Tom Nordlie: - Dette er et "YouTube-selvmål"

Se "YouTube-selvmålet" som i realiteten avgjorde Norges kvartfinale mot Spania.

Irene Paredes scoret selvmål etter 43 minutter og gav dermed Norge en 2-0-ledelse mot Spania i fotball-EM i Kalmar, Sverige.

'YouTube-målet' som ga Norge 2-0

Kampfakta: Norge - Spania 3-1

To litt heldige scoringer før pause og en gnistrende god andreomgang ga Norge 3–1 over Spania og semifinale i kvinnenes fotball-EM mandag. Dermed er Norge sikret EM-medalje, ettersom det ikke spilles bronsefinale i et EM.

– Vi må angripe den tomålsledelsen vi har. 2–0 er en fantastisk ledelse, strålte assistenttrener Roar Finjord i pausen. Da hadde et spansk selvmål nettopp sendt den norske optimismen i taket.

Sikret EM-medalje

Så var det nettopp det de gjorde, og Norge ga aldri Spania sjanse til å komme tilbake i kampen.

Da er det også klart at Norge får minst bronse i mesterskapet, ettersom det ikke spilles bronsefinale i EM.

– Det var aldri lett. Spania var alltid farlige. Men på 3–0 begynte pulsen å gi seg litt, sa en meget glad og lettet landslagssjef Even Pellerud til NRK. Han vet også at EM-medaljen er sikret.

– Har prikket inn formtoppen

– Jeg er tom for ord. Dette har vært en helt fantastisk reise. Vi hadde dårlige resultater før EM, og mange har dømt oss nord og ned. Men vi har beholdt troen. Vi har klart å prikke inn formtoppen. I dag hadde vi gode bein og var pigge hele tiden, sier kaprtein Ingvild Stensland til NRK.

– Det er litt uvirkelig. Jeg er sliten, men ufattelig glad. Vi er en kjempegjeng, sier Solveig Gundersen.

Veteranen som scoret det første målet synes det var tungt, tross overtaket og mål.

– De var gode med ballen, og vi ble løpende mye imellom. Men jeg synes vi var flinke til å holde hodet kaldt og sette sjansene når de byr seg, sa Gulbrandsen, som i tillegg hadde inne en balle som feilaktig ble annullert for offside. Hun ble kåret til banens beste spiller.

Heldige mål ga 2-0

Etter en åpning med Spania i førersetet, kom Norge etterhvert inn i kampen igjen, og før pause var kampen nesten avgjort med to heldige scoringer foran de over 10.400 på tribunene.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Solveig Guldbrandsen førte Norge i ledelsen mot Spania i fotball-EM i Kalmar, Sverige etter ca 24 minutter.

Her åpner Norge ballet: Solveig Gulbrandsen sender Norge i ledelsen mot Spania

Veteranen Solveig Gulbrandsen driblet alt og alle ute på venstresiden. Innlegget gikk høyt over alle og skrudde inn i målet ved lengste stolpen, over en noe forbauset spansk målvakt.

– Et YouTube-selvmål

Tre minutter før full tid doblet Norge på et spansk selvmål. Irene Paredes skulle avklare et ufarlig framspill. I stedet lobbet hun ballen over keeper og i eget mål.

– Et YouTube-selvmål, sa NRK-ekspert Tom Nordlie om 2-0-målet.

– Vi visste på forhånd at det var viktig at vi utnyttet kontringene, men dette var vel nesten i overkant, sa NRK-kommentator Lise Klaveness etter den nokså merkelige 2-0-scoringene.

Etter pause var Norges spilleovertak betydelig større. 19 minutter etter pause scoret Ada Hegerberg sitt første mål i turneringen. Hegerberg vendte og skrudde ballen i må fra rundt 20 meter. Da var semifinaleplassen definitivt sikret.

Hegerberg scoret og felte en tåre

– Dette var stort. Det var mye følelser på én gang, sa Ada Hegerberg. Hun felte en liten tåre etter at det endelig løsnet.

– Semifinale er svært. Det er en enormt solid prestasjon. I dag har vi full kontroll. Nå skal vi nyte dette, så skal vi fokusere på semifinalen torsdag, sa en rørt Ada Hegerberg.

Se Ada Hegerbergs praktmål her:

Ada Stolsmo Hegerberg scoret et nydelig mål i det 64. minutt i kampen mot Spania i fotball-EM i Kalmar, Sverige, og gav dermed en 3-0-ledelse.

Nydelig scoring av Hegerberg

Det spilte ingen rolle at Spania reduserte ved Jennifer Hermoso på overtid. Norge fosser videre i EM.

Norges semifinale spilles torsdag. Motstander blir enten Frankrike eller Danmark, de spiller sin kvartfinale seinere i kveld.

Finalen spilles søndag – vi bare nevner det.

Fotball

Oppsummert

 • 19.00: FIFA kårer verden beste fotballspillere på både herre- og kvinnesiden. Erling Braut Haaland og Caroline Graham Hansen kan havne på årets lag.
 • Ekvatorial-Guinea videre etter straffesparkkonkurranse

  Ekvatorial-Guinea er klare for kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball etter å ha slått Mali i straffesparkkonkurranse. Det var målløst etter 120 minutter spill.

  Begge lag brente to av de første fem straffene, og senere bommet Malis Falaye Sacko. Dermed røk hans lag ut av turneringen.

  Ekvatorial-Guinea får bryne seg på Senegal i kvartfinalen.

  Africa Cup of Nations - Round of 16 - Mali v Equatorial Guinea
  Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters
 • Salah sendte Egypt videre i afrikamesterskapet i straffedrama

  Stjernevingen Mohamed Salah satte inn det avgjørende målet da Egypt slo Elfenbenskysten i på straffer og tok seg til kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball.

  Det måtte straffesparkkonkurranse til etter at lagene spilte 120 jevne og målløse minutter på arenaen i kamerunske Douala.

  I straffesparkkonkurransen dummet Manchester United-stjernen Eric Bailly seg ut. Lagene hadde scoret på to straffer hver da han satte et dårlig forsøk rett på keeper uten tilløp.

  Egypt scoret på alle sine forsøk og kunne dermed juble for avansement. Liverpool-stjernen Salah scoret på den avgjørende straffen. (NTB)

  Mohamed Salah
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Premier League gjør det vanskeligere å få utsatt kamper

  Fotballigaen Premier League tar grep for å unngå at klubber får utsatt kamper med mindre de har et betydelig smitteutbrudd i sine tropper.

  Den nye regelen er innført etter uenigheter og kritikk fra klubber og fans den siste tiden. Enkelte PL-klubber har fått utsatt kamper på grunn av korona- og skadeutsatte staller, mens andre har fått avslag på sine søknader.

  Onsdag fastslår Premier League at klubber som fra nå av søker om å få utsatt kamper på grunn av covid-19, må kunne vise til minst fire positive tilfeller i troppen sin.

  Regelendringer trer i kraft foran den neste kampen i ligaen, som spilles 5. februar. Da skal Burnley i aksjon mot Joshua Kings klubb Watford.

  Fra før har regelen vært at en klubb må kunne bevise at den har færre enn 13 utespillere og én keeper i A-lagstroppen tilgjengelig. Da har man ikke skilt mellom koronasykdom og andre årsaker til forfall.

  I desember og januar ble 22 kamper i den engelske toppdivisjonen utsatt på grunn av pandemien. (NTB)

  Britain Soccer Premier League
  Foto: David Cliff / AP