NRK Meny
Normal

– Går en stund før vi får en slik generasjon igjen

Han var en del av det danske landslaget som vant fotballverdenens hjerter på 80-tallet. Nå vedgår landslagssjef Morten Olsen at dagens mannskap ikke er i nærheten.

Morten Olsen

Danskenes landslagssjef, Morten Olsen (61) foran kampen på Ullevaal lørdag 26. mars.

Foto: Salling, Espen / SCANPIX

Laudrup go Elkjær

DANSK DYNAMITT: Michael Laudrup og Preben Elkjær.

Les: Hangeland: – Jeg sa noe som ikke egner seg offentlig

Sammen med spillere som Frank Arnesen, Preben Elkjær, Jan Mølby, Søren Lerby og Michael Laudrup - for å nevne noen - var Arnesen del av det danske dynamitt-laget på 80-tallet.

Unik generasjon

De kom til semifinalen i EM i 1984, og vant alles hjerter med sin offensive og lekende fotball i Mexico-VM i 1986. Selv om det da ble exit i 1/8-finalen, vant de kampen om publikum.

Morten Olsen

DANSK DYNAMITT: Stopperklippen Morten Olsen.

– Det var en generasjon som vi ikke har sett siden i Danmark, og det må vi bare akseptere. Det tar gjerne en stund før man får en slik generasjon igjen, sier Morten Olsen til NRK - under én uke før hans eget landslag skal ut i skjebnekamp mot Norge på Ullevaal.

I 1992 vant Danmark sensasjonelt EM-gull etter et generasjonsskifte, men heltene fra 80-tallet står fortsatt veldig sterkt hos våre venner i sør.

– Skulle du ønske at du hadde flere slike typer på ditt lag i dag?

– Jo flere ledere du har, jo bedre er det i hvert fall. Og det tror jeg mange trenere leter etter. Den typen spillere er det kanskje færre av nå om dagen.

– Et lag av ledere

Mediene i både Norge og Danmark har for lengst begynt å fyre opp til den utrolig viktige EM-kvalifiseringskampen på Ullevaal lørdag, og lagenes styrker og svakheter vies mye oppmerksomhet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Styrken til det danske landslaget Olsen var kaptein for på 80-tallet, er imidlertid lett å identifisere, ifølge 61-åringen.

– Det var teknisk gode spillere som samtidig også var gode til å lese spillet og som passet veldig godt sammen. Mange spilte i Nederland og Belgia og var dermed vant til å spille den samme typen fotball, og samtidig var de styrende og viktige spillere i sine toppklubber som PSV, Anderlecht, Ajax, Feyenoord. Styrer du i slike klubber, er du en god spiller, sier han.

– Alltid vanskelig mot Norge

Olsen vil imidlertid ikke si så altfor mye om stereotypiene innen spillestilsforskjeller mellom Norge og Danmark pressen ynder å trekke frem daglig. Til det har han vært for lenge i gamet.

– Det er et meget vanskelig lag for alle å spille mot, de gjør det vanskelig for alle. Men slik har det jo alltid vært å spille mot Norge.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.