Hopp til innhold

Tjærnås om troppene: – Dette er gourmetrestaurant mot McDonalds

Den erfarne fotballtreneren Lars Tjærnås mener det er et «verdenshav» mellom spillerne som slo Sveits i 1996 og spillerne som skal tukte sveitserne fredag.

96-12

Øyvind Leonhardsen (t.v.) scoret det avgjørende målet mot Sveits i VM-kvalifiseringen i 1996. Daniel Braaten spiller trolig en rolle når Norge møter Sveits fredag.

– Det er enorm forskjell på de to troppene når det gjelder enkeltspillernes status, ferdigheter og styrke. Det ingen tvil om at «Drillo» hadde langt tyngre våpen til rådighet på 90-tallet, sier Tjærnås til NRK.no.

  • Hvilken tropp mener du er best? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

NRK.no ba Tjærnås studere de to troppene før VM-kvalifiseringskampen mot Sveits. Etter å ha gjort sine vurderinger, skrev han følgende på Twitter:

«Akkurat gått gjennom troppen som slo Sveits i ’96 og den vi har nå. Gourmetrestaurant vs McDonalds. Begge kan duge. Tar en «Big Mac fredag?»»

Tjærnås har trukket frem tre poenger han tror er hovedgrunnene til landslagets suksess på 90-tallet, og hvordan styrkene har raknet frem til i dag:

  • Spillestil: – Den overrasket de fleste, og var både nyskapende og effektiv nok til at mange motstandere ikke fant gode mottrekk.
  • Spillerutvikling: – Vi lå i forkant av mange andre i forhold til systematisering. Vi hadde et finmasket nett, der vi fanget opp de aller fleste på ulike nivåer, og greide å utvikle mange til å bli den beste utgaven av seg selv.
  • Entusiasme: – Alt var nytt og uvirkelig. Vi var i verdenstoppen i fotball. Euforien gjorde at nærmest alle i alle ledd jobbet over evne.

2012:

  • Spillestil: – Den praktiseres ikke like gjennomført eller ekstremt som på 90-tallet, og som derfor ikke er like effektiv. Dessuten har mange motstandere funnet bedre mottrekk mot den. Og det viktigste: Den gjennomføres med dårligere spillere, uten tilsvarende spisskompetanse.
  • Spillerutvikling: – Vi er fortsatt relativt hardtsatsende på spillerutvikling, og vi når mange. Men der vi var overlegne på struktur for 15-20 år siden, har mange andre kopiert, eller skaffet egne modeller som fungerer minst like godt.
  • Entusiasme: – Et eller annet sted på veien ble det nærmest en selvfølge at vi skulle vinne fotballkamper. Nå skulle de også vinnes med stil. Vi har mistet den entusiasmen, kanskje til og med takknemligheten, over at vi har et landslag i en steinrøys med fem millioner mennesker som fortsatt vinner mange fotballkamper.

– Det vesentlige er at fotball både er 1x11 og 11x1. Trenerens viktigste redskap vil, uansett spillestil, alltid være kvaliteten på spillerne han trener, mener Tjærnås.

– Ikke hengt med

Lars Tjærnås

Lars Tjærnås har trent en rekke norske klubber. Han har også trent aldersbestemte landslag, og i 1999/2000 var han assistententen til «Drillo» i Wimbledon.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix
Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdal hadde proffopphold i blant annet Lierse, Rennes og Hertha Berlin. Her står han på sidelinjen da Aalesund gjestet Tromsø og Alfheim stadion.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix
Arne Scheie

NRKs fotballekspert Arne Scheie.

Foto: Maria Laila Lindberg / NRK
Leonhardsen

Øyvind Leonhardsen avsluttet en lang fotballkarriere i Strømsgodset fra 2006-2007.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Kjetil Rekdal spilte i Rennes da Norge slo Sveits 1-0 på bortebane i 1996. Han mener Tjærnås har flere gode poenger, men først og fremst at Norge har tapt store terreng på spillerutvikling de siste 10-15 årene.

– Det er erkjente jeg da jeg kom tilbake til Norge i 2000. Da sa jeg at det måtte skje noe med norsk fotball, eller så ville vi bli parkert fullstendig, sier Aalesund-treneren.

– Hvordan da?

– Vi fortsatte å dyrke bare det vi var gode på. Vi så ikke etter nye elementer i det hele tatt, sier Rekdal.

Han mener Norge har gått fra å være primitive fremover og bunnsolide bakover, til å falle midt i mellom.

– Nå slår vi sprekker og slipper inn langt flere mål. Vi har nok bedre individuelle ferdigheter enn vi hadde tidligere, men de er ikke godt nok utviklet til å kunne spille annerledes. Dermed klarer vi ikke å gjøre det vi var gode på før skikkelig, altså det defensive, samtidig som vi har for lite å komme med sjøl, sier Rekdal.

– Relative forskjeller

Egil «Drillo» Olsen har flere ganger påpekt at dagens landslagsspillere er langt bedre ferdighetsmessig enn 90-tallets.

NRKs fotballekspert Arne Scheie mener det er en selvfølge, men at den relative sammenligningen av lagene er avslørende.

– Hvis man ser på ’96-laget sammenlignet med andre landslag på den tiden, og gjør det samme med dagens utgave, ser man fort at vi hadde et lang bedre lag den gangen. Dette laget er jo helt fantastisk, sier Scheie, og trekker frem hvor sentrale roller utenlandsproffene hadde på store europeiske klubber.

Han mener det er mange sammensatte grunner til at norske spillere ikke er like sentrale i dag.

– Både spillerutvikling og ferdigheter er selvfølgelige sentralt, men det er også store samfunnsmessige endringer som kan ha betydning. Øst-Europas fall åpnet spillermarkedet på en helt annen måte, globaliseringen har blitt en helt annen, og det nok langt enklere for klubber å finne gode, billige talenter enn det var den gangen, sier Scheie.

– Ikke minst hadde vi motoren Rosenborg som skapte utallige utenlandsproffer. Deres posisjon i Europa spilte en stor rolle for utviklingen av landslaget, legger han til.

– Mangler trenerkultur

Én av dem som tok steget fra Rosenborg var Øyvind Leonhardsen (42). Han spilte for Wimbledon da han satte inn det avgjørende 1-0-målet mot Sveits i 1996.

Etter flere år som England-proff kom han tilbake til norsk fotball. Siden han la opp i 2007, har han drevet med spillerutvikling blant barn og unge.

Han vil ikke gå inn i detalj om de ulike troppene, men han mener norsk fotball har en lang vei å gå når det gjelder spillerutvikling.

– Vi hadde ikke spillere da eller i dag til å matche de beste når det gjelder ferdigheter. Skal vi hevde oss i Europa, må vi være med på spillerutviklingen fra starten av, sier «Leo».

Han mener det skjer mye positivt i Norge når det gjelder talentutvikling, men det er fortsatt en lang vei å gå, ifølge Leonhardsen.

– Vi trenger en god trener- og spillerkultur fra tidlig alder. Engasjerte foreldre er vel og bra, men vi trenger mer kunnskap og kompetanse allerede fra da man starter å spille fotball.

Fotball

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters
  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland