Hopp til innhold

Formel 1-stjernas klimabudskap hylles: – Det er et perfekt eksempel

Aston Martin-fører Sebastian Vettel kommer med klar beskjed før Miami Grand Prix. Han mener de kjører i en by som ikke finnes om 50 år.

2UoWZ9u7li8

NYTT BUDSKAP: Sebastian Vettel var kreativ i t-skjorte-valget før Miami Grand Prix.

Foto: Mark Thompson / AFP

CO₂ i atmosfæren
421 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

Vettel er kjent for sitt engasjement for klima og miljø, og før Miami Grand Prix benyttet han muligheten til å gi klar beskjed.

Han hadde nemlig på seg en t-skjorte som skulle illustrere hvordan fremtiden kan bli. På t-skjorten stod det følgende:

«Miami 2060: Første Grand Prix under vann. Handle nå eller svøm senere»

F1 Grand Prix of Miami - Previews

DETTE ER BESKJEDEN: Handle nå eller svøm senere, er budskapet fra Sebastian Vettel.

Foto: Chris Graythen / AFP

Han forklarer budskapet slik:

– Det er ikke en politisk melding, det er en menneskelig melding. Jeg synes det er fint at vi er her, det er fine folk her og det blir en spennende helg. Men jeg synes det er alarmerende at vi skal til et sted som ikke er her om 50 års tid. Alle oppfører seg som normalt, og det er skremmende, sier Vettel til Sky Sports.

Han sier videre at klimasituasjonen er veldig alvorlig, og at han derfor ville bruke t-skjorten sin til å forklare det på en kreativ måte.

– Jeg gjør det på en måte folk forstår og kanskje kan relatere til. Noen ganger er ikke sannheten veldig hyggelig, men det er fortsatt verdt å spre den, sier han.

Hylles av landslagsprofil

Landslagsprofil Morten Thorsby, som også er svært opptatt av klima og miljø, hyller t-skjorta som Vettel brukte i Miami.

– Det er et perfekt eksempel på hvordan idrettsutøvere kan bruke stemmen sin, skriver Thorsby i en tekstmelding til NRK.

Fotball VM-kvalifisering herrer 2021: Tyrkia - Norge (1-1)

ENGASJERT: Morten Thorsby har lenge vært engasjert i klimasaker.

Foto: Annika Byrde / NTB

Vettel har vært svært opptatt av at motorsport skal bli mer miljøvennlig, og dette har vært en av hans viktigste saker utenfor den sportslige biten i Formel 1-sirkuset.

– Vi bor alle på denne planeten og nyter hvor vakker den er, så det bør definitivt være det første vi står opp og kjemper for. Fremtiden vår er truet, fremtiden til de kommende generasjonene er truet, sa tyskeren til NRK i mars.

Slik jobber Formel 1 med klima

Atle Gulbrandsen, som kommenterer Formel 1 på Viaplay, mener også at utøvere som Vettel er en god ambassadør for sporten.

– Jeg synes det er veldig bra at Sebastian Vettel fortsetter å bruke sin status og sin kjendisstatus til å fremme slike viktige budskap, sier Gulbrandsen til NRK.

NEP

ROSER FØRERE: Atle Gulbrandsen lar seg imponere av Sebastian Vettel og Lewis Hamiltons engasjement.

Foto: Lise Åserud / NTB

Han påpeker at det er viktig at profiler som Vettel, men også Lewis Hamilton, viser engasjement i viktige samfunnsspørsmål.

– Det er ikke overraskende at det er de eldste førerne som tør, men jeg skulle ønske enda flere hadde turt å si meningen sin – selv om flere har gjort det tidligere. Men det er bra at de to mest erfarne viser engasjement, mener han.

Mener motorsportens grep er viktig for fremtiden

Når det gjelder klima skulle man kanskje tro at motorsporten er en versting i så måte. Men Gulbrandsen forteller at Formel 1 og motorsporten gjør mange klimavennlige grep som vanlige bilister også kan dra nytte av i fremtiden.

– Jeg har tidligere sagt, litt tabloid, at motorsport er den mest miljøvennlige idretten. Jeg mener de er eneste idrett som utvikler teknologi som gjør at bilister kan forurense mindre, sier kommentatoren.

Bahrain Grand Prix

TAR MILJØGREP: Formel 1-sporten jobber stadig for å bli enda mer miljøvennlig.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

Han fortsetter:

– Motorsporten har vært et teknologilaboratorium for bilindustrien. Det har tidligere vært mest fokus på sikkerhet, men nå er det fokus på ting som drivstofføkonomi, hybrid-systemer, elmotorer og miljøvennlige materialer.

Formel 1-sirkuset fortsetter altså i Miami. Siden det foregår i USA med ulik tidsforskjell sammenlignet med Europa, vil løpet foregå på kveldstid for Formel 1-engasjerte nordmenn. Løpet starter 21.30 søndag kveld.

Siste nytt

 • Tennisstjerna skjelte ut dommeren: – Er du dum?

  Nick Kyrgios kunne juble etter å ha vunnet en jevn kamp mot Stefanos Tsitsipas, men underveis fyrte australieren på alle plugger.

  For da Tsitsipas slo en ball mot nedre delen av tribunen, stormet Kyrgios mot dommeren. Han mente at motstanderen burde blitt disket, men ble ikke hørt.

  – Kan du slå en ball inn blant publikum og treffe noen og ikke tape kampen? Er du dum? tordnet han.

  Dommeren valgte å gi en advarsel til Tsitsipas og spurte Kyrgios om ballen traff noen.

  – Ja, den gjorde det. Så nå må du bli skadet? Du er en skam. Du endrer reglene akkurat som du vil, sa den frittalende tennisprofilen.

  Wimbledon
  Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
 • Nadal enkelt videre i Wimbledon

  Tennisikonet Rafael Nadal (36) fikk en lett reise til fjerde runde i Wimbledon-turneringen. Han lekte med Lorenzo Sonego i tre strake sett.

  Spanjolen vant kveldskampen på centercourten med sifrene 6-1, 6-2, 6-4. For tiende gang er han klar for Wimbledons åttedelsfinaler.

  Gress er ikke Nadals favorittunderlag. Kun to av hans 22 Grand Slam-titler har kommet i Wimbledon (2008 og 2010). Går han til topps i London, vil veteranen vært ett steg nærmere å vinne samtlige fire GS-turneringer i ett og samme kalenderår. (NTB)

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alastair Grant / AP
 • Kofstad med superspill i Irland – kjemper i teten

  Golfspiller Espen Kofstad gikk tredje runde av europatourturneringen Irish Open sju slag under par. Han er på delt 5.-plass og for fullt med i seierskampen.

  Nordmannen er tolv slag under par etter en serie på 67-72-65. En stund toppet han resultatlistene lørdag, men ble senere jekket noen hakk ned.

  Før siste dag er han kun to slag bak den polske lederen Adrian Meronk. (NTB)

  Sommer-OL i Rio 2016.
  Foto: Erik Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste