NRK Meny
Normal

Mars: Verdt 250.000. August: Verdt opptil 19 mill

I mars 2011 var Herman Stengel priset til 250.000 kroner. I august samme år gjorde Vålerenga en avtale der Stabæk-spilleren ble verdsatt til inntil 19 millioner kroner.

Gunnarsson og Stengel

Herman Stengel var 'grovt overpriset' i avtalen mellom Stabæk og Vålerenga i saken som også omhandlet Veigar Pall Gunnarsons overgang mellom klubbene i 2011

Foto: Solum, Stian Lysberg, Gorm Kallestad / Scanpix

Det går fram av innstillingen fra Norges Fotballforbunds påtalenemnd i den omstridte overgangssaken mellom Vålerenga og Stabæk. Innstillingen er hemmelig, men Finansavisen har fått tilgang til den.

Saken begynner i Asker og Bærums tingrett mandag.

– Alvorligere enn Mikel-saken

Påtalenemnda mener denne saken er mer alvorlig enn Mikel-saken fra 2006. Den endte med at Lyns daværende direktør Morgan Andersen fikk ett års betinget fengsel for å ha forfalsket kontrakten til stortalentet John Obi Mikel, og for falsk politianmeldelse.

Der omtales opsjonsavtalen klubbene inngikk for Herman Stengel som «ansvarsløs gambling», vilkårene som «kommersielt helt urealistiske» og avtalen som «grov overprising».

Opp til 19 millioner kroner

Tallene bygger på at Vålerenga hentet Veigar Páll Gunnarsson fra Stabæk for én million kroner, og betalte samtidig fire millioner for en opsjon på kjøp av den da 16 år gamle Herman Stengel.

I tillegg skulle Vålerenga betale 12,5 eller 15 millioner kroner for Stengel den dagen de hentet ham til klubben.

Det blir til sammen maksimalt 19 mill kroner. Det er beløp som man ikke har sett maken til mellom norske klubber, med et mulig unntak for John Carews overgang fra Vålerenga til Rosenborg i sin tid, mener påtalenemnda.

"Kjøpesummen skulle skjules"

Det er dette påtalenemnda i NFF reagerer på. De mener at Vålerengas opsjonsavtale skulle brukes som et "regnskapsmessig grunnlag" for kjøp av Gunnarsson, slik at kjøpesummen skulle skjules.

Den franske klubben Nancy, der Gunnarsson hadde spilt før han returnerte til Stabæk, skulle nemlig ha halvparten av summen når islendingen ble solgt videre. Det var derfor i Stabæks interesse å holde salgssummen så lav som mulig, mener nemnda.

– Det er «hevet over rimelig tvil at den reelle kjøpesummen for VPG (Veigar Páll Gunnarsson, journ.anm.) ble forsøkt kamuflert for å forsøke å unndra midler som Stabæk skulle ha betalt til Nancy», skriver påtalenemnda i sin hemmelige innstilling.

Nei til 2,5 mill – ja til 1 mill

Så seint som i mars samme år vurderte Stabæk om de skulle bruke 250.000 kroner for en 15-åring med salgspotensiale. Det går fram av en rapport fra Stabæks sportslige utvalg.

Deretter nevnes Stengel bare en gang (at han vurderer å signere for Stabæk) i styreprotokoller og i referatene fra sportslig utvalg, ifølge påtalenemnda.

Nemnda finner det også merkelig at Stabæk takket nei til et tilbud fra Rosenborg på 2,5 millioner for Gunnarsson. I stedet gikk han til Vålerenga for 1 million.

– Vi har ikke gjort noe galt

Tidligere styreleder i Stabæk, Erik Loe, sier til Finansavisen at klubben hans ikke har gjort noe galt i denne saken.

– Det er det eneste jeg vil si. Jeg ønsker bare at saken kommer opp for domsutvalget i NFF slik at vi kan bli ferdige med den, sier Loe, som er fradømt retten til å ha tillitsverv i NFF på bakgrunn av saken.

– Straffen har jeg jo fått, og jeg er helt trygg på at jeg ikke får mer straff, sier Loe.

De nåværende styrelederne i Vålerenga og Stabæk vil ikke kommentere påtalenemndas innstilling.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.