Hopp til innhold

Slik forklarer Stabæk den omstridte overgangen

Stabæk mener de ikke har gjort noe galt verken juridisk eller etisk i forbindelse med overgangen til Veigar Páll Gunnarsson.

Stengel/Loe

Stabæk-formann Erik Loe mener opsjonsavtalen klubben gjorde med Herman Stengel (16) ikke har noe med Gunnarsons overgang.

Foto: Stabæk.no / Scanpix

Stabæk Fotball forklarte i ettermiddag hvordan de opplever den omstridte overgangen til Vålerenga-spilleren Veigar Páll Gunnarsson.

I tillegg hevder klubben at det ikke er sammenheng mellom Gunnarsson-overgangen og opsjonsavtalen som er gjort mellom Vålerenga og Stabæk når det gjelder Stabæk-talentet Herman Stengel (16).

– Vi har redegjort for overgangen til Veigar Páll Gunnarsson og en mulig kobling på opsjonsavtalen med Herman Stengel, sier Stabæk-formann Erik Loe til NRK.

– Vi føler oss trygge på at det skal tilfredsstille de spørsmålet som fotballforbundet har.

Forsikrer at avtalene er uavhengige med hverandre

Torsdag fortalte TV2 Sporten om Stabæk som i sommer skal ha solgt Veigar Páll Gunnarsson for 1 million kroner til Vålerenga, mens Rosenborg sitt bud lød på 5 millioner i følge TV2.

Samtidig inngikk Stabæk og Vålerenga en opsjonsavtale om Stabæks stortalent Herman Stengel som da var 15 år. Opsjonsavtalen hadde en verdi på fire millioner kroner.

– Avtalene er uavhengige av hverandre. Veigar kunne ha endt opp i Rosenborg, og vi kunne fortsatt hatt en avtale med Herman Stengel, forklarer Loe.

– Men jeg vil ikke kommentere de summene du henviser til. Det jeg sier er sant, hevder Stabæk-formannen.

Klubben mener også at de ikke har gjort noe galt overfor Nancy.

Video d4ca6b20-60bd-4727-864f-963bbe9c9519.jpg

Stabæk beklager at de har holdt opsjons-avtalen om Herman Stengel hemmelig

– Burde forsikret oss med spilleren

Stabæk tar likevel selvkritikk for at verken Herman Stengel selv eller foreldrene ble informert om at det ble gjort en opsjonsavtale om han.

– Selv om det ikke er strengt nødvendig å hente en spillers ellers foreldrenes signatur på en opsjonsavtake, så burde vi ha gjort det, sier Loe.

– Men dårlig internkommunikasjon gjorde at vi ikke forsikret om det var i orden med Herman og familien. Det må vi ta selvkritikk på, mener han.

Han sier at avtalen nå er ordnet med både Stengel og hans foreldre.

Risikerer straff

Norges fotballforbund (NFF) mener Vålerenga og Stabæk kan ha brutt loven, og har trukket Gunnarsson-saken inn for påtalenemnda. Der risikerer både Vålerenga og Stabæk straff fra det norske, europeiske og internasjonale fotballforbundet.

Stabæk mener derimot at de ikke har gjort noe ulovlig, og at de to klubbene ikke har gjort noe umoralsk galt.

Video 636cbe70-eb3c-477a-b29d-f8eb1d2b20cb.jpg

Se NRKs intervju med Stabæk-formann Erik Loe.

Stabæk har lagt ut følgende redegjørelse på sine nettsider

Premisset for det hele er påstanden om at vi har sagt nei til et bud på Veigar fra RBK i størrelsesorden 5 millioner kroner, men i stedet konstruert en løsning med Vålerenga for å lure Nancy for deres rettmessige andel av overgangssummen.

Vi har ikke mottatt et slikt bud. Vi har kun mottatt et bud som er høyere enn det han ble solgt for til Vålerenga, om enn langt unna 5 millioner. Haken ved det var at kjøpesummen skulle fordeles over 2 år, og dessuten inneholdt ytterligere klausuler som gjorde det vanskelig for oss å si ja. (Klausulene er for øvrig ikke uvanlige eller urimelige. De passet bare ikke.) Dette var på et tidspunkt hvor vi fortsatt hadde håpet om å fortsette på Telenor Arena, og ikke måtte forberede en fremtid på Nadderud, som ble klart i juli. Og dessverre endret premissene også for 2011. (Vi jobber fortsatt for å bli på Telenor Arena, men vi forbereder oss også på Nadderud)

Betyr det at Nancy kunne fått mer penger enn de får i dag. Ja. Til slutt. Men vår avtale sier ikke noe om at vi er forpliktet til å selge Veigar om noen byr. Vi er heller ikke forpliktet til å selge til den som byr høyest – Veigar har jo også sitt å si – men vi er forpliktet til å dele 50/50. Og det gjør vi. (Salgssummen er for øvrig høyere enn det vi betalte for ham til Nancy for to år siden)

Vårt hovedanliggende var og er, å finne gode løsninger for Stabæk. Det ble klart for oss at å selge Veigar alene ikke ville løse våre problemer. Vi måtte finne mer å selge. (I tillegg til Henning som var dratt til Hannover) Forutsatt at spillerne selv vil. Vi har hatt bud på andre spillere, som har valgt å si nei til overgang. Da Vålerenga kom med et isolert tilbud om en opsjonsavtale vedrørende Herman Stengel var våre kortsiktige utfordringer løst, og vi infomerte Veigar om at han fritt kunne velge mellom RBK og Vålerenga. Altså, Veigar valgte selv å gå til Vålerenga og ikke RBK.

Opsjonsavtaler er ikke uvanlige i fotball Norge, og ikke ulovlige. Siden opsjonsavtalen ikke er en overgang mellom to klubber, skulle den, etter vår informasjon, heller ikke sendes inn og godkjennes av NFF. Det har også vært hevdet at opsjonsavtalen skulle vært signert av spiller og / eller foresatt, og dette er også gjennomført i dag. Betyr det at vi sover godt om natten? NEI. Det er svært ubehagelig å være i denne situasjonen, og vi er ulykkelige for den skaden det kan ha påført Stabæk Fotball sitt omdømme. Vi ser, som de fleste, at det er forskjellige grenser for når noe er ulovlig og når det er umoralsk. Vi mener vi har holdt oss innenfor begge.

Norges Fotballforbund har i dag blitt oversendt all informasjon i denne sak.

Med vennlig hilsen
Erik Loe
Formann i Stabæk Fotball

Fotball

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
  • Viking stoppet av FFK – tre kamper uten seier

    Poengfangsten går trått for Viking. Søndag ble laget holdt til 1-1 hjemme mot Fredrikstad.

    Ikke siden åpningskampen har Viking stått igjen som vinner i Eliteserien. Nicholas D'Agostinos hodestøt fikset poenget mot FFK.

    Før det hadde Morten Bjørlo gitt gjestene ledelsen på fantastisk vis. I det åttende minutt snappet han opp en svak Viking-pasning, tok seg oppover i banen og knallet inn 0-1 fra 20 meter.

    (©NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Viking - Fredrikstad
    Foto: Carina Johansen / NTB
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden