Hopp til innhold

Både klubbene og Gunnarsson kan få straff

Norges fotballforbund (NFF) trekker Gunnarsson-saken inn for påtalenemnda. Dermed kan Vålerenga og Stabæk risikere straff fra både det norske, europeiske og internasjonale fotballforbundet.

Truls Haakonsen, Inge André Olsen og Veigar Páll Gunnarsson

Truls Haakonsen i Vålerenga, Inge André Olsen i Stabæk og Vålerenga-spiller Veigar Páll Gunnarsson kan bli straffet etter TV 2s avsløringer onsdag.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Svein Graff

Informasjonssjef Svein Graff i Norges fotballforbund NFF må finne ut om det er så klar sammenheng mellom de to avtalene at klubbene kan straffes.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Det har kommet fram opplysninger her som gjør at det er relevant at påtalenenmda tar tak i saken, sier informasjonssjef Svein Graff i NFF.

Fotballforbundets påtalenemd har som oppgave å avgjøre hvilke saker som skal tas videre til forbundets doms- og sanksjonsutvalg.

Dermed kan overgangssaken om Veigar Páll Gunnarsson og Herman Stengel, som ble avslørt at TV 2 onsdag kveld, få konkrete følger for begge de involverte klubbene, i tillegg til Veigar Páll Gunnarsson selv.

Kan få konsekvenser for Gunnarsson

Om klubbene finnes skyldige, vil det være nærliggende for NFF å ilegge bøter, men det er vanskelig å si hva straffen fra NFF skulle bli.

I tillegg kan både det internasjonale og det europeiske fotballforbundet (FIFA og UEFA) sanksjonere på vegne av den franske klubben Nancy.

– På generelt grunnlag kan jeg si at hvis det er en overgangssak der man finner brudd på reglementet, kan det få konsekvenser for klubbene som er involvert, sier Graff.

– Kan dette få konsekvenser for spillerlisensen til Veigar Páll Gunnarsson?

– Jeg vil ikke kommentere denne saken. Men en overgangssak omfatter også en spiller, og spillerlisensen kan bli berørt, sier Graff før han nok en gang presiserer at han snakker på generelt grunnlag.

Gunnarsson sier til NRK at han ikke kjente til stort mer enn sin personlige kontrakt med Vålerenga før saken kom opp i media.

Nancy den store taperen

Ifølge TV 2 inngikk Stabæk og Vålerenga en opsjonsavtale om talentet Herman Stengel uten at hverken spilleren eller hans foreldre var informert.

– En opsjonsavtale er ikke gyldig dersom den aktuelle spilleren ikke har signert avtalen, sier Graff.

Avtalen skal være verdt fire millioner, mens Veigar Páll Gunnarsson samtidig ble solgt for bare én million.

TV 2 hevder at Gunnarsson var verdt fem millioner, og dermed kan det virke som deler av overgangssummen for islendingen er overført til Tengels opsjonsavtale.

Gunnar Martin Kjenner

Advokat Gunnar Martin Kjenner uttalte tidligere i dag til NRK at opsjonsavtaler åpenbart legger føringer for en spillers frie valg av klubb etter endt kontrakt.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Franske Nancy blir i så fall den store taperen, fordi de har krav på halvparten av overgangssummen for Gunnarsson.

Spørsmålet for påtalenemnda blir om sammenhengen mellom Gunnarsson-avtalen og Tengel-avtalen har en så klar sammenheng at klubbene kan straffes.

Formidler klokkertro på egen uskyld

Truls Haakonsen, sportsdirektør i Vålerenga, frykter ikke en granskning i påtalenemnda i NFF vil avsløre noe mistenkelig i Gunnarsson/Stengel-overgangen.

– Jeg har ikke grunn til å tro noe annet enn at de vil komme fram til at partene har opptrådt i henhold til gjeldende regelverk. Jeg er trygg på at vi har forholdt oss til regelverket, sier Haakonsen til NRK.

– Hvordan kan du være så sikker på det?

– Ingen kan være nærmere og mer trygg på dette enn meg, for jeg har sittet med disse sakene, sier Haakonsen.

– Énspillerovergang

Norges fotballforbund har kontaktet Vålerenga og bedt klubben bekrefte hvilke forhold som var inkludert i avtalen til Veigar Páll Gunnarsson.

Ifølge Haakonsen har de informert forbundet om alle forhold i avtalen.

Haakonsen vil ikke kommentere den påståtte opsjonsavtalen for 16 år gamle Herman Stengel, men nekter tvert for at det er gjort noen opsjonsavtale i forbindelse med Gunnarsson-overgangen.

Herman Stengel

Ifølge VG visste Herman Stengel og hans foresatte ingenting om at Vålerenga hadde kjøpt en opsjon på ham.

Foto: Stabak.no / Scanpix

– Overgangen til Veigar er en énspillerovergang, ferdig med det. Fremtidige spillerinvesteringer kommenterer vi ikke, hverken før eller etter denne saken, sier Haakonsen.

– Tilbudene var så og si identiske

Sportssjef Inge André Olsen i Stabæk vil ikke si stort om Gunnarsson-overgangen eller opsjonsavtalen for Herman Stengel.

– Vi avventer hvilken informasjon forbundet vil ha fra oss. Vi spiller med åpne kort overfor forbundet, så den infoen de ønsker å få ut, den skal de få, sier Olsen til NRK.

TV 2 hevder at Rosenborg var villig til å gi fem millioner kroner for islendingen, altså fire millioner mer enn Vålerenga.

– Vi stod med to tilbud som var så og si identiske, er alt Olsen vil si om det.

Video ee8be4d2-7c6f-4aa4-a91b-f3c2cccb9ac6.jpg

Se NRKs intervju med Inge André Olsen, sportssjef i Stabæk.

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Paulo Fonseca ny Lille-trener

  Den tidligere Sjakhtar Donetsk- og Roma-treneren Paulo Fonseca har skrevet under en toårsavtale med franske Lille.

  Det bekrefter klubben på sine hjemmesider. For snart to uker siden kunngjorde Lille at 49 år gamle Jocelyn Gourvennec var ferdig etter bare ett år som trener for det franske mesterlaget fra 2020/21-sesongen.

  – Det er et stolt øyeblikk og en stor ære å ta fatt på denne jobben. Jeg er glad for å starte dette eventyret og er veldig klar til å begynne å jobbe med spillerne og resten av støtteapparatet, sier Fonseca.

  Portugiseren hadde stor sportslig suksess i løpet av tiden i Sjakhtar Donetsk, blant annet ved å vinne serien og cupen i alle tre sesongene han ledet laget.

  Paulo Fonseca
  Foto: MIGUEL RIOPA / AFP
 • Lukaku vender tilbake til Inter

  Romelu Lukaku lånes ut fra Chelsea til Inter, bare ett år etter han gikk motsatt vei i en avtale verdt mer enn 1,1 milliard kroner.

  Spissen opplevde en trøblete sesong i London-klubben i fjor, og noterte seg bare for åtte mål på 26 ligakamper for Chelsea.

  Nå vender han tilbake til Milano og Inter, hvor han scoret hele 47 mål på 72 kamper i Serie A i perioden 2019 til 2021.

  Premier League - Leeds United v Chelsea
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Jøsendal fra start mot Danmark

  Landslagssjef Martin Sjögren gjør noen endringer i forsvar i den viktige EM-generalprøven mot Danmark onsdag kveld. Inn fra start kommer Rosenborg-spiller Anna Jøsendal. Hun tar ventreback-posisjonen, mens Julie Blakstad flyttes over på høyreback.

  – Det er fordi våre to tiltenkte høyrebacker er skadet. Synne Skinnes Hansen prøvde vi der sist, men nå ønsker vi å prøve Anna, fordi hun har vært god og unnagjort debuten hvor hun var veldig nervøs, sier Sjögren til NRK.

  Både Tuva Hansen og Anja Sønstevold står over mot Danmark på grunn av skader. Det samme gjør Celin Bizet Ildhusøy. Sjögren opplyser om at alle tre ligger an til å være skadefri til EM starter.

  Resten av laget er likt som mot New Zealand. Dermed blir Norges startoppstilling slik:

  Guro Pettersen - Anna Jøsendal, Maria Thorisdottir, Maren Mjelde - Guro Reiten, Frida Maanum, Ingrid Syrstad Engen, Amalie Eikeland - Caroline Graham Hansen - Ada Hegerberg

  Football, International friendly, Norway - New Zealand. Anna Jøsendal.
  Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY
 • Bohinen permanent klar for Serie A-klubben Salernitana

  Den italienske fotballklubben Salernitana har benyttet seg av utkjøpsklausulen på den norske midtbanespilleren Emil Bohinen.

  Det bekrefter klubben på sine nettsider onsdag. Bohinen har signert en avtale som strekker seg fram til 2026.

  Emil Bohinen hentes fra russiske CSKA Moskva. 23-åringen har vært utlånt til Salernitana siden januar, hvor han fikk elleve kamper i Serie A i løpet av vårsesongen.

  Han var med på å berge plassen i den øverste divisjonen etter at Salernitana endte på 17.-plass med 31 poeng.

  Bohinen spilte for Stabæk før han ble hentet til CSKA Moskva i februar 2021. Den gang signerte han en kontrakt på 4,5 år med den russiske hovedstadsklubben.

  Han er sønn av tidligere landslagsspiller Lars Bohinen.

  Emil Bohinen
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Gjelsten trekker seg ut av Molde – Kjell Inge Røkke blir eneeier

  Kjell Inge Røkke kjøper opp Bjørn Rune Gjelstens eierandel på en tredel i Molde Fotball AS.

  – Kjell Inge har gjennom 30 år vært en drivende kraft i utviklingen av Molde Fotball AS og Molde FK, og siden 2013 har Bjørn Rune vært deleier. Bjørn Rune velger nå å tre ut som eier, men vi er sikre på at han fortsatt er en ivrig supporter og bidragsyter til Molde FK, sier styreleder Leif-Arne Langøy i Molde Fotball AS til klubbens hjemmeside.

  Røkke kjøper eierandelene via Stiftelsen Molde Fotball.

  – Engasjementet handler om mer enn fotball. Enda viktigere er idrettens og Aker Stadions betydning for inkludering av alle og tilhørighet til Molde-regionen, sier Kjell Inge Røkke og fortsetter:

  – Jeg vil takke Bjørn Rune for hans engasjement og økonomisk støtte gjennom mange år.

  Aker-eieren har bidratt økonomisk til Molde FK siden 1992. Forretningsmannen har også hjulpet med betydelige beløp til fotballstadion og til klubber, lag, foreninger og frivillige organisasjoner som selger sesongkort til Moldes hjemmebane.

  (NTB)

  Røkke og Gjelsten
  Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix