Hopp til innhold

NRK-ekspertene: - United vinner Premier League

For én gangs skyld er det overveldende enighet blant NRKs fotballeksperter. Syv av åtte tror Manchester United vinner Premier League nok en gang.

Manchester United

Manchester United-spillerne løfter Premier League-troféet i mai i år. NRKs fotballeksperter tror det blir nok en gyllen sesong for Alex Fergusons menn.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

NRKs fotballeksperter elsker å krangle om fotball, men når det kommer til årets Premier League er det nesten ingen uenighet - alle tror Manchester United vinner klubbens 20. seriegull i England.

– Manchester United er min store favoritt. De har den beste spillergruppa, og har mange nye, interessante spillere, sier Arne Scheie.

– Jeg tror heller ikke de kommer til å merke så mye til at en av mine favoritter, Paul Scholes, er borte, sier Scheie, som lot seg imponere av Uniteds innsats mot byrival City i Community Shield forrige helg.

 • Se ekspertenes tips for topp fem og bunn tre i grafikken under. Saken fortsetter under tipsene.
Knut Nesbø, Karl-Petter Løken og Christian Nilssen
Foto: NRK
Andreas Stabrun Smith, Olav Traaen og Erik Strand
Foto: NRK
Arne Scheie og Andreas Hagen
Foto: NRK

– Ferguson har kjøpt smart og ungt

David de Gea

David De Geas prestasjoner i mål kan bli avgjørende for Manchester United denne sesongen. De Gea slapp inn et enkelt mål mot City i Community Shield.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters
Charlie Adam

Liverpools nysignering Charlie Adam.

Foto: NIGEL RODDIS / Reuters
Sergio Aguero

Manchester City har forsterket med Sergio Aguero denne sesongen.

Foto: Dave Thompson / Ap
Cesc Fabregas

Overgangssagaen rundt Arsenals Cesc Fabregas kan ha vært forstyrrende for klubben, mener en del av ekspertene.

Foto: Miguel Ropa / Scanpix/AFP
Petter Vaagan Moen og Morten Gamst Pedersen

Petter Vaagan Moen og Morten Gamst Pedersen kan havne i bunnstriden. Her er de to i aksjon i fjorårets FA-cup.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Hele syv av de åtte NRK-profilene som har levert inn sine tips for topp og bunn tror de regjerende mestrene vinner igjen.

– United er veldig solide defensivt, og har mange strenger å spille på offensivt. De er tittelforsvarer, og jobber med å nærme seg Barcelona i verdenstoppen, sier ekspertkommentator Karl-Petter Løken.

Erik Strand, vaktsjef for NRKs fotballdekning, er spent på om United har greid å fylle tomrommet etter den nederlandske målvaktkjempen Edwin van der Sar, som la hanskene på hylla etter forrige sesong.

– Usikkerhetsmomentet er om David De Gea klarer å levere i mål allerede første sesong. Men United var uhyre sterke hjemme i fjor, og kommer til å ta flere poeng borte denne sesongen. Ferguson har i tillegg kjøpt smart og ungt i sommer, sier Strand.

Les: Alt du trenger å vite om årets Premier League

Ensom svale tror på Chelsea

Bare én av TV-profilene velger en annen seriemester enn rødtrøyene fra Manchester. Det er fotballkommentator Andreas Stabrun Smith.

– Jeg har tro på Chelsea med ny manager. Med Andre Villas-Boas tror jeg de unngår den elendige midtperioden de hadde i fjor, sier Stabrun Smith, som har United på tredjeplass.

Ingen tro på City, Arsenal eller Liverpool

Hverken Liverpool, Arsenal eller Manchester City får en eneste stemme av panelet.

– Det er entusiasme i Liverpool etter at Kenny Dalglish kom dit, men mitt ankepunkt er at det kanskje er for lite fart bak i laget, sier Arne Scheie.

– Til tider spiller Arsenal den flotteste fotballen i England, for så å gå på uforklarlige tap. Jeg mener de trenger en ny solid midtstopper og kanskje en ny keeper, sier Scheie.

Flere av ekspertene mistet troen på City da de lyseblå tapte mot Manchester United i Community Shield forrige helg.

– De har kvalitet i alle ledd, men det var et stort svakhetstegn da de ga bort 2-0 mot United, sier Karl-Petter Løken.

Tøft for to nyopprykkede

Alle ekspertene tror nyopprykkede Swansea fra Wales rykker rett ned igjen til Championship.

– Er du et nyopprykket lag uten store tradisjoner, og ikke klarer å forsterke med solide Premier League-spillere, så rykker du ned. Sorry, Swansea, sier Christian Nilssen, som blant annet har kommentert 1. divisjon denne sesongen.

Det er også stor enighet - med et par unntak - om at også Wigan mislykkes i å beholde plassen i Premier League. I tillegg spås Norwich en tøff sesong.

To nordmenn i faresonen

To nordmenn kan komme til å kjempe i bunnstriden. Både Morten Gamst Pedersens Blackburn og Petter Vaagan Moens Queens Park Rangers blir tippet ned av én ekspert.

– De nyopprykkede lagene får trøbbel, men QPR har penger til å redde seg i havn om eierne er villige til å åpne lommeboken, sier programleder i Bakrommet, Knut Nesbø.

– Lagene som rykker opp har bestandig problemer. Det er likevel veldig vanskelig å si hvem som rykker ned, for blant de etablerte lagene kan fort både Wigan, Wolverhampton og Blackburn rykke ned, sier Arne Scheie.

Fotball

 • Start fortsatt på nedrykksplass – tapte mot Moss

  Start tapte 1–2 borte mot Moss i 1. divisjon tirsdag kveld. Dermed forbli Kristiansand-klubben på direkte nedrykk.

  På de ni første kampene på nivå to har Azar Karadas og Start bare tatt seks poeng. Kun Aalesund har færre med sine fem, men sunmøringene har én kamp mindre spilt enn Start.

  Ranheim på nedrykkskvalik og Åsane på trygg grunn har begge syv poeng, men de har henholdsvis én og to kamper mindre spilt enn Start.

  I tirsdagens kamp tok Moss ledelsen ved Ian Hoffmann rett før pause, før Marius Andersen doblet like etter sidebytte. Sander Sjøkvist reduserte for Start 20 minutter før fulltid, men utligningen kom aldri.

  Moss tar steget opp på fjerdeplass med 14 poeng, ett bak Sogndal og Kongsvinger på de to direkte opprykksplassene.

  Start-trener Azar Karadas etter 1.-divisjonskampen mot Aalesund
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Bekreftet: Pochettino ferdig i Chelsea

  Mauricio Pochettino er ferdig som Chelsea-manager etter et snaut år i jobben.

  Det bekrefter Chelsea på sine hjemmesider tirsdag kveld. Klubben skriver at de kom til avgjørelsen etter gjensidig enighet med Pochettino.

  Argentineren takker for at han fikk mulighet til å bli en del av klubbens historie.

  – Klubben er nå i en god posisjon for å fortsette å ta steg i Premier League og Europa i årene som kommer, sier Pochettino.

  52-åringen ble ansatt som Chelsea-manager i fjor sommer, og signerte da en kontrakt som varte ut juni 2025.

  Nå skal i stedet Chelsea få på plass en ny manager, og klubben skriver at de ikke vil komme med ytterliggere kommentarer før det har skjedd.

  Søndag ble Premier League-sesongen avsluttet, og der endte Chelsea på sjetteplass etter å ha vunnet de fem siste kampene. Pochettino ledet også klubben til finaletap i ligacupen og semifinale i FA-cupen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Kin Cheung / AP
 • Norske scoringer da Djurgården nærmet seg serieleder Malmö

  Gustav Wikheim og Tokmac Nguen scoret hver sin gang da Djurgården tok et skritt i retning tabelltoppen i svensk fotball mandag. Halmstad ble slått 2-0.

  Seieren betyr at hovedstadsklubben er tre poeng bak serieleder Malmö, som måtte nøye seg med 2-2 borte mot Pål Arne Johansens Häcken. Begge topplagene har ti kamper spilt.

  Wikheim satte inn sitt første mål for sesongen etter bare sju minutters spill i mandagens kamp. Ni minutter senere hamret Nguen inn sitt fjerde i 2024-utgaven av Allsvenskan.

  De to norske fulltrefferne var mer enn nok til å beseire et Halmstad-mannskap som ligger på sjuendeplass på tabellen. Klubben trenes for øvrig av tidligere Lillestrøm-trener Magnus Haglund.

  Wikheim og Nguen spilte henholdsvis 77 og 61 minutter for Djurgården mandag. Tobias Gulliksen var på banen i samfulle 90 minutter for stockholmsklubben. (NTB)

  Tokmac Nguen etter scoring mot Halmstad
  Foto: BILDBYRÅN
 • Rosenborg vant overtidsdrama mot LSK Kvinner

  Emilie Woldvik så ut til å ha reddet 2-2 for LSK Kvinner i toppseriemøtet med RBK mandag, men to minutter på overtid dukket innbytter Rebecka Holum opp og sikret 3-2 for trønderne.

  Seieren betyr at Rosenborg holder følge med Vålerenga på tabelltoppen. Lagene står begge med 24 poeng etter åtte seirer og én uavgjort etter de ni første kampene.

  Frøya Dorsin så lenge ut til å spille hovedrollen i mandagens oppgjør i Trondheim. Hun sendte hjemmelaget i en tidlig ledelse og slo så den målgivende pasningen da Camilla Linberg satte inn 2-0 rett før pause.

  Midt i annen omgang reduserte Thea Kyvåg for LSK Kvinner, før Emilie Woldvik utlignet til 2-2 med to minutter igjen å spille av ordinær tid.

  Så kom scoringen fra innbytter Holum som til slutt skilte lagene. LSK Kvinner klarte ikke komme tilbake etter den nesestyveren.

  Mens Rosenborg er bak Vålerenga på målforskjell i toppen av tabellen, ligger økonomisk kriserammede LSK på femteplass. (NTB)

 • Dommeren innrømmer megabrøler: – Fryktelig dårlig håndverk

  Dommer Marius Lien var ingen fornøyd mann etter kampen mellom Sarpsborg 08 og Molde.

  – Jeg har sett situasjonen direkte og på skjerm. Når alt kommer til alt, hadde det korrekte vært å dømme straffespark til Molde.

  – Hvorfor gjør du ikke det på banen?

  – Jeg oppfatter det som at Molde-spilleren oppsøker kontakten. Det er svakt dommerhåndverk fra undertegnede, sier hoveddommer Marius Lien til NRK.

  Kampen var på overtid da Molde ropte på straffespark. Lien vinket spillet videre, og Sarpsborg 08 økte til 4–2. Hvis dommeren hadde blåst for straffe, ville stillingen vært 2–3 og Molde hadde hatt en mulighet til å utligne til 3–3.

  Molde-trener Erling Moe ønsker ikke å skylde på dommeren etter kampen, som endte med 4-2-seier til gjestene Sarpsborg 08.

  – Vi taper kampen. Vi får ikke gjort noe med det, sier Erling Moe til NRK.

  Eliteserien i fotball 2024: Molde - Sarpsborg 08 (2-4)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Politiet knyter valdshendingar til fotballsupporterar: – Ikkje akseptabelt

Rubiales sier opp som fotballpresident: – Jeg kan ikke fortsette