Hopp til innhold

Et «dreamteam» av USAs største atleter

Bruk fantasien: Hvordan ville det amerikanske fotballandslaget sett ut dersom landets beste atleter valgte fotball fremfor andre amerikanske idretter?

USA dreamteam

DRØMMELAGET MED USAS BESTE ATLETER: Michael Phelps (svømming) i mål, Ray Lewis (amerikansk fotball) og Ryan Suter (ishockey) som midtstoppere, Matt Prater (amerikansk fotball) og Richard Sherman (amerikansk fotball) på hver sin back. Floyd Mayweather (boksing) og Peyton Manning (amerikansk fotball) styrer midtbanen. Foran dem ruver LeBron James (basketball), godt hjulpet av vingene Tiger Woods (golf) og Justin Gatlin (sprint). Helt fremst: lynraske Adrian Peterson (amerikansk fotball).

Foto: JEFF ZELEVANSKY / Afp

Det er ingen hemmelighet at fotball tradisjonelt sett har hatt lav status i USA.

Landets unge idrettstalenter satser heller på basketball, baseball, amerikansk fotball eller ishockey. «Soccer» blir sett på som kjedelig. Det scores for lite mål. Og er det noe amerikanerne elsker, så er det mål.

Men tenk da: hva om det ikke var sånn? Hva om de ypperste amerikanske atletene satset på fotball fra ung alder?

Til tross for fotballens lave utbredelse (som riktignok er på vei oppover) i «the land of the free», skilter USA allerede et forholdsvis godt fotballandslag. Laget kan ta seg videre til åttedelsfinale i fotball-VM med uavgjort eller seier over Tyskland i kveld.

Men med denne gjengen, gitt at de hadde trent fotball siden barndommen, ville de kanskje vært enda bedre.

I formasjonen 4-2-3-1 ser vårt amerikanske drømmelag slik ut:

Keeper: Michael Phelps

Dette var et enkelt valg. Svømmekongen er 193 centimeter høy, men er over to meter fra fingertupp til fingertupp.

Mannens eksplosivitet og gigantiske vingespenn gjør ham perfekt som dette amerikanske lagets burvokter. Med sine enorme labber (48,5 i sko) vil han også kunne gjøre noen fantastiske beinparader.

Slik kan man se for seg at Phelps ville sett ut i keeperdrakt (bildet er manipulert):

Phelps som keeper
Foto: Matthias Schrader / Ap

Midtstopper: Ray Lewis

Ray Lewis er NFLs største forsvarskjempe, med et voldsomt temperament og minst like voldsomme taklinger. Riktignok har han lagt opp, men vi tar han likevel med på laget.

Du skal være rimelig god til å drible for å komme deg forbi denne karen: Lewis veier 109 kilo fordelt på 185 centimeter og løper 40 yards på 4,58 sekunder.

Lewis skal styre den bakre fireren på dette USA-laget.

Lewis er også kjent for sine inspirende motivasjonstaler før kampene. Denne oppgaven vil han opprettholde som hardbarka midtstopper på USA.

Ray Lewis
Foto: SEAN GARDNER / Reuters

Midtstopper: Ryan Suter

Ryan Suter er blant de beste backene i NHL. Minnesota Wild-spilleren vil bidra med beinharde taklinger og gode langskudd for dette laget.

Suter har også god kondisjon (hadde mest istid av samtlige NHL-spillere i år) og vil kunne holde et helt mesterskap for USA. Solid og trygg midtstopper.

Ryan Suter
Foto: Ben Nelms / Afp

Høyreback: Matt Prater

Matt Prater er NFLs mest presise kicker, og dermed som skapt for å bekle høyrebacken i dette laget.

Kanskje noe treg, men Prater tar det igjen ved å levere millimeterpresise fremspill til lagets angrepsspillere. Prater traff på 96,2 prosent av alle field goal-forsøk for Denver Broncos sist sesong.

Matt Prater blir dette lagets Stig Inge Bjørnebye (motsatt back riktignok).

Matt Prater
Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Venstreback: Richard Sherman

Cornerback Sherman blir en av lagets jokere. Sherman har enorm fart, og er ekspert på å bryte spillet. Dette beviste han til gangs for Seattle Seahawks sist sesong med åtte «interceptions» (brudd på motstanderens offensive spill).

Sherman kan drive oppover venstrekanten - bidra med overlappere og generelt være et uromoment på venstresiden. Offensiv venstreback.

Richard Sherman
Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Midtbaneanker: Floyd Mayweather

Boksestjernen Floyd «Money» Mayweather blir terrieren i dette laget.

Verdens ubestridte weltervekt-konge skal bryte ned motstanderens angrepsspill med hårreisende taklinger, tjuvtriks og selvoppofrende forsvarspill.

Mayweather er trolig den på laget som vil snakke på seg flest gule kort. Samtidig er han lagets desidert best betalte spiller.

Floyd Mayweather
Foto: STEVE MARCUS / Reuters

Ballfordeler: Peyton Manning

Kapteinen. Dirigenten.

Peyton Manning er amerikansk fotballs aller beste quarterback, og skal styre dette laget til suksess fra midtbanen.

Mannings gode overblikk, utsøkte pasningsfot og enorme rutine skal sørge for det. Manning har vunnet Super Bowl og kunne ledet dette laget til VM-gull i fotball, også.

Peyton Manning
Foto: Christian Petersen / Afp

Høyre kant: Tiger Woods

Hvem passer vel bedre til å slå innleggene for dette amerikanske laget enn Tiger Woods, verdens beste golfspiller?

Woods kan treffe greenen (les: medspillere) fra hvor som helst, og vil være fast frispark- og hjørnesparkskytter. Woods vil også kunne prikke ballen i krysset med sin treffsikre kølle (les: høyrebeinet).

Amerikaneren er heller ikke så verst til å putte, ikke minst på fremmed gress.

Tiger Woods
Foto: PETER MUHLY / Afp

Offensiv midtbane: LeBron James

Basketkongen er selvskreven på dette drømmelaget. NBAs beste spiller har vinnerinstinktet, størrelsen og ikke minst teknikken til å bli en gigant på USAs midtbane.

LeBron James er 203 centimeter høy og veier 110 kg. Få vil være bedre til å stange ballen i mål etter Tiger Woods presise cornere, eller heade ballen ut av farlig sone på defensiv dødball.

En nøkkelspiller som også kan ta lange innkast: LeBron James hevdes å kunne kaste en amerikansk fotball over 65 meter.

LeBron James
Foto: ANDY LYONS / Afp

Venstre kant: Justin Gatlin

Sprinteren har årsbeste i verden med 9,86 på 100-meter. Gareth Bale, Arjen Robben og Theo Walcott kan bare gå å legge seg.

Lynvingen skal forsere opp og ned venstrekanten (i tospann med Richard Sherman),drible og prikke innlegg på LeBron James inne i boksen.

Gatlin vil også kunne stikke i bakrom på de millimeterpresise langpasningene fra høyreback Matt Prater eller etter lure gjennomspill fra Peyton Manning.

Med turboen på vil Gatlin være ustoppelig.

Justin Gatlin
Foto: CHINA DAILY / Reuters

Spiss: Adrian Peterson

For en tankspiss! Runningback Adrian Peterson er en av NFLs raskeste og sterkeste spillere, og vil være det ultimate uromomentet på spissplass for dette drømmelaget.

Med 4,37 sekunder på 40 yards-testen (36,6 meter) og en kroppsvekt på 98 kg (!) er han nærmest ustoppelig.

Minnesota Vikings-spilleren vil kunne dra og slite i motstanderens forsvarsledd, og samtidig være lynrask om ballen skulle bli spilt i bakrom.

Peterson er også en kløpper i å holde seg oppreist tross gjentatte taklingsforsøk, og smidig nok til å gli forbi motstandere. Lagets driblekonge.

Adrian Peterson
Foto: Wesley Hitt / Afp

Raske, smidige og treffsikre

Det hele er selvfølgelig helt usannsynlig - men tenk om! Et klassisk angrep med dette USA-laget kunne sett slik ut:

Woods får ballen ute på høyrevingen etter en ballgjenvinning av Mayweather på midten. Tankspiss Peterson stormer mot første stolpe og drar med seg to forsvarsspillere. Innlegget til Woods prikkes på bakerste stolpe der LeBron har løpt seg fri og stanger ballen i nettet.

Om keeper skulle redde, er Gatlin der og prikker inn returen.

For et lag!

På benken:

** Dwight Howard, basketball
2,11 meter høy. Perfekt som målvakt. Ekstrem spenst, tidligere blitt kåret til årets forsvarsspiller i NBA.

** Joel Przybilla, basketball
En av NBAs høyeste spillere med sine 216 centimeter. En god erstatter på midtstopperplass, eller som oppspillspunkt om laget ligger under og tvinges til å slå langt. Noe treg.

** Tim Hudson, baseball
USAs beste pitcher (kaster). Kan spille kant, og ta fantastiske innkast. Dette lagets Rory Delap.

** Joe Pavelski, ishockey
NHLs mestscorende amerikanske spiller. Spisskandidat. Kan også spille ving grunnet god utholdenhet.

** Kobe Bryant, basketball
NBA-stjerne. Kjent for sitt killerinstinkt og evne til å score på alle mulige måter. Superinnbytter. 198 centimeter høy og 93 kg.

** Ashton Eaton, tikjemper
Verdensrekordholder i tikamp. Altså den ultimate atlet. Med stålkondis, styrke, spenst og fart (Eaton har løpt 100m på 10,21), kan han brukes som erstatter over hele banen.

** Trevor Brazile, rodeo-konge
Brazile er 19 ganger verdensmester i rodeo. Vil trolig få lite spilletid i denne sterke troppen, men kan brukes mot aggressive motstandere. Flink til å temme motstanderlagets hissigpropper. Kan også benyttes om laget leder og vil ri på ledelsen.

  • Hvem ville du hatt på et amerikansk drømmelag? Sett opp ditt «dreamteam» i kommentarfeltet under!

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland