Hopp til innhold

Formel 1-stjernas klimabudskap hylles: – Det er et perfekt eksempel

Aston Martin-fører Sebastian Vettel kommer med klar beskjed før Miami Grand Prix. Han mener de kjører i en by som ikke finnes om 50 år.

2UoWZ9u7li8

NYTT BUDSKAP: Sebastian Vettel var kreativ i t-skjorte-valget før Miami Grand Prix.

Foto: Mark Thompson / AFP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Vettel er kjent for sitt engasjement for klima og miljø, og før Miami Grand Prix benyttet han muligheten til å gi klar beskjed.

Han hadde nemlig på seg en t-skjorte som skulle illustrere hvordan fremtiden kan bli. På t-skjorten stod det følgende:

«Miami 2060: Første Grand Prix under vann. Handle nå eller svøm senere»

F1 Grand Prix of Miami - Previews

DETTE ER BESKJEDEN: Handle nå eller svøm senere, er budskapet fra Sebastian Vettel.

Foto: Chris Graythen / AFP

Han forklarer budskapet slik:

– Det er ikke en politisk melding, det er en menneskelig melding. Jeg synes det er fint at vi er her, det er fine folk her og det blir en spennende helg. Men jeg synes det er alarmerende at vi skal til et sted som ikke er her om 50 års tid. Alle oppfører seg som normalt, og det er skremmende, sier Vettel til Sky Sports.

Han sier videre at klimasituasjonen er veldig alvorlig, og at han derfor ville bruke t-skjorten sin til å forklare det på en kreativ måte.

– Jeg gjør det på en måte folk forstår og kanskje kan relatere til. Noen ganger er ikke sannheten veldig hyggelig, men det er fortsatt verdt å spre den, sier han.

Hylles av landslagsprofil

Landslagsprofil Morten Thorsby, som også er svært opptatt av klima og miljø, hyller t-skjorta som Vettel brukte i Miami.

– Det er et perfekt eksempel på hvordan idrettsutøvere kan bruke stemmen sin, skriver Thorsby i en tekstmelding til NRK.

Fotball VM-kvalifisering herrer 2021: Tyrkia - Norge (1-1)

ENGASJERT: Morten Thorsby har lenge vært engasjert i klimasaker.

Foto: Annika Byrde / NTB

Vettel har vært svært opptatt av at motorsport skal bli mer miljøvennlig, og dette har vært en av hans viktigste saker utenfor den sportslige biten i Formel 1-sirkuset.

– Vi bor alle på denne planeten og nyter hvor vakker den er, så det bør definitivt være det første vi står opp og kjemper for. Fremtiden vår er truet, fremtiden til de kommende generasjonene er truet, sa tyskeren til NRK i mars.

Slik jobber Formel 1 med klima

Atle Gulbrandsen, som kommenterer Formel 1 på Viaplay, mener også at utøvere som Vettel er en god ambassadør for sporten.

– Jeg synes det er veldig bra at Sebastian Vettel fortsetter å bruke sin status og sin kjendisstatus til å fremme slike viktige budskap, sier Gulbrandsen til NRK.

NEP

ROSER FØRERE: Atle Gulbrandsen lar seg imponere av Sebastian Vettel og Lewis Hamiltons engasjement.

Foto: Lise Åserud / NTB

Han påpeker at det er viktig at profiler som Vettel, men også Lewis Hamilton, viser engasjement i viktige samfunnsspørsmål.

– Det er ikke overraskende at det er de eldste førerne som tør, men jeg skulle ønske enda flere hadde turt å si meningen sin – selv om flere har gjort det tidligere. Men det er bra at de to mest erfarne viser engasjement, mener han.

Mener motorsportens grep er viktig for fremtiden

Når det gjelder klima skulle man kanskje tro at motorsporten er en versting i så måte. Men Gulbrandsen forteller at Formel 1 og motorsporten gjør mange klimavennlige grep som vanlige bilister også kan dra nytte av i fremtiden.

– Jeg har tidligere sagt, litt tabloid, at motorsport er den mest miljøvennlige idretten. Jeg mener de er eneste idrett som utvikler teknologi som gjør at bilister kan forurense mindre, sier kommentatoren.

Bahrain Grand Prix

TAR MILJØGREP: Formel 1-sporten jobber stadig for å bli enda mer miljøvennlig.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

Han fortsetter:

– Motorsporten har vært et teknologilaboratorium for bilindustrien. Det har tidligere vært mest fokus på sikkerhet, men nå er det fokus på ting som drivstofføkonomi, hybrid-systemer, elmotorer og miljøvennlige materialer.

Formel 1-sirkuset fortsetter altså i Miami. Siden det foregår i USA med ulik tidsforskjell sammenlignet med Europa, vil løpet foregå på kveldstid for Formel 1-engasjerte nordmenn. Løpet starter 21.30 søndag kveld.

Siste nytt

  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB
  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X. Noen timer senere fulgte Haaland opp med et innlegg i samme kanal.

    «Seks finaler igjen», skriver 23-åringen og referer til at det gjenstår seks kamper denne sesongen.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag.

    City skal spille finale mot byrival Manchester United i FA-cupen 25. mai. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal