Hopp til innhold

Norsk gullbonus knuses av svenskene: – Det er tankevekkende

Et norsk EM-gull gir spillerne en bonus som bare er halvparten av det svenskene kan få.

Norge11

Norge og Ingvild Stensland møter Island i EM i kveld. Et EM-gull kan sikret de norske kvinnene nesten 1,5 millioner kroner i bonus. Det er bare halvparten av det svenskene kan få.

Foto: Gow, Jessica / NTB scanpix

Norsk gull i fotball-EM gir troppen en bonus på 1 495 000 kroner fra Norges Fotballforbund. Det er under halvparten av det Sveriges landslag får - og tre ganger mindre enn Tyskland.

Lise Klaveness

Tidligere landslagsspiller og NRK-ekspert Lise Klaveness.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix
Siem

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, mener det ikke er noen grunn til å reagere på bonusordningen til EM-kvinnene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Dersom pengene deles likt blant spillerne i den norske troppen, vil hver av de 23 spillerne få 65 000 kroner.

– Det er tankevekkende ettersom Norge som sammen med Tyskland er de mestvinnende lagene historisk, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

– Norge har flere medaljer enn Sverige, men er omtrent på samme nivå ferdighetsnivå akkurat nå. Dette viser at vi er litt bakpå i debatten rundt kvinnefotball. Vi tror vi er likestilte, men det er vi virkelig ikke her, sier Klaveness.

Mer enn danskene

136 000 kroner får hver av de svenske spillerne ved et EM-gull, ifølge Aftonbladet.

Danske Politiken skriver at de seiersvante tyske spillerne får 180 000 kroner. Tyskland har vunnet EM de fem siste mesterskapene.

– Det er vanskelig å sammenligne Norge og Tyskland fordi tyskerne har vært suverene i flere år, sier Klaveness.

Sverige åpnet med 1-1 mot Danmark i EM onsdag. Danskene har en lavere bonusordning enn Norge. De danske pikene får en bonus på 37 000 kroner hver ved gull.

– Prispengene er én ting, men alle vet at de som spiller på det norske landslaget ikke gjør det for pengenes skyld. Dette viser hvilken posisjon kvinnefotball har hos fotballforbundet, sier Klaveness.

Ifølge Dagbladet får de norske gutta på A-landslaget rundt 12 millioner totalt hvis de kvalifiserer seg til fotball-VM neste sommer. Ifølge avisa vil FIFA utbetale 40-50 millioner til Norges Fotballforbund. Et utvalg, med kaptein Brede Hangeland i spissen, har forhandlet seg fram til at spillerne skal ha 25 prosent av beløpet.

– Kan ikke sammenligne

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, mener det ikke er noen grunn til å klage på bonusordningen til EM-kvinnene.

– Det er vanskelig å sammenligne oss med de andre nasjonene i EM som starter nå. Vi må se på inntektene vi får fra Uefa og våre partnere, så blir bonusen kalkulert ut fra det. Jentene får mer enn for eksempel U21-laget som spilte EM tidligere i år. Vi kan ikke gå utenom våre budsjetter, sier Siem til NRK.no.

Siem mener det er naturlig at svenskene får mer enn Norge.

– Sverige har hjemmebane og mye blest rundt laget. Å arrangere et mesterskap vil jeg tro tiltrekker seg mange aktuelle samarbeidspartnere. Hadde vi arrangert EM så er det mulig at også vi hadde hatt andre bonuser, men vi kan ikke konkurrere med den posisjonen og kreftene som er i blant annet Tyskland, sier Siem.

– Verken NFF eller spillerne tenker mest på penger. Nå håper vi på et positivt EM og vi skal bygge videre på dette laget, sier Siem.

Norges landslagskaptein Ingvild Stensland uttalte til NFFs hjemmesider at hun er fornøyd med bonusen.

– Vi ser en økning fra forrige mesterskap, så vi er fornøyd med både prosess og resultat, sa Stensland.

Favoritter mot Island

Norges kamp mot Island starter klokka 18. I gruppa er også Tyskland og Nederland.

– Island er på papiret det svakeste laget i gruppen, men Norge tapte mot dem i fjor. Det er en jevn gruppe og Norge har haltet litt i oppkjøringen. Norge er favoritter, men det er ingen sensasjon dersom det ikke blir seier, sier Klaveness.

Hun mener det er lite realistisk med en kopi fra 1993, da Norge vant mot Italia i EM-finalen.

– Skulle Norge ta et EM-gull vil det være en stor sensasjon. Alt kan skje, men jeg tror semifinale er en mer realistisk målsetting, sier Klaveness.

Slik er bonusordningen for Norge i EM, ifølge NFF:

  • Gull: 1,495 million kroner
  • Sølv: 1,035 million kroner
  • Bronse: 0,805 million kroner
  • Kvartfinale: 0,345 million kroner (som vinner av gruppa)
  • Kvartfinale: 0,345 million kroner (ved 2./3. plass i gruppa)
  • 9. - 12. plass: 0,230 million kroner

Siste nytt

  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
  • Gulbrandsen tilbake i Molde-troppen til storkampen

    Molde-trener Erling Moe kan glede seg over å ha spissen Fredrik Gulbrandsen tilbake i troppen til søndagens storkamp mot Bodø/Glimt i Eliteserien.

    – Det blir vel én forandring, og det er at Martin Linnes ikke er med oss oppover. Fredrik Gulbrandsen er tilbake i troppen. Ellers ser det helt likt ut (som sist), sier Moe til TV 2.

    Gulbrandsen ble skadd allerede i serieåpningen mot Strømsgodset og har siden jobbet hardt for å komme tilbake. Det er uklart hvor mye han kan spille av søndagens toppkamp.

    Linnes startet i 1-2-tapet mot Odd onsdag og gikk av etter en time.

    For Glimts del er eneste endring at Ulrik Saltnes er tilbake i troppen. Han sto over mot Lillestrøm (5-0-seier) sist helg på grunn av sykdom.

    Kampstart på Aspmyra søndag kveld er klokken 19.15. (NTB)

    UEFA Europa Conference League 2023/2024: Molde - Club Brugge (2-1)
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Stavkongen Duplantis dropper Bislett Games

    Stavhopp for menn er Diamond League-øvelse under årets Bislett Games, men øvelsens store stjerne uteblir fra det tradisjonsrike stevnet i hovedstaden.

    Armand Duplantis har satt verdensrekord flere ganger de siste sesongene, og svenskamerikaneren har også vært fast gjest på Bislett. Slik blir det imidlertid ikke i år.

    Det opplyser Duplantis selv og agenten Stina Funke til nyhetsbyrået TT.

    Årets Bislett Games går av stabelen allerede 30. mai. Agent Funke sier at det påfølgende Diamond League-stevnet i Stockholm er viktigere for Duplantis.

    – Han har valgt å stå over Oslo fordi det stevnet kommer for nær konkurransen i Stockholm. Han vil ha noen flere hviledager, sier hun.

    Lørdag er Duplantis med når Diamond League-sesongen starter i kinesiske Xiamen, et stevne som sendes på NRK1 fra kl. 13:00.

    Han konkurrerer to ganger i Kina før turen går til tsjekkiske Ostrava 28. mai og Diamond League i Stockholm 2. juni. (NTB)

    Armand Duplantis på Bislett Games 2023
    Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal