Hopp til innhold

Landslagsløper fikk hjertestans: – Svært glad for at han kom fra dette med livet i behold

Langrennsløperen Sondre Turvoll Fossli kjørte bil med kjæresten som passasjer da han mandag fikk hjertestans.

Sondre Turvoll Fossli

DRAMATISK: Sondre Turvoll Fossli ligger på sykehus etter å ha fått et illebefinnende.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Det var langrenn.com som først meldte at 26-åringen fra Hokksund er innlagt på sykehus.

Dette bekreftet Norges skiforbund i en pressemelding tirsdag ettermiddag. Fossli fikk raskt livreddende førstehjelp og ble kjørt til Oslo Universitetssykehus.

– Han er selvsagt svært glad for at han kom fra dette med livet i behold. Det er for tidlig å si noe om hvilke konsekvenser hendelsen vil ha for videre satsing som topputøver, sier lege Ola Rønsen i pressemeldingen.

Reddet av elektrosjokk

Overfor NRK forklarer Rønsen hva som skjedde:

– Jeg kan bekrefte at han var i bil da det skjedde. Bilen kom til en naturlig stopp, heldigvis, og det ble utført hjerte-/lungeredning så fort han ble tatt ut av bilen. Så kom ambulansen ganske fort og overtok det. Da ble han satt på elektrode, de sjekket om dette var noe de kunne gi et elektrosjokk på, og det var det. Da fikk han det, og da kom han tilbake igjen, for å si det på litt enkelt språk.

Sondre Turvoll Fossli er på det norske sprintlandslaget. Han har én verdenscupseier, fra Ruka i 2015.

Fossli kjørte bilen

Rønsen bekrefter at det var Fossli selv som kjørte bilen. Han opplyser at Fosslis kjæreste var passasjer i bilen, og at hun sammen med andre satte i gang førstehjelp

– Ble hjerte-/lungeredning utført av tilfeldige pårørende eller helsepersonell?

– Kjæresten var med som passasjer i bilen, og så kom det noen til og hjalp til, sier Rønsen.

Disse startet den livreddende førstehjelpen før ambulansepersonalet kom til.

– Vet dere hvor lang tid det tok fra hjertet stoppet til det var i gang igjen?

– Nei, det går jeg ikke inn på, sier Rønsen.

– Hva skjedde etter at han ble fraktet til sykehus?

– Det er overvåkning etter en sånn hendelse på hjerteovervåkningen, og så gjøres det diverse undersøkelser for å prøve å finne årsaken til det som skjedde. Det er den fasen han er inne i nå. Den tas litt dag for dag, sier Rønsen, som fastslår at det er for tidlig å si hva som er årsaken til hjertestansen.

– Preget av det som skjedde

Familien opplyser i pressemeldingen at de ikke ønsker å kommentere saken. Det vil heller ikke sprintlandslagstrener Arild Monsen, skriver han i en sms til NRK.

Ola Rønsen sier at Fossli etter forholdene er i en god tilstand

– Han er selvfølgelig våken og kan snakke med sine pårørende, men han er jo preget av det som skjedde i går, sier han.

– Har dere diskutert idrettskarriere, og hva er sjansen for komme tilbake?

– Det er altfor tidlig å ta stilling til, så det kan jeg ikke kommentere.

– Fælt at det skjer, hyggelig at det går bra

Dramaet inntraff mindre enn et år etter at tidligere langrennsløper Ida Eide døde etter å ha fått hjertestans i et mosjonsløp på Jessheim i september i fjor.

En annen toppidrettsutøver som har opplevd hjertestans, er NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp. Som Brann-spiller opplevde han i 2011 å kollapse med hjertestans midt under en kamp mot Sogndal.

Carl-Erik Torp

FALT OM: Carl-Erik Torp fikk hjertestans i kamp for Brann i 2011.

Foto: Tor Yttri / Scanpix

– Det første jeg tenker er at det er fantastisk at det er en lykkelig slutt, at det tilsynelatende har gått bra. At han er i live og godt tatt vare på, er Torps første reaksjon når han hører hva som har skjedd med Fossli.

– Jeg kjenner det på kroppen med en gang jeg hører og leser sånt, spesielt om aktive idrettsutøvere, for det blir veldig nært hvordan det var for meg. Og så blir jeg veldig glad når det går bra. Det er fælt at det skjer, men desto hyggeligere at det går bra.

Torp påpeker at alle situasjoner er ulike, men vet mye om hvilke utfordringer som trolig vil møte Sondre Turvoll Fossli.

Først takknemlighet, så sjokk

– I førstefasen lurer man veldig på hva som er skjedd og tror liksom ikke helt på det, og så kjenner man ekstrem takknemlighet for at det gikk bra og ekstrem takknemlighet til dem som har vært der og bidratt, forteller han.

– Og så er det sjokket man får ved at man sannsynligvis må legge opp i yrket sitt. I mitt tilfelle var det lett å takle i en tidlig fase, fordi man er så takknemlig for at alt gikk bra. Så glir man over i en vanskelig fase hvor man må akseptere det. Det kan oppleves urettferdig, fortsetter Torp.

Han innrømmer at det for hans del fortsatt er en følelsesmessig berg-og-dalbane. Avgjørelsen om å legge opp var imidlertid ikke vanskelig.

– Det er alltid et valg, som jeg har skjønt det. Men i mitt tilfelle frarådet legene toppidrett, og da er det et veldig enkelt valg å ta for de aller fleste.

– Har du noen råd til Fossli?

– Jeg synes det er fryktelig vanskelig, fordi det er så individuelt hvordan man takler ting. Men et råd jeg ville gi er å snakke med folk. For meg var det godt å snakke med alle, alt fra media til venner og familie. Å ikke la ting bare boble opp innvendig, var i hvert fall viktig for meg, sier Carl-Erik Torp.

Sportsnyheter

Premier League - Fulham v Manchester City

Haaland med monsterbom i storseier: – Tror ikke det man ser

Manchester City satt igjen på cruise-kontrollen da de tok over tabelltoppen med to kamper igjen å spille. Erling Braut Haaland gikk målløs av banen.

Siste nytt

  • St. Pauli tilbake i Bundesliga etter 13 år

    St. Pauli slo Osnabrück 3-1 søndag og er for første gang på 13 år klar for spill på øverste nivå i tysk fotball.

    Seieren sendte laget opp på 66 poeng, og med bare én kamp igjen kan ingen hindre Hamburg-klubben opprykk. Lørdag ble det klart at Holstein Kiel tar en av de to direkte opprykksplassene etter 1-1 mot Fortuna Düsseldorf.

    Sistnevnte skal ut i opprykkskvalifisering. Foreløpig er det Union Berlin som ser ut til å møte Fortuna til dyst om Bundesliga-kontrakt.

    Kultklubben St. Pauli har fått et stort løft under trener Fabian Huerzler (31). Han tok over styringen av laget sent i 2022 og reddet klubben fra nedrykk. Nå er de klar for Bundesliga-spill.

    På fjerdeplass ligger St. Paulis byrival Hamburg. De må spille nok en sesong på nivå to etter nedrykket i 2018. Før det hadde de spilt i Bundesliga siden oppstarten i 1963. (NTB)

    St. Pauli etter opprykket til Bundesliga
    Foto: Axel Heimken / AP
  • Elverum med EM-gull i styrkeløft

    Trønderen Marte Elverum (33) slo til med et suverent gull i 76-kilosklassen i EM styrkeløft i Luxembourg.

    Vinnermarginen for den norske utøveren var på hele 75 kilo. Elverum løftet 650 kilo totalt, fordelt på knebøy, benkpress og markløft.

    Det ble også EM-medaljer i samtlige enkeltøvelser for 33-åringen. Hun tok gull i markløft (247,5 kilo), sølv i knebøy (250 kilo) og bronse i benkpress (152,5 kilo), opplyser Norges Styrkeløftforbund.

    Elverum kommer fra Elvran i Trøndelag, men representerer Kraftsportklubben Haugesund. Hun var rangert som nummer to i sin klasse i EM. (NTB)

    NM-veka 2018: Marte Elverum i aksjon i øvelsen benkpress under NM i styrkeløft for kvinner i Sandneshallen.
    Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
  • Viktig Pellegrino-scoring da Earthquakes snudde til seier

    Amahl Pellegrino scoret det første målet for San Jose Earthquakes da de snudde 0-2 til 3-2-seier borte mot Colorado Rapids i MLS.

    Det var en særs viktig trepoenger for San Jose, som kjemper i bunnen av MLS' Western Conference. Laget har bare tatt ti poeng på tolv kamper og ligner ikke en sluttspillkandidat. (NTB)

    Amahl Pellegrino i San Jose Earthquakes.
    Foto: San Jose Earthquakes

Sendeplan

Kl. Program Kanal