Hopp til innhold

Både klubbene og Gunnarsson kan få straff

Norges fotballforbund (NFF) trekker Gunnarsson-saken inn for påtalenemnda. Dermed kan Vålerenga og Stabæk risikere straff fra både det norske, europeiske og internasjonale fotballforbundet.

Truls Haakonsen, Inge André Olsen og Veigar Páll Gunnarsson

Truls Haakonsen i Vålerenga, Inge André Olsen i Stabæk og Vålerenga-spiller Veigar Páll Gunnarsson kan bli straffet etter TV 2s avsløringer onsdag.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Svein Graff

Informasjonssjef Svein Graff i Norges fotballforbund NFF må finne ut om det er så klar sammenheng mellom de to avtalene at klubbene kan straffes.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Det har kommet fram opplysninger her som gjør at det er relevant at påtalenenmda tar tak i saken, sier informasjonssjef Svein Graff i NFF.

Fotballforbundets påtalenemd har som oppgave å avgjøre hvilke saker som skal tas videre til forbundets doms- og sanksjonsutvalg.

Dermed kan overgangssaken om Veigar Páll Gunnarsson og Herman Stengel, som ble avslørt at TV 2 onsdag kveld, få konkrete følger for begge de involverte klubbene, i tillegg til Veigar Páll Gunnarsson selv.

Kan få konsekvenser for Gunnarsson

Om klubbene finnes skyldige, vil det være nærliggende for NFF å ilegge bøter, men det er vanskelig å si hva straffen fra NFF skulle bli.

I tillegg kan både det internasjonale og det europeiske fotballforbundet (FIFA og UEFA) sanksjonere på vegne av den franske klubben Nancy.

– På generelt grunnlag kan jeg si at hvis det er en overgangssak der man finner brudd på reglementet, kan det få konsekvenser for klubbene som er involvert, sier Graff.

– Kan dette få konsekvenser for spillerlisensen til Veigar Páll Gunnarsson?

– Jeg vil ikke kommentere denne saken. Men en overgangssak omfatter også en spiller, og spillerlisensen kan bli berørt, sier Graff før han nok en gang presiserer at han snakker på generelt grunnlag.

Gunnarsson sier til NRK at han ikke kjente til stort mer enn sin personlige kontrakt med Vålerenga før saken kom opp i media.

Nancy den store taperen

Ifølge TV 2 inngikk Stabæk og Vålerenga en opsjonsavtale om talentet Herman Stengel uten at hverken spilleren eller hans foreldre var informert.

– En opsjonsavtale er ikke gyldig dersom den aktuelle spilleren ikke har signert avtalen, sier Graff.

Avtalen skal være verdt fire millioner, mens Veigar Páll Gunnarsson samtidig ble solgt for bare én million.

TV 2 hevder at Gunnarsson var verdt fem millioner, og dermed kan det virke som deler av overgangssummen for islendingen er overført til Tengels opsjonsavtale.

Gunnar Martin Kjenner

Advokat Gunnar Martin Kjenner uttalte tidligere i dag til NRK at opsjonsavtaler åpenbart legger føringer for en spillers frie valg av klubb etter endt kontrakt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Franske Nancy blir i så fall den store taperen, fordi de har krav på halvparten av overgangssummen for Gunnarsson.

Spørsmålet for påtalenemnda blir om sammenhengen mellom Gunnarsson-avtalen og Tengel-avtalen har en så klar sammenheng at klubbene kan straffes.

Formidler klokkertro på egen uskyld

Truls Haakonsen, sportsdirektør i Vålerenga, frykter ikke en granskning i påtalenemnda i NFF vil avsløre noe mistenkelig i Gunnarsson/Stengel-overgangen.

– Jeg har ikke grunn til å tro noe annet enn at de vil komme fram til at partene har opptrådt i henhold til gjeldende regelverk. Jeg er trygg på at vi har forholdt oss til regelverket, sier Haakonsen til NRK.

– Hvordan kan du være så sikker på det?

– Ingen kan være nærmere og mer trygg på dette enn meg, for jeg har sittet med disse sakene, sier Haakonsen.

– Énspillerovergang

Norges fotballforbund har kontaktet Vålerenga og bedt klubben bekrefte hvilke forhold som var inkludert i avtalen til Veigar Páll Gunnarsson.

Ifølge Haakonsen har de informert forbundet om alle forhold i avtalen.

Haakonsen vil ikke kommentere den påståtte opsjonsavtalen for 16 år gamle Herman Stengel, men nekter tvert for at det er gjort noen opsjonsavtale i forbindelse med Gunnarsson-overgangen.

Herman Stengel

Ifølge VG visste Herman Stengel og hans foresatte ingenting om at Vålerenga hadde kjøpt en opsjon på ham.

Foto: Stabak.no / Scanpix

– Overgangen til Veigar er en énspillerovergang, ferdig med det. Fremtidige spillerinvesteringer kommenterer vi ikke, hverken før eller etter denne saken, sier Haakonsen.

– Tilbudene var så og si identiske

Sportssjef Inge André Olsen i Stabæk vil ikke si stort om Gunnarsson-overgangen eller opsjonsavtalen for Herman Stengel.

– Vi avventer hvilken informasjon forbundet vil ha fra oss. Vi spiller med åpne kort overfor forbundet, så den infoen de ønsker å få ut, den skal de få, sier Olsen til NRK.

TV 2 hevder at Rosenborg var villig til å gi fem millioner kroner for islendingen, altså fire millioner mer enn Vålerenga.

– Vi stod med to tilbud som var så og si identiske, er alt Olsen vil si om det.

Video ee8be4d2-7c6f-4aa4-a91b-f3c2cccb9ac6.jpg

Se NRKs intervju med Inge André Olsen, sportssjef i Stabæk.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Tidligere Arsenal-keeper klar for FC København

  Den australske landslagsmålvakten Mathew Ryan (30) selges fra Real Sociedad til FC København og har undertegnet en toårskontrakt.

  Det opplyser den danske storklubben på sitt nettsted tirsdag. FCK trengte ny keeper ettersom Kamil Grabara er skadd.

  Ryan har meget solid erfaring fra europeisk toppfotball og er fast førstekeeper og kaptein for Australia. I klubbfotballen har han spilt for blant andre Brugge, Valencia, Brighton og Arsenal.

  – Vi får en erfaren og sterk keeper i sin beste alder som kommer for å ta opp konkurransen med våre øvrige målmenn, sier sportsdirektør Peter Christiansen i FCK. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Daniel Leal Olivas / AP
 • Start smadret Bryne

  I Kristiansand bød Start opp til festfotball. Gjestene Bryne ble tidlig tvunget over på defensiven, og scoringer av Mathias Grundetjern og Zakaria Sawo sørget for 2-0-ledelse til hjemmelaget halvveis.

  I annen omgang fortsatte kampen i samme spor. Et selvmål samt scoringer av Eirik Schulze, nevnte Grundetjern og Bjarni Antonsson ga en svært komfortabel og fortjent 6-0-seier. Start klatret dermed til sjuendeplass på tabellen og jakter lagene på kvalikplassene.

  Åsane klatret forbi Fredrikstad til 11.-plass på tabellen med 4-3-seier over laget fra plankebyen mandag. Ryan Doghman ble matchvinner for gjestene. Før pause hadde Fredrikstad fått midtstopper Oscar Jansson utvist etter at han stanset målscorer Myklebust i scoringsposisjon.

  Tabelljumbo Grorud yppet seg på sin side hjemme mot Kongsvinger, men måtte tåle et nytt tap. Kampen endte 2-1 til KIL etter at Mathias Bringaker og Harald Holter sto bak gjestenes scoringer. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2020. KBK- Start (3-2)
  Foto: Ned Alley / NTB
 • Topplagene fikk slite – Eggen Rismark fikset sen Ranheim-jubel

  Topplagene Ranheim og Sandnes Ulf fikk det tøft i mandagens serierunde. Ranheim berget likevel seieren mot Mjøndalen og klatret med det forbi Ulf til annenplass på tabellen.

  Sandnes Ulf måtte nøye seg med 0-0 hjemme mot Skeid.

  Dermed har Ranheim i øyeblikket ett poeng til gode i kampen om den andre direktebilletten til neste års eliteserie. Fjerdeplasserte Stabæk, som ikke spilte mandag, er tre poeng bak trønderklubben.

  Mandag tok Mjøndalen ledelsen mot Ranheim tidlig i annen omgang. Scoringen til Brinder Singh kom mot spillets gang og satte en støkk i hjemmepublikummet. Hjemmelaget brukte samtidig kun seks minutter på å utligne ved Vegard Erlien, og siden havnet det aller mest om Ranheims jakt på seieren.

  Belønningen kom med ni minutter igjen å spille. Da ruvet Christian Eggen Rismark i lufta og stanget inn seiersmålet.

  Øvrige resultater mandag:

  Åsane - Fredrikstad 4-3

  Grorud - Kongsvinger 1-2

  (NRK/NTB)

  OBOS ligaen 2021 KFUM- Ranheim. (2-1)
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Brann har vært i møte med politiet etter slagsmål

  Brann-ledelsen har mandag vært i møte med politiet for å bli orientert om etterforskningen av supporterbråket i Bergen i forrige uke.

  Masseslagsmålet oppsto på Skipperstuen pub i Bergen foran fredagens 1.-divisjonskamp mellom Brann og Start, og politiet mener at episoden var fotballrelatert.

  – Vi har hatt møte med politiet, og saken er under etterforskning hos dem. Vi vil vente på resultatet av politiets arbeid før vi vurderer hvilke sanksjoner de som var involvert i bråket, skal få, uttaler daglig leder i Brann Christian Kalvenes i en pressemelding.

  Han kaller oppførselen til de involverte totalt uakseptabel og sier at den vil få konsekvenser.

  – Men vi må ha full oversikt før vi sanksjonerer. Så er det viktig å legge til at denne episoden er skapt av ytterst få enkeltpersoner, og den gjenspeiler på ingen måte oppførselen til de fantastiske supporterne vi har.

  To personer er siktet og ytterligere sju er mistenkt etter slagsmålet, skriver Bergens Tidende. (NTB)

  Politikammeret.
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • Rettssaken mot Giggs i gang – risikerer fengselsstraff for vold

  Rettssaken mot den tidligere fotballstjernen Ryan Giggs startet i Manchester mandag. 48-åringen er tiltalt for blant annet vold mot en tidligere kjæreste.

  I tillegg til voldsbruk mot ekskjæresten og hennes søster, er han også tiltalt for kontrollerende eller tvangsmessig oppførsel mot sin daværende kjæreste mellom august 2017 og november 2020. Han ble arrestert 1. november 2020 etter at han skal ha skallet til henne.

  Giggs har hele veien avvist alle anklager. (NTB)

  Ryan Giggs i retten
  Foto: LINDSEY PARNABY / AFP