50.000 skal se Norge: - Blir noe annet enn de vanlige 200

STOCKHOLM (NRK.no): De norske jentene har aldri vært i nærheten av å spille foran en så stor folkemengde som de skal i søndagens EM-finale. Ingrid Hjelmseth håper Tyskland ikke får en fordel av det.

EM-kamp med publikum

Publikum har strømmet til EM-kampen i en grad de norske spillerne langtfra er vant med. Her fra gruppekampen i Kalmar der publikum på fullsatte tribuner jubler over Norges mål mot Tyskland i gruppespillet

Foto: Martin Rose / Getty Images

– De tyske jentene er mer vant til å spille foran så mye publikum, men jeg håper og tror at det ikke er det som kommer til å avgjøre finalen, sier Ingrid Hjelmseth til NRK.no.

De fleste av damene på Norge spiller til vanlig i den norske Toppserien. Der er hverdagen ganske annerledes enn EM i Sverige, hvor trykket og interessen for spillerne er enormt.

Finalekampen mellom Norge og Tyskland er utsolgt, og dermed er 50.000 personer ventet på tribunene søndag. Det er et sjeldent høyt tall, og ikke langt unna rekorden for kvinnefotball.

3–5000 jevnlig i Tyskland

Tomme tribuner i toppserien

Her er kontrasten og hverdagen for de fleste norske spillerne: Nesten tomme tribuner i Toppserien her hjemme. Her fra Nadderud med topplaget Stabæk i aksjon i vår

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Hjelmseth er vant til å stå i mål i seriekamper som sjelden blir sett av mer enn 100–300 personer hjemme i Norge.

– He, he. Det blir nok noe ganske annet enn de vanlige 200, medgir Hjelmseth.
I Tyskland er tilskuertallene betydelig høyere enn i Norge, og på nivå med en del av kampene i norsk eliteseriefotball for menn.

Flere av damelagene i Bundesligaen trekker jevnlig 3–5000 tilskuere til kampene sine. Det tyske kvinnelandslaget er en enda større publikumsmagnet, og innehar også rekorden for antall tilskuere på en kvinnefotballkamp i Europa.

– Jentene gleder seg

Den ble satt da 73.680 personer så Tysklands VM-kamp mot Canada på Olympiastadion for to år siden.

– Når vi kommer utpå banen, tror jeg vi etter hvert bare er konsentrert om spillet. Jeg tror ikke tilskuertallet bør gjøre noen av de norske jentene nervøse, tvert imot tror jeg mange gleder seg og synes det er gøy at så mange kommer, sier Hjelmseth.

Hun får støtte fra lagvenninnen Trine Rønning.

– 50.000, det blir ganske sprøtt, men kult, sier hun.

Fra 30.000 til 50.000 på få dager

Publikumsinteressen i Sverige har vært rekordstor i EM-sammenheng. Finalearenaen Friends Arena skulle i utgangspunktet bare ha en kapasitet på 30.000, men etter enorm pågang etter flere billetter valgte arrangøren å legge ut 10.000 nye billetter. Da disse ble revet bort, la de ut 10.000 billetter til.
Også disse ble solgt ut på få dager.

– Vi ønsker å gi så mange fotballfans som mulig sjansen til å si «jeg var der». Vi vet at det kan ta tid vi i Sverige får oppleve en EM-finale på hjemmebane, sier turneringssjef Göran Havik til NTB.

Svensker fyller tribunene for Norge

Den tidligere tilskuerrekorden for et helt EM ble slått tidlig i årets mesterskap, da 129.000 tilskuere hadde vært på de forskjellige kampene. Denne rekorden fortsetter å vokse helt til de offisielle tallene fra søndagens finale er klare.

Norges EM-kamper har vært populære i år, og det er i stor grad svensker som har kommet for å se Even Pelleruds mannskap live. De spilte alle gruppekampene og kvartfinalen mot Spania i den lille byen Kalmar, som til slutt ble som en hjemmebane og et fort for de norske damene.

Også semifinalen mot Danmark ble utsolgt med litt over 9000 tilskuere.

Fotball

Oppsummert

 • Etter kampen: Bodø/Glimt og Roma stiller til pressekonferanse.
 • Zlatan med mål og selvmål

  Zlatan Ibrahimovic scoret for begge lag da han spilte fra start i Serie A for første gang på nesten et halvt år. Milan vant så vidt mot ni Bologna-spillere.

  Det endte 4-2 til gjestene etter to sene mål. Ibrahimovic fastsatte selv resultatet.

  40-åringen var i Milans startoppstilling for første gang siden 9. mai, etter å ha kvittet seg med skaden som kostet ham slutten av forrige sesong, sommerens EM-sluttspill og begynnelsen av denne sesongen.

  Det begynte bra, da han spilte fram Rafael Leão til ledermålet etter et kvarter. Det så mørkt ut for hjemmelaget Bologna da midtstopper Adama Soumaoro fikk rødt kort noen minutter senere, og Milan-kaptein David Calabria doblet ledelsen før pause.

  I det 49. minutt rotet Ibrahimovic det til på defensiv dødball. Nicolas Dominguez slo inn, og svensken stusset ballen i eget mål. Det inspirerte Bologna, som bare tre minutter senere utlignet ved Musa Barrow.

  I det 58. minutt fikk Bologna-kaptein Roberto Soriano marsjordre for en stygg stempling, og hjemmelaget måtte spille den siste drøye halvtimen med ni mann.

  Milan slet likevel med å avgjøre, men i det 84. minutt kom ledermålet signert Ismael Bennacer. I siste ordinære minutt gjorde Ibrahimovic 4-2 med assist fra samme Bennacer.

  Serie A - Bologna v AC Milan
  Foto: Jennifer Lorenzini / Reuters
 • Ohi-dobbel mot gamleklubben

  De tidligere Stabæk-spillerne Ola Brynhildsen og Ohi Omoijuanfo senket Stabæk på Nadderud da Molde vant 3-0 lørdag i Eliteserien. Molde leder nå serien.

  1-0 kom etter 17 minutter, etter at Omoijuanfo spilte ut venstre til Brynhildsen, som slo inn. Ivan Mesik klarte på klønete vis å klarere ballen i eget mål.

  Og fire minutter ut i den andre omgangen var rollene snudd. Brynhildsen spilte Ohi alene med Marcus Sandberg i Stabæk-målet, og Eliteserie-toppscoreren var iskald da han satte inn sitt 23. mål for sesongen.

  Seks minutter før slutt fastsatte spissen resultatet til 3-0. Storseieren kom til tross for at Molde spilte med en mann mindre i 55 minutter etter at Birk Risa fikk sitt andre gule etter 35 minutter. I tillegg bommet Omoijuanfo på straffe etter 66 minutter.

  – Det er en solid, solid seier, og det viser karakteren til gutta her, sa Omoijuanfo til NRK etter seieren.

  Seieren gjør at Molde nå leder Eliteserien på bedre målforskjell enn Bodø/Glimt. Serieledelsen får Molde låne i minst ett døgn. Dersom Glimt tar poeng borte mot Strømsgodset søndag, er Kjetil Knutsen og co. serieledere igjen.

  Eliteserien fotball 2021 Stabæk - Molde
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Haaland kan være ute resten året

  Erling Braut Haaland kan kanskje ha spilt sin siste kamp i 2021. Til VG sier landslagslege Ola Sand at alt før kampen mot Bayern Munchen 4. desember vil være en bonus.

  – Jeg tror selv det er en skade som tar mer enn fire uker, men det er for tidlig å si noe eksakt, sier Sand til VG.

  Etter kampen mot serierivalen 4. desember er det to uker igjen med seriespill i Tyskland før det er vinterpause. Da starter ikke serien før ut på nyåret.

  Skaden gjør at Haaland mister landskampene mot Latvia og Nederland, og det får den nederlandske fansen til å trekke på smilebåndet.

  EBH
  Foto: INA FASSBENDER / AFP
 • Dortmund vant uten Haaland

  Borussia Dortmund må greie seg uten Erling Braut Haaland de neste ukene, men savnet var ikke prekært i 3-1-kampen borte mot Arminia Bielefeld i tysk Bundesliga.

  Emre Can banet vei for seieren med en straffescoring etter en halvtime. Deretter doblet stopperveteranen Mats Hummels på volley like før pause, mens Jude Bellingham senere fintet bort tre forsvarere og lobbet inn dagens tredje nettkjenning.

  I sluttminuttene sprakk Dortmund-nullen. Arminia Bielefeld reduserte ved Fabian Klos fra krittmerket.

  Etter ni runder ligger Dortmund ett poeng bak tabelltopp Bayern München, som igjen vant overlegent med 4-0 hjemme mot Hoffenheim. Serge Gnabry, Robert Lewandowski, Eric Maxim Choupo-Moting og Kingsley Coman scoret målene.

  Dortmund
  Foto: Sascha Schuermann / AFP
 • Blytung dag for Strandberg

  Stefan Strandberg har nok hatt bedre dager på jobben. Lørdag lagde han straffe og scoret selvmål da Salernitana tapte 2-4 for Empoli.

  Det ble en marerittåpning for Strandberg og co. Allerede etter to minutter tok Empoli ledelsen etter scoring av Andrea Pinamonti, før Patrick Cutrone satte inn 2-0 etter elleve minutter.

  Og to minutter senere sto det 3-0 til gjestene etter at Strandberg hadde scoret selvmål. Vondt ble til verre for nordmannen på overtid av den første omgangen da han lagde straffe. Pinamonti var sikker og økte til 4-0.

  Hjemmelaget pyntet på resultatet i den andre omgangen, men det ble til slutt tap 2-4.

  Salernitana ligger stadig sist i Serie A. Etter ni kamper har Strandberg og co. fire poeng etter en seier, en uavgjort og sju tap.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Tano Pecoraro / AP

Skadekrisen vokser for Norge – nok et forfall før skjebnekampen

World Cup - UEFA Qualifiers - Group I - Hungary v England