NRK Meny
Normal

– Han ser ut som en gartner, men er en norsk suksesstrener

BERN (NRK.no): En av Sveits' største aviser kaller landslagssjef Egil Olsen «en gartner fra Norge». Nå skal han måle krefter med deres egen Ottmar Hitzfeld - en av de største trenerne i europeisk fotball.

Egil Olsen

Sveitserne har fått med seg Egil Olsens forkjærlighet for gummistøvler. Derfor fikk han et par i sveitsisk drakt av sportsavisen Blick på torsdagens pressetreff. I nettet hans ligger allerede dressen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Ottmar Hitzfeld

Den sveitsiske landslagssjefen Ottmar Hitzfeld på en pressekonferanse torsdag.

Foto: Walter Bieri / Ap

Norges assistenttrener Ola By Rise ser på den sveitsiske landslagssjefen Ottmar Hitzfeld som en nestor i europeisk fotball.

– Han er veldig rutinert og har bygd opp det beste sveitsiske laget jeg har sett på mange år, sier By Rise til NRK.no.

To mesterligatitler

Egil Olsen kjenner ikke sin sveitsiske trenerkollega så godt, men kjenner hans meritter.

– Jeg har bare hilst på ham et par ganger. Vi har aldri snakket noe særlig sammen, sier «Drillo».

Hitzfeld er en merittert klubbtrener i Europa. Han er for eksempel en av bare tre trenere som har vunnet mesterligaen med to forskjellige klubber (Borussia Dortmund (1997) og Bayern München (2001)). I tillegg har han vunnet Bundesliga til sammen sju ganger.

Men for sveitserne er kontrasten mellom Olsen og Hitzfeld størst utenfor banen.

«Den underlige herr Olsen»

Da den store sveitsiske avisen Neue Zürcher Zeitung besøkte Norge og «Drillo» tidligere denne uken ble resultatet en seks sider lang artikkel om den «litt rare, men hyggelige gamle mannen fra en arbeiderklassefamilie i Fredrikstad».

Med tittelen «Den underlige herr Olsen» forteller avisen det sveitsiske folk hvordan en gammel mann med lesebriller og gummistøvler ble den mest suksessrike norske landslagstreneren gjennom tidene.

– Norges trener, 70 år gamle Egil Olsen, er en av de mest spesielle trenerne i internasjonal fotball. Han ser ut som en gartner, men har hatt stor suksess som norsk landslagssjef, skriver avisen.

Sveitsiske gummistøvler

På torsdagens pressetreff entret «Drillo» festsalen på luksushotellet Bellevue Palace i sentrum av Bern i treningsklær og med dressen henslengt i et nett over skulderen. De sveitsiske journalistene stormet til.

Av sportsavisen Blick fikk 70-åringen et par gummistøvler kledd i det sveitsiske flagget. «Gartneren» takket, puttet de i nettet og fortsatte intervjurunden.

Da sveitserne åtte timer tidligere møtte sin egen landslagssjef sittende bak et bord på et podiet i Feusisberg to timer utenfor Bern, var alt over i løpet av 15 minutter.

Derfor elsket de hvert minutt de fikk med gartneren i festsalen i Bern. Journalistene smilte og nikket de mens Norges landslagssjef svarte på spørsmål stående på gulvet bare noen centimetre foran dem.

– Farlig forsøk fra «Drillo»

«Drillo» er ikke i nærheten av å kunne matche Hitzfelds meritter, men han har tatt Norge til to sluttspill og det glemmer ikke sveitserne.

Men sveitserne vet også at dette er en ny Drillo-epoke. Og at han allerede har misset ett sluttspill.

Dessuten vet «Drillo» at Hitzfeld har stablet på beina kanskje det beste laget Sveits noen gang har hatt.

Sveitserne er derfor alt i alt optimistiske før møtet mellom den rare mannen fra nord og deres egen trenerstjerne.

For som journalisten som møtte «Drillo» i Oslo skriver:

– Nå prøver Olsen en siste gang på noe som alltid er farlig i fotball; å kopiere sin egen suksess fra gamle dager.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.