NRK Meny
Normal

– Dette er ikke folk som vil se fotballkamp

«Danske hooligans vil smadre Oslo» melder dansk storavis fredag. Men på Ullevaal tar man rapportene med knusende ro: – Det er helt trygt å komme på kamp, sier NFF.

EM KVALIFISERING

Dette bildet er fra 2007, da det ble bråk på Ullevaal i forbindelse med kampen Norge - Bosnia. NFF frykter ikke lignende scener lørdag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Den danske avisen B. T. melder fredag at det er ventet rundt 100 hooligans fra Danmark i Oslo lørdag, og at disse kommer for å lage bråk.

Hooligan-oppsving

Opplysningene stammer ifølge avisen fra boken ”Hooligan”, som kommer i hyllene 28. mars. Der står det, ifølge B. T. blant annet at man har fått meldinger om planene for Danmarks EM-kvalifiseringskamp mot Norge i mars 2011.

– De lød på et massivt dansk hooligan-oppbud. Og denne gang var det, i motsetning til oppgjøret i Sverige, ikke bare tomprat – men faktiske billettbestillinger, skriver avisen.

Grunnen til at danske bråkmakere har sett seg ut kampen i Oslo som et reisemål, skal være at ”hooliganisme har fått en oppsving i Norge”.

Arrangementssjef i Norges Fotballforbund, Dag Vestlund, vil ikke si så veldig mye om hvordan man er forberedt til å møte eventuelle bråkmakere inne på Ullevaal Stadion.

- Dette vil vi snakke om internt på kampmøtet vårt klokken 10 lørdag, utover det vil jeg ikke si så mye om saken. Men jeg er sikker på at dette kommer til å gå bra, sier han til NRK.

– Ikke fotballsupportere

Politiet har tidligere vært klar på at kampen Norge - Danmark anses som en høyrisikokamp. Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet forteller at de har god oversikt over det danske hooligan-miljøet.

- Dette er pøbler som forflytter seg rundt når det er profilerte fotballkamper. De har en helt annen agenda enn å se idrett. Disse er som regel kriminelle og rusa, sier han til NRK.

Videre forklarer han at politiet vil kjøre en kompromissløs linje om det blir bråk.

- Om noen norske, kjente bråkmakere vil vise seg, vil de bli pågrepet, sier Fredriksen.

Samarbeider med NFF

Han mener det er synd at pøbler avleder oppmerksomheten fra det som skal skje på Ullevaal - og understreker samtidig at det vil være helt trygt å gå på kamp.

- Her må vi skille snørr og bart. Kampen i seg sjøl er trygg å gå på. Dette er reinspikka pøbler, og all historikk tilsier at de vil møtes utenfor kamparenaen. Her må man ikke skape frykt for det store publikummet. Disse pøblene fortjener ingen oppmerksomhet, sier han, og legger til:

- Den oppmerksomheten de får skal de få fra politiet. Det er vårt ansvar og vår oppgave å håndtere pøblene.

Det er også på det rene at man samarbeider på tvers av landegrensene innen politiet i slike saker.

Også i Norges Fotballforund (NFF) har man et tett samarbeid med Oslo-politiet rundt denne kampen, forteller informasjonssjef Svein Graff til NRK.

– Men erfaringsmessig er utfordringene rundt bråkmakere større andre steder enn på selve stadion. Dette er ikke personer som kommer for å se Norge - Danmark. Dette er ikke fotball-supportere, sier Graff.

– Det blir helt trygt å gå på kamp på Ullevaal Stadion lørdag kveld, forsikrer Graff.

Fotballnyheter

Videoklipp

En viktig scoring for Norge av Martin Ødegaard mot Irland.
Se alle målene her.
Se alle målene her.