– Går en stund før vi får en slik generasjon igjen

Han var en del av det danske landslaget som vant fotballverdenens hjerter på 80-tallet. Nå vedgår landslagssjef Morten Olsen at dagens mannskap ikke er i nærheten.

Morten Olsen

Danskenes landslagssjef, Morten Olsen (61) foran kampen på Ullevaal lørdag 26. mars.

Foto: Salling, Espen / SCANPIX

Laudrup go Elkjær

DANSK DYNAMITT: Michael Laudrup og Preben Elkjær.

Les: Hangeland: – Jeg sa noe som ikke egner seg offentlig

Sammen med spillere som Frank Arnesen, Preben Elkjær, Jan Mølby, Søren Lerby og Michael Laudrup - for å nevne noen - var Arnesen del av det danske dynamitt-laget på 80-tallet.

Unik generasjon

De kom til semifinalen i EM i 1984, og vant alles hjerter med sin offensive og lekende fotball i Mexico-VM i 1986. Selv om det da ble exit i 1/8-finalen, vant de kampen om publikum.

Morten Olsen

DANSK DYNAMITT: Stopperklippen Morten Olsen.

– Det var en generasjon som vi ikke har sett siden i Danmark, og det må vi bare akseptere. Det tar gjerne en stund før man får en slik generasjon igjen, sier Morten Olsen til NRK - under én uke før hans eget landslag skal ut i skjebnekamp mot Norge på Ullevaal.

I 1992 vant Danmark sensasjonelt EM-gull etter et generasjonsskifte, men heltene fra 80-tallet står fortsatt veldig sterkt hos våre venner i sør.

– Skulle du ønske at du hadde flere slike typer på ditt lag i dag?

– Jo flere ledere du har, jo bedre er det i hvert fall. Og det tror jeg mange trenere leter etter. Den typen spillere er det kanskje færre av nå om dagen.

– Et lag av ledere

Mediene i både Norge og Danmark har for lengst begynt å fyre opp til den utrolig viktige EM-kvalifiseringskampen på Ullevaal lørdag, og lagenes styrker og svakheter vies mye oppmerksomhet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Styrken til det danske landslaget Olsen var kaptein for på 80-tallet, er imidlertid lett å identifisere, ifølge 61-åringen.

– Det var teknisk gode spillere som samtidig også var gode til å lese spillet og som passet veldig godt sammen. Mange spilte i Nederland og Belgia og var dermed vant til å spille den samme typen fotball, og samtidig var de styrende og viktige spillere i sine toppklubber som PSV, Anderlecht, Ajax, Feyenoord. Styrer du i slike klubber, er du en god spiller, sier han.

– Alltid vanskelig mot Norge

Olsen vil imidlertid ikke si så altfor mye om stereotypiene innen spillestilsforskjeller mellom Norge og Danmark pressen ynder å trekke frem daglig. Til det har han vært for lenge i gamet.

– Det er et meget vanskelig lag for alle å spille mot, de gjør det vanskelig for alle. Men slik har det jo alltid vært å spille mot Norge.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Ronaldo og Rashford tilbake i trening – kan bli aktuelle mot Brentford

  Manchester United-manager Ralf Rangnick kan glede seg over at trioen Cristiano Ronaldo, Marcus Rashford og Paul Pogba er tilbake i trening.

  Det avslørte et bilde Ronaldo publiserte på Twitter mandag. Rangnick snakket om troppen på en pressekonferanse foran onsdagens møte med Brentford, og han hadde følgende å si om de tre stjernespillerne:

  – Cristiano og Marcus trente i går og trener i dag. Vi må vente til etter dagens trening for å se om de er klare. Per nå tror jeg at begge kan være tilgjengelige.

  – Paul hadde sin første trening med laget i går, og han viste hvilken ekstraordinær spiller han kan være, sier Rangnick om Pogba, som har vært ute med skade siden starten av november.

  – Han er ikke klar for kampene denne uken. Jeg håper at han kan være tilgjengelig etter vinterpausen når vi møter Middlesbrough i cupen (4/2) og Burnley (8/2). (NTB)

  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Aftonbladet: Grytebust nær overgang til IFK Göteborg

  Landslagskeeper Sten Grytebust skal være på vei fra FC København til spill i svensk fotball for IFK Göteborg.

  Det er den svenske avisen Aftonbladet som hevder å ha kilder på at overgangen nærmer seg å bli en realitet.

  32 år gamle Grytebust har en fortid i Aalesund og danske OB, men var i fjor høst utlånt til danske Vejle.

  Han har slitt med å få spilletid i FC København de siste sesongene. Denne sesongen har Kamil Grabara vært førstevalget på keeperplassen. Svenske Karl-Johan Johnsson har også stått foran Grytebust i køen.

  Den norske landslagskeeperens kontrakt med FCK utløper til sommeren. (NTB)

  Sten Grytebust
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Jarstein nærmer seg trening med laget etter kneoperasjon

  Rune Almenning Jarstein er snart tilbake i trening med lagkameratene i Hertha Berlin etter kneoperasjonen i slutten av november.

  Den norske keeperprofilen var gjennom et inngrep for å fikse menisken og brusken i kneleddet for halvannen måned siden. Nå jobber han mot et skadecomeback.

  – Rune kom seg bra gjennom kneoperasjonen. Han jobber for tiden med rehabilitering og er delvis på treningsbanen. Det vil imidlertid ta litt tid før Rune er i form igjen, sier Hertha Berlins sportsdirektør Fredi Bobic, ifølge Berliner Zeitung.

  Jarstein har ikke spilt for klubblaget siden han testet positivt på koronaviruset like etter landslagssamlingen i mars i fjor. Hans covidsykdom fikk et alvorlig forløp, og han pådro seg også en hjertemuskelbetennelse. (NTB)

  Jarstein
  Foto: Donovan Torres
 • Real Madrid-helten Paco Gento er død

  Tittelgrossisten Francisco «Paco» Gento López, som spilte for Real Madrid fra 1953 til 1971, døde tirsdag, 88 år gammel.

  Det opplyser den spanske fotballstorheten på sitt nettsted. Gento var ærespresident i Real Madrid og en av klubbens største legender. Han er den eneste fotballspilleren som har vunnet den gjeveste europacupen, nå Champions League, seks ganger.

  I Madrid vant han også tolv ligatitler, to cuptitler og flere interkontinentale titler. Venstrekanten spilte 600 kamper for laget og scoret 182 mål.

  – Real Madrid vil gjerne uttrykke våre kondolanser og vår kjærlighet til hans kone Marie Luz, hans sønner Francisco og Julio, hans barnebarn Aitana og Candela og alle hans slektninger, kollegaer og kjære, skriver klubben.

  Gento spilte også 43 landskamper for Spania. Etter spillerkarrieren var han trener for Real Madrids juniorlag og senere Castellón, Palencia og Granada. (NTB)

  Francisco paco Gento
  Foto: VALERY HACHE / AFP
 • Lewandowski årets spelar

  Robert Lewandowski er kåra til året spelar for 2020/21. Bayern Münchens polske storscorar gjekk til topps på FIFAs "The Best"-galla i kveld.

  Han scora 48 mål på 40 kampar sist sesong. Han slo også Gerd Müllers 49 år gamle rekord for Bundesliga med eitt mål og enda på 41.

  Lewandowski vann prisen for andre gong. Den første var i desember 2020.

  Dei andre spelarane i finaleheatet var Lionel Messi og Mohamed Salah.

  Årets beste kvinnelege fotballspelar blei Barcelonas Alexia Putella.

  Chelsea tok begge prisane for årets trenar, ved Thomas Tuchel og Emma Hayes.

  Robert Lewandowski
  Foto: Wolfgang Rattay / Reuters