NRK Meny
Normal

Et «dreamteam» av USAs største atleter

Bruk fantasien: Hvordan ville det amerikanske fotballandslaget sett ut dersom landets beste atleter valgte fotball fremfor andre amerikanske idretter?

USA dreamteam

DRØMMELAGET MED USAS BESTE ATLETER: Michael Phelps (svømming) i mål, Ray Lewis (amerikansk fotball) og Ryan Suter (ishockey) som midtstoppere, Matt Prater (amerikansk fotball) og Richard Sherman (amerikansk fotball) på hver sin back. Floyd Mayweather (boksing) og Peyton Manning (amerikansk fotball) styrer midtbanen. Foran dem ruver LeBron James (basketball), godt hjulpet av vingene Tiger Woods (golf) og Justin Gatlin (sprint). Helt fremst: lynraske Adrian Peterson (amerikansk fotball).

Foto: JEFF ZELEVANSKY / Afp

Det er ingen hemmelighet at fotball tradisjonelt sett har hatt lav status i USA.

Landets unge idrettstalenter satser heller på basketball, baseball, amerikansk fotball eller ishockey. «Soccer» blir sett på som kjedelig. Det scores for lite mål. Og er det noe amerikanerne elsker, så er det mål.

Men tenk da: hva om det ikke var sånn? Hva om de ypperste amerikanske atletene satset på fotball fra ung alder?

Til tross for fotballens lave utbredelse (som riktignok er på vei oppover) i «the land of the free», skilter USA allerede et forholdsvis godt fotballandslag. Laget kan ta seg videre til åttedelsfinale i fotball-VM med uavgjort eller seier over Tyskland i kveld.

Men med denne gjengen, gitt at de hadde trent fotball siden barndommen, ville de kanskje vært enda bedre.

I formasjonen 4-2-3-1 ser vårt amerikanske drømmelag slik ut:

Keeper: Michael Phelps

Dette var et enkelt valg. Svømmekongen er 193 centimeter høy, men er over to meter fra fingertupp til fingertupp.

Mannens eksplosivitet og gigantiske vingespenn gjør ham perfekt som dette amerikanske lagets burvokter. Med sine enorme labber (48,5 i sko) vil han også kunne gjøre noen fantastiske beinparader.

Slik kan man se for seg at Phelps ville sett ut i keeperdrakt (bildet er manipulert):

Phelps som keeper
Foto: Matthias Schrader / Ap

Midtstopper: Ray Lewis

Ray Lewis er NFLs største forsvarskjempe, med et voldsomt temperament og minst like voldsomme taklinger. Riktignok har han lagt opp, men vi tar han likevel med på laget.

Du skal være rimelig god til å drible for å komme deg forbi denne karen: Lewis veier 109 kilo fordelt på 185 centimeter og løper 40 yards på 4,58 sekunder.

Lewis skal styre den bakre fireren på dette USA-laget.

Lewis er også kjent for sine inspirende motivasjonstaler før kampene. Denne oppgaven vil han opprettholde som hardbarka midtstopper på USA.

Ray Lewis
Foto: SEAN GARDNER / Reuters

Midtstopper: Ryan Suter

Ryan Suter er blant de beste backene i NHL. Minnesota Wild-spilleren vil bidra med beinharde taklinger og gode langskudd for dette laget.

Suter har også god kondisjon (hadde mest istid av samtlige NHL-spillere i år) og vil kunne holde et helt mesterskap for USA. Solid og trygg midtstopper.

Ryan Suter
Foto: Ben Nelms / Afp

Høyreback: Matt Prater

Matt Prater er NFLs mest presise kicker, og dermed som skapt for å bekle høyrebacken i dette laget.

Kanskje noe treg, men Prater tar det igjen ved å levere millimeterpresise fremspill til lagets angrepsspillere. Prater traff på 96,2 prosent av alle field goal-forsøk for Denver Broncos sist sesong.

Matt Prater blir dette lagets Stig Inge Bjørnebye (motsatt back riktignok).

Matt Prater
Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Venstreback: Richard Sherman

Cornerback Sherman blir en av lagets jokere. Sherman har enorm fart, og er ekspert på å bryte spillet. Dette beviste han til gangs for Seattle Seahawks sist sesong med åtte «interceptions» (brudd på motstanderens offensive spill).

Sherman kan drive oppover venstrekanten - bidra med overlappere og generelt være et uromoment på venstresiden. Offensiv venstreback.

Richard Sherman
Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Midtbaneanker: Floyd Mayweather

Boksestjernen Floyd «Money» Mayweather blir terrieren i dette laget.

Verdens ubestridte weltervekt-konge skal bryte ned motstanderens angrepsspill med hårreisende taklinger, tjuvtriks og selvoppofrende forsvarspill.

Mayweather er trolig den på laget som vil snakke på seg flest gule kort. Samtidig er han lagets desidert best betalte spiller.

Floyd Mayweather
Foto: STEVE MARCUS / Reuters

Ballfordeler: Peyton Manning

Kapteinen. Dirigenten.

Peyton Manning er amerikansk fotballs aller beste quarterback, og skal styre dette laget til suksess fra midtbanen.

Mannings gode overblikk, utsøkte pasningsfot og enorme rutine skal sørge for det. Manning har vunnet Super Bowl og kunne ledet dette laget til VM-gull i fotball, også.

Peyton Manning
Foto: Christian Petersen / Afp

Høyre kant: Tiger Woods

Hvem passer vel bedre til å slå innleggene for dette amerikanske laget enn Tiger Woods, verdens beste golfspiller?

Woods kan treffe greenen (les: medspillere) fra hvor som helst, og vil være fast frispark- og hjørnesparkskytter. Woods vil også kunne prikke ballen i krysset med sin treffsikre kølle (les: høyrebeinet).

Amerikaneren er heller ikke så verst til å putte, ikke minst på fremmed gress.

Tiger Woods
Foto: PETER MUHLY / Afp

Offensiv midtbane: LeBron James

Basketkongen er selvskreven på dette drømmelaget. NBAs beste spiller har vinnerinstinktet, størrelsen og ikke minst teknikken til å bli en gigant på USAs midtbane.

LeBron James er 203 centimeter høy og veier 110 kg. Få vil være bedre til å stange ballen i mål etter Tiger Woods presise cornere, eller heade ballen ut av farlig sone på defensiv dødball.

En nøkkelspiller som også kan ta lange innkast: LeBron James hevdes å kunne kaste en amerikansk fotball over 65 meter.

LeBron James
Foto: ANDY LYONS / Afp

Venstre kant: Justin Gatlin

Sprinteren har årsbeste i verden med 9,86 på 100-meter. Gareth Bale, Arjen Robben og Theo Walcott kan bare gå å legge seg.

Lynvingen skal forsere opp og ned venstrekanten (i tospann med Richard Sherman),drible og prikke innlegg på LeBron James inne i boksen.

Gatlin vil også kunne stikke i bakrom på de millimeterpresise langpasningene fra høyreback Matt Prater eller etter lure gjennomspill fra Peyton Manning.

Med turboen på vil Gatlin være ustoppelig.

Justin Gatlin
Foto: CHINA DAILY / Reuters

Spiss: Adrian Peterson

For en tankspiss! Runningback Adrian Peterson er en av NFLs raskeste og sterkeste spillere, og vil være det ultimate uromomentet på spissplass for dette drømmelaget.

Med 4,37 sekunder på 40 yards-testen (36,6 meter) og en kroppsvekt på 98 kg (!) er han nærmest ustoppelig.

Minnesota Vikings-spilleren vil kunne dra og slite i motstanderens forsvarsledd, og samtidig være lynrask om ballen skulle bli spilt i bakrom.

Peterson er også en kløpper i å holde seg oppreist tross gjentatte taklingsforsøk, og smidig nok til å gli forbi motstandere. Lagets driblekonge.

Adrian Peterson
Foto: Wesley Hitt / Afp

Raske, smidige og treffsikre

Det hele er selvfølgelig helt usannsynlig - men tenk om! Et klassisk angrep med dette USA-laget kunne sett slik ut:

Woods får ballen ute på høyrevingen etter en ballgjenvinning av Mayweather på midten. Tankspiss Peterson stormer mot første stolpe og drar med seg to forsvarsspillere. Innlegget til Woods prikkes på bakerste stolpe der LeBron har løpt seg fri og stanger ballen i nettet.

Om keeper skulle redde, er Gatlin der og prikker inn returen.

For et lag!

På benken:

** Dwight Howard, basketball
2,11 meter høy. Perfekt som målvakt. Ekstrem spenst, tidligere blitt kåret til årets forsvarsspiller i NBA.

** Joel Przybilla, basketball
En av NBAs høyeste spillere med sine 216 centimeter. En god erstatter på midtstopperplass, eller som oppspillspunkt om laget ligger under og tvinges til å slå langt. Noe treg.

** Tim Hudson, baseball
USAs beste pitcher (kaster). Kan spille kant, og ta fantastiske innkast. Dette lagets Rory Delap.

** Joe Pavelski, ishockey
NHLs mestscorende amerikanske spiller. Spisskandidat. Kan også spille ving grunnet god utholdenhet.

** Kobe Bryant, basketball
NBA-stjerne. Kjent for sitt killerinstinkt og evne til å score på alle mulige måter. Superinnbytter. 198 centimeter høy og 93 kg.

** Ashton Eaton, tikjemper
Verdensrekordholder i tikamp. Altså den ultimate atlet. Med stålkondis, styrke, spenst og fart (Eaton har løpt 100m på 10,21), kan han brukes som erstatter over hele banen.

** Trevor Brazile, rodeo-konge
Brazile er 19 ganger verdensmester i rodeo. Vil trolig få lite spilletid i denne sterke troppen, men kan brukes mot aggressive motstandere. Flink til å temme motstanderlagets hissigpropper. Kan også benyttes om laget leder og vil ri på ledelsen.

  • Hvem ville du hatt på et amerikansk drømmelag? Sett opp ditt «dreamteam» i kommentarfeltet under!

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.