Hopp til innhold

Slik forklarer Stabæk den omstridte overgangen

Stabæk mener de ikke har gjort noe galt verken juridisk eller etisk i forbindelse med overgangen til Veigar Páll Gunnarsson.

Stengel/Loe

Stabæk-formann Erik Loe mener opsjonsavtalen klubben gjorde med Herman Stengel (16) ikke har noe med Gunnarsons overgang.

Foto: Stabæk.no / Scanpix

Stabæk Fotball forklarte i ettermiddag hvordan de opplever den omstridte overgangen til Vålerenga-spilleren Veigar Páll Gunnarsson.

I tillegg hevder klubben at det ikke er sammenheng mellom Gunnarsson-overgangen og opsjonsavtalen som er gjort mellom Vålerenga og Stabæk når det gjelder Stabæk-talentet Herman Stengel (16).

– Vi har redegjort for overgangen til Veigar Páll Gunnarsson og en mulig kobling på opsjonsavtalen med Herman Stengel, sier Stabæk-formann Erik Loe til NRK.

– Vi føler oss trygge på at det skal tilfredsstille de spørsmålet som fotballforbundet har.

Forsikrer at avtalene er uavhengige med hverandre

Torsdag fortalte TV2 Sporten om Stabæk som i sommer skal ha solgt Veigar Páll Gunnarsson for 1 million kroner til Vålerenga, mens Rosenborg sitt bud lød på 5 millioner i følge TV2.

Samtidig inngikk Stabæk og Vålerenga en opsjonsavtale om Stabæks stortalent Herman Stengel som da var 15 år. Opsjonsavtalen hadde en verdi på fire millioner kroner.

– Avtalene er uavhengige av hverandre. Veigar kunne ha endt opp i Rosenborg, og vi kunne fortsatt hatt en avtale med Herman Stengel, forklarer Loe.

– Men jeg vil ikke kommentere de summene du henviser til. Det jeg sier er sant, hevder Stabæk-formannen.

Klubben mener også at de ikke har gjort noe galt overfor Nancy.

Video d4ca6b20-60bd-4727-864f-963bbe9c9519.jpg

Stabæk beklager at de har holdt opsjons-avtalen om Herman Stengel hemmelig

– Burde forsikret oss med spilleren

Stabæk tar likevel selvkritikk for at verken Herman Stengel selv eller foreldrene ble informert om at det ble gjort en opsjonsavtale om han.

– Selv om det ikke er strengt nødvendig å hente en spillers ellers foreldrenes signatur på en opsjonsavtake, så burde vi ha gjort det, sier Loe.

– Men dårlig internkommunikasjon gjorde at vi ikke forsikret om det var i orden med Herman og familien. Det må vi ta selvkritikk på, mener han.

Han sier at avtalen nå er ordnet med både Stengel og hans foreldre.

Risikerer straff

Norges fotballforbund (NFF) mener Vålerenga og Stabæk kan ha brutt loven, og har trukket Gunnarsson-saken inn for påtalenemnda. Der risikerer både Vålerenga og Stabæk straff fra det norske, europeiske og internasjonale fotballforbundet.

Stabæk mener derimot at de ikke har gjort noe ulovlig, og at de to klubbene ikke har gjort noe umoralsk galt.

Video 636cbe70-eb3c-477a-b29d-f8eb1d2b20cb.jpg

Se NRKs intervju med Stabæk-formann Erik Loe.

Stabæk har lagt ut følgende redegjørelse på sine nettsider

Premisset for det hele er påstanden om at vi har sagt nei til et bud på Veigar fra RBK i størrelsesorden 5 millioner kroner, men i stedet konstruert en løsning med Vålerenga for å lure Nancy for deres rettmessige andel av overgangssummen.

Vi har ikke mottatt et slikt bud. Vi har kun mottatt et bud som er høyere enn det han ble solgt for til Vålerenga, om enn langt unna 5 millioner. Haken ved det var at kjøpesummen skulle fordeles over 2 år, og dessuten inneholdt ytterligere klausuler som gjorde det vanskelig for oss å si ja. (Klausulene er for øvrig ikke uvanlige eller urimelige. De passet bare ikke.) Dette var på et tidspunkt hvor vi fortsatt hadde håpet om å fortsette på Telenor Arena, og ikke måtte forberede en fremtid på Nadderud, som ble klart i juli. Og dessverre endret premissene også for 2011. (Vi jobber fortsatt for å bli på Telenor Arena, men vi forbereder oss også på Nadderud)

Betyr det at Nancy kunne fått mer penger enn de får i dag. Ja. Til slutt. Men vår avtale sier ikke noe om at vi er forpliktet til å selge Veigar om noen byr. Vi er heller ikke forpliktet til å selge til den som byr høyest – Veigar har jo også sitt å si – men vi er forpliktet til å dele 50/50. Og det gjør vi. (Salgssummen er for øvrig høyere enn det vi betalte for ham til Nancy for to år siden)

Vårt hovedanliggende var og er, å finne gode løsninger for Stabæk. Det ble klart for oss at å selge Veigar alene ikke ville løse våre problemer. Vi måtte finne mer å selge. (I tillegg til Henning som var dratt til Hannover) Forutsatt at spillerne selv vil. Vi har hatt bud på andre spillere, som har valgt å si nei til overgang. Da Vålerenga kom med et isolert tilbud om en opsjonsavtale vedrørende Herman Stengel var våre kortsiktige utfordringer løst, og vi infomerte Veigar om at han fritt kunne velge mellom RBK og Vålerenga. Altså, Veigar valgte selv å gå til Vålerenga og ikke RBK.

Opsjonsavtaler er ikke uvanlige i fotball Norge, og ikke ulovlige. Siden opsjonsavtalen ikke er en overgang mellom to klubber, skulle den, etter vår informasjon, heller ikke sendes inn og godkjennes av NFF. Det har også vært hevdet at opsjonsavtalen skulle vært signert av spiller og / eller foresatt, og dette er også gjennomført i dag. Betyr det at vi sover godt om natten? NEI. Det er svært ubehagelig å være i denne situasjonen, og vi er ulykkelige for den skaden det kan ha påført Stabæk Fotball sitt omdømme. Vi ser, som de fleste, at det er forskjellige grenser for når noe er ulovlig og når det er umoralsk. Vi mener vi har holdt oss innenfor begge.

Norges Fotballforbund har i dag blitt oversendt all informasjon i denne sak.

Med vennlig hilsen
Erik Loe
Formann i Stabæk Fotball

Pressekonferanse etter første kvartfinale i Serieligaen

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Pressekonferanse med Bodø/Glimt og Roma-manager José Mourinho.
 • Medier: Manchester City og Leeds enige om overgang for Phillips

  Midtbanemann Kalvin Phillips ser ut til å signere for Manchester City. Seriemesterne og Leeds er enig om betingelsene, skriver flere engelske medier.

  Sky Sports skriver at klubbene er enige om en overgangssum på mellom 45 og 50 millioner pund, i underkant av 600 millioner kroner. Overgangen går ikke i orden før Phillips har blitt enig med City om sine personlige betingelser, samt komme seg gjennom den medisinske testen, skriver Sky Sports.

  Også BBC og The Athletic sitter på de samme opplysningene.

  Phillips står oppført med 214 kamper for barndomsklubben Leeds siden debuten i 2015.

  26-åringen vil fylle hullet etter Manchester City-kaptein Fernandinho som denne sommeren forlater klubben etter ni år i den lyseblå drakten.

  UEFA Nations League - Group C - Germany v England
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Danmarks fotballkvinner slo Brasil i rekordkamp

  Det danske kvinnelandslaget i fotball slo Brasil 2-1 i Parken i København med 21.542 tilskuere på plass.

  Det er ny rekord, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Innbytter Mille Gejl avgjorde på overtid etter at Brasil hadde utlignet like før ved Debinha. Vålerenga-spiller Janni Thomsen sendte danskene i føringen etter et kvarter.

  Norges kamp mot New Zealand på Ullevaal lørdag ligger også an til å bli rekord med tanke på solgte billetter. Rekorden lyder på 15.762 tilskuere og ble satt mot USA i en oppkjøringskamp til OL i Sydney i 2000.

  Onsdag venter Danmark i den siste testen for Norge før EM starter. Kampen spilles i Viborg.

  Vennskapskamp i kvinnefotball mellom Danmark og Brasil
  Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / NTB
 • Rooney gir seg som Derby-manager

  Wayne Rooney (36) går av som manager for fotballklubben Derby etter halvtanna år.

  – Mi tid i klubben har vore som ein berg-og-dal-bane av kjensler, men eg må seie at eg har kost meg med utfordringa, seier Rooney i ei pressemelding.

  Den tidlegare Manchester United- og Everton-spelaren tok over Derby i januar 2021. Sist sesong var av den trøblete sorten i Championship. Før sesongen vart klubben straffa med 21 minuspoeng på grunn av dårleg økonomi.

  Derby hamna på 23.-plass og rykte ned.

  FILE PHOTO: Championship - Derby County v Stoke City
  Foto: Molly Darlington / Reuters
 • Nærmer seg publikumsrekord

  Det er solgt 15.300 billetter til kampen mellom New Zealand og Norge på Ullevaal stadion lørdag 25. juni. Den forrige rekorden er på 15.762 solgte billetter.

  Den ble satt på 2000-tallet, da Per-Mathias Høgmos Norge-lag slo USA 2–1 i en oppkjøringskamp til OL i Sydney.

  – Det var rett før jeg debuterte på landslaget. Vi var aldri i nærheten av det samme, etter det, sier Klaveness.

  – Men det var på åpning av Norway cup, så det er en hårete målsetning. Men det er allerede solgt 15.300, som er veldig fantastisk, og utrolig stas.

  Det er siste kamp før fotballandslaget drar til EM i England.

  Football, Norway, Women, training
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
Nkunku