Hopp til innhold

Rekordbøter til Stabæk og Vålerenga

Påtalenemda i Norges Fotballforbund innstiller til store bøter til både Stabæk og Vålerenga i forbindelse med overgangen til Veigar Pall Gunnarsson.

Olsen, Loe og Haakonsen

Sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, styreleder i Stabæk Erik Loe og sportslig leder i Vålerenga, Truls Haakonsen kommer ikke bra uta av overgangssaken til Veigar Pall Gunnarsson.

Foto: Scanpix

Herman Stengel

Stabæk-talentet Herman Stengel har blitt brukt for å dekke over penger som har gått mellom Stabæk og Vålerenga

Foto: Stabæk IF / NRK
Veigar Páll Gunnarsson

Veigar Páll Gunnarsson sier at han er helt uvitende til avtalen mellom klubbene.

Foto: Teigen, Trond Reidar / SCANPIX

Påtalenemda innstiller til at Stabæk skal får en bot på 500 000 kroner, mens Vålerenga skal få en bot på 350 000 kroner for å ha forsøkt kamuflere og for å forsøke å unndra midler som Stabæk skulle ha betalt til Nancy.

– Jeg oppfatter at innstillingen til påtalenemda er godt i samsvar med rettspraksis, sier advokat Gunnar Martin Kjenner i en kommentar til NRK.

Den franske klubben skulle ha 50 prosent av en eventuell overgangssum hvis Gunnarsson skulle selges.

Gunnarsson gikk fra Stabæk til Vålerenga for én million kroner. I tillegg sikret Vålerenga seg en opsjon til å kjøpe Stabæks stortalent Herman Stengel (16) for fire millioner. Og det uten at verken Stengel eller hans foresatte skal ha kjent til avtalen.

Klubbene hevdet at disse avtalene ikke hadde noe med hverandre å gjøre, men Påtalenemda slår hardt tilbake på det og mener at hele kontruksjonen er gjort for å unndra midler fra Nancy.

Det foreligger brudd på NFFs lov ved at klubben har begått økonomiske misligheter, ved at klubben har gitt usanne/villedende opplysninger eller forklaringer, samt ved at klubben har opptrådt slik at det klart kan skade idrettsarbeidet eller idrettens anseelse, heter det i innstillingen fra påtalenemda.

Videre hetere det:

Nevnte forhold tilsier samlet sett at det at Stabæk og Vålerenga i fellesskap har inngått avtale om overgang for Veigar Pall Gunnarson til en vesentlig lavere pris enn det som er reelt. Den reelle kjøpesummen ble forsøkt skjult ved at det samtidig ble inngått en i realiteten verdiløs, eventuelt grovt overpriset opsjonsavtale for Herman Stenge.

Loe trer til side

I tillegg innstilles det til at sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen og styreleder i Stabæk Erik Loe ikke kan inneha verv i Norges Fotballforbund de neste 18. månedene. For sportlig leder i Vålerenga, Truls Haakonsen, er denne utelukkelsen på 12 måneder.

Dette vil i tilfelle gå hardest ut over Erik Loe som har planer om å utfordre Yngve Hallen i rollen som president i NFF ved tinget til våren.

– Nå skal vi gå grundig gjennom paprirene, så får vi komme med en uttalelse seinere, sier Erik Loe til NRK.

Han trekker seg imidlertid som klubbens leder inntil doms- og sanksjonsutvalget har fattet sin beslutning, heter det i en pressemelding fra Stabæk.

Loe var en tid konstituert generalsekretær i Norges Fotballforbund, og er Divisjonsforeningens kandidat til å bli ny president i fotballforbundet.

– Det er definitivt at vi ikke har blitt trodd på vårt standpunkt. Vi bruke tiden framover godt slik at vi kan komme med et godt tilsvar, sier Inge André Olsen til NRK.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Truls Haakonsen i Vålerenga, men klubben skriver i en pressemelding at de registrerer at innstillingen fra utvalget er alvorlig, men at den ikke er en dom, ettersom Påtalenemnda ikke er et domsorgan.

– Det som er viktig er at klubbene går gjennom saken slik at de kan komme med gode tilsvar. Det er også viktig at begge klubber er ekstremt åpne i tiden som kommer, sier fotballpresident Yngve Hallén i en kommentar.

Nett-TV: Leder i Påtalenemda i NFF om innstillingen

Video 57767fd8-310a-4219-b8cc-a89bd1733f11.jpg

Berglund om straffen til Stabæk og Vålerenga

- Alvorlig

Det foreligger ikke praksis fra NFFs doms- og sanksjonsutvalg på lignende tilfeller og de på grunn av alvoret i saken derfor må reagere sterkt.

- V har ikke hatt noen liknende saker som har vært like alvorlige, sier leder av påtalenemnda, Egil André Berglund til NRK.

Det legges også vekt på at det i dette tilfellet dreier seg om unndragelse av betydelige midler på bekostning av Nancy. Etter nemndas syn foreligger det ingen formildende omstendigheter i denne saken.

Nancy vil dermed trolig også ha en god sak for å kreve inn de to millioner kronene som de har til gode hos Stabæk.


Les også:

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Thorsby scoret i Sampdoria-seier

  Morten Thorsby scoret sesongens tredje seriemål da Sampdoria slo Fiorentina 4-1 i italiensk Serie A fotball mandag.

  Sampdoria hadde reddet plassen før avspark. Thorsby har spilt 34 seriekamper fra start for Genova-klubben denne sesongen. I tillegg til målene er det blitt ti gule kort, det siste i slutten av februar.

  Kristoffer Askildsen satt på benken hele kampen for Sampdoria mandag.

  Fiorentias tap gjør at deres sjanse til europacup-spill lever farlig.

  Sampdoria avslutter sesongen borte mot Inter søndag. Dermed kan Thorsby være med på å avgjøre kampen om ligagullet. Inter ligger to poeng bak Milan på toppen av tabellen.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP
 • Pálsson fikk hjertestans igjen

  Sarpsborg-spiller Emil Pálsson forteller i et intervju med TV 2 at han fikk hjertestans for andre gang da han trente på Island.

  – Det er dårlige nyheter. I forrige uke fikk jeg ny hjertestans på trening da jeg var på Island, forteller han til kanalen.

  Det var i november at Pálsson falt om på banen da han var på utlån hos Sogndal og spilte kamp mot Stjørdals-Blink.

  Han er per nå tilbake i Sarpsborg, men har ikke vært på banen siden hjertestansen.

  Pressekonferanse med Emil Pálsson
  Foto: Christian Blom / NTB
 • Ibrahimaj ble LSK-helt mot Sarpsborg

  Lillestrøm fortsetter sin ubeseirede ferd i årets eliteserie. Mandag ble Ylldren Ibrahimaj avgjørende med sin scoring i 1-0-seieren over Sarpsborg 08.

  Avgjørelsen falt etter 67 minutter. LSK-spissen Akor Adams slo inn til Ibrahimaj, som var sikker fra kloss hold. Kanarifuglene hadde fram til da hatt omtrent det som hadde vært av sjanser og gikk opp i ledelsen svært fortjent.

  LSKs femte seier for sesongen betyr at de gule og svarte stadig henger med Viking i toppen av tabellen med en kamp mindre spilt. Rogalendingene har to poeng mer enn Lillestrøm. (NTB)

  Eliteserien fotball 2022: Lillestrøm - Sarpsborg 08
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Zekhnini brøt måltørken i Molde-seier

  Rafik Zekhnini scoret sitt første mål på 512 dager i Moldes 2-0-seier over Aalesund i Eliteserien mandag. Det var romsdalingenes fjerde trepoenger.

  24-år gamle Zekhnini hadde før kampen ikke scoret siden 12. desember 2020, da for sveitsiske Lausanne mot Luzern. Siden den gang har det både blitt lite spilletid og magert med scoringer. Han spilte i alt tolv seriekamper for Molde sist sesong uten å notere seg i målprotokollen.

  Mandag fikk han «endelig» hull på byllen da han fikk stå alene foran mål og dunke inn 2-0 like før pause. Før det hadde Magnus Wolff Eikrem utnyttet en tabbe fra AaFK-keeper Sten Grytebust allerede etter tre minutter.

  Det holdt til seier for laget som har som mål å kjempe om ligatittelen i år. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Molde
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Godset overbeviste igjen

  Strømsgodset klatrer på eliteserietabellen etter 3-0-seier over Kristiansund mandag. For KBK ble den sportslige krisen ytterligere forverret.

  Ti poeng på de fem siste kampene betyr at Godset for alvor har fått fart på poengfangsten i årets sesong. Det gir sjetteplass på tabellen etter sju spilte kamper.

  For tabelljumbo Kristiansund er situasjonen atskillig mørkere. Ett poeng på de seks første kampene betyr at det har åpnet seg en luke opp til lagene foran for mannskapet til Christian Michelsen.

  Godset tar i mot Vålerenga på hjemmebane i neste runde, mens Kristiansund skal på besøk til Molde. (NTB)

  Eliteserien i fotball Kristiansund - Strømsgodset
  Foto: Marit Hommedal / NTB