– Går en stund før vi får en slik generasjon igjen

Han var en del av det danske landslaget som vant fotballverdenens hjerter på 80-tallet. Nå vedgår landslagssjef Morten Olsen at dagens mannskap ikke er i nærheten.

Morten Olsen

Danskenes landslagssjef, Morten Olsen (61) foran kampen på Ullevaal lørdag 26. mars.

Foto: Salling, Espen / SCANPIX

Laudrup go Elkjær

DANSK DYNAMITT: Michael Laudrup og Preben Elkjær.

Les: Hangeland: – Jeg sa noe som ikke egner seg offentlig

Sammen med spillere som Frank Arnesen, Preben Elkjær, Jan Mølby, Søren Lerby og Michael Laudrup - for å nevne noen - var Arnesen del av det danske dynamitt-laget på 80-tallet.

Unik generasjon

De kom til semifinalen i EM i 1984, og vant alles hjerter med sin offensive og lekende fotball i Mexico-VM i 1986. Selv om det da ble exit i 1/8-finalen, vant de kampen om publikum.

Morten Olsen

DANSK DYNAMITT: Stopperklippen Morten Olsen.

– Det var en generasjon som vi ikke har sett siden i Danmark, og det må vi bare akseptere. Det tar gjerne en stund før man får en slik generasjon igjen, sier Morten Olsen til NRK - under én uke før hans eget landslag skal ut i skjebnekamp mot Norge på Ullevaal.

I 1992 vant Danmark sensasjonelt EM-gull etter et generasjonsskifte, men heltene fra 80-tallet står fortsatt veldig sterkt hos våre venner i sør.

– Skulle du ønske at du hadde flere slike typer på ditt lag i dag?

– Jo flere ledere du har, jo bedre er det i hvert fall. Og det tror jeg mange trenere leter etter. Den typen spillere er det kanskje færre av nå om dagen.

– Et lag av ledere

Mediene i både Norge og Danmark har for lengst begynt å fyre opp til den utrolig viktige EM-kvalifiseringskampen på Ullevaal lørdag, og lagenes styrker og svakheter vies mye oppmerksomhet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Styrken til det danske landslaget Olsen var kaptein for på 80-tallet, er imidlertid lett å identifisere, ifølge 61-åringen.

– Det var teknisk gode spillere som samtidig også var gode til å lese spillet og som passet veldig godt sammen. Mange spilte i Nederland og Belgia og var dermed vant til å spille den samme typen fotball, og samtidig var de styrende og viktige spillere i sine toppklubber som PSV, Anderlecht, Ajax, Feyenoord. Styrer du i slike klubber, er du en god spiller, sier han.

– Alltid vanskelig mot Norge

Olsen vil imidlertid ikke si så altfor mye om stereotypiene innen spillestilsforskjeller mellom Norge og Danmark pressen ynder å trekke frem daglig. Til det har han vært for lenge i gamet.

– Det er et meget vanskelig lag for alle å spille mot, de gjør det vanskelig for alle. Men slik har det jo alltid vært å spille mot Norge.

Fotball

Oppsummert

 • Cirka 20.05: Pressekonferanse med Ståle Solbakken og en utvalgt spiller etter kampen mot Tyrkia.
 • Barcelona ble cupmestere

  Barcelona kjørte over Athletic Bilbao i den spanske cupfinalen lørdag kveld og sikret dermed sin første tittel på to år.

  Lionel Messi scoret to ganger, mens Antoine Griezmann og Frenkie De Jong scoret en gang hver i 4-0-seieren.

  Klubben har også mulighet til å vinne den spanske ligaen denne sesongen.

  Copa del Rey - 2020/21 Final - FC Barcelona v Athletic Bilbao
  Foto: Marcelo Del Pozo / Reuters
 • Chelsea til FA-cupfinale - slo City

  Chelsea tok seg til finale i FA-cupen lørdag kveld etter seier mot Manchester City.

  Det var 0-0 til pause, men etter hvilen utnyttet Hakim Ziyech slurv fra City-forsvaret. Timo Werner førte ballen fremover på siden, og spilte den forbi City-keeper Zack Steffen som stod helt feilplassert. Fra ti meter satte han enkelt kampens eneste mål.

  Det er den første turneringen Manchester City røk ut av denne sesongen. De har fortsatt mulighet til å vinne ligacupen, ligaen og mesterligaen.

  Den andre semifinalen spilles søndag mellom Leicester og Southampton. Finalen spilles 15. mai.

  FA Cup Semi Final - Chelsea v Manchester City
  Foto: Adam Davy / Reuters
 • Bendtner må møte i retten

  Nicklas Bendtner må igjen møte i Københavns byrett, skriver danske BT.

  Den tidligere Rosenborg-spissen vil 27. april få forelagt sju punkter han kan straffes for. Det er snakk om fem tilfeller av bilkjøring uten førerkort og to overtredelser av fartsgrensene, skriver avisen BT.

  Det er ventet at aktor legger ned påstand om en større bot og at Porschen inndras.

  Bendtner ble stoppet etter kjøring i 157 kilometer i timen i en 110-sone utenfor København i fjor. Bilen har 625 hestekrefter og en toppfart på 260 kilometer i timen.

  Bendtner er tidligere dømt for vold mot en taxisjåfør og for bilkjøring i alkoholpåvirket tilstand. I den første saken måtte han sone med fotlenke i 50 dager.

  Anja Velbæk Mouridsen forsvarer Bendtner. Hun sier til BT at den tidligere fotballproffen vil si seg skyldig i fortkjøringen, men ikke for de fem tilfellene som gjelder manglende førerkort. (NTB)

  Bendtner
  Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
 • Agüero mister FA-cupsemifinalen

  Sergio Agüero blir ikke å se under lørdagens semifinale i FA-cupen mot Chelsea, opplyser Manchester City-manager Pep Guardiola.

  Den argentinske spissen har ikke vært på banen for City i de tre siste kampene. En muskelskade har holdt ham på sidelinjen, og det er den siste av en lang rekke med skader måltyven har pådratt seg i sin siste sesong for klubben.

  – Ikke ennå, var Guardiolas korte svar på fredagens pressekonferanse om Agüero blir klar.

  De lyseblå har ingen andre store skader før kampen mot Chelsea. Onsdag tok de seg videre til semifinalen i mesterligaen til fordel for Erling Haaland og Borussia Dortmund.

  – De er OK. De er slitne, men OK, sa Guardiola.

  (©NTB)

  Premier League - Leicester City v Manchester City
  Foto: Tim Keeton / Reuters