  • Norsk VM-bronse i curling

Curlingekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten slo Sveits 6-5 i en spennende bronsekamp i VM blandet lag i Östersund.

Dermed ble det igjen medaljejubel for paret som fra før har tatt sølv og bronse i både VM og OL.

Skaslien og Nedregotten løftet seg etter fredagens semifinaletap mot Estland og vant den tette kampen mot sveitserne.

Den norske duoen avgjorde mye da de tok tre poeng i femte omgang og dermed tok ledelsen 5-3. Sveitserne tok ett poeng i hver av de to neste omgangene, og dermed kunne Skaslien og Nedregotten kontrollere inn seieren med sistestein i den avgjørende omgangen.