Hopp til innhold

Rekordbøter til Stabæk og Vålerenga

Påtalenemda i Norges Fotballforbund innstiller til store bøter til både Stabæk og Vålerenga i forbindelse med overgangen til Veigar Pall Gunnarsson.

Olsen, Loe og Haakonsen

Sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, styreleder i Stabæk Erik Loe og sportslig leder i Vålerenga, Truls Haakonsen kommer ikke bra uta av overgangssaken til Veigar Pall Gunnarsson.

Foto: Scanpix

Herman Stengel

Stabæk-talentet Herman Stengel har blitt brukt for å dekke over penger som har gått mellom Stabæk og Vålerenga

Foto: Stabæk IF / NRK
Veigar Páll Gunnarsson

Veigar Páll Gunnarsson sier at han er helt uvitende til avtalen mellom klubbene.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

Påtalenemda innstiller til at Stabæk skal får en bot på 500 000 kroner, mens Vålerenga skal få en bot på 350 000 kroner for å ha forsøkt kamuflere og for å forsøke å unndra midler som Stabæk skulle ha betalt til Nancy.

– Jeg oppfatter at innstillingen til påtalenemda er godt i samsvar med rettspraksis, sier advokat Gunnar Martin Kjenner i en kommentar til NRK.

Den franske klubben skulle ha 50 prosent av en eventuell overgangssum hvis Gunnarsson skulle selges.

Gunnarsson gikk fra Stabæk til Vålerenga for én million kroner. I tillegg sikret Vålerenga seg en opsjon til å kjøpe Stabæks stortalent Herman Stengel (16) for fire millioner. Og det uten at verken Stengel eller hans foresatte skal ha kjent til avtalen.

Klubbene hevdet at disse avtalene ikke hadde noe med hverandre å gjøre, men Påtalenemda slår hardt tilbake på det og mener at hele kontruksjonen er gjort for å unndra midler fra Nancy.

Det foreligger brudd på NFFs lov ved at klubben har begått økonomiske misligheter, ved at klubben har gitt usanne/villedende opplysninger eller forklaringer, samt ved at klubben har opptrådt slik at det klart kan skade idrettsarbeidet eller idrettens anseelse, heter det i innstillingen fra påtalenemda.

Videre hetere det:

Nevnte forhold tilsier samlet sett at det at Stabæk og Vålerenga i fellesskap har inngått avtale om overgang for Veigar Pall Gunnarson til en vesentlig lavere pris enn det som er reelt. Den reelle kjøpesummen ble forsøkt skjult ved at det samtidig ble inngått en i realiteten verdiløs, eventuelt grovt overpriset opsjonsavtale for Herman Stenge.

Loe trer til side

I tillegg innstilles det til at sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen og styreleder i Stabæk Erik Loe ikke kan inneha verv i Norges Fotballforbund de neste 18. månedene. For sportlig leder i Vålerenga, Truls Haakonsen, er denne utelukkelsen på 12 måneder.

Dette vil i tilfelle gå hardest ut over Erik Loe som har planer om å utfordre Yngve Hallen i rollen som president i NFF ved tinget til våren.

– Nå skal vi gå grundig gjennom paprirene, så får vi komme med en uttalelse seinere, sier Erik Loe til NRK.

Han trekker seg imidlertid som klubbens leder inntil doms- og sanksjonsutvalget har fattet sin beslutning, heter det i en pressemelding fra Stabæk.

Loe var en tid konstituert generalsekretær i Norges Fotballforbund, og er Divisjonsforeningens kandidat til å bli ny president i fotballforbundet.

– Det er definitivt at vi ikke har blitt trodd på vårt standpunkt. Vi bruke tiden framover godt slik at vi kan komme med et godt tilsvar, sier Inge André Olsen til NRK.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Truls Haakonsen i Vålerenga, men klubben skriver i en pressemelding at de registrerer at innstillingen fra utvalget er alvorlig, men at den ikke er en dom, ettersom Påtalenemnda ikke er et domsorgan.

– Det som er viktig er at klubbene går gjennom saken slik at de kan komme med gode tilsvar. Det er også viktig at begge klubber er ekstremt åpne i tiden som kommer, sier fotballpresident Yngve Hallén i en kommentar.

Nett-TV: Leder i Påtalenemda i NFF om innstillingen

Video 57767fd8-310a-4219-b8cc-a89bd1733f11.jpg

Berglund om straffen til Stabæk og Vålerenga

- Alvorlig

Det foreligger ikke praksis fra NFFs doms- og sanksjonsutvalg på lignende tilfeller og de på grunn av alvoret i saken derfor må reagere sterkt.

- V har ikke hatt noen liknende saker som har vært like alvorlige, sier leder av påtalenemnda, Egil André Berglund til NRK.

Det legges også vekt på at det i dette tilfellet dreier seg om unndragelse av betydelige midler på bekostning av Nancy. Etter nemndas syn foreligger det ingen formildende omstendigheter i denne saken.

Nancy vil dermed trolig også ha en god sak for å kreve inn de to millioner kronene som de har til gode hos Stabæk.


Les også:

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Oppgjøret mellom Kristiansund og Tromsø utsettes

  Oppgjøret mellom Kristiansund og Tromsø i Eliteserien torsdag utsettes grunnet reisetrøbbel for Tromsø.

  Det opplyser Tromsø selv på sine nettsider onsdag.

  Det ble tidligere i uken klart at Tromsø opprinnelig skulle reise med SAS, men i og med at flystreiken ble et faktum sto de plutselig uten reiseløsning. De har ikke lyktes å ordne en erstatning, opplyser de.

  – TIL har de siste dagene jobbet intenst med å finne løsninger slik at vi kunne reise til Kristiansund for å spille morgendagens planlagte eliteseriekamp. Det har ikke lyktes, skriver de i en uttalelse.

  Videre opplyses det at kampen er utsatt på ubestemt tid. Oppgjøret mellom lagene har vært utsatt én gang tidligere etter et influensautbrudd i KBK-troppen.

  Konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn, har tidligere uttalt at de har bedt klubber om å ha busser tilgjengelige. Den løsningen gjelder imidlertid ikke for Tromsø, som overstiger maksgrensen på ni timer til de fleste av sine kamper. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Sandefjord - Tromsø (2-2)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • RBK anker Henriksens karantene

  Rosenborg har sendt inn en anke på Markus Henriksens karantene for det røde kortet han fikk mot Viking i Eliteserien i helgen.

  Søndag fikk Vikings Zlatko Tripic rødt kort på overtid etter å ha meid ned Victor Jensen på stygt vis i et forsøk på å stoppe en RBK-kontring.

  Tirsdag kom dommen fra Norges Fotballforbund om at Tripic må sone to kamper, mens Henriksen må stå over en RBK-kamp. På Twitter opplyser trønderklubben at en anke er sendt inn. (NTB)

  Eliteserien 2022: Viking - Rosenborg (1-1)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Berisha mister toppkampen mot Lillestrøm

  Veton Berisha må trolig stå over de to neste seriekampene for Viking grunnet en skade i leggen, melder Stavanger Aftenblad.

  Det betyr at både toppoppgjøret mot Lillestrøm søndag og hjemmekampen mot Kristiansund neste helg høyst trolig går uten lagets toppscorer.

  Trolig spares Berisha til Viking skal møte Sparta Praha på bortebane i den første av to kvalikkamper til conferenceligaen, skriver Stavanger Aftenblad.

  Første oppgjør spilles i Praha 21. juli. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Strømsgodset - Viking (3-2)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Malacia ble ten Hags første United-signering

  Den nederlandske venstrebacken Tyrell Malacia (22) er klar for Manchester United. Han kommer fra spill i barndomsklubben Feyenoord.

  Det opplyser United på sine nettsider tirsdag.

  Malacia har lagt bak seg en flott sesong med klubben fra hjembyen Rotterdam. Feyenoord havnet på tredjeplass i ligaen og kom til finalen i conferenceligaen.

  22-åringen forlater nå laget til Marcus Holmgren Pedersen og Fredrik Aursnes for å slutte seg til Premier League og Manchester United.

  Han blir dermed landsmann Erik ten Hags første signering som manager for de røde djevlene. (NTB)

  Albania Soccer Europa Conference League Final
  Foto: Franc Zhurda / AP
 • Christophe Galtier ny PSG-trener

  Franske Christophe Galtier (55) er ansatt som ny hovedtrener for Paris Saint-Germain og tar med det over jobben til Mauricio Pochettino.

  Den franske hovedstadsklubben bekreftet at Galtier er deres nye manager på en pressekonferanse tirsdag. Det skjer kort tid etter at det ble klart at argentinske Pochettino forlot managerstolen.

  I 2020/21-sesongen ledet franskmannen Galtier Lille til deres første seriemesterskap på ti år, men valgte noe overraskende å gi seg som trener to dager etter at tittelen var sikret.

  Sist sesong var Galtier hovedtrener for franske Nice, og 55-åringen ledet laget til en femteplass i serien. I cupen tok han laget til finalen, der de måtte se seg slått av Nantes. (NTB)

  Christophe Galtier
  Foto: FRANCK FIFE / AFP