Premier League-stjernene til NRK: Derfor lykkes vi i år

NRK har snakket med nåværende eller tidligere profiler fra både de «norske» klubbene og de fem antatte topplagene i Premier League.

Pepe Reina, Tomas Rosicky, John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen og Petr Cech

Pepe Reina, Tomas Rosicky, John Arne Riise, Morten Gamst Pedersen og Petr Cech har alle sine grunner for å tro på suksess i år.

Foto: Bildemontasje NRK / Scanpix

Etter ekspertenes tips å dømme er det fem klubber som kjemper om ligatittelen i England denne sesongen: Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City og Manchester United.

I anledning helgens serieåpning har vi fått én profil fra hver av de fem toppklubbene i ligaen til å dele sine tanker om den kommende sesongen på balløya. I tillegg har vi snakket med en spiller i hver av de «norske» klubbene.

Tomas Rosicky (Arsenal):

Tomas Rosicky

Tomas Rosicky er meget klar for å endelig vinne Premier League.

Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters

Den tsjekkiske stjernespilleren Tomas Rosicky har vært i Arsenal siden 2006, men fortsatt ikke vunnet Premier League. Det vil han endre på.

– Det er veldig enkelt: Jeg vil vinne ligaen. Da jeg signerte for Arsenal var målet mitt å vinne Premier League og mesterligaen. Vi har store ambisjoner så vi vil prøve på det, sier Rosicky til NRK.

Arsenal har hatt en turbulent sesongoppkjøring på grunn av alle overgangsspekulasjonene rundt Samir Nasri og Cesc Fabregas. Fredag meldte flere medier at Fabregas omsider er klar for Barcelona .

Likevel tror Rosicky at 2011/12 blir Arsenals sesong - fordi klubbens unge mannskap har blitt ett år eldre.

– Jeg mener vi har mer erfaring enn i fjor, og at vi kommer til å vise det på banen, sier Rosicky.

 • I fjor: Endte som nummer 4.
 • Viktigste spillere inn: Alex Chamberlain, Gervinho.
 • Viktigste spillere ut: Denilson, Gael Clichy, Jens Lehmann, Cesc Fabregas (ikke bekreftet av klubbene)

Petr Cech (Chelsea):

Petr Cech

Petr Cech, her i sin karakteristiske svarte hjelm, skryter av Chelseas form i sesongoppkjøringen.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Chelsea har forholdt seg relativt rolig på spillermarkedet i år, men har sikret seg den meget talentfulle manageren André Villas-Boas fra Porto.

Stjernemålvakt Petr Cech tror den nye manageren kan bli avgjørende, og viser til at laget har imponert i sesongoppkjøringen.

– Jeg tror det er viktig å få en god start. Vi har spilt mange gode treningskamper, så får vi se hvordan det blir i den første kampen, sier Cech til NRK.

 • I fjor: Endte som nummer 2.
 • Viktigste spillere inn: Oriol Romeu, Romelu Lukaku (medisinsk test gjenstår)
 • Viktigste spillere ut: Yuri Zhirkov

José «Pepe» Reina (Liverpool):

Pepe Reina

«Pepe» Reina spår en god sesong for Charlie Adam og Stewart Downing.

Foto: Tom Hevezi / Ap

Liverpool-målvakt «Pepe» Reina vil ikke gå så langt som å snakke om ligatittelen, men sikter seg inn mot topp fire i ligaen.

Liverpool skuffet i fjor, men har hentet inn profiler som Stewart Downing og Charlie Adam. Reina tror de nye spillerne blir avgjørende for at årets sesong ender bedre enn den forrige.

– De blir viktige for oss. Jeg er sikker på at de kommer til å spille en stor del i vår suksess i ligaen. Men det er fortsatt tidlig, og først må vi bare få de nye spillerne inn i systemet, sier Reina til NRK.

 • I fjor: Endte som nummer 6.
 • Viktigste spillere inn: Stewart Downing, Charlie Adam
 • Viktigste spillere ut: Milan Jovanovic, Paul Konchesky

Kåre Ingebrigtsen (Manchester City):

Kåre Ingebrigtsen i Manchester City

Kåre Ingebrigtsen spilte i Manchester City fra 1993 til 1994. Bildet er fra 28. desember 1993. Ingebrigtsen tror City blir en tøffere utfordrer enn Arsenal til ligagullet.

Foto: Rakke, Morten / VG

Manchester City har som vanlig vært meget aktive i overgangsvinduet og sikret seg selve krumtappen i årets transfermarked: Atlético Madrids Sergio Aguero.

Klubben har så langt i sommer brukt omlag 460 millioner kroner på spillerkjøp, og etter sigende jakter de også Arsenals Samir Nasri.

Nå kan det også se ut som laget beholder sin store stjerne, Carlos Tevez. På en pressekonferanse fredag sa City-manager Roberto Mancini at Tevez kan bli tvunget til å bli i klubben rett og slett fordi det ikke er noen klubber som ønsker han.

Spørsmålet er om de lyseblå har et sterkt nok kollektiv til å være best over 38 kamper.

– City havner nok blant topp fire, slik de gjorde i fjor, men nøyaktig plassering er vanskelig å spå siden det er så jevnt i toppen. Det kommer an på om Tevez blir i klubben eller ikke, sier tidligere Manchester City-spiller (1993-1994) Kåre Ingebrigtsen til NRK.

Ingebrigtsen tror City er laget som kommer til å gi Manchester United og Chelsea størst kamp om ligagullet.

– Jeg er spent på om Arsenal vil klare å hevde seg og jeg tviler på om Liverpool blir blant topp fire. Det kan bli en stor luke opp til City, United og Chelsea, sier Ingebrigtsen, som har 17 kamper for de lyseblå.

 • I fjor: Endte som nummer 3.
 • Viktigste spillere inn: Sergio Aguero, Gael Clichy
 • Viktigste spillere ut: Jerome Boateng, Shay Given, Patrick Vieira, Jo

Ole Gunnar Solskjær (Manchester United):

Ole Gunnar Solskjær

Ole Gunnar Solskjær kjenner Manchester United bedre enn de fleste etter 366 kamper som spiller og tre år som trener for klubbens reservelag.

Foto: NIGEL RODDIS / REUTERS

De regjerende mestrene har brukt mye penger i sommer, men har samtidig mistet sentrale spillere i Edwin van der Sar og Paul Scholes.

NRKs fotballkommentatorer er samstemte i at United kommer til å vinne gullet . Det tror også tidligere storscorer og United-legende Ole Gunnar Solskjær.

– Laget har den nødvendige erfaringen. United har kjøpt veldig spennende spillere, og har en sjef (Ferguson) som kan engelsk Premier Leage bedre enn noen. Han vet hvordan man håndterer favorittstempelet bedre enn noen, sier Solskjær til NRK.

Dagens Molde-manager, som scoret 126 mål på 366 kamper for United, tror Chelsea og Arsenal blir de største utfordrerne til United som kan ta sitt 20. ligatrofé denne sesongen.

– Og så har vi Manchester City som har kjøpt seg opp og er spennende, men det er vanskelig å få et topplag ut av mange nye individelle spillere. Det tar tid før et lag setter seg, sier Solskjær.

 • I fjor: Endte som nummer 1.
 • Viktigste spillere inn: David De Gea, Ashley Young, Phil Jones
 • Viktigste spillere ut: Edwin van der Sar, Paul Scholes, John O'Shea, Wes Brown

John Arne Riise (Fulham):

Video Storebror Riise er klar for Fulham

John Arne Riise tror Fulham kommer til å kjempe om europacup-plass i Premier League denne sesongen.

Foto: Nyhetsspiller

Norske fotballtilhengere kommer nok til å følge ekstra godt med på klubbene med nordmenn i seniorstallen: Fulham, Blackburn og Queens Park Rangers.

Fulham er med sine tre nordmenn norgesklubben over alle. Brede Hangeland, Bjørn Helge Riise og John Arne Riise kommer til å sette sitt preg på London-klubben.

– Fulham og flere andre kjemper om europacupplass, så får vi se hvordan det går, sier John Arne Riise til NRK.

Han tror det blir usedvanlig tett i Premier League i år, både på toppen, midten og bunnen av tabellen. Han tror Chelsea vinner til slutt.

– Jeg har lyst til å si City. Jeg liker Mancini, han er en fin fyr og god trener, og det er ikke tvil om at de kommer til å hevde seg i toppen. Men jeg vet ikke helt hvordan de nye spillerne kommer til å gjøre det, så jeg sier Chelsea, sier Riise.

 • I fjor: Endte som nummer 8
 • Viktigste spillere inn: John Arne Riise
 • Viktigste spillere ut: Jonathan Greening

Morten Gamst Pedersen (Blackburn):

Morten Gamst Pedersen

Morten Gamst Pedersen mener den gode stemningen i spillergruppa vil bli Blackburns forse i år.

Foto: Anna Gowthorpe / AP

Flere eksperter tror Morten Gamst Pedersens Blackburn havner i bunnstriden på grunn av for liten evne til å forbedre en for tynn spillerstall. Selv tror ikke «Gamsten» det blir noe problem.

– Jeg tror nok det kommer spillere, det står ikke på det, sier Gamst Pedersen til NRK.

Han tror lagmoralen blir avgjørende for at Blackburn lykkes denne sesongen.

– Vi har bra stemning i gruppa og har lyst til å gjøre en bra sesong. Vi hadde en kjempetur til Hong Kong, og det virker som eierne driver klubben på en positiv måte, sier han.

– Det blir spennende. Vi har Wolves i første kamp, det er en kamp hvor vi har sett for oss tre poeng. En god start kan hjelpe godt, avslutter han.

 • Forrige sesong: Endte som nummer 15.
 • Viktigste spillere inn: Radosav Petrovic
 • Viktigste spillere ut: Phil Jones

Petter Vaagan Moen (QPR):

Petter Vaagan Moen og Morten Gamst Pedersen

Petter Vaagan Moen tror QPR overlever i Premier League.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Petter Vaagan Moens Queens Park Rangers kommer rett fra opprykk i Championship, men mange mener de har en god sjanse til å overleve på grunn av solide økonomiske muskler.

– Jeg er spent. Det er flere spillere som ikke har vært med på dette før, inkludert meg selv. Jeg er veldig glad for å få muligheten til å oppleve dette, sier Vaagan Moen til NRK.

Det er over 16 år siden laget spilte på øverste nivå i England.

– Vi skal klare å holde oss, det er en soleklar målsetting. Men man vet ikke helt hvor man står etter så lang tid utenfor toppen, sier Vaagan Moen.

 • Forrige sesong: Endte som nummer 1 i Championship, rykket opp til Premier League
 • Viktigste spillere inn: Kieron Dyer, DJ Campbell, Jay Bothroyd
 • Viktigste spillere ut: Ingen

Fotballnyheter